20 Σεπ 2014

Ο Αλιέντε και η (διαχρονική) εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Της Γιώτας Δημητρίου


Πριν λίγες μερες έκλεισαν 41 χρόνια από την ανατροπή του Σαλβατόρ Αλιέντε στη Χιλή (11 Σεπτεμβρίου) και τον θάνατό του λίγες μέρες αργότερα (16 Σεπτεμβριου). 

Η ιστορία του Αλιέντε κρύβει -διαχρονικά- ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αποτυπώνει ξεκάθαρα πλέον τον τρόπο λειτουργίας και τον μηχανισμό της
CIA, όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Αυτά που για κάποιους ίσως φαντάζουν «θεωρίες συνωμοσίας» είναι πλέον απεδεδειγμένα αφού σε μετέπετα εκθέσεις της η
CIA όπως και ο Kissinger στα απομνημονεύματα του έχουν παραδεχθεί τον σκοτεινό ρόλο των ΗΠΑ όχι μόνο στη Χιλή αλλά και σε πολλές αλλες περιοχές του πλανήτη όπου τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανών έχουν λαβώσει τους λαούς.

Εν ετει 2014, στην Κύπρο, υπάρχουν κάποιοι φιλοαμερικάνοι, συνεργάτες του ΠτΔ, που με βιβλία τους επιχειρούν να απενοχοποιήσουν τις ΗΠΑ όσον αφορά στην τραγωδία του '74, όπως και την ακροδεξία του τόπου. Παραβλέπουν ακόμα και δηλώσεις του ίδιου του
Kissinger για το ρόλο της Αμερικής στο πραξικόπημα του '74 και αποσπασματικά, με ψέματα, με προπαγάνδα και με θράσος τολμούν να βιάζουν την ιστορία και να επιχειρούν να την αλλοιώσουν.  Οι φιλοαμερικανοί συνεργάτες του ΠτΔ προσπαθούν με νερομπογιές να φτιάξουν εικονίσματα της Αμερικής, αλλά το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των ΗΠΑ δεν αφήνει τις νερομπογιές τους να στεγνώσουν πάνω σε ψεύτικα εικονίσματα.

Μα το θέμα μας εδώ δεν ειναι οι φιλοαμερικάνοι συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη που γράφουν βιβλία για να απενοχοποιήσουν την Αμερική από το πραξικόπημα του 1974, αλλά η ανατροπή του Αλιέντε και ο ρόλος των «καλών μας» ΗΠΑ.

Το 2000 δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της CIA για τις δραστηριότητες της στην Χιλή την περίοδο του Αλιέντε, αλλά και μετέπειτα κατά την περίοδο εξουσίας του πραξικοπηματία Πινοσέτ.
Η έκθεση με τον τίτλο «CIA Activities in Chile» είναι διαθέσιμη σε αρκετά βιβλία, όπως και στο διαδίκτυο στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας,
National Security Archive.

Σύμφωνα με την ίδια την έκθεση της CIA «ο στόχος που συνδεόταν αναπόσπαστα με τη βασική πολιτική εκείνης της περιόδου ήταν να δυσφημιστούν οι πολιτικοί ηγέτες με μαρξιστικές τάσεις, και ιδιαίτερα ο Αλιέντε, και από την άλλη πλευρά να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί τους αντίπαλοι ώστε να τους εμποδίσουν να πάρουν την εξουσία». Για τους Αμερικανούς ο Αλιέντε ήταν μια απειλή ένα κόκκινο πανί (και οι Αμερικανοί όπως ξέρετε έχουν αλεργεία στο κόκκινο). 

Ο Αλιέντε έκανε μεταρρυθμίσεις σε θέματα γης και εθνικοποίησε τράπεζες και βιομηχανίες, ενώ «τόλμησε» να θέσει ως πρόταση να εθνικοποιήσει τα αμερικανικά συμφέροντα σε μεγάλα ορυχεία χαλκού της χώρας. Συμφωνα και πάλι με την ίδια έκθεση της
CIA, «η CIA είχε αναμιχθεί στις εκλογές ήδη από το 1962 με ένα πολύ απλό, διαχρονικό, αλλά και δραστικό τρόπο: χρηματοδοτώντας τους υποψήφιους που προτιμούσε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκλογή του Αριστερού Αλιέντε στις εκλογές του 1964».  Μάλιστα οι αμερικανικές εταιρείες καθώς και άλλοι παράγοντες είχαν ζητήσει από την CIA αλλά και από την κυβέρνηση να εμποδίσει την άνοδο αριστερών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της CIA «από τις προεδρικές εκλογές του 1964 στη Χιλή, οι Αμερικανοί επιχειρηματίες με συμφέροντα στη Χιλή είχαν προσφερθεί να δώσουν στη CIA κεφάλαια για να εμποδίσει την εκλογή του Αλιέντε. Όλες αυτές οι αρχικές προσφορές είχαν απορριφθεί. Στις αρχές του 1970, ένα στέλεχος της Ιντερνασιοναλ Τελεφον & Τελεγκραφ (ΙΤΤ) ήλθε σε επαφή με έναν αξιωματούχο του τοπικού σταθμού της CIA και παρότρυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει οικονομική υποστήριξη σε έναν από τους αντιπάλους του Αλιέντε, τον Γιόργκε Αλεσάντρι. Ο σταθμός έδωσε στον επιχειρηματία το όνομα ενός ατόμου που θα μπορούσε να διοχετεύσει με ασφάλεια τα κεφάλαια της ΙΤΤ στον Αλεσάντρι».

Ο Αλιέντε έχασε τις εκλογές του 1964, από τον Εντουάτντο Φρέι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που είχε την υποστήριξη της CIA και που «αποτέλεσε ένα «ορόσημο» για τις προσπάθειες της CIA στις εκλογές της Χιλής», όπως χαρακτηριστικά γράφει η έκθεση. 

Όταν ο Αλιέντε δήλωσε ότι θα ξαναέβαζε υποψηφιότητα το 1970, το 1967 η
CIA άρχισε να υφαίνει τον μηχανισμό της προπαγάνδας έτσι να μην καταφέρει ούτε το 1970 να εκλεγει ο Αλιέντε. Συγκεκριμένα (πάντοτε σύμφωνα με την έκθεση της ίδιας της CIA) «η CIA δημιούργησε ένα μηχανισμό προπαγάνδας με τον οποίο έβαζε διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και στις εφημερίδες προειδοποιώντας τους Χιλιανούς για τους κινδύνους ενός «μαρξιστικού καθεστωτος» από τον Αλιέντε». Tην ίδια ώρα, η CIA δημιούργησε «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» για να αποτρέψει μια πιθανή νίκη του Αλιέντε.

Όταν η δημοτικότητα του Αλιέντε πριν τις εκλογές έφτανε στα ύψη (παρόλη την «σκληρή δουλειά» των Αμερικανών) τότε «η
CIA πήρε εντολή να οργανώσει ένα πραξικόπημα που θα εμποδίσει την άνοδο του Αλιέντε στην εξουσία». Η έκθεση αναφέρει την συνάντηση που είχε ο Διευθυντής της CIA  Ριτσαρντ Χελμς μαζί με τον Νίξον και τον Kissinger για να συζητήσουν το θέμα. «Ο Νίξος και ο Kissinger έδωσαν εντολή στη CIA να αποτρέψουν την άνοδο του Αλιέντε στην εξουσία. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Χελμς: "δεν τους απασχολούσαν οι κίνδυνοι που υπήρχαν σε κάτι τέτοιο". Εκτός από την πολιτική δράση, ο Νίξον και ο Kissinger σύμφωνα με τις σημειώσεις του Χελμς, διέταξαν επίσης να ληφθούν μέτρα που θα έκαναν την οικονομία της Χιλής να γονατίσει».

Παρόλα αυτά ο Αλιέντε κατάφερε να βγει Πρόεδρος της Χιλής και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 1973, όταν ένα πραξικόπημα με αρχηγό τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ τον ανέτρεψε σε ένα μονοήμερο πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. 

Κατά τη διάρκεια εξουσίας του πραξικοπηματία Πινοσέτ πτώματα είχαν γεμίσει ποτάμια, κανάλια και τάφρους. Πολ
iτικοί κρατούμενοι εκτελούνταν εν ψυχρώ, ενώ 3000 άτομα περίπου θανατώθηκαν από τους μπράβους του Πινοσέτ.

Η CIA όχι μόνο στήριξε τον πραξικοπηματία Πινοσέτ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πλήρωνε τους... εκτελεστές, μπράβους του. 

Η έκθεση της
CIA το διατυπώνει πολύ... κομψά «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μερικοί σύνδεσμο της CIA διέπρατταν και συγκάλυπταν ενεργά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Χιλή και η ιστορία του Αλιέντε είναι ένα από τα πολλά (τεκμηριωμένα πλέον) παραδείγματα που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τον αδυσώπητο τρόπο που λειτουργούν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια εκπλήρωσης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων.

ΟΙ φιλοαμερικανοί μπορούν να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους, η ιστορία όμως (η αληθινή, όχι αυτή που γράφεται κατόπιν εντολής για να εξυπηρετήσει συμφέροντα) είναι αδυσώπητη και δεν αλοιώνεται από κανένα, ούτε από συνεργάτες προέδρων.
   
Υ.Γ Η Χιλή είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα της απάνθρωπης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που κατακρεουργεί λαούς. Ο Δημοσιογράφος Nicolas J.S Davies έχει καταγράψει σε μια ανάλυση του ποιοι φασίστες, δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών και πολέμαρχοι σε όλο τον κόσμο έχουν απολαύσει την υποστήριξη και τη χορηγία των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα, μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής. (Περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://barbudosdesierramaestra.blogspot.co.uk/2014/03/35.html )Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου