20 Σεπ 2014

Ανακωχή στην Ουκρανία: αναγνώριση της αυτονομίας των Λαϊκών Δημοκρατιών, αυταρχικά θεάματα στο Κίεβο, και σκηνικό «αντιπαράθεσης» ακροδεξιών και φίλο-ευρωπαίων;Στην Ουκρανία φαίνεται ότι η συμφωνία του Μινσκ σταθεροποιείται. Ο Ποροσένκο πέρασε από την Βουλή το νομοσχέδιο για ειδικό καθεστώς και οι Λαϊκές Δημοκρατιες της Ανατολής, το αναγνώρισαν μεν σαν θετικό βήμα, αλλά επέμεναν σε διαφορετικό ύφος και τόνο η κάθε μια στο ότι διατηρούν την αυτονομία και τις επιδιώξεις τους. Το BBC έδωσε έμφαση ακριβώς στο ότι πέρασε το ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης για τις εξεγερμένες περιοχές. Αντίθετα, το euronews έδωσε περισσότερη έμφαση στο ότι το ουκρανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εγκρίναν την συμφωνία σύνδεσης κλπ. Σε άλλη είδηση βέβαια εμφάνισαν και τη δυσφορία μερικών ότι ουσιαστικά η συμφωνία για «ελεύθερο εμπόριο» είναι υπό αναστολή μέχρι το 2016 λόγω των ρωσικών αντιδράσεων, και ότι ουσιαστικά η διεκδίκηση για ένταξη στην Ευρωασιατική ένωση θα επανέλθει. http://www.bbc.com/news/world-europe-29239447
Η Ρωσία πάντως ξεκαθάρισε ότι κάθε πρακτική κίνηση της Ουκρανίας σε σχέση με το εμπορικό καθεστώς με την Ε.Ε. θα έχει αντίστοιχες συνέπειες για την σχέση της με την ίδια.


Αυταρχικό τσίρκο στο Κίεβο: ανοικτές και υστερικές ψηφοφορίες, απειλές ότι δεν θα επιτραπεί να φύγει κανένας μέχρι να εγκριθεί νομοσχέδιο φακελώματος των δημοσίων υπαλλήλων, και επιθέσεις από μερικές δεκάδες ακροδεξιούς εναντίον όσων διαφωνούν μαζί τους


Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, η χώρα θα έχει κοινοβουλευτικες εκλογές στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο. Θα είναι, βέβαια, εκλογές υπό εκβιασμό και αποκλεισμούς. Το προηγούμενο κυβερνών κόμμα, των περιφερειών, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει – επικαλούμενο ότι η περιοχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ δεν θα συμμετάσχουν και ότι το ευρύτερο κλίμα δεν είναι δημοκρατικό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα τελεί υπό ένα είδος απαγόρευσης, ενώ συνεχίζονται και οι προσπάθειες καταστολής από το νέο καθεστώς.

Το σκηνικό στη ψηφοφορία στη Βουλή ήταν εκφραστικό – και αποκαλυπτικό του επιπέδου, στο οποίο έχουν φτάσει πια τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο έκανε υποτίθεται και ταυτόχρονη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης [έστω κάπως] Ε.Ε. – Ουκρανίας. Το κοινοβούλιο έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις – όπως να εγκρίνει την συμφωνία του Μινσκ για την αυτονομία των εξεγερμένων ανατολικών περιοχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Βουλή ψήφισε με κρυφή ψηφοφορία – εμφανώς από τον φόβο των τραμπούκων της ακροδεξιάς, οι οποίοι μερικούς δεκάδες τύπους έξω από την Βουλή ουσιαστικά τρομοκρατούσαν. Ακολούθως, για να κατευναστεί εν μέρει και το αίσθημα των ακροδεξιών για τη ήττα στην Ανατολή  κλπ, έγινε απόπειρα να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά υπόσχεται ότι θα ερευνήσει τους δημόσιους υπαλληλους για σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το…κομμουνιστικό παρελθόν. Τώρα βέβαια και ο ίδιος ο ολιγάρχης της σοκολάτας ο κ. Ποροσένκο ήταν υπουργός του Γιαννούκοβιτς – και μένει ένα τεράστιο θέμα εκστρατείας ενάντια σε άτομα που απλώς στήριξαν μια νόμιμα εκλελεγμενη κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωνε, όμως, τους απαραίτητους ψήφους και τελικά οι αρμόδιοι είπαν στους βουλευτές ότι αν δεν το ψηφίσουν, δεν θα τους αφήσουν να φύγουν! Και όταν βγήκαν έξω οι ακροδεξιοί έκαναν επίθεση σε βουλευτή της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα δυτικά ΜΜΕ δεν εστίασαν φυσικά – ενώ αν γινόταν πριν..

Οπότε, η ό,ποια αντιπολίτευση στις «εκλογές» που θα γίνουν, θα εκφραστεί είτε με αποχή, είτε με ανεξάρτητους υποψήφιους. Έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής. Όταν αυτή η καταπιεσμένη μερίδα της κοινωνίας που είναι και πλειοψηφική νότια και ανατολικά -και πέρα από τις εξεγερμένες περιοχές- βρει τρόπο αντίδρασης, τότε θα αρχίσει και η ανάποδη διαδικασία. Αυτό που προδιαγράφεται, σε αυτό το στάδιο, είναι μάλλον μια εκλογική αναμέτρηση δυο μπλοκ – των ακροδεξιών και των οπαδών του Ποροσένκο και του Κλίτσκο [του τοπικού αντιπρόσωπου του Βερολίνου]. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο Γιατέσνουκ, τον οποίον έσπρωξαν για πρωθυπουργό οι αμερικανοί, θα κάνει κόμμα με τον τέως ηγέτη του κόμματος της Τιμοσένκο. Θα είναι ενάντια στο Ποροσένκο μεν, αλλά πόσο ακροδεξιά θα πάνε θα φανεί – διότι είναι και οι δυο εξαρθρωμένοι της αμερικανικής πρεσβείας όπως έδειξαν τα γεγονότα και η Ουάσιγκτον θα θέλει να έχει και κάποιους πιο αξιοπρεπείς εκπρόσωπους αντί μόνο τους νεοναζί-ακροδεξιούς. Αξίζει να αναφερθεί και μια μελέτη για την μετατόπιση αρκετών ρωσικών ΜΜΕ - άρχισαν να υποβαθμίζουν την κριτική ενάντια στον Ποροσένκο.

«Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια αλλαγή στάσης σε μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ, τα οποία εμφανίζουν τον Ποροσένκο ως σχετικά μετριοπαθή που πολιορκείται από γεράκια του πολέμου και χρήζει υποστήριξης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και γράφημα το οποίο απεικονίζει τη χρήση του όρου “χούντα” για την ουκρανική κυβέρνηση απ’ τα ρωσικά κυρίαρχα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το γράφημα αυτό, ο όρος “χούντα” παύει να χρησιμοποιείται στις αρχές του Σεπτέμβρη
Στις Λαϊκές δημοκρατίες άρχισε η ανοικοδόμηση, φαίνεται να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ρωσία. Ήδη αρχίζει  η αποστολή και άλλων κομβόι ανθρωπιστικής βοηθείας, ενώ γίνεται και συζήτηση για την σχέση με την Ρωσία σε σχέση με το Φυσικό αέριο. Στο συμβολικό επίπεδο, η ροή επαναστατών στις Λαϊκές δημοκρατίες συνεχίζεται – μια περίπτωση αναρχικού από την Ισπανία:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου