20 Σεπ 2014

Το σήριαλ της κ. Χρυστάλλας παίρνει κωμικές διαστάσεις: εκείνη αγκαλιάζει την καρέκλα, κραυγάζοντας «ουκ ελάττω παραδώσω» το οποίο προκαλεί διπολική νομική κρίση στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ σταδιακά την εγκαταλείπουν και υψηλοί προστάτες
«Δεν συμμετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης πρόσωπο που έχει ιδιάζουσα σχέση η συγγενικό πρόσωπο εξ αίματος η εξ αγχιστείας μέχρι και τέταρτου βαθμού»
Από τις αρχές αμεροληψίας στο κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο

Η κ. Γιωρκάτζη φαίνεται να χάνει σταδιακά και έδαφος, την έστω και επιφανειακή ψυχραιμία της.  Αρχικά, βέβαια, θεωρούσε ότι είχε όλη την κάλυψη που χρειαζόταν. Ο Πολίτης ισως λόγω παρελθόντος, ίσως και λόγω των φημολογούμενων (και από τον κ. Χριστοδούλου που διόρισε την κ. Γιωρκάτζη αρχικά) «εκκρεμοτήτων», φαίνεται να την συγκαλύπτει μεχρι τωρα, ενώ μάλλον θεωρεί ότι και η κ. Ταραμουντά θα την καλύψει στο Φιλελεύθερο. Όταν, λοιπόν, ο νέος Γενικός Ελεγκτής έθεσε το θέμα της ιδιαιτέρας των κ. Χριστοδουλου και Ορφανιδη που επαναπροσέλαβε η κ. Χρυστάλλα, παρά τη δυσφορία που πρέπει να ένοιωσε, υποσχέθηκε να επανορθώσει – για να κλείσει ίσως το ζήτημα. Όμως, ήρθε αμέσως μετά και η αποκάλυψη της Καθημερινής για τη σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργεί η νομική σχέση της κόρης της με τον κ. Βγενόπουλο, άρχισε να χάνει τον έλεγχο. Αυτήν τη βδομάδα ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα απολύσει την επαναπροσληφθείσα συνταξιούχο - υπαναχωρώντας από ότι είχε υποσχεθεί, αλλά και από τη θέση τήρησης των κανονισμών. Το ότι δεν τολμά πια να δικαιολογηθεί για τις αντιφάσεις, είναι αναπόφευκτα αναγνώριση ένοχης, όπως και στην περίπτωση της κόρης της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχικές αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, συμπληρώθηκαν από ερωτήσεις και δηλώσεις από ΕΔΕΚ και Οικολόγους, ενώ εντονα κριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ  κ. Θεμιστοκλέους. Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο κ. Τορναριτης, ο οποίος ζήτησε από την κ. Γιωρκάτζη να απαντήσει.  Κριτική στάση πήρε και η Cyprus Mail. http://cyprus-mail.com/2014/09/18/our-view-cbc-governor-cannot-afford-to-be-doubted-by-anybody/
 
Οι υποστηρικτές της κ. Γιωρκάτζη στο Φιλελεύθερο δεν κατάφεραν να επιβάλουν την απόλυτη λογοκρισία όπως πριν, και έτσι το θέμα εμφανίστηκε έστω στις μέσα ή πίσω σελίδες. Ήδη καταγράφεται και ένα παραπολιτικό ειρωνικό σχόλιο για την ιδιαίτερα.

Ακόμα και η προσπάθεια του κ. Κληρίδη, του Γενικού Εισαγγελέα να ρίξει το θέμα στα μαλακά, απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού η Καθημερινή βγήκε την περασμένη Κυριακή με συγκριτική αναφορά σε απόφαση του κ. Κληρίδη, όταν ήταν δικαστής, για τη σύγκρουση συμφερόντων. Με βάση εκείνη την απόφαση η κ. Χρυστάλλα είναι ήδη σε σοβαρό έδαφος παρατυπίας, αν όχι παρανομίας.

«..οι αιτητές εγείρουν και θέμα μη διεξαγωγής της δέουσας έρευνας…ως προς πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και/ή ως προς την ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ των συμβούλων και του ενδιαφερόμενου μέρους» [..]
Αυτή η αρχή της αμεροληψίας, πέραν της νομολογίας, εκτίθεται και στο άρθρο 42 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο αρ. 158(Ι)/1999 ως εξής:
κάθε διοικητικό όργανο που μετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης πρέπει να παρέχει τα εχεγγυα της αμερόληπτης κρίσης.
Δεν συμμετέχει στην παραγωγή διοικητικής πράξης πρόσωπο που έχει ιδιάζουσα σχέση η συγγενικό πρόσωπο εξ αίματος η εξ αγχιστείας μέχρι και τέταρτου βαθμού…
Για όλους του πιο πάνω λόγους κρίνω ότι η παράλειψη των εμπλεκομένων στη διαδικασία οργάνων όπως διερευνήσουν το θέμα της ύπαρξης σχέσης μεταξύ των Συμβούλων και των συμμετεχόντων στην κοινοπραξια..ηταν από απόψεως διοικητικού δικαίου εσφαλμένη…[..]
Υπενθυμίζεται ότι [..] τα αρμόδια κατά τον Νόμο όργανα που οφείλουν να προβαίνουν στην δέουσα έρευνα…θα πρέπει να αποφανθούν σε πρώτο στάδιο αν στοιχειοθετειται θέμα αμεροληψίας και αν ναι, ποιες θα έπρεπε να ήσαν οι επιπτώσεις, αν υπήρχαν.
Με την διαπίστωση της παράλειψης της διενέργειας δέουσας έρευνας, αυτός ο λόγος ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης επιτυγχάνεται»
Απόφαση την οποία εξέδωσε ο κ. Κ. Κληρίδης  ως δικαστής του Ανώτατου στην υπόθεση Αρ. 1462/2008.


Στην εφημερίδα δημοσιεύτηκαν, επίσης, απαντήσεις από το δικηγορικό γραφείο και η δήλωση/υπεκφυγή της κ. Γιωρκάτζη, η οποία αντί να απαντήσει προσπαθούσε να διεκδικήσει αλλάξει θέμα με αναφορές στο παρελθόν της,  την ίδια ακριβώς περίοδο που εμφανιζόταν ασυνεπής, ακόμα και με απλούς κανόνες που υπεράσπιζε, υποτίθεται, ως Γενική Ελέγκτρια – όπως την υπόθεση με την επαναπρόσληψη της ιδιαιτέρας των κ. Χριστοδούλου και Ορφανίδη.  Η επιστολή του δικηγορικού γραφείου κατέγραφε τα γεγονότα και  προσπαθούσε να δικαιολογήσει τη θέση της κόρης της κ. Γιωρκάτζη - και άρα της σχέσης με την μητέρα της και την συνακόλουθη πιθανότητα προνομιακής πληροφόρησης. Ανάφερει λ.χ. ότι το γραφείο δεν χειρίζεται άμεσα τη διαμάχη στα διεθνή δικαστήρια ανάμεσα στον κ. Βγενόπουλο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά καταγράφει ότι το γραφείο τους ανέλαβε την υπόθεση ανάμεσα στο Βγενόπουλο και την Λαϊκή, η οποία είναι και μέρος/βάση της ευρύτερης διαμάχης. Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση καταφεύγει, επίσης, σε εύκολες υπεκφυγές όπως ότι δεν εμπλέκεται η Κεντρική Τράπεζα (η Κεντρική έχει τα διαθέσιμα στοιχεία για όλες τις τράπεζες), και ότι την ευθύνη του «συνόλου» των σχετικών υποθέσεων την έχει ο πατέρας της κόρης της κ. Γιωρκάτζη και ένας συνάδελφος τους – τα στοιχεία και οι πληροφορίες όμως προφανώς δεν διακινούνται με επίσημες ετικέτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου