20 Σεπ 2014

Το litmus test των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η εφαρμογή τους στους αδύναμους και τους «Άλλους» [καταγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισης στα κρατητήρια Πάφου]
Λευκωσία, 18/09/2014
Ανοιχτή Επιστολή προς Υπουργό Δικαιοσύνης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας με σκοπό να σας υπενθυμίσω τα προβλήματα και τις καταγγελίες αναφορικά με τα Κρατητήρια της Πάφου. Επιλέγω την ανοιχτή επιστολή, γιατί είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να την διαβάσετε.

Τον Απρίλιο του 2014, μετά από επίσκεψη λειτουργών των ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking και Future Worldς Center στα Κρατητήρια Πάφου, καταγγέλθηκε ότι ο ανήλικος Σομαλός Abdi Rasak Ome Mohamed, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2013 με την κατηγορία κατοχής πλαστών εγγράφων, τελούσε υπό κράτηση προς απέλαση σε συνθήκες σκλαβιάς. Σχεδόν σε πλήρη απομόνωση, με τα ίδια ρούχα από τη σύλληψή του, χωρίς βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, ελάχιστο φαγητό (μόνο πρωί και μεσημέρι), και χωρίς να του επιτρέπεται να επικοινωνήσει με δικηγόρο ή την οικογένειά του. Ο 17χρονος Σομαλός ανέφερε στους επισκέπτες του ότι του επιτρεπόταν να βγαίνει στην αυλή των κρατητηρίων για 20 λεπτά κάθε 3-4 μέρες και συνοδευόταν πάντα από αστυνομικό. Τον υπόλοιπο χρόνο ήταν κλειδωμένος στο κελί του, μόνος. Υπήρχε τουαλέτα στο κελί του και του επιτρεπόταν να την καθαρίζει με νερό, μόνο κάθε 3-4 μέρες και λόγω της δυσωδίας, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Μάλιστα παραπονέθηκε ότι οι υπεύθυνοι του κρατητηρίου, συχνά τον ανάγκαζαν να καθαρίζει τα κελιά των άλλων κρατουμένων. Μετά από την παρέμβαση των ΜΚΟ, ο νεαρός Σομαλός μεταφέρθηκε σε Στέγη Ανηλίκων, κάτι που δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν έγινε από την αρχή, εφόσον, μάλιστα, την κατάσταση γνώριζαν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Σε καταγγελία για τα Κρατητήρια της Πάφου στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως προέβη και πρόξενος Αφρικανικής χώρας, φίλος της Οργάνωσής μας.  Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα των αλλοδαπών στη χώρα μας,  συχνά δέχεται εκμυστηρεύσεις και παράπονα. Την Άνοιξη του 2014 του εκμυστηρεύτηκαν δύο αλλοδαπές, που βρίσκονταν στα Κρατητήρια της Πάφου, ότι υπέστησαν κατά την είσοδό τους εκεί εξευτελιστικές εξετάσεις από γυναίκες αστυνομικούς.

Επιπλέον, στις 22 Ιουλίου 2014, βρέθηκε νεκρός στα Κρατητήρια της Πάφου ένας Πολωνός κρατούμενος.

Απορούμε πραγματικά για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα, ώστε να λυθούν τα προβλήματα στα Κρατητήρια της Πάφου.
Τι άλλο πρέπει να συμβεί ακόμα, για να ληφθούν μέτρα;

Με εκτίμηση,

Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques
Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP Trafficking
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου