4 Οκτ 2014

Το ουκρανικό σύνορο Ή ο φόβος τρώει τα σωθικά της εξουσίας (σκηνές Θεσσαλονίκης 1963 στο Χάρκοβο και την Οδησσό, ενώ οι ομαδικοί τάφοι θυμίζουν πια Ελ Σαλβαδόρ του 1980)Η κατάσταση στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, τείνει να σταθεροποιηθεί κάπως παρά τις συνεχιζόμενες αψιμαχίες σε μερικές περιοχές – και ανάλογα ίσως να μπορούσε να πει κάποιος και για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην συγκεκριμένη συγκυρία. Αλλά η σχετική σταθεροποίηση φέρνει αναπόφευκτα στην επιφάνεια τις βαθιές αντιπαραθέσεις που προσπάθησαν κάποιοι να λογοκρίνουν και να συγκαλύψουν με το πραξικόπημα του Φεβράρη, την καταστολή που ακολούθησε και τη μονοδιάστατη εικόνα των δυτικών ΜΜΕ. Αυτήν τη βδομάδα, η υπόγεια πραγματικότητα επανεμφανίστηκε αποσπασματικά και προκάλεσε ένα νέο  κλίμα φόβου – και απόπειρας καταστολής που θύμιζαν σκηνές από τους τραμπούκους στην Θεσσαλονίκη το 1963, όταν δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης. Με ανάλογα συμπτώματα όπως τον περασμένο χειμώνα – επίθεση σε άγαλμα του Λένιν, δυτική εστίαση ακριβώς στο θέαμα για να λογοκριθεί ότι μόλις την προηγούμενη είχαν κατεβεί τανκς στο δρόμους του Χαρκόβου, και ότι λίγο ανατολικότερα ανακαλύπτονταν ομαδικοί τάφοι νεκρών των «ταγμάτων θανάτου» των ολιγαρχιών. Οι αναφορές μιλούν για 400 νεκρούς από τις ομαδικές εκτελέσεις, ενώ οι τραμπούκοι συνεχίζουν τις επιθέσεις στις δυο πόλεις που λειτουργούν ακόμα σε καθεστώς σχεδόν κατοχής –την Οδησσό και το Χάρκοβο.

Η Γεωπολιτική ισορροπία της Συγκυρίας: η Μόσχα εμπεδώνει τις σχέσεις της και η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει το πρόβλημα στην ανατολή
Στο γεωπολιτικό επίπεδο υπήρξαν δυο εξελίξεις που σηματοδότησαν την σταθεροποίηση του «συνόρου»: μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να δημιουργήσει κλίμα εσωτερικά έστω, ότι θα άλλαζε η συμφωνία με την Ε.Ε. που προνοούσε εφαρμογή της επίμαχη συνθήκης το 2016, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, και ανακοίνωση από την Ε.Ε. ότι το χρονοδιάγραμμα της αναβολής μέχρι το 2016 θα τηρείτο. Ήταν σαφής η πρόθεση των Βρυξελών, αλλά και του Βερολίνου που αυτήν την περίοδο ενδιαφέρεται βασικά για την οριστική διασφάλιση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε συνθήκες επικρατούν στις διάφορες  περιοχές της Ουκρανίας – θέλουν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις με την Μόσχα. Οι αμερικανοί ήδη μετατοπίστηκαν στην Μέση Ανατολή. Η Ρωσία ταυτόχρονα κινείται να εξασφαλίσει την ηγεμονία της στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καυκάσου. Έτσι, ανακοινώθηκε συνάντηση του Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν, ενώ οι χώρες που περιβάλλουν την Κασπία κατέληξαν σε συμφωνία δημιουργίας δύναμης διάσωσης.

Η επιστροφή των ανυπότακτων στους δρόμους – κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία φαντάζει πια μια περιοχή σε αστάθεια και σε παρατεταμένη κρίση όπου οι παρατηρητές περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις που παγοποιήθηκαν εν μέρει από την καταστολή που ακολούθησε την εξέγερση στην ανατολή και στο νότο. Το Σάββατο, μια συμμαχία της αντιπολίτευσης οργάνωσε κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο. Ήταν σαφές ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια των λογοκρινομενων να επανεμφανιστούν στους δρόμους. Το άγχος της ακροδεξιάς και των ολιγαρχιών ήταν εμφανές. Έγιναν εκδηλώσεις στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Σε μερικές περιοχές, όπως στην Οδησσό, επανεμφανίστηκαν οι ακροδεξιές ομάδες που οργάνωσαν την σφαγή στο κτίριο των συνδικάτων τον Μάιο. Όμως, παρά την απειλή η εκδήλωση έγινε. Ήταν άλλωστε η δεύτερη φορά που οι ακροδεξιοί παρά τις απειλές απέτυχαν να τρομοκρατήσουν – η προηγούμενη αφορούσε μια παράσταση μιας συναυλίας τραγουδίστριας που είχε κάποτε τιμηθεί και στη Ρωσία. Παρά τις απειλές η εκδήλωση έγινε. Σε άλλες περιοχές η αστυνομία με τους ακροδεξιούς απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις. Το αποκορύφωμα του φόβου ήταν στο Χάρκοβο, όπου η κυβέρνηση του Κιέβου όχι μόνο απαγόρευσε την εκδήλωση αλλα κατέβασε και τανκς στους δρόμους. Η μνήμη των κινητοποιήσεων στο Χάρκοβο την άνοιξη ήταν ακόμα έντονη – η τότε καταστολή τους έγινε βίαια από τραμπούκους όπως και στην Οδησσό, οπότε ο φόβος των αρχών για μια νέας εξέγερσης και μια νέα Λαϊκή Δημοκρατία είναι εμφανής.


Ο φόβος της εξουσίας στο Χάρκοβο: έστειλαν τα τανκς στους δρόμους για να εμποδίσουν την εκδήλωση και μετά έστειλαν τους τραμπούκους για να φτιάξουν το θέαμα για τα δυτικά ΜΜΕ


Τα δυτικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν απολύτως τίποτα –ούτε για τις εκδηλώσεις, ούτε για την καταστολή και τα τανκς στο Χάρκοβο. Όταν, όμως, την επόμενη έκανε πορεία η ακροδεξιάς, υπό την προστασία των αρχών και επιτέθηκαν στο άγαλμα του Λένιν, τότε τα δυτικά ΜΜΕ πρόβαλαν έντονα το θέαμα. Αν και τελικά το euronews αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι μια τέτοια επίθεση απλά θα όξυνε τα πνεύματα στην ανατολή. Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ καταγραφόταν η πραγματικότητα – ότι η επίθεση είχε οργανωθεί από τα υπολείμματα των ακροδεξιών ομάδων που είχαν συντριβεί στρατιωτικά στην περιοχή του Ντονμπάς και στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. Στο ίδιο το Χάρκοβο η επίθεση βιώθηκε αρνητικά και οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι θα κινούσαν αγωγή για καταστροφή μνημείου της πολιτιστικής κληρονομάς. Αλλά ο ολιγάρχης, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα..και ενέκρινε την επίθεση, έστω και μετά το γεγονός. Ο δήμαρχος της πόλης, πάντως, δήλωσε την Δευτέρα ότι το άγαλμα θα επανεγκατασταθει στην θέση του. Και την επόμενη μέρα της επίθεσης πολλοί κάτοικοι πήγαν στο μνημείο για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αφήσουν λουλούδια – όπως έγινε και μετά την σφαγή στην Οδησσό τον Μάιο. Το βράδυ, όμως, ακολούθησε νέα επίθεση των ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες λειτουργούν εμφανώς σαν τάγματα τρομοκράτησης του πληθυσμού – και καθυστέρησης όσο γίνεται της εμφάνισης του πραγματικής οργής.

Και όπως έγινε και τον Μάιο, η ένταση στο Χάρκοβο έφτασε και στην Οδησσό, όπου οι τραμπούκοι των ολιγαρχών επιτέθηκαν σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Αυτή την φορά το κλίμα φάνηκε να φτάνει στα όρια. Μέχρι και ο ακροδεξιός υπουργός άμυνας αναγκάστηκε να κάνει έκκληση στις ομάδες των ακροδεξιών να σταματήσουν γιατί θα «αντιδράσει η Ευρώπη». Ήδη άλλωστε οι εικόνες των ακροδεξιών που θυμίζουν την τρομοκρατία του μεσοπόλεμου την Ευρώπη και την τρομοκρατία των δεκαετιών 70-90 στη λατινική Αμερική άρχισαν να σοκάρουν.

Και φυσικά, η ένταση έφτασε και στα σύνορα της πολεμικής ζώνης. Την επομένη της επίθεσης στο άγαλμα του Λένιν, ανακοινώθηκε επίθεση των εξεγερμένων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνεσκ σε ένα θύλακα των ενόπλων του Κιέβου στο αεροδρόμιο με αρκετά θύματα. Την ίδια περίοδο ο επικεφαλής της ακροδεξιάς στρατιωτικής σχηματισμού που αποδεκατίστηκε στις μάχες έδινε διάσκεψη τύπου στο Κίεβο και παραδεχόταν ότι δεν μπορούσε να πολεμήσει πια σαν μονάδα. Την επόμενη το πυροβολικό του Κιέβου βομβάρδισε ένα σχολείο στην περιοχή του Ντονεσκ.

Όταν το euro news δεν μπορεί να ξεχωρίσει που είναι η ανατολή και που η δύση – και «μεταφέρει» τους ομαδικούς τάφους των θυμάτων των ακροδεξιών για να κρύψει και την ευθύνη των δημοσιογράφων του που συγκάλυπταν τα εγκλήματα

Η πιο ενδιαφέρουσα λογοκρισία, όμως, ήταν αυτή για τους ομαδικούς τάφους. Το σαββατοκύριακο, οι αρχές των εξεγερμένων περιοχών μαζί με αντιπρόσωπους του ΟΑΣΕ άνοιξαν 3 ομαδικούς τάφους ανατολικά του Ντόνεσκ. Και πάλι τα δυτικά ΜΜΕ λογόκριναν απόλυτα την είδηση. Αν ήταν ο τάφος έστω και ενός αντικαθεστωτικού στην ΕΣΣΔ, στη Ρωσία, στην Ουκρανία πριν το Φερβουάριο, θα ήταν φυσικά πρώτη είδηση για μέρες  - αν όχι για μήνες. Αυτοί οι ομαδικοί τάφοι, όμως, δείχνουν εν μέρει και πως λειτουργούν οι ένοπλες ομάδες που οργάνωσαν οι ολιγάρχες για να καταστείλουν την εξέγερση στην ανατολή – είναι ουσιαστικά ανάλογες των ταγμάτων θανάτου στη λατινική Αμερική. Αυτό άλλωστε ήταν φανερό στην σφαγή στην Οδησσό. Τελικά, το euronews αποδείχτηκε το πιο κωμικό  - στη δική του ανταπόκριση για τα θύματα των ένοπλων του Κιέβου στο αεροδρόμιο, έβαλε τελικά, με δυο μέρες καθυστέρηση και την είδηση για τους ομαδικούς τάφους – και φρόντισε μάλιστα να τους «μετακινήσει» δυτικά προς το Σλαβυάνσκ για να λογοκρίνει εμφανώς ότι ανακαλύφθηκαν σε περιοχές που άφησαν πίσω τους ένοπλοι του Κιέβου.
Ιδού η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ
The ‘military police’ of ‘Donetsk People’s Republic’ (‘DPR’) told the SMM that three unmarked graves …..near the village Nyzhnia Krynka (35km north-east of Donetsk) and one inside the village. …..According to local residents the bridge was blown up by Ukrainian soldiers leaving the area around 18 September.
Και η γεωγραφική μετατόπιση του euronews
The site was located days after an OSCE mission confirmed the discovery of three mass burial sites in Slovyansk.

Το Σλαβυάνσκ είναι βορειοδυτικά του Ντόνεσκ, ενώ η πόλη-περιοχή των ομαδικών τάφων ήταν βόρειο-ανατολικά.

“Σημαία περιοχής ελεύθερης από ολιγάρχες και διαφθορά” …ηλικιωμένη κυρία με αυτοσχέδια πικέτα με τη σημαία της Νοβοροσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου