27 Σεπ 2014

Όταν η κερκίδα αντιστέκεται…. Οργανωμένοι vs. εξουσία: 1-0 [όταν συνεργάστηκαν οι οπαδοί της ΑΕΛ και του Απόλλωνα στη Λεμεσό, το μήνυμα ήταν σαφές ακόμα και για το κύκλωμα του Κουτσοκούμνη]


Και «ξαφνικά» αυτήν την βδομάδα, ο αρχιερέας της εταιρείας που φαινοταν να θελει να ελέγξει πληρως το κυπριακό ποδόσφαιρο, ο κ. Κουτσοκούμνης, έκανε μια κωμική παράσταση αντάξια της φτηνής ρητορικής που παρελαύνει συνήθως από τα ΜΜΕ. Κατηγόρησε «πολιτικές» και «κομματικές» συμμαχίες για την αντίδραση στην κάρτα οπαδού. Τι κοινό λ.χ. μπορεί να έχουν οι οπαδοί της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, της ΑΕΛ και του Απόλλωνα, της Ανόρθωσης, της Σαλαμίνας κλπ; Και όμως αυτοί, οι οργανωμένοι των σωματείων, ήταν οι πραγματικοί φορείς της κοινωνικής αντίδρασης. Έλεγε ψέματα ο κ. Κουτσοκούμνης για να καλύψει την υποχώρησή του – έφτιαξε ένα σκιάχτρο για να μην παραδεχθεί την ήττα του. Το άλλο ψέμα, βέβαια, ήταν ότι η ΚΟΠ δεν ηθελε να αναλάβει την κάρτα οπαδού. Αντίθετα, όλες οι πληροφορίες μάλλον έδειχναν ότι υπήρξε μια διαδικασία να πιεστεί ο ΚΟΑ να μην  αποδεχθει για να αναλάβει ντε φάκτο η ΚΟΠ – η υποτιθέμενη ομοσπονδία των ποδοσφαιρικών σωματείων, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μια εταιρεία που ελέγχεται απόλυτα από μια κλειστή ομάδα ατόμων. Και αυτή η εταιρεία και η ελίτ της διαχειρίζονται εκατομμύρια από ότι φαίνεται. Ο Ιωνάς  Νικολάου εμφανίστηκε, επίσης, ενοχλημένος και παρά το ότι ο ίδιος πίεζε να το αναλάβει η ΚΟΠ, τώρα το έπαιξε ότι δεν ήξερε. Απέδωσε το πρόβλημα στο να το αναλάβει Ο ΚΟΑ σε «γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου» κάτι που μπορεί και να σημαίνει έμμεση αναστολή του μέτρου.

Μια ιστορική αντίδραση: οι οργανωμένοι αντίπαλοι συνεργάζονται..
Η αντίδραση εμφανίστηκε από το περασμένο καλοκαίρι και ξαφνικά για πρώτη φορά μπορούσε κάποιος να δει στους τοίχους ή στις κερκίδες συνθήματα οπαδών διαφορετικών ομάδων που είχαν ένα κοινό σημείο σύγκλισης – όχι στην κάρτα οπαδού.


Το αποκορύφωμα της αντίδρασης φαίνεται ότι ήταν το ματς ΑΕΛ-Απόλλων, όπου παραβρέθηκαν μόνο 4000 και ήταν εμφανές ότι το κλίμα του ντέρμπυ έλειπε.
Οι οργανωμένοι απείχαν.

Όταν όμως απέχουν και από ντέρμπυ οι οργανωμένοι, τότε…


Η ιδιωτική εταιρεία ΚΟΠ λιμιτεδ και οι «οπαδοί» σαν μαζορέτες του θεάματος
Για να κατανοήσει το διακύβευμα θα πρέπει να εστιάσει στην παραδοξότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Εν μέσω κρίσης εξακολουθούν να επενδύονται δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες σε ποδοσφαιριστές, ενώ πάνω από τις μισές ομάδες έχουν ελάχιστους οπαδούς, και ενώ ακόμα και οι 3-4 που μπορούν να φέρουν πάνω από 5000 στο γήπεδο, δύσκολα το κάνουν τον τελευταίο καιρό. Η επένδυση έχει τρεις αποδεκτες – υπάρχουν λεφτά από τις αναμεταδόσεις, διαφημίσεις κλπ, υπάρχουν λεφτά για όσους πάνε Ευρώπη, αλλά στον υπόγειο κόσμο του ποδοσφαίρου οι εμπλεκομενοι ξέρουν ότι παίζονται πολύ περισσότερα χρήματα σε στοιχήματα. Και τα στοιχήματα δεν παίζονται στην Κύπρο, παίζονται αλλού, και δεν αφορουν καν μόνο το αποτέλεσμα. Το ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια είναι κοινή γνώση, το ότι η ΚΟΠ διορίζει διαιτητές που να μπορούν να καταλήξουν σε «επιθυμητά αποτελέσματα» είναι επίσης κοινή υποψία. Και για όσους μπορούσαν να ερμηνεύσουν και τις κασέτες του Λίλλη, ίσως να υπήρχε και εκεί ένα πλαίσιο αναφοράς για τα στημένα γενικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΟΠ του κ. Κουτσοκούμνη και των συν αυτώ, θέλουν ουσιαστικά να πάρουν ένα είδος δημόσιας εκτόνωσης και ένα χώρο μαζικής συγκέντρωσης/κοινωνικότητας και να τον μετατρέψουν ολοκληρωτικά σε εμπορικό θέαμα για τους ίδιους και για όσους εμπλέκονται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανωμένοι σαν οι "φανατικοί" που ακολουθούν την ομάδα παντού έχουν την εξής χρησιμότητα – να παίζουν τον ρόλο των μαζορέτων στα αμερικανικά γήπεδα. Να είναι και αυτοί θέαμα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενο. Για αυτό και εξαπολύθηκε και η, σε μεγάλο βαθμό, μονομερής επίθεση ενάντια στην πολιτικοποίηση της κερκίδας. Και τώρα με βάση τα επεισόδια ή την διακοπή του αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ [για την οποία την ευθύνη θα μπορούσε να πει κάποιος οτι έχει και η ίδια η ΚΟΠ] γίνεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της κερκίδας.

Και για όσους έχουν αυταπάτες για τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου,
Ιδού μερικές ευρωπαϊκές «ειδήσεις». Πρόσφατα διέρρευσε ότι υπάρχουν υποψίες για στημένα παιχνίδια μέχρι και για 300 περιπτώσεις. Ενώ για την απόφαση για την διοργάνωση του πρωταθλήματος στο Κατάρ, η δημοσιοποίηση της ερευνας είναι ακόμα αντικείμενο διαμάχης – διότι υπάρχουν και εκεί «υπόγειες πληρωμές».

Η κερκίδα ως ιστορικό υπόλοιπο μνήμης και ως χώρος κοινωνικότητας – η αντίσταση στην αστυνόμευση και η συνεργασία ως σοφή κραυγή του συλλογικού υποσυνείδητου
Το θέμα δεν είναι η εξιδανίκευση της κερκίδας. Αλλά η κερκίδα και οι οπαδοί είναι ένα υπόλοιπο ιστορικής μνήμης, όσον αφορά λ.χ. στην πολιτική στην Κύπρο, αλλά και ένα υπόλοιπο κοινωνικής έκφρασης - με όσα κουβαλά αυτή η κοινωνία στο υποσυνείδητό της. Η αντίσταση της κερκίδας στην πλήρη εμπορευματικοποίηση και τον έλεγχο-αστυνόμευση είναι μια εντυπωσιακά θετική κίνηση που δείχνει ότι ίσως στις κυπριακές κερκίδες εκτός από εκτόνωση, και ιστορικά υπόλοιπα να υπάρχει και πολιτική κατανόηση των δεδομένων. Η συνεργασία των αντιπάλων είναι από μόνη της ιστορικό γεγονός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου