27 Σεπ 2014

Τα σύννεφα μαζεύονται και η κ. Γιωρκάτζη φαίνεται χαμένη στη μετάφραση


«Όποιος θεώρησε πως τέλειωσαν τα θέματα για την διοικήτρια, ενημερώνω πως τώρα ξεκινούν τα σοβαρά. Α χ τα ταξίδια σου Χρυσταλλένη, πριν από το κούρεμα, δεν σου είπαν πως δεν σβήνονται. Healthy alert. [καθημερινή, Σπονδοφόρος 21/9/2014]

Αυτή τη βδομάδα η αντιπαράθεση γύρω από τα δυο ανοικτά ζητήματα που αφορούν την κ.Γιωρκάτζη (τον θέμα της ιδιαιτέρας και η διαπλοκή με το θέμα της θυγατέρας), έμειναν κάπως στην σκιά – όχι όμως γιατί έκλεισαν, αφού θα πάνε στη Βουλή, αλλά γιατί εμφανίστηκαν άλλα θέματα. Η απόφαση της κ. Γιωρκάτζη να αποστείλει επιστολή, απαιτώντας παραίτηση από τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, μετά από επιστολή από μέλος του Συμβουλίου, προκάλεσε την οργή (ή έστω την θεαματική, δήθεν, οργή) του Α. Νεοφύτου, αφού εν μέρει άνοιγε ένα άλλο θέμα την στιγμή που το κυβερνών κόμμα προσπαθούσε να περάσει από τις συμπληγάδες της βουλής. Αλλά και η αποστολή επιστολών από τις τράπεζες σε δανειολήπτες, προκάλεσε επίσης κραδασμούς αφού διέψευδε άμεσα και έμπρακτα τις υποσχέσεις τραπεζών και κυβέρνησης ότι «δεν θα κυνηγήσουν» του μικρομεσαίους. Αλλά ακομα και η δημοσιοποίηση της επιστολής της κ. Γιωρκάτζη προς το ΔΣ της Τραπεζας Κύπρου την παρουσίασε εν μέρει και σαν ένα ειδος μεταφορέα επιστολών – με αυτήν την έννοια το πρωτοσέλιδο της Σημερινής μπορούσε να διαβαστεί και ως δικαιολογία (γιατί έστειλε τις επιστολές) αλλά και ως ειρωνεία ότι η ίδια είχε καταντήσει διεκπαιρεωτής και άρχισε να «λαμβάνει επιστολές».

Η αποστασιοποίηση των υποστηρικτών

Και εσύ θείε Αβέρωφ;
Κρίση στις σχέσεις Πινδάρου – Γιωρκάτζη, 23/09/2014, Stockwatch
 «Σοβαρή κρίση σοβεί στις σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις της εποπτικής αρχής που φαίνεται να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα ψηλά πολιτικά δώματα.
Η κρίση αυτή αποτυπώθηκε έντονα σήμερα από το βήμα της βουλής των αντιπροσώπων δια στόματος του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου με εμφαντικό τρόπο υποστήριξε ότι «κάποιοι ανεξάρτητοι θεσμοί παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα των ημερών προκαλούν και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί πνεύμα συνεννόησης».
Πληροφορίες που διαρρέουν από την Πινδάρου σημειώνουν ότι το«κερασάκι στην τούρτα» σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα ήρθε με τη χθεσινή επιστολή της κ. Γιωρκάτζη προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία καλεί τα μέλη του συμβουλίου της BOCY
σε παραίτηση.

..και η σιωπή της Ταραμουντά: δεν ξέρει η διοικητής πού και γιατί δόθηκαν 800 εκτ; ..
Η αποστασιοποίηση Αβέρωφ είναι αξιοσημείωτη. Αλλά δεν ήταν η μόνη. Η βασική υποστηρικτής της κ. Γιωρκάτζη στο Φιλελεύθερο, η κ. Ταραμουντά, προτίμησε επίσης να μην εκτεθεί περισσότερο και δεν προσπάθησε να την καλύψει την επόμενη της επίθεσης Αβέρωφ. Μάλλον προτίμησε να ταυτιστεί με το θέατρο Αβέρωφ. Και όταν το ΔΣ προτίμησε να κάνει μια ενδιάμεση κίνηση με το να αναστείλει τις λειτουργίες του, αλλά να μην παραιτηθεί – έμμεσα και πάλι αμφισβητώντας την κ. Γιωρκάτζη, ο Φιλελεύθερος δεν την κάλυψε. Όμως και την Παρασκευή, όταν έγινε πρωτοσέλιδο το θέμα των 800 εκτ. που άντλησε η τράπεζα από τις αγορές [και με βάση το οποίο ήρθε και ο αμερικανός μεγαλομέτοχος] και πάλι δεν καλύφθηκε η θέση της κ. Γιωρκάτζη, η οποία είχε βγάλει μεν μια ανακοίνωση, αλλά ο Φιλελεύθερος  κατέγραψε ότι «η κ. Γιωρκάτζη στην οποία θέσαμε το θέμα, απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε.» Και σαν ευρύτερο άνοιγμα ο Α. Μιχαηλίδης στην στήλη του άφησε για πρώτη φορά και αιχμές ευρύτερα για την Κεντρική: «..ποιοι χειρίζονται αυτά τα θέματα στην Κεντρική; Οι ίδιοι που τα χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια των καταστροφικών αποφάσεων.» Δεν μπορεί να εξαιρείται ο επιφανής κ. Συρίχας, ο οποίος ουσιαστικά λειτουργεί και πάλι σαν ντε φάκτο διοικητής – και που ήταν παρόν στην οικοδόμηση όλων του φουσκών από τα ακίνητα στα ελληνικά ομόλογα, όπως και στην εκροή κεφαλαίων μέσω Εγνατίας.

Και οι σκιές συνεχίζουν…
Αν αυτά, όμως, είναι αιχμές για το περιβάλλον της κ. Γιωρκάτζη, η ίδια μπορεί να αναμένει και χειρότερα. Το σχόλιο της Χαραυγής για πιθανολογούμενη εμπλοκή της στα των εκροών πριν το κούρεμα, συνεχίστηκε ως θέμα από ένα ανάλογο σχόλιο του Σπονδοφόρου στην Καθημερινή, η οποία αναφέρθηκε στην αρχή. Ιδού και η αναφορά της Χαραυγής.

 «Ανήσυχη η διοικητής. Τα τελευταία γεγονότα έχουν κάνει την διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα Χρ. Γιωρκάτζη να πέφτει και να μην κοιμάται !.[..]Η ανησυχία έχει και συνέχεια. Υπάρχουν ψίθυροι χωρίς να διαψεύδονται, οι οποίοι φέρουν το όνομα της κας Γιωρκάτζη να εμπλέκεται στις λίστες των εκροών παραμονές του κουρέματος. Δώστε πειστικές απαντήσεις, όπως άλλωστε ζητούσατε ως τέως Γενική Ελέγκτρια.» [Ν.Ν. Χαραυγή 15/9/2014, σελ. 4]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου