4 Οκτ 2014

Σπόντες • Καιρός ήταν να αρχίσει να ανοίγει και το κεφάλαιο «κυπριακή δικαιοσύνη». Ήρθαν όλα λίγο μαζεμένα, βέβαια, αλλά ίσως να είναι ενδεικτικά – από τη μια ο τρόπος που στήθηκε η υπόθεση με το «Ναό της Αφροδίτης» στη Λεμεσό, είναι ενδιαφέρον.  Και για τη στήλη το θέμα δεν είναι ποιοί πήγαιναν ή δεν πήγαιναν – το θέμα είναι, αν όντως η αστυνομία σκόπιμα περιόρισε την έρευνα για να μην θίξει κάποιους. Διότι είναι και η γέρημη η σύγκριση πάντα - πότε αυτή η "δικαιοσύνη" στήνει υποθέσεις και πότε παίζει πελλόν. Και παράλληλα, για να μας θυμίσει την επιλεκτική σύγκριση, η Γενική Εισαγγελία απάντησε στον Γενικό Ελεγκτή ότι καλά κάνει που είναι ευαίσθητος στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων – και του υπέδειξε και τρόπο να το αποφύγει στην εργασία του. Ε καλά, για την κ. Γιωρκάτζη δεν ισχύουν τα ίδια; Εκεί η υπόθεση με την εργοδότηση της κόρης της και τα συμφέροντα της νομικής εκπροσώπησης του Βγενόπουλου, δεν είναι τα ίδιο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων;…Αυτή η «μικρή χώρα» με τα συμφέροντα που «τυχαία» διασταυρώνονται…Θα δούμε την συνέχεια…

 • Άντε να δούμε πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια συντονισμού της αντιπολίτευσης – γιατί έπεσαν σημαντικά ζητήματα στο τραπέζι. Ενώ συνεχίζεται το θέμα των εκποιήσεων, θα επανέλθει και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, και έπεσε και μια ενδιαφέρουσα ιδέα για κρατική τράπεζα που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια για την «συγκράτηση των μαζικών εκποιήσεων». Ανησυχεί η κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς από τον τρόπο που κωδικοποίησε το θέμα η κ. Ταραμουντά: «Τρύπιο μέτωπο της αντιπολίτευσης» γιατί, λέει αποφασίστηκε «να μεταφερθεί το θέμα στην Βουλή». Ε καλά, που θα μεταφερόταν δηλαδή; Ενώ αν ήταν ο ΔΗΣΥ στο «μέτωπο», να δεις τίτλους που θα είχε πρωτοσέλιδα…

 • Μια ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση με προεκτάσεις – τί είναι λίβελος στο ίντερνετ. Στις 25/9 υπήρχε μια ενδιαφέρουσα δικαστική είδηση στο Φιλελεύθερο – και γιατί για «πρώτη φορά παραπέμπονται από κυπριακό δικαστήριο ερωτήματα» σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και γιατί η «λεπτομερέστατη» απάντηση φαίνεται να λειτουργεί και κάπως «ως ασπίδα» για παροχέα «πληροφοριών» στο ίντερνετ, αν ο ρόλος του «είναι ουδέτερος και η συμπεριφορά του έχει αμιγώς αυτόματο και παθητικό χαρακτήρα.» Αυτό είναι μια άμυνα απέναντι στους μεγαλοδικηγόρους και τους πελάτες τους που θα ήθελαν να λογοκρίνουν και μορφές της Δημόσιας Σφαίρας στο ίντερνετ που δεν ελέγχεται από το υπάρχον δίκτυο λογοκρισίας που λειτουργεί μέσω απειλών για αγωγές. Από την άλλη βέβαια, αυτός ο μηχανισμός άμυνας, δεν βοήθα από την ανάποδη – ότι δηλαδή ο μέσος πολίτης χρειάζεται επίσης ένα οργανισμό για να τον υπερασπιστεί από τα συμφέροντα που είναι πίσω από τα μεγάλα ΜΜΕ και τα οποία μπορούν να οργανώσουν εκστρατείες ενάντια σε άτομα με στόχο να επιβάλουν τα συμφέροντά τους ή να λογοκρίνουν απόψεις που ενοχλούν συγκεκριμένους εκδότες. Και είδαμε αρκετά τέτοια τα τελευταία χρόνια - και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες σκανδαλοθήρες της πρώτης σελίδας που ξαφνικά παθαίνουν αφλογιστία άμα αφορά συμφέροντα του εκδότη ή των πέριξ.

 • Τα σκάνδαλα που αφορούν την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που αφορούν κ. Γεωργιάδη φαίνεται ότι καταγράφονται πια και από τον Γενικό Ελεγκτή. Αυτό αναφέρει τουλάχιστον ένα δημοσίευμα στη Χαραυγή στις 28/9: «Σύμφωνα με την έκθεση..ενώ η αρμόδια υπηρεσία του οργανισμού [του ΚΟΤ] απέρριψε την αίτηση ξενοδοχείου στην Πάφο για τον διορισμό συγκεκριμένου διευθυντή, ο οποίος «δεν κατείχε τα προσόντα που απαιτούνται από την νομοθεσία..», το ΔΣ του οργανισμού αποφάσισε στις 11/3/2014 να εγκρίνει την πιο πάνω αίτηση, χωρίς να του παρέχεται από νομοθεσία τέτοια εξουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας πρόκειται για το ξενοδοχείο Natura, συμφερόντων της οικογένειας του υπουργού οικονομικών Χ. Γεωργιάδη. Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτη, την οποία κατέχει η εφημερίδα μας, με βάση την νομοθεσία το ΔΣ του ΚΟΤ έχει την διακριτική ευχέρεια να παραχωρήσει χαλαρώσεις. Όχι όμως σε περιπτώσεις ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων καθώς και τριών αστέρων με δυναμικότητα πέραν των 150 κλινών, Η συγκεκριμένη μονάδα, συμπληρώνει ο Οδ. Μιχαηλίδης, είναι δυναμικότητας 196 κλινών.» [Σοβαρό θέμα τάξης για Χάρη Γεωργιάδη, Κ. Ζαχαρίου, σελ. 15, Χαραυγή 28/9/2014]. Να αναφέρουμε τι το θέμα το είχε θέσει αρχικά η Γνώμη και αν ο κ. Μιχαηλίδης το διατηρησει στην έκθεση του θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει και ο Χάρης, αλλά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Διότι αυτό είναι χοντρό ρουσφέτι – όχι μόνο παραβιάστηκε κανονισμός, αλλά το ΔΣ πήρε παράνομη απόφαση για να εξυπηρετήσει τον μπαμπά του υπουργού. Υπάρχει όριο σε αυτήν την διαδικασία εξυπηρετήσεων παραβιάζοντας τους νόμους; Και η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν η πρώτη περίπτωση που η οικογένεια του υπουργού, κάνει κόλπα παραβίασης των κανονισμών – «όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας..προτού ο Χάρης Γεωργιάδης αναλάβει καθήκοντα υπουργού – το τμήμα εργασίας είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο ξενοδοχείο Natura..» Και μετά διορίστηκε υπουργός εργασίας..και το θέμα εξαφανίστηκε. Αν οι κύριοι στην κυβέρνηση συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα, τί θα πρέπει να υποθέσει κάποιος ότι κάνουν στην διαχείριση των δημόσιων; Να πιστέψει κανείς ότι ο Χάρης δεν ξέρει ότι δίνονται μίζες που λέγονται προμήθειες στις ιδιωτικοποιήσεις; Ποιός θα τα ελέγξει αυτά αν ο αρμόδιος υπουργός πιάνεται κατ’ επανάληψη σε τέτοιες υποθέσεις; Θα κάνει για άλλους αυτά που δεν κάνει για την οικογένεια του; Ή μήπως..; Και όσοι το κάνουν γάργαρα αυτό το θέμα, ας μην καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για «πελατειακές σχέσεις» και άλλα λεκτικά πυροτεχνήματα. Σε άλλους τόπους, κάτι τέτοια θα προκαλούσαν ένα φαινόμενο που λέγεται «ευθιξία»….Θα δούμε που θα γραφτεί στα ΜΜΕ και αν δεν λογοκρίνει/λογοκριθεί ο κ. Οδυσσέας.


 • Αφού πιάσαμε το θεμα της λογοκρισίας, τι γοητευτική σιωπή για τον Σιακόλα..Πόσα πληρώνει αυτό το συγκρότημα στα ΜΜΕ για να έχει τέτοια προστασία; Εδώ τους στέλλει μήνυμα η Ε.Ε., που τάχα μου τους ανησυχεί με ότι πει, ότι η επιχείρηση στο Λατσί παραβιάζει κανονισμούς, αλλα όχι.. «τον Σιακόλα ουκ ελάττω παραδώσω»..Όποιος κάνει παράβαση να πάει στο δικαστήριο και να επικαλεστεί το δίκαιο της ισονομίας – αν ο Σιακόλας δεν διερευνάται, για να τιμωρείται οποιοδήποτε; Διότι ο Σιακόλας μπορεί να πληρώσει και πρόστιμα και να αλλάξει κάτι. Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί και όμως ο νόμος λειτουργεί για εκείνο. Και θα είναι και πρωτοσέλιδο.

 • Αυτή η νέα αντιπαράθεση Αβέρωφ-Χάσικου είναι μέρος του θεάματος των πολλαπλών εαυτών/προσωπείων του κυβερνώντος κόμματος ή μήπως είναι έκφραση των πραγματικών διαφορών που αναδύονται αναπόφευκτα; Ο Αβέρωφ πάντως φαίνεται να το παίζει πιο έξυπνα μέχρι στιγμής.

 • Από ποιά ναφθαλίνη έβγαλαν αυτό το φάντασμα που θυμήθηκε τις μητέρες πατρίδες;

 • Αυτή η ιστορία με την έκθεση και την έρευνα για αθέμιτο πλουτισμό mystifies me που λαλούν τζαι οι αμερικανοί. Τόσα χρόνια δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν το όνομα ενός φοροφυγά [δηλαδή κάποιου που κάνει παρανομία] αλλα τώρα δεν έχουν πρόβλημα και θα μας πουν τα ονόματα αυτων που τους βοηθούν να το κάνουν; Πολύ καλά κάνει βέβαια ο κ. Οδυσσέας, αλλά μήπως χάθηκε ένα επεισόδιο στην διαδικασία; Οι άλλοι που δεν πλήρωσαν στο δημόσιο τους φόρους τους, τί θα γίνουν; Δεν έκαναν αδίκημα; Ρε μα δουλεύκετε μας; Μήπως μερικοί λοαρκάζουν να κάμουν την όλη υπόθεση «Λίλλης λιμιτεδ» πάλε; Δηλαδή κάμνει ο άλφα κομπίνα τζαι εν πληρώνει, τζαι θα πιάσετε κάποιον που [υποτίθεται ή πραγματικά] εξυπηρέτησεν τον, τζαι τζήνος που έκαμεν την παρανομία εν να την φκάλει κούππα άπανη;

 • Εκτός από «εταιρεία» ο Λίλλης θα αναχθεί και σε εθνικό σύμβολο για κάποιους. Στην πιο πρόσφατη ακροαματική διαδικασία ο κ. Λίλλης διαψεύστηκε ενώπιον του δικαστηρίου για τον ισχυρίσμο του ότι ο Νικόλας Γεωργιάδης, που κατά τον επίδικο χρόνο ήταν μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της cyta και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής της CYTAVISION, ήταν σε συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε κάρτες επιβίβασης, επιστολές από αεροπορικές εταιρείες και άλλα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι εκείνες τις μέρες βρισκόταν στο εξωτερικό. Αφού τα βρήκε σκούρα ο κ. Λίλλης, τί έκανε; Κάτι πολύ φυσικό. Ισχυρίστηκε εκβιασμό και απειλές. Νέο στοιχείο στην υπόθεση, ας πούμε, που αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμα φορά την αξιοπιστία του ως μάρτυρας.

 • Κ. Αριστοδήμου, 2 πόρτες έχει η ζωή – είτε θα το παίξεις, «τα λέω όλα» να φανεί ότι έβαλαν σε τζιαμαί για να συγκαλύψουν τους υπόλοιπους, ή «παίξε το Λίλλης». Δηλαδή αν αύριο ο Αριστοδήμου αρχίσει να λαλει ότι ο τάδε και ο τάδε, θα μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας και θα απαλλαγεί για να γίνει δίκη για όσους κατηγορεί; Αθάνατη κυπριακή δικαιοσυνη..Το ανέκδοτο Πική τελικά μπορεί να ήταν εκφραστικό του όλου;..Υπομονή – ας περιμένουμε να δούμε και την απόφαση για τις εκποιήσεις και μετά..

 • Και μια ιστορία από την Ισπανία – τις μορφές αντίστασης στις εκποιήσεις - την οποία μετέφερε η Χ. Χατζηδημητρίου με τον τίτλο «μια στιγμή ανάτασης» - που αξίζει να καταγραφεί για την προετοιμασία σκηνών από το μέλλον, αν προκύψουν. « Προφανώς δεν έσωσε την 85χρονη από την έξωση, αλλά έσωσε την συνείδηση του δίνοντας ταυτόχρονα ένα μάθημα…Ισπανός πυροσβέστης κλήθηκε να σπάσει την κλειδαριά σπιτιού για να μπορέσουν οι επιδότες να εισέλθουν στο σπίτι γυναίκας στην Ισπανία με σκοπό να της κάνουν έξωση αφού δεν πλήρωνε πια το χρέος της στη τράπεζα, λόγω οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν με τη κρίση στην χώρα. Ο πυροσβέστης αρνήθηκε λέγοντας «η δουλειά μου είναι σώζω ανθρωπους, όχι τράπεζες». Και οδηγήθηκε στο δικαστήριο για άρνηση εκτέλεσης εντολών στα πλαίσια της υπηρεσίας του. Καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ.»

 • Η αναποφασιστικότητα σαν αυτοκάρφωμα. Έτσι στα πεταχτά είδα στην εφημερίδα ότι στο μήνυμα του για την επέτειο της ανεξαρτησίας ο κ. Αναστασιάδης αναμάσησε διάφορα κλισέ, στο πλαίσιο της «ενότητας» [όλοι φταίμε..] με επανάληψη του μοτίβου της αναποφασιστικότητας. Υποθέτω την ευθύνη για αυτήν την ανοησία την έχει αυτός/η που γράφει τις ομιλίες του ανθρώπου – οπότε θα τον απαλλάξω από τις ιδιαίτερες ευθύνες και θα μείνω στο ότι θα ήταν καλά να διαβάζει πριν τι θα εκφωνήσει. Δεν είναι και σοβαρή κατάληξη να είχες φαντασίωση να γίνεις πρόεδρος και να συμπεριφέρεσαι σαν «Βίκτορας» - αυτός ο καημένος θα μείνει στην ιστορία σαν ο παπαγάλος της προεδρίας που δεν κατάφερε να διασταυρώσει δική του σκέψη. Πίσω στην αναποφασιστικότητα. Αυτό ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα του κ. Αναστασιάδη το οποίο έχει διαψευστεί οικτρά – και απ τις πράξεις του και από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης του. Αν εννοεί λ.χ. ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναποφάσιστη, τότε φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο υπουργός οικονομικών του θεωρεί το μνημόνιο που διαπραγματευτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση σαν «μανιφέστο». Ενώ ο πρόεδρος του κόμματος του έθεσε θέμα και διαπραγμάτευσης για λόγους αξιοπρέπειας. Προφανώς, αν οι προηγούμενοι έλεγαν απλά «ναι» σε ότι τους έλεγε η τρόικα, δεν θα είχαμε κάτι που να διασώζει άμυνες – ούτε τον 13ο, ούτε την βασική δομή των συντάξεων κοκ. Αν, λοιπόν, το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τα πάντα τότε δεν έχει παρά να επικαλεστεί τον κ. Γ. Παπανδρέου, η νυν κυβέρνηση – και εκείνος αποδεχόταν τα πάντα αλλά προφανώς δεν του βγηκε. Αν από την άλλη, αν η αποφασιστικότητα σημαίνει να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις τότε η νυν κυβέρνηση μάλλον για βραβείο αναποφασιστικότητας πάει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το κυπριακό και το δήθεν χαμένο έγγραφο Ντάουνερ – ήταν μια αποφασιστική κίνηση κοροϊδίας;.. Μετά είχαμε ένα σωρό παλινδρομήσεις από ένα πρόεδρο που έλεγε σε μια μερίδα των οπαδών του ότι θα προχωρήσει με την λύση του κυπριακού και σε μια άλλη ότι θα εκανε σκληρες διαπραγματευσεις κλπ. Η στήλη δεν σχολιάζει αν καλά ή κακά κάνει πρόεδρος να περιμένει ή έστω να προσπαθεί να φτιάξει ισορροπίες. Αλλά αν αυτό κάνει τότε..ας το εξηγήσει και σε αυτόν που γράφει τις ομιλίες του. Αν πάμε στην οικονομία αυτό που έκανε η νυν κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2013, είναι να κωλοβαρει με την Τράπεζα Κύπρου και να είμαστε 2 χρόνια μετά σε ένα μετέωρο σχήμα όπου όλα είναι ρευστά – και η πίεση πάει στους μικρομεσαίους. Διότι τελικά αν κάνει ή δεν κάνει κάποιος μια κίνηση σε ένα δεδομένο χρόνο, αυτό γίνεται για να προστατεύσει κάτι ή κάποιους. Και η μνημειώδης αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι στην ξεκάθαρη λύση του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε καλή και κακή το 2013, ήταν μια σκόπιμη κίνηση για να εξυπηρετηθούν οι μεγάλο-οφειλέτες και να μετακυλιστεί το βάρος στους μικρομεσαίους. Εκτός βέβαια και αν ο συγγραφέας των ομιλιών θεωρεί σαν αποφασιστικότητα την τσαπατσουλιά του κουρέματος τον Μάρτιο του 2013. Εκεί έχουμε ακόμα και σήμερα μια αστεία αναποφασιστικότητα [να την πούμε δειλία;] να αναγνωρίσει η κυβέρνηση αυτό που όλοι ξέρουν – ότι μόνη της αποδέχτηκε το κούρεμα από τις αρχες του Μαρτη και μετά όταν ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε αυξανόμενες πιέσεις στο Γιουρογκρουπ δεν είχε καν προνοησει για τρόπους άμυνας. Αν υπήρχε αποφασιστικότητα εκεί, τότε η κυβέρνηση θα έλεγε με ειλικρίνεια τι έγινε, ότι ήξερε και ότι το δικό της πλάνο ήταν να φορτώσει την ζημιά των λίγων στους πολλούς. Δεν τα κατάφερε να περάσει το πρώτο κούρεμα αλλά άφησε μια τεράστια ζημιά στην εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Οπότε η έννοια της αποφασιστικότητας ίσως να ήταν καλά να αποφεύγεται..Υπάρχουν και άλλες λέξεις..όπως τα λάθη, η αναζήτηση ισορροπιών, συμμάχων κλπ..

 • Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το πραξικόπημα του 1974 – και μια εξίσου ενδιαφέρουσα αναφορά στο ρόλο έκδοτων στην υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960. Στο τελευταίο τεύχος του Hot.Doc υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που κτίζει πάνω στις μαρτυρίες και το έγγραφο που κατατέθηκε στην έρευνα για τον φάκελο της Κύπρου. Η έρευνα εστιάζει στον ρόλο του Λαμπράκη – του εκδότη του Βήματος και των Νέων, των εφημερίδων της «δημοκρατικής παράταξης»- στο πραξικόπημα του 1974. Τελικά, πίσω από τις εικόνες μπορεί να υπήρχε και άλλο βάθος. Για την ώρα κρατάμε ένα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο – ξέρατε ότι οι εφημερίδες του Λαμπράκη στήριξαν αρχικά την αποστασία του 1964 – και άρα μάλλον στήριζαν και τον Γαρουφαλιά; Και για όσους ξέρουν τα της τότε εποχής, ίσως τελικά ο Λαμπράκης να είχε απωθημένα ..και με τον Μακάριο. Το αναφέρουμε για να μην ξαφνιάζονται μερικοί, και οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν θα βρεθούν μπροστά στις δήθεν ανεξάρτητες, λέμε τώρα, εφημερίδες της βραχονησίδας μας το 2011, όταν ξαφνικά, σε μια πρωτοφανή αγαστή συνεργασία, κατέληγαν από την πρώτη μέρα σε συμπεράσματα – πριν καν γίνουν έρευνες η τεθούν ερωτήσεις. Οι εκδότες αποφασίζουν – ή τουλάχιστον αυτοί που πληρώνουν. Είχε δίκαιο ο Αντρέας, τελικά, που δεν ήθελε να εξαρτάται από τέτοια έντυπα με αμφίβολα πρωτοσέλιδα. Στο εσωτερικό βάζεις ότι θες – το δηλητήριο πρέπει να το ρίξεις πρωτοσέλιδα όμως που θα έλεγε και ο παρολίγον…

 • Πόσοι σουρεαλιστές χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα ή πόσοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι χρειάζονται για να λογοκρίνουν τις λέξεις «μαλαισιανό αεροπλάνο»; Για όσους παρακολουθείτε το ανέκδοτο που λέγεται δυτικά ΜΜΕ και μαλαισιανό  αεροπλάνο – οι ρώσοι ζήτησαν διευκρινήσεις και από το συμβούλιο ασφαλείας για τα στοιχεία που λογοκρίνονται για την πτώση του αεροπλάνου. Στο euro news και στο BBC το σκηνικο είναι κάπως έτσι:.. «μαλαισιανό –ποιός μαλαισιανός, ποιό αεροπλάνο;» Ή μάλλον πάει όπως το ανέκδοτο με τους σουρεαλιστές: πόσοι σουρεαλιστές ζωγράφοι χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα; Απάντηση: μπλε.. http://en.ria.ru/world/20140929/193439431/Russia-Submits-Questions-on-MH17-Crash-to-UN-Security-Council.html

·         Και αν δεν το ξέρετε θα γίνουν εκλογές στην Λετονία - ένα από τα ρατσιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης το οποίο αρνείται να δώσει δικαίωμα ψήφου σε κάτοικους που αρνούνται να περάσουν διαγώνισμα νομιμοφροσύνης – κάτι όπως τα πιστοποιητικά φρονημάτων η το χρώμα στην νότια Αφρική. Σε ένα πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, οι 300,000 είναι κάτοικοι για δεκαετίες αλλα χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Είναι ρωσοφωνοι..Και η Ευρώπη κατά τα αλλα πουλά «δημοκρατία». Τα προγνωστικα λένε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα πάρει το 32%, η αντιπολίτευση [με όσους ρωσόφωνους έχουν δικαίωμα ψήφου] το 27%, ενώ ένα άλλο 30% δεν θα ψηφίσει ή κάτι τέτοιο. Η Λετονία επίσης υποβλήθηκε σε ένα σενάριο σοκ θεραπείας μετά την κρίση του 2008 και παρά την «ανάκαμψη» η οργή, λένε οι δημοσκοπήσεις, είναι διάχυτη και στις δυο κοινότητες – και τους ρωσόφωνους και τους Λετονούς. Οπότε ο φτηνός εθνικισμός είναι και ένα κόλπο για να καθυστερήσει η σύγκλιση της οργής. Και βέβαια ο αποκλεισμός του 1/6 του πληθυσμού είναι και ένας τρόπος καλπονοθείας. Αλλά τέτοιες ευαισθησίες που να βρεθούν στην Ευρώπη με ΜΜΕ όπως το euro news που κερδίζει διαγωνισμό για τον πιο χαριτωμένο «πόμπο» των διεθνών ΜΜΕ. Ό,τι τους πουν.. http://www.euronews.com/newswires/2719634-latvia-heads-to-election-under-shadow-of-assertive-russia/
·          
·         Τουλάχιστον τα γερμανικά ΜΜΕ αναπτύσσουν μια φινέτσα ηγεμονικού προφίλ. Πρόσφατα απολογήθηκαν για την κάλυψη των γεγονότων στην Ουκρανία -  ανάφεραν ότι μια δολοφονία έγινε από πολιτοφύλακες, αντί να αναφέρουν ότι τα έγκλημα το έκαναν ο ένοπλοι του Κιέβου. http://en.ria.ru/world/20141002/193559978/German-Public-Broadcaster-Apoligizes-for-Mistake-in-Story-on.html
·          
 •  Ενώ το euronews, όταν έμαθαν οι «δημοσιογράφοι» του για τους ομαδικούς τάφους ανατολικά του Ντόνεσκ, μετέδιδαν ότι είναι δυτικά..για να βολέψουν την προπαγάνδα. Ούτε ένα χάρτη, πια, δεν ξέρουν να διαβάζουν;

 • Κάναμε κριτική στον κ. Βενιζέλο του Φιλελευθέρου για την προσπάθεια του περάσει στο «τι να κάνουμε» την κυβερνητική πρόταση για τις εκποιήσεις τον Αύγουστο. Τώρα, όμως, να αποδώσουμε και τα εύσημα στο σχόλιο του για τους μετανάστες: «Πέρασαν  μια-δυο μέρες μέχρι να βρούμε την σωστή διατύπωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην θάλασσα και το κύμα τους έφερε κοντά στην Κύπρο. «Λαθρομεταστες», «πρόσφυγες», «μετανάστες». Τελικά στην αναζήτηση και στην δυστοκία δεν «κλείδωσε» η σωστή διατύπωση: Άνθρωποι..[..] Αυτό που ως κοινωνία, ως χώρα, θα πρέπει να υποστηρίζουμε με θέρμη, είναι πως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθέρια, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό αφορά και εμάς, έστω και αν κάποιοι εκτός, το έχουν ξεχάσει η το θυσίασαν στο βωμό των συμφερόντων τους. Τις μέρες μας, οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, τα συμφέροντα δαιμονοποιουν ακόμα και τους πρόσφυγες. Τους χωρίζουν σε «καλούς» και «κακούς» Εμείς έχουμε πολλούς επιπρόσθετους λόγους να αντιδρούμε σε αυτό.» Θυμίζει κάτι από την επαναστατική εφηβεία του κ. Βενιζέλου, αλλά στην ενδιάμεση ανάλυση ύπαρχε και μια ισορροπημένη ρεαλιστική ανάλυση για το παιχνίδι των ισορροπιών στον περίγυρο μας.

 • Και ένα καλό από τον Ιανό γιατί ο Πολίτης έκανε γαργάρα τα θέμα της κόρης της κ. Γιωρκάτζη« Γιατί το κατάπιε αμάσητο ο «Πολίτης». Μα θα ήταν αγνώμων να «εκθέσει» την κ. Γιωρκάτζη, η οποία έκανε στην εφημερίδα με τις «αποκαλύψεις» της ως ελέγκτρια, τουλάχιστον ένα πρωτοσέλιδο την εβδομάδα κι έδωσε και τη σκυτάλη παρακάτω. Πρώτο τραπέζι πίστα καθόταν λοιπόν η Χρυστάλλα στον «Π», διότι όπως είναι γνωστό «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» ωστόσο το ταξιδάκι αναψυχής -όπως και να το κάνουμε- έχει κι ένα κρυμμένο τραύμα…
  (Άσε, μην πω πώς την έπαθε από τον Οδυσσέα η Χρυστάλλα με την ιδιαίτερα του Χριστόδουλου και του Ορφανίδη γιατί θα γελάσει και η παρδαλή τσούρα).»

 • Μιλώντας για σκάνδαλα και πως ευνοούνται μερικοί – και πάλι ταξικά- με έμμεσους μηχανισμούς, ένας σχολιογράφος στο facebook παρατήρησε ότι το κόλπο παίζεται έντονα με την αλλαγή του συντελεστή δόμησης. Να το θυμόμαστε, οι της πλειοψηφίας, που δεν έχουμε εσωτερικές διευκολύνσεις, όταν θα ζητησουμε τα ρέστα για αυτήν την περίοδο που μια μερίδα της αστικής τάξης θεωρεί ότι πρέπει να πληρώνουν όλοι και εκείνη να ευνοείται. Αφού εδώ «όλα πληρώνονται» θα τα πούμε και για αυτό: Β. Βασιλείου. «Εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένη ληστεία στην οποία συμμετέχει το κράτος και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Το κράτος παραχωρεί συντελεστές δόμησης τους οποίους μπορούν οι επιχειρηματίες να κτίσουν περισσότερα κτήρια οπόταν θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα. Ακούμε ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Αντί έργων, παίρνουν την προίκα που λέγεται συντελεστής δόμησης και τη δυνατότητα να τους πουλήσουν σε ξένους για να εισπράξουν, Αλήθεια, δεν επωφελείται κανείς άλλος; Ούτε ένας μεσάζοντας που κανόνισε να ποδοπατηθεί η πολεοδομική πολιτική δεκαετιών, έστω με όλες τις στρεβλώσεις που είχε;»
 •  
 •  Μοιάζει με διεθνή είδηση, βέβαια, αλλά έχει και τις τοπικές της προεκτάσεις – η νέα πρωθυπουργός στην Πολωνία δηλωσε ότι θα περιμένει να δει πριν προχωρήσει η χώρα στην ένταξη στο ευρώ. Διότι οι πολωνοί δεν εντάχθηκαν στο ευρώ και μια χαρά την έβγαλαν την κρίση, έχοντας δική τους κεντρική τράπεζα και ρυθμιζωντας κάπως την οικονομική τους πολιτική. Ενώ τα εδώ αστέρια ήθελαν και Ευρώπη ήθελαν και ευρωζωνη στο άψε σβήσε αλλα νόμιζαν τα βλητα ότι θα τα έκαναν όλα αυτά σαν καλοί κομπλεξικοί ιθαγενείς και οι ευρωπαίοι θα τους έλεγαν «μπράβο παιδιά», τώρα μπορείτε και εσείς να είστε «σερ», και κρατήστε και το πλυντήριο του τραπεζιτικού σας συστήματος. Πώς το έλεγε ο επικεφαλής της κωμικής παράστασης, ο σενιόρ Πόλυς το 2011; Αφού είμαστε με την Δύση, να κάνουμε ότι λένε..έτσι δεν έγραφες Πόλυ τοτε; Ωραία ξύπνησες τωρα; Άντε να καλοπιάνεις αμερικανούς και ρώσους για ψίχουλα. Όλα εδώ πληρόνονται .. Πάντως οι Πολωνοί δεν έχουν Πόλυ φαίνεται…http://www.euronews.com/newswires/2717722-new-polish-pm-signals-cautious-approach-on-euro-accession/
 •  
 • Είναι και η λιτότητα ελαστική στη δημοκρατική Ευρωπη..Ύστερα είναι και οι Γάλλοι που είπαν ότι οκ θα κάνουμε λιτότητα, αλλά μην το παραχέσουμε..αν δεν προλάβουμε το 3% ως το 2015, θα το πετύχουμε το 2017..Και για την ώρα αν πέσει το έλλειμμα από το 4.4% στο 4.3%, μια χαρά είμαστε. Είπαμε ευρωπαϊκή δημοκρατία. Τι δηλαδή μόνο στην ανατολική Ευρώπη, άλλα θα λένε και άλλα θα κάνουν –  γίνεται η Γαλλία να κάτσει τώρα να ασχολείται με 1-2% έλλειμμα, αφού όλοι ξέρουν ότι είναι απλώς ανόητη πολιτική; Άστε τον Χάρη να κτυπιέται μόνος του μέχρι να του σφυρίξει κανείς ότι ο μπαμπάς έκανε πάλι κάτι… http://www.euronews.com/newswires/2717240-french-budget-sets-out-deficit-cuts-but-no-austerity/
 •  
 • «Αυτό που με συγκίνησε στον τάφο της Αμφίπολης, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε εκπρόσωπο τάφου, την Άννα Παναγιωταρέα.» Τζιμης Πανούσης.
 •  
 • Το ότι ακόμα μία φορά φαίνεται πόσο αντιδημοκρατική είναι η διαδικασία διαχείρησης του κράτους μέσω των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάτω από το ψευδο-καθεστώς "εκτάκτου ανάγκης" πρέπει το ελάχιστον να θορυβήσει την νέα γενιά των Κυπρίων που φορτώνονται στις πλάτες τα κακώς κείμενα. Και βέβαια να γίνει μάθημα στους όποιους φορείς, όπως του Επιτρόπου Διοικήσεως υπό την Αρμοδιότητα αρχής κατά του Ρατσισμού, ότι η περίοδος χάριτος και διαχείρησης "με το γάντι" τετέλεσται, και πρέπει με τις αποφάσεις τους να δίνουν ΣΑΦΗ κατεύθυνση προς τα που βρίσκεται η Δικαιοσύνη της Ισότητας και της Μη Διάκρισης, και να αναγκάσουν όσους άλλα απεργάζονται, να δείξουν δημόσια τα σχέδια τους, και να πάρουν την κατάλληλη ανταπάντηση από τους πολίτες. Η περιτύλιξη της όλης συζήτησης σε νομικίστικους όρους ΔΕΝ είναι τυχαία, και οι εθνο-ρατσιστές που ταμπουρώθηκαν στην Αγγλική Σχολή κρατούν σιδεροκουτάλες για κακά ανακατέματα, και οι πλείστοι των Ελληνοκυπρίων στα πέριξ, απλά παίζουν τις πάπιες (Σταύρος Μαραγκός)
 •  
 • Για το Δημήτρη Βασιλείου: ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΜΗΤΣΟ! [...]Όταν σε λίγα χρονάκια από τώρα θα γιορτάζουμε την επέτειο μιας ανεξάρτητης, διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης χώρας, εσύ δεν θα έχεις ακόμα καταφέρει να παίξεις μπάλα στην ομάδα που θέλεις. Στο υπογράφω. Και μη μου πεις ότι βασίζεις τις ελπίδες σου στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Αυτά τα μέτρα δεν είναι για τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Είναι για τα χαρτιά και τους διπλωμάτες. Αυτά δε θα αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων γύρω σου. Αυτά, Μήτσο, να τα ακούς βερεσέ. Δε θέλω να ακούω από εσένα ότι θα πραγματοποιήσεις το όνειρό σου «όταν βρεθεί μια λύση». Είσαι κι εσύ μέρος της λύσης, δεν το καταλαβαίνεις; Δεν μπορεί να μην το σκέφτηκες κι εσύ, ότι ακόμα κι αν βρεθεί μια λύση στα χαρτιά και κάνεις αυτό που γουστάρεις τότε, πάλι «προδότης» θα λογιέσαι για κείνους που θα μείνουν ανικανοποίητοι. Ετούτοι ρε, δε σου αγριεύουν γιατί είναι πατριώτες, σου αγριεύουν γιατί είναι ρατσιστές. Κι ο τρόπος που το κάνουν –δε γίνεται, κι εσύ θα το βλέπεις- ξεδιπλώνει όλο τον φασισμό που κρύβουν μέσα τους. Αυτοί, ούτε σε μια ομόσπονδη Κύπρο θα θέλουν να έχεις σχέση με ο,τιδήποτε «ανθελληνικό», «αντι-πατριωτικό», και γενικώς αντίθετο από ό,τι εκείνοι υποστηρίζουν. Η «λύση» που ακούς στα νέα των οκτώ, αυτή η «βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση» δεν είναι απλώς δυο υπογραφές στο ίδιο χαρτί. Είναι η κατοχύρωση και περιφρούρηση του δικαιώματός σου να παίζεις μπάλα όπου, όπως, και με όποιον θέλεις εσύ. Είναι η περιφρούρηση του δικαιώματος του μικρού να πηγαίνει σχολείο όπου θέλει, όσες νεκρές ζώνες κι αν πρέπει να διασχίζει.[...] Το δίλημμα μπροστά σου, Μήτσο, δεν είναι αν πρέπει τελικά να παίξεις μπάλα σε εκείνη την ομάδα ή όχι. Πρέπει τώρα πια να αποφασίσεις αν είσαι διατεθειμένος να μην αφήσεις το φασισμό τους να σε νικήσει. Να ΜΑΣ νικήσει, Μήτσο. Κι αυτό, θα το κάνεις... παίζοντας μπάλα. Παίξε μπάλα γι’ αυτό τον σκοπό, παίξε για ‘μένα, για τον μικρό που περνά κάθε μέρα απέναντι για να πάει στο σχολείο του, παίξε για την ειρήνη. Και μόνο τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει στην πράξη αυτή η μπασταρδεμένη λέξη. Κράτα γερά. Της Χαράς Ζυμαρά δημοσιευμένο στο http://cyprusnews.eu/xara-zymara/2521997-2014-10-01-20-39-54.html
 •  
 • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμφωνα με έκθεση της ΕΕ, αποτελούν των 99,8% στην περίπτωση της Κύπρου. Ο όγκος των εργασιών τους μειώθηκε δραστικά και συνεχίζει να μειώνεται περισσότερο. Κατά τα άλλα, η κα Ζέτα εκδίδει διατάγματα προσπαθόντας να πείσει ότι συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Τώρα που πλέον η αποτυχία της συγκεκριμένης πολιτικής πρακτικής επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και από τους εταίρους, θα συνεχίσεις κα Ζέτα, να επιχορηγείς με προγράμματα μισθών φτωχοποίησης τον «εταίρο» Σιακόλα και σία;
 •  
 • Και φέτος οι χαμηλοκτηματίες και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, τρέχουν να πληρώσουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Βλέπετε η έκπτωση του 15% γι’ αυτούς έχει σημασία και κάνει διαφορά στα οικονομικά τους. Ήδη 85 χιλιάδες από αυτούς πλήρωσαν μέχρι στιγμής 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι γνωστοί μεγαλογαιοκτήμονες που χρωστούν και στο κράτος – από πέρσι – και στις τράπεζες – από χρόνια – παραμένουν ανενόχλητοι να παίζουν τ’ αππαρίν τους. Μαζί με την κυβέρνηση που όλο τους κυνηγά κι’ όλο δεν τους βρίσκει. Σαν την κα Χρυστάλλα ένα πράμα που μόνο στις δεξιώσεις τους συναντούσε
 •  
 • Με μια περηφάνια που η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Κεντρικού Αρχείου Δανειοληπτών. Τέτοια χαρά για τη δημοσιοποίηση επίσημου φακελώματος, δεν έχουμε ματαδεί

 • Ωωω! Μα τώρα προέκυψε το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων; Ένα απ’ τα πολλά είδε το φως της δημοσιότητας ξεκάθαρα και ξεκούτσουλα. Είναι αυτό της κ. Κλέας Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, προέδρου του ΔΣ του ΚΟΑ και του αδελφού της Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, αναπληρωτή Επάρχου Λάρνακας οι οποίοι είναι ξαδέλφια με και ελεγχόμενοι λόγω της θέσης τους από το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Γι’ αυτό το λόγο ο τελευταίος ζήτησε τη νομική αρωγή του Γενικού Εισαγγελέα. Θα γίνει και αυτό γαργάρα κ. Κληρίδη; Ή εδώ είναι άλλοι οι κανόνες στην «μικρή μας χώρα»;

 • Σημαντική επιτυχία υπέρ των δανειοληπτών προκύπτει με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην αιτιολογική βάση μάλιστα του οικονομικού εξαναγκασμού. Άλλη μια περίπτωση, λεπτομέρειες της οποίας δεν είδαν το φως τη δημοσιότητας φαίνεται να δικαιώνει και πάλι δανειολήπτη. Αυτές οι ειδήσεις δεν κάνουν πρωτοσέλιδα, μην ξυπνήσουν κι οι σκλάβοι

 • Πάντως, ο ΣΥΜΕΑ (Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων) άστραψε και βρόντηξε τις τελευταίες μέρες.  Κατάγγειλε μεθοδεύσεις των τραπεζών όπως η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταλήξει και πάλι στους μεγαλοοφειλέτες ώστε να δείξουν ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται και να αποφύγουν τις συνέπειες. Καμιά ανταπόκριση σε αυτές τις κατηγορίες. Τουλάχιστον το θέμα καταγράφηκε, γιατί ... τα γραπτά μένουν.

 • Ο ΣΥΜΕΑ, λοιπόν, κατήγγειλε και την κα. Γιωρκάτζη ότι τους κοροϊδεύει. Η καταγγελία ήταν δημόσια, σε τηλεοπτική εκπομπή του Capital. Η κα Γιωρκάτζη τί έχει να πει επ’ αυτού; Ιδιαίτερα αφού θα κληθεί να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους, μιας και οι διαδικασίες για δημιουργία δικής τους τράπεζας τελεσφορεί.

 • Απ’ ότι φαίνεται ήταν να μην αρχίσει η πτώση του «μύθου» (για κάποιους) της κας Γιωρκάτζη. Μόλις άρχισε, απλώς έπιαεν το σιακατούρι και δεν σταματά

 • Δεν μπορείτε να πείτε! Η βδομάδα είχε ενδιαφέρουσα κατάληξη. Αρκετά βαρβάτη είδηση η .... «θεσμοθέτηση» του αντιπολιτευτικού μετώπου που εστιάζει στο πλέον επάναγκες να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μέσα από τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα. Χάρηηηη! Χαρούληηηηη! Κοίτα δω τί σού’ χουν

 • Σαν μύγα να τσίμπησε τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα του .. «Ναού της Αφροδίτης». Οι αποκαλύψεις αφορούσαν τις συλλήψεις και τις προσαγωγές. Μειωνόταν, λέει ο αριθμός των ατόμων, όσο προχωρούσε η διαδικασία για να καταλήξει κατηγορούμενος ο ..... εκτελών χρέη οδηγού. Οι εργαζόμενες στο χώρο, απελάθηκαν όλες, εκτός από μια που είχε εργοδοτηθεί εκείνο ακριβώς το βράδυ. Κύριε Ρίκκο; Εκτός από το ότι θα διεξαχθεί η δίκη στο Κακουργοδικείο, έχετε κάτι να προσθέσετε, μήπως; Μαζί σου, πάντως όσον αφορά στη δική, για να βγουν στη φόρα, όσα υποστηρίζει ο δικηγόρος του ... οδηγού. Γιατί δεν νομίζω να διακινδύνευε να μιλά με τέτοιο τρόπο δημοσίως αν δεν είχε όντως κάτι ουσιαστικό στα χέρια του. Εσείς τί λέτε;

 • Υπάρχει μορατόριουμ προσλήψεων, κρύψετε, λαλεί ο υπουργός Υγείας στο ωρομίσθιο προσωπικό των νοσοκομείων που πλυνίσκει, καθαρίζει τζιαι μαειρεύκει. Καλάν κύριε Πατσαλή, εν ήσουν στη συνεδρία του Υπουργικού την ημέρα που εγκρίνουνταν οι προκηρύξεις για τες 15άρες θέσεις. Με το κόστος μόνον μιας που τούτες τες θέσεις, εκάλυφκες τες ανάγκες ενός νοσοκομείου, λαλεί τζι’ ο λόος

 • Για το προσχέδιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον πιο πετυχημένο τίτλο στην είδηση τον έδωσε ο Φιλελεύθερος «Δημαρχεία μόνο για γάμους». Ουσιαστικά, από τις λίγες αρμοδιότητες που παραμένουν στους δήμους, είναι αυτή. Επαρχιακά Συμβούλια, Συμπλέγματα με νομική υπόσταση ως δημοσίου δικαίου, Συνελεύσεις Συμβουλίων, και μετά οι δήμοι ως δομές. Με τη δημιουργία τόσων δομών, πώς είναι δυνατόν να μειωθεί το κόστος; Δεν θα στελεχωθούν όλα αυτά; Αφού η έννοια ήταν να ακολουθηθούν οι εισηγήσεις τόσων τζιαι τόσων εμπειρογνωμόνων, γιατί παραγνωρίστηκε η μοναδική παράμετρος στην οποία συμφωνούσαν όλοι: μείωση του αριθμού των δήμων; Και αφού ο στόχος είναι η μείωση του κόστους, γιατί δεν γίνεται μια τροποποίηση στην νομοθεσία ώστε κάθε μέλος του δημοτικού συμβουλίου (περιλαμβανομένων και των δημάρχων) να μην λαμβάνει καμιά αντιμισθία, ώστε να καθίστανται βιώσιμοι οι δήμοι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου