30 Αυγ 2014

Το αντί-οικολογικό κίνημα για την ανάπτυξη του Ακάμα: Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι


Γράφει ένας κοινωνικό-πολιτικός οικολόγος

Όλοι οι μεγάλοι ‘ντιβέλοπερς’ στην Κύπρο έχουν καταληστεύσει κομμάτια από τη γη, τη θάλασσα και την ομορφιά της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου του Ακάμα, του οροπεδίου της Λαόνας και της ακτογραμμής μεταξύ της Πόλις Χρυσοχούς και της Λίμνης: από τον υπουργό εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη στην παραλία του Ασπρόκρεμμου και από τον εθνικό ευεργέτη Μιχάλη Λεπτό κοντά στις Σμιγιές του Ακάμα πιο παλιά, μέχρι τον άλλο εθνικό ευεργέτη, τον Νίκο Σιακόλα, στην Λίμνη της Πόλις Χρυσοχούς πιο πρόσφατα. Οι μόνοι ίσως μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν μπόρεσαν – ακόμα – να υλοποιήσουν τα «μεγαλεπήβολα» και καταστροφικά σχέδια τους είναι ο αρχιεπίσκοπος Ττόμυ-Βου, στην περιοχή μεταξύ της παραλίας της Τοξεύτρας και του δάσους της Πέγειας, και ο άλλος εθνικός ευεργέτης, ο Φώτος Φωτιάδης, τόσο στην περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα, μεταξύ των Λουτρών της Αφροδίτης και του Ακρωτηρίου του Αρναούτη, όσο και στην περιοχή μεταξύ της Τοξεύτρας και του Άη-Γιώρκη της Πέγειας [1].

Ανέκαθεν, όλα ανεξαιρέτως τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονταν πίσω από συγκεκριμένες «ομάδες πίεσης» (“λόμπι γκρουπς” για τους φαν των «γκρίκλις»). Οι ομάδες αυτές συναποτελούν μέχρι σήμερα ένα ισχυρό δίκτυο συμφερόντων, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από «οικονομιστικά» και «αναπτυξιακά» αντί-οικολογικά κινήματα που εμφανίζονται τις τελευταίες τρεις περίπου δεκαετίες απέναντι σε κάθε οικολογικό κίνημα αντίστασης, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στην περίπτωση του Ακάμα, το αντί-οικολογικό κίνημα διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1. Η πρώτη αποτελείται από τους «αιρετούς αντιπροσώπους» και τους «ιδιοκτήτες γης» των τοπικών κοινοτήτων, κυρίως μέσω της επονομαζόμενης «Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα» [2].
2. Η δεύτερη αποτελείται από τους «συντηρητικούς» και τους «εθνικόφρονες», με σημαντικότερα παραδείγματα τον αρχιεπίσκοπο Ττόμμυ-Βου [3], τον δικηγόρο και διευθυντή επιχειρήσεων Σάββα Χατζημηνά [4], την ιστορικό Φανούλα Αργυρού [5], τον δικηγόρο Πανίκο Μιχαηλίδη [6] και τον αρθρογράφο Ανδρέα Προδρόμου [7].

3. Η τρίτη αποτελείται από τους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους «εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας». Ο Φωτιάδης [8] και ο Γιώργος Χρ. Μιχαηλίδης, «ειδικός σε διεθνή τουριστικά θέματα» και «πρόεδρος του Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού της Κύπρου» [9], είναι ίσως οι δύο πιο βασικοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας. Οι οποίοι –καθόλου τυχαία, προφανώς – όχι μόνο προασπίζονται τους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά κυρίως προωθούνται από τους ίδιους εκδοτικούς οίκους, όπως για παράδειγμα ο Φιλελεύθερος και ο Δίας, οι οποίοι τους έχουν μετατρέψει μάλιστα σε τακτικούς αρθρογράφους τους επί του συγκεκριμένου θέματος [10].

Για παράδειγμα, στις 11 Αυγουστου στο τευχος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύεται ένα ολόκληρο ολοσέλιδο άρθρο του Γιώργου Χρ. Μιχαηλίδη, υπό τους εξής τίτλους και υποτίτλους [11]:
• «Επείγει η βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος
- Συντηρούμε ξεπερασμένο τουριστικό περιβάλλον, μπουρδουκλωμένο αλαλούμ, αντί να ελκύουμε πλούσιους τουρίστες
- Χρειαζόμαστε έργα που να ξεχωρίζουν
- Ελπιδοφόρα η κρατική πολιτική χαλαρώσεων: Να ξεφύγουμε από τα εφιαλτικά “κρεματόρια” της γραφειοκρατίας
- Για την ταχεία ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας απαιτείται η τάχιστη προώθηση τουρισμού ανώτατης ποιοτικής στάθμης
• Το “Έργο Ποίημα” της εταιρείας Φοντάνα Αμορόζα
- Για δεκαετίες άδικα και αδικαιολόγητα, καταχωνιάζεται στα σκονισμένα κρατικά συρτάρια
- Εύκολη χρηματοδότηση και ταχεία υλοποίηση: “Είναι κρίμα να παραμένουμε φτωχοί συγγενείς του παγκόσμιου τουρισμού”
- Παγκόσμια μοναδικότητα».

Τα μηνύματα είναι περισσότερο από ρητά και ξεκάθαρα: η ανάγκη της οικονομικής κρίσης και η αίσθηση της «κατεπείγουσας ανάπτυξης», η προσέλκυση «πλούσιων τουριστών», η προώθηση «ξεχωριστών έργων», η ανάληψη «πολιτικών χαλαρώσεων», τα «κρεματόρια της γραφειοκρατίας», η «προώθηση τουρισμού ανώτατης ποιοτικής στάθμης», το «έργο ποίημα», η «άδικη και αδικαιολόγητη» μεταχείριση του μεγάλου επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη.

Η λαίλαπα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, του αχαλίνωτου καπιταλισμού και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης ενάντια στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον στα χειρότερα της: με την απορρύθμιση των περιβαλλοντικών πολιτικών, τη διάρρηξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και την κατάργηση των δημόσιων κεκτημένων, την ιδιωτικοποίηση των κοινών φυσικών πόρων και την αποδιάρθρωση των φυσικών οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινοτήτων. Έτσι, χωρίς οποιεσδήποτε υπεκφυγές και στο βωμό της προσέλκυσης των ιδιωτικών επενδύσεων, της διευκόλυνσης των αναπτυξιακών έργων, της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και της «αξιοποίησης» (βλ. παραπλάνησης και εκμετάλλευσης) του εργατικού δυναμικού, ντόπιου και ξένου.

Και βέβαια δεν λείπουν και τα «επιστημονικά διδάγματα» της αντί-οικολογικής προπαγάνδας ούτε και από το χθεσινό ολοσέλιδο άρθρο του Γεώργιο Χρ. Μιχαηλίδη, το οποίο καταλήγει αναφέροντας: «εκείνους τους φίλους οικολόγους μας που είναι ενάντια στην κάθε ανάπτυξη, τους παραπέμπω σε πρόσφατη διάλεξη ενός μεγάλου περιβαλλοντιστή Γερμανού καθηγητή, ο οποίος αναφέρει: “Πρωτίστως, το φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο”».

Ε λοιπόν, εγώ με τη σειρά μου, παραπέμπω το... τσιράκι – έτσι, χωρίς εισαγωγικά παρακαλώ – του Φωτιάδη [12] σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις ενός διανοητή και ακτιβιστή της αντί-καπιταλιστικής, αντί-εξουσιαστικής και από-αναπτυξιακής αριστεράς της Ελλάδας του 20ου αιώνα: “Δε γουστάρω αυτό το σύστημα, δε γουστάρω καπιταλισμό, δε γουστάρω νεοφιλελευθερισμό, δε γουστάρω συγκεντρωτισμό, δε γουστάρω αυτά τα πράγματα! Θέλω μικρές κοινότητες, αυτόνομες, σε ανθρώπινα μέτρα, να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Έχω μια άλλη λογική, μια άλλη αντίληψη για το πως οργανώνεται η κοινωνία» [13].

________________________
[1] Ειδικά όσον αφορά την περιουσία του μεγαλοεπιχειρηματία Φώτου Φωτιάδη εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα – Λαόνας, σημειώνουμε ότι το κτήμα του στον κόλπο της Φοντάνα Αμορόζα έχει έκταση 1.3 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει μία ακτογραμμή μήκους 3 χιλιομέτρων, ενώ η περιουσία του στην παραλία της Τοξεύτρας περιλαμβάνει μία έκταση με συνολικό εμβαδό 265 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Photos Photiades Group of Companies, Real Estate: Ayios Nicolaos Plot and Toxeftrahttp://photiadesgroup.com/realestate/#fontana

[2]
Ο Φιλελεύθερος, Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, «Η Συντονιστική Επιτροπή Ακάμα προτείνει σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης», http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/175368/i-syntonistiki-epitropi-akama-proteinei-schedio-aeiforou-anaptyxis
Ο Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, «Συνάντηση Κουγιάλη με Συντονιστική Επιτροπή: Έτοιμο το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα»,http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-perivallon/51/178547/etoimo-to-diacheiristiko-schedio-tou-akama
Ο Φιλελεύθερος, Τρίτη, 22 Απριλίου 2014, «Παγκοινοτική συνέλευση στο Νέο Χωριό: Αειφόρο οικολογική τουριστική ανάπτυξη στον Ακάμα ζητούν οι κοινότητες», http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/195796/aeiforo-oikologiki-touristiki-anaptyxi-ston-akama-zitoun-oi-koinotites
Ο Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, «Όλα από το μηδέν: Κινδυνεύει να διαλυθεί το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα προειδοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή», http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/212315/kindyneyei-na-dialythei-to-diacheiristiko-schedio-akama-proeidopoiei-i-syntonistiki-epitropi

[3]
Ήδη από το 1990, ο τότε μητροπολίτης Πάφου και νυν αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ττόμυ-Βου δήλωνε χαρακτηριστικά: «ένα πάρκο προστασίας της άγριας φύσης θα ενθαρρύνει τα όργια και τη χρήση ναρκωτικών σε απομονωμένες περιοχές».
The Guardian, May 20, 1990 – By L. Plommer, “Ensuring small remains beautiful” and “Beaches boom leads to clamour for move controls”

[4]
Ο δικηγόρος και διευθυντής επιχειρήσεων, Σάββας Χατζημηνάς, έγραφε το 2001: «διαπιστώνω κάθε μέρα που περνά και πια πολύ ότι τα συμβαίνοντα επιβεβαιώνουν ότι [...] δεν επρόκειτο για μια θεωρητική αλλά πολύ πραγματική και πρακτική στρατηγική, με μακροπρόθεσμες στρατηγικές και σχέδια των Άγγλων, τα οποία όλως ανεξηγήτως, άρχισαν μάλιστα να υλοποιούνται [...]. Έχουν επιβληθεί π.χ. οι λευκές ζώνες και οι τόσοι άλλοι περιορισμοί χρήσης γης, που έχουν κυριολεκτικά αχρηστεύσει τα επηρεαζόμενα ιδιωτικά κτήματα της περιοχής. Έχουν εκμηδενίσει την αξία τους και τούτο σκόπιμα πιστεύω, για να γίνει έτσι πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή η απαλλοτρίωση τους, όπως προνοούν τα προγραμματισθέντα από το 1991 σχέδια των Άγγλων».
Απλά υπενθυμίζω ότι οι Βρετανοί αποποιήθηκαν κάθε κυριαρχικό δικαίωμα τους στον Ακάμα το 2001, μετά από χρόνια διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων περιβαλλοντιστών και οικολόγων ακτιβιστών (οι οποίοι δεν συνδέονται απαραίτητα και αποκλειστικά με το ομώνυμο «κίνημα» – κόμμα – παρωδία – τραγωδία).
Η Σημερινή, Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.12 – Του Σάββα Χατζημηνά, «Οι Αγγλικές Βάσεις και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τον Ακάμα»

[5] Η «ενωτική» ιστορικός Φανούλα Αργυρού έγραφε το 2009 ότι «είναι ιστορική πλέον η κατάθεση του κ. Σάββα Χατζημηνά, νομικού και διευθυντή επιχειρήσεων, γιατί ήταν και ένορκη δήλωση. Έγραψε στη “Σημερινή”: Τα διαδραματιζόμενα αυτόν τον καιρό στις αγγλικές βάσεις, σε συνδυασμό με σειρά ενεργειών των Άγγλων για τον Ακάμα τα τελευταία χρόνια [...] μου επαναφέρουν στη μνήμη ορισμένα άμεσα συνδεόμενα γεγονότα [...] που αποκαλύπτουν ορισμένες βλέψεις και σχέδια των Άγγλων εις βάρος του Ακάμα και επεξηγούν τις σχετικές ενέργειες τους και το αφύσικα υπερβολικό ενδιαφέρον για “προστασία” του περιβάλλοντος του».
Η Σημερινή, Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, σελ.6 – Της Φανούλας Αργυρού, «Βρετανικές μεθοδεύσεις για τον Ακάμα: Αποκαλυπτικά έγγραφα από το 1977 για τα σχέδια αξιοποίησης του. Μελέτη για μεταφορά των Βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα φαίνεται να έκαναν οι Βρετανοί. Προέβλεψαν ότι θα αντιμετώπιζαν εχθρική στάση από τους Κύπριους έναντι των βάσεων τους, καθώς και ότι θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα από έλλειψη νερού»
Η Σημερινή, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009, σελ.10 – Της Φανούλας Αργυρού, «Ήθελαν τον Ακάμα και την δεκαετία του ’90: Το ενδιαφέρον των Άγγλων για τη χρήση της χερσονήσου ξεκίνησε το 1977. Σεμινάριο του Πανεπιστημίου του Birmingham, το 1991, αποκαλύπτει μια ευρύτερη συνέχεια στις δραστηριότητες του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, με στόχο τον Ακάμα»

[6] Ο δικηγόρος Πανίκος Μιχαηλίδης έγραφε με τη σειρά του το 2010 ότι «οι Άγγλοι από το 1977 έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στον Ακάμα, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ιδανικό χώρο για τα γυμνάσια τους, επειδή είναι αγριότοπος – wilderness, όπως τον αποκαλούν. Από τότε προγραμματίζουν, με συνεργούς τους δικούς μας δυστυχώς, πως να διώξουν τον άνθρωπο από τον Ακάμα με την άρνηση των αρχών πως να κατασκευάσουν έστω και ένα δημόσιο δρόμο, όπως σε όλα τα άλλα δάση μας, και να εξαφανίσουν τα εκεί χωριά, τα οποία θεωρούν εμπόδιο. Είναι γι’ αυτό που έχει μεθοδευτεί η βαθμιαία υποβάθμιση των κοινοτήτων Ακάμα. Από τη δεκαετία του 1970 δεν έχει έχει αναληφθεί οποιοδήποτε σοβαρό έργο υποδομής στα χωριά του Ακάμα που θα συγκρατούσε τους νέους, οι οποίοι λόγω φτώχειας και έλλειψης εργασίας, ξενιτεύονται και χάνονται. Με την άστοργη αυτή μεταχείριση τα όμορφα αυτά χωριά θα σβήσουν σε λίγα χρόνια».
Ο Φιλελεύθερος, Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2010, σελ.17 – Του Πανίκου Μιχαηλίδη, «Άγγλοι και Ακάμας»
Η Σημερινή, Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010, σελ.9 – Του Πανίκου Μιχαηλίδη, «Ανοικτή επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας: Μέρος Ά»
Η Σημερινή, Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010, σελ.9 – Του Πανίκου Μιχαηλίδη, «Ανοικτή επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας: Μέρος ‘Β»
Ο Φιλελεύθερος, Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010, σελ.8 – Του Πανίκου Μιχαηλίδη, «Εγγλέζοι και Ακάμας»

[7]
Τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Προδρόμου έχει μετεξελιχθεί σε τακτικό και ειδικό αρθρογράφο του Φιλελεύθερου και της Σημερινής για το θέμα του Ακάμα. Μεταξύ 2010 και 2011, υποστήριξε επανειλημμένα ότι «συνεχίζεται με συνέπεια η οργανωμένη ένοχη σιωπή όλων εκείνων που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, για το θέμα της μη αξιοποίησης και παραμονής του Ακάμα σε έναν ερημότοπο (wilderness area), όπως το απαιτούν οι Βρετανοί [...]. Τούτο πρέπει να γίνει για να μπορούν οι Βρετανοί να μεταφέρουν, όπως ομολογούν, τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους για τον Ακάμα, τις στρατιωτικές τους βάσεις εκεί. Τούτο οφείλουν να το παραδεχθούν όλοι εκείνοι και κυρίως οι οικολόγοι περιβαλλοντιστές που, στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των Βρετανών για τον Ακάμα, οχυρώνονται πίσω από το σύνθημα της τάχα προστασίας του περιβάλλοντος, που τόσο τους βολεύει. [...] Είναι πραγματικά λυπηρό, για να μην πούμε αποκαρδιωτικό, το γεγονός ότι οι δικοί μας [...] αγνόησαν την ύπαρξη του μεγαλεπήβολου μοναδικού στον κόσμο έργου της “Fontana Amoroza Coast Ltd”, που θα εξυπηρετούσε τα μέγιστα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου, αναδεικνύοντας τη σε Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο».
Η Σημερινή, Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2009, σελ.10 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Πάλιν η πάλη για τον Ακάμα»
Η Σημερινή, Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010, σελ.10 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Ακάμας και προστασία του περιβάλλοντος»
Ο Φιλελεύθερος, Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010, σελ.37 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Ο Ακάμας και η πολιτική των Άγγλων: Η απάντηση στις θέσεις του Βρετανού Πρέσβη Πίτερ Μίλετ»
Η Σημερινή, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010, σελ.10 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Ακάμας και Άγγλοι – Απάντηση στον Βρετανό Πρέσβη»
Η Σημερινή, Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, σελ.10 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Κατασκηνώσεις και στον Ακάμα, εκτός αν...»
Η Σημερινή, Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010, σελ.10 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Αναπάντητα ερωτήματα για τον Ακάμα»
Η Σημερινή, Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011, σελ.11 – Του Ανδρέα Προδρόμου, «Γιατί αποσιωπούν τα βρετανικά σχέδια;»

[8]
Για την ακρίβεια, ο Φωτιάδης, σε μια σειρά από άρθρα του μεταξύ 2009 και 2011, αυτό-τοποθετείται στο μεταίχμιο μεταξύ της δεύτερης («εθνικό-λαϊκιστικής») και της τρίτης («οικονομιστικής-αναπτυξιακής») τάσης του αντί-οικολογικού κινήματος για την εκμετάλλευση του Ακάμα. Όπως γράφει ο ίδιος, μεταξύ 2009 και 2011: «1. Τυχόν εφαρμογή του Σχεδίου Ακάμα σημαίνει απαλλοτρίωση και αχρήστευση 120.000 σκαλών πολύτιμης ιδιωτικής γης σε μετρητά ή με κρατική γη, περιουσία του φορολογούμενου, αξίας πέραν των 350 εκατομμυρίων ευρώ από τα κενά σήμερα κρατικά ταμεία. 2. Με τη δαπανηρότατη περίφραξη του Ακάμα και την απαγόρευση κατασκευής οποιουδήποτε δρόμου, αλλά και τον αποκλεισμό της εισόδου σε κάθε είδους επιβατικό αυτοκίνητο, θα στερήσει στον Κύπριο, που είναι ο ιδιοκτήτης του Ακάμα, να εισέρχεται ελεύθερα με την οικογένεια του και να χαίρεται τον δικό του Ακάμα, όπως χαίρεται όλα τα άλλα 31 εθνικά μας πάρκα και όλα τα δάση μας. Γιατί αυτή η μεροληψία σε βάρος του Ακάμα; Που στοχεύει; 3. Όπως προνοεί το σχετικό σχέδιο, ο Ακάμας θα μετατραπεί σε wilderness area (αγριότοπο), δηλαδή θα καταστεί ιδεώδης χώρος για τα αγγλικά γυμνάσια».
Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, σελ.17 – Του Φώτου Φωτιάδη, «Οι Βρετανικές Βάσεις και ο κίνδυνος αφανισμού της Κύπρου»
Η Σημερινή, Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, σελ.16 – Του Φώτου Φωτιάδη, «Στρατιωτικές Βάσεις: Θανάσιμος κίνδυνος αφανισμού της Κύπρου – Μέρος Ά»
Η Σημερινή, Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009, σελ.10 – Του Φώτου Φωτιάδη, «Στρατιωτικές Βάσεις: Ένας θανάσιμος κίνδυνος – Μέρος ‘Β»
Η Σημερινή, Κυριακή, 1 Μαΐου 2011, σελ.56-57 – Συνέντευξη με τον Φώτο Φωτιάδη, «Μεγαλειώδης ανάπτυξη στον Ακάμα: Με περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο εισόδημα στον τόπο. Ο Φώτος Φωτιάδης μιλά στη “Σ” για το αναπτυξιακό έργο στη Φοντάνα Αμορόζα, το οποίο οι ειδικοί, λόγω της ποιοτικής του φινέτσας, το έχουν ονομάσει “Έργο Ποίημα”. Η αρνητική στάση της κυβέρνησης. Παράλογη και ανεξήγητη συμπεριφορά: Πρόκειται για ένα φιάσκο»
Ο Πολίτης, Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, σελ.13 – Του Φώτου Φωτιάδη, «Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Ο Πολίτης, Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011, σελ.52 – Του Φώτου Φωτιάδη, «”Costa Smeralda”: Κέντρισμα για ποιοτικό τουρισμό στην Κύπρο – Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα»

[9] Όπως έγραφε το 2011 ο Γεώργιος Χρ. Μιχαηλίδης, «η ξεχωριστή αυτή πρόταση στη Φοντάνα Αμορόζα, η οποία είναι τόσο εξευγενισμένη, που οι εμπειρογνώμονες την έχουν ονομάσει “Έργο Ποίημα”. Θα είναι ότι ακριβώς χρειάζεται σήμερα η Κύπρος, για να προβληθεί παγκοσμίως ως τουριστικός προορισμός της ανώτατης ποιοτικής στάθμης. Θα ξεχωρίζει και διά το ότι, εκτός από τις ευφάνταστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και συναφείς οικοδομές, θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο μέσα σε γραφική τεχνητή λίμνη με τη σκηνή πάνω στο νερό, μοναδικό στον κόσμο, για αρχαίες ελληνικές παραστάσεις, αλλά και σοβαρότατο θέατρο και συναυλίες. Θα επαναφέρει τις μυθικές τελετές της Αφροδίτης, θα αναστηλώσει τη θρυλική «Φοντάνα των Ερώτων» της Αφροδίτης μέσα σε μαγευτικό περιβάλλον. Θα αναβιώσει τους θρύλους και τις παραδόσεις της πεντάμορφης, θαλασογέννητης θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς, που συναντούσε στους εξωτικούς αυτούς τόπους τον αγαπημένο της Άδωνη και μαζί είχαν στήσει εδώ τη θρυλική ερωτική φωλιά τους. Το “Έργο Ποίημα” θα αποτελέσει πόλο έλξης για παγκόσμιο ποιοτικό τουρισμό, που δεν μας έρχεται σήμερα, της ανώτατης εισοδηματικής τάξης. Θα φέρει στον τόπο πλούτο και ευημερία. Τέτοιου επιπέδου τουρισμός απαλλάσσεται και από την εκμετάλλευση των Tour Operators, διότι δεν τους χρειάζεται. Το έργο θα διαθέτει μουσείο, κέντρο πνευματικής ψυχαγωγίας βασισμένο στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, γήπεδο γκολφ, γραφική μαρίνα, σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, πολυσχιδές αθλητικό κέντρο, με σύγχρονα και αρχαιοελληνικά αθλήματα, διεθνούς εμβέλειας εγκαταστάσεις για τουρισμό υγείας, health, healing and life enhancement center, σε συνεργασία με την American Express, που είναι περιζήτητα σήμερα, εργαστήρια λαϊκής τέχνης, γραφικά μονοπάτια για μελέτη της φύσης και φιλοσοφικούς περιπάτους, αλλά και λέσχη ιππασίας, καθώς και pollution monitoring center, σε συνεργασία με το Harvard University, που θα ενημερώνει καθημερινά για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, του νερού, της θάλασσας, της γης και γενικά του περιβάλλοντος. Κι αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Όλα ενδεδυμένα το φίνο και το μοναδικό».
Η Σημερινή, Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, σελ.54-55 – Συνέντευξη με τον Γεώργιο Χρ. Μιχαηλίδη, «Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό: Η Κύπρος χρειάζεται επενδύσεις στην τουριστική της υποδομή. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού της Κύπρου, εξηγεί πως μπορεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας ν’ ανακάμψει – Έργα που προτάθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν: Το θαυμαστό θεματικό έργο στη Φοντάνα Αμορόζα»
Η Σημερινή, Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, σελ.56 – Του Γεώργιου Χρ. Μιχαηλίδη, «Ιδανική ανάπτυξη του Ακάμα: Για ένα λαμπρό τουριστικό μέλλον της Κύπρου»

[10]
Αρκεί απλά να παρατηρήσει κάποιος/α πόσα από τα προαναφερθέντα άρθρα δημοσιεύτηκαν είτε στο Φιλελεύθερο ή στη Σημερινή και πόσα σε οποιαδήποτε άλλη ημερήσια εφημερίδα.

[11] Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014, σελ.10, Ρεπορτάζ – Του Γιώργου Χρ. Μιχαηλίδη, «Επείγει η βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος – Το “Έργο Ποίημα” της εταιρείας Φοντάνα Αμορόζα»,http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/213476/to-ergo-poiima-tis-etaireias-fontana-amoroza

[12]
Όπως αναγράφεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του επονομαζόμενου «Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού της Κύπρου», η Γενική Συνέλευση των μελών του συνδέσμου πραγματοποιήθηκε στo ιδιόκτητο και ιδιωτικό «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» του Φώτου Φωτιάδη, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ομίλου εταιρειών του, στη Βιομηχανική Περιοχή των Λατσιών, στη Λευκωσία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γεώργιος Χρ. Μιχαηλίδης απένειμε τιμητική διάκριση στον Φώτο Φωτιάδη για τη «συνολική προσφορά του στον κυπριακό τουρισμό».
Σύνδεσμος Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού της Κύπρου, Ανακοινωθέν – Λευκωσία, Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, «Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού της Κύπρου: Στόχος πρέπει να είναι η τουριστική περίοδος των 365 ημερών»,http://specialcyprus.org/announcement.html

[13]
«Αντί Επιλόγου: Χρόνης Μίσσιος, ο πνευματικός πατέρας της αποανάπτυξης στην Ελλάδα», στο Ηλιόσποροι (2013), Πέρα από το Δίλημμα Λιτότητα ή Ανάπτυξη: 11 Κείμενα για την Αποανάπτυξη, σελ.193,http://www.iliosporoi.net/images/pdf/11%20keimena%20gia%20tin%20APOANAPTYKSI.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου