7 Σεπ 2014

Μετατοπίσεις – νομοθετικά και θεσμικά: Ο νόμος για τις εκποιήσεις άλλαξε, ψηφίστηκε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας για τους μικρομεσαίους (της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης) και θέματα ελέγχου των τραπεζώνΤελικά, εκεί που υποτίθεται τίποτα δεν θα άλλαζε, έγιναν αλλαγές στον νόμο και μάλιστα με εισηγήσεις που αποδέχτηκε εύκολα και η τρόικα. Αυτό ήταν, ίσως, το πρώτο σημαντικό κέρδος του αισθήματος αντίδρασης της κοινωνίας, που έφτασε μέχρι και την καθεστωτική Δημόσια Σφαίρα. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα που έθεσαν και αρθρογράφοι, οι οποίοι αρχικά θεωρούσαν ότι απλώς θα περνούσε με λίγη μουρμούρα το αρχικό νομοσχέδιο, ήταν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε. Και παραπλανούσαν όσοι απειλούσαν και επέμεναν ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

Η απροθυμία της Βουλής να υπακούσει στο προεδρικό και την εκστρατεία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ,  την επανέφερε σε ένα σημαντικό ρόλο, αυτού του έλεγχου της εξουσίας – και αυτό αφορά και την εκτελεστική εξουσία, αλλά και τις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα. Ουσιαστικά, η Βουλή έθεσε θέμα έμμεσα ή άμεσα συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι ένα κέρδος για την κοινωνία, αλλά και για τα κινήματα που σήκωσαν το βάρος της δημοσιοποίησης και διατήρησης στην επικαιρότητα του θέματος των εκποιήσεων για ένα περίπου χρόνο. Τώρα πια μαζί με την δυναμική των δρόμων – και αποδείχτηκε ότι ενεργές ομάδες μπορούν τελικά να έχουν πολύ πιο δραματική επίδραση από τους φαινομενικούς αριθμούς τους – υπάρχει και ο θεσμικός χώρος διαφοροποίησης, όπου η πίεση των πολιτών μπορεί να έχει επίδραση στην νομοθεσία. Η Βουλή μετά και τη σαφή πια αποστασιοποίηση του ΔΗΚΟ, είναι ένας ανοικτός χώρος, όπου η πίεση της κοινωνίας μπορεί να έχει επίδραση, αφού 2-4 βουλευτές μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Τα επιπρόσθετα νομοσχέδια προστασίας, με οροφή τις 350,000, της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για μικρομεσαίους, είναι σαφώς το μεγάλο κέρδος – ιδιαίτερα γιατί ανάλογα νομοσχέδια δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία πριν λίγους μήνες. Είναι σαφής η ρευστότητα πια. Από εδώ και πέρα, το θέμα απαιτεί και διαπραγμάτευση, αλλά θα φορτώσει και ευθύνες τον κ. Αναστασιάδη, αν αποφασίσει να αναπέμψει τον νόμο και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα που θέλουν τις εκποιήσεις με την προηγούμενη μορφή. Η συναίνεση των «μεγάλων» φάνηκε να είναι μια έμμεση παραπομπή σε κοινή απόφαση. Και αυτή η συναίνεση καταγράφηκε και με σαφή διαφοροποίηση από αποφάσεις της εκτελεστικής Εξουσίας, οι οποίες παίρνονται χωρίς διαβούλευση: ο κ. Συλλούρης ήταν σαφής, αλλά γίνεται πια και ενδιαφέρουσα η συνεχής διαφοροποίηση του Αβέρωφ Νεοφύτου. Μπορεί η στάση του επικεφαλής του ΔΗΣΥ να είναι και ένα είδος εναλλαγής πρακτικών από το κυβερνητικό στρατόπεδο – αλλά φαίνεται επίσης να είναι και ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν εσωτερικές πιέσεις και από τα κάτω και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σεβαστεί την νομοθετική – η αναφορά του Α. Νεοφύτου στο «πλαίσιο αφερεγγυότητας» ήταν χαρακτηριστική. Και αυτό αφορά φυσικά και τα νομοσχέδια που πέρασε η αντιπολίτευση – αφού μέρος της αντιπολίτευσης ψήφισε τα μεταλλαγμένα, έστω, κυβερνητικά σχέδια.  Πέρασαν, επίσης, σαν νέα δεδομένα θέματα ελέγχου του τραπεζιτικού τομέα (όπως ο έλεγχος επιτοκίων), τα οποία μπορούν επίσης να θεωρηθούν κέρδη για τις ανάλογες κινήσεις για έλεγχο των τραπεζών.


Η άμεση κάλυψη από τα ΜΜΕ ήταν ενδιαφέρουσα. Σε ένα πρώτο στάδιο η αναφορά στο  περνά το «νομοσχέδιο των εκποιήσεων» κουβαλούσε μέσα του μια συγκάλυψη – ότι έγιναν μεγάλες αλλαγές και ότι αυτό το οποίο ήταν υπό συζήτηση ήταν πια κάτι νέο. Ακολούθως, ήταν ενδιαφέρον πως ακόμα και την τελευταία στιγμή διέρρεε ένα είδος απειλής για το τί θα πει η τρόικα κλπ. Οι εφημερίδες την επομένη είχαν ένα συγκρατημένο ύφος με τον Πολίτη να συνεχίζει να είναι η εφημερίδα την πιο έντονη τάση να πιέσει/εκβιάσει. Από εκεί και πέρα, το γενικότερο κλίμα είναι η αναμονή – και για το αν η εκτελεστική εξουσία θα σεβαστεί το τελικό κλίμα στη Βουλή, αλλά και για το πώς θα διαπραγματευτεί με την τρόικα, αφού το μήνυμα της νομοθετικής εξουσία ήταν σαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου