19 Ιουλ 2014

Οι Λαρνακείς αντιδρούν όλο και περισσότερο κατά του Βιομηχανικού ΛιμανιούΣτις 16 Ιουλίου κάτοικοι της Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και των γύρω περιοχών κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του Λιμανιού από εταιρείες φυσικού αερίου και μετατροπή του σε Βιομηχανικό Λιμάνι και τη δημιουργία εργαστασίου λάσπης και αποθηκών χημικών και ραδιενεργών υλικών. (Βίντεο από την πορεία της Πρωτοβουλίας LarnacACT στις 16 Ιουλίου με τους Λαρνακείς να κρατούν μαύρα πανιά - https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7i5Ws0dRf48 )

Οι αντιδράσεις βασίζονται στην απουσία των απαραίτητων ανεξάρτητων περιβαλλοντικών και τεχνοοικονομικών μελετών που να καταδεικνύουν την ασφάλεια στην υγεία και στο περιβάλλον, αφού οι μοναδικές από αυτές που παρουσιάστηκαν ήταν αυτές των εταιρειών. Και όσο οι φωνές αντίδρασης και αντίθεσης πληθαίνουν, τόσο οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν το πόσο δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις, όπως το ακόλουθο απόσπασμα από τη σχετική έγκριση του τμήματος περιβάλλοντος.

«Οι επιπτώσεις που ενδέχεται να προκληθούν κατά τη φάση λειτουργίαςτου έργου οφείλονται στους πιο κάτω παράγοντες: -Αύξηση των επιπέδων εκπομπής αέριων ρύπων ((μονοξείδιο του άνθρακα (CΟ), διοξείδιο του θείου(SO2), οξείδια του αζώτου ΝΟx), πτητικοί υδρογονάνθρακες, αιθάλη (κάπνα), κλπ)) από την πιθανή λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών,τη διακίνηση των εργαζομένων από και προς τις εγκαταστάσειςτου έργου και των οχημάτων εξυπηρέτησης των αναγκών των εγκαταστάσεων. -Αύξηση των επιπέδων θορύβου λόγω των λειτουργιών που θα διεξάγονται εντός του χώρου. - Αύξηση της τροχαίας και θαλάσσιας κίνησης λόγω της διακίνησης των πλωτών και χερσαίων μέσων από και προς το χώρο των έργων. -Αύξηση των επιπέδων εκπομπής σκόνης κυρίως από τη λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης προϊόντων σε ξηρή μορφή(βαρύτης, μπεντονίτης). -Παραγωγή αποβλήτων (π.χ.απόβλητα από την παραγωγή ρευστών γεώτρησης, επικίνδυνα απόβλητα συσκευασίας, εξαντλημένα απόβλητα χημικών, απόβλητα χημικών εκτός προδιαγραφών (π.χ. αναμιγμένες ουσίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν),απόβλητα από τον καθαρισμό των εμπορευματοκιβωτίων, επικίνδυνα απόβλητα μετάλλων, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, 9/18 απόβλητα από την υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων, λάμπες φθορισμού, κλπ.) από τησυντήρησητου εξοπλισμού και τις παραγωγικές διαδικασίες. -Εκδήλωση περιστατικών έκτακτης ανάγκης/ ατυχημάτων (π.χ. εκδήλωση πυρκαγιάς, πλημμυρική παραγωγή όμβριων,διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος,αστοχία στην παραγωγική διαδικασία,διαρροή καυσίμων,χημικών,κλπ.)  http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/All/42A2E6B447584AEDC2257D110034B3D3/$file/GN2014_044_01_01.pd#sthash.rWiODnTS.ExgapJKS.dpuf


Οι επίσημοι χάρτες στους οποίους διαφαίνονται οι ζώνες υψηλού κινδύνου, δημοσιεύτηκαν στο onlycy - http://www.onlycy.com/index.php/kyria-themata/item/8971-apokaliptiko-entos-zonis-thanatou-i-misi-larnaka - οπόταν και διαπιστώνεται ότι το παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων και μέρος των Λειβαδιών και της Ορόκλινης εμπίπτους στις ζώνες υψηλού κινδύνου με κίνδυνο πρόκλησης θανάτου μέχρι και 50% σε περίπτωση ατυχήματος – πέραν από τις άλλες περιπτώσεις επικινδυνότητας


Όλος τυχαίως και πιθανώς για να κατευναστούν τα πνεύματα (;;), μια μέρα πριν από την πορεία διαμαρτυρίας της 16ης Ιουλίου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την οριστική μετακίνηση των διυλιστηρίων και των μονάδων αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η οποία σύμφωνα με την απόφαση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, για μεταφορά στο Βασιλικό, μετά και την «αποκρατικοποίηση της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, αν και δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, όμως, διαψεύδουν τη μεταφορά στο Βασιλικό, όπου δεν υπάρχει χώρος για τα κρατικά πετρελαιοειδή.

Όσο οι αντιδράσεις αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η παραφιλολογία. Σε μια προσπάθεια στοχοποίησης των αντιδρούντων και ίσως και της Πρωτοβουλίας LarnACT, αποδίδονται κομματικά κίνητρα, τα οποία η Πρωτοβουλία διαψεύδη κατηγορηματικά και καθημερινά στην ιστοσελίδα της προβάλλοντας τον υπερκομματικό της χαρακτήρα και επικεντρώνοντας τα επιχειρήματά της στα θέματα υγείας και ασφάλειας, που αποτελούν άλλωστε και τη βάση της. Η Πρωτοβουλία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το αντίθετο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αφού τα μέλη της φροντίζουν πριν από την αντίδραση να συλλέχουν πληροφορίες και να ενημερώνονται ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή δεν τυγχάνουν ενημέρωσης από τους ίδιους τους κυβερνώνοντες και τους λαμβάνοντες αποφάσεις. Αντίθετα, ήδη, το θέμα άρχισε δειλά δειλά να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού αποκτά φωνή και σε διεθνή ΜΜΕ - http://www.demotix.com/news/5281852/demonstration-against-industrial-port-larnaca-cyprus#media-5281779

Λίγο αργότερα, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στην παρουσία των Υπουργών Συγκοινωνιών και Έργων και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως και των δημάρχων Λάρνακας και Αραδίππου, του Προέδρου της Αρχής Λιμένων και άλλων αρμοδίων και τεχνοκρατών, πιθανώς ως μια προσπάθεια να προβληθεί η συνάντηση ως δημόσια διαβούλευση για την απουσία της οποίας κατακεραύνωναν τους ιθύνονται οι Λαρνακείς. Και πάλι δεν έπεισε. Η συνάντηση ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν διαβούλευση από τη μια και από την άλλη καμιά ουσιαστική ερώτηση δεν απαντήθηκε. Μάλλον εξόργισε ακόμα περισσότερο, από ότι φαίνεται και από σχόλια κάτω από τα δημοσιεύματα της σχετικής ανακοίνωσης. Χαρακτηριστικά παρατίθεται το πιο κάτω:
«Αγαπητοί φίλοι,
χθες οι Λαρνακείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία και μοναδική θεατρική παράσταση, παρωδία και μάλιστα δωρεάν. Το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο. Κύριοι πρωταγωνιστές ο υπυργός Συγκοινωνιών και Έργων, ο Υπυργός Ενέργειας και σε δραματικό ρόλο ο δήμαρχος Λάρνακας. Μπαίνοντας στο δημοτικό θέατρο αντικρίσαμε στη σκηνή καμιά εικοσαριά καρέκλες με τα μικρόφωνα για τους κουστουμαρισμένους τεχνοκράτες του κράτους. Νομίσαμε προς στιγμής ότι θα γινόταν μια εκτενής και λεπτομερής ενημέρωση με στόχο να πείσουν μέχρι και τον τελευταίο κάτοικο Λάρνακας για την εδώ και ένα χρόνο πολιτική απόφαση δημιουργίας βιομηχανικού λιμανιού δίπλα από τις Φοινικούδες και αποθηκών αποθήκευσης εκρηκτικών, ραδιενεργών, χημικών και άλλων ουσιών έξω από τα σπίτια μας στην Αραδίππου (περιοχή Κρασσά). Αντί αυτού παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό επεισόδιο από τις 'Πατάτες' του ΡΙΚ οι οποίες προφανώς δεν διαφέρουν από την πραγματικότητα. Μάλιστα μας παρουσίασαν χάρτη της Νορβηγίας και εγκαταστάσεις παρόμοιου βιομηχανικού λιμανιού σε τοποθεσία που μάλλον μόνο ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται κοντά. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών αδιάβαστος, να φάσκει και να αντιφάσκει, να ρωτά δεξιά και αριστερά για να ενημερωθεί, να γελά και να εμπαίζει τους πολίτες που ήρθαν για να ακούσουν πως θα σκοτώσουν τα παιδιά τους με τον πιο απαίσιο τρόπο. Ο υπουργός Συγκοινωνιών με το υπέροχο κοστούμι του να μην δίνει καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα των πολιτών. Ακόμα και στο ερώτημα γιατί δεν έγινε διαβούλευση και αν το ψεσινό θέατρο ήταν ενημέρωση ή ανακοίνωση των τετελεσμένων. Ο δε δήμαρχος Λάρνακας σε πιο δραματικό ρόλο να προσπαθεί μετά που έδωσε αμέτρητες υπογραφές και εγκρίσεις να προσπαθεί να παρουσιάσει εαυτόν ώς τον γνησιότερο Σκαλιώτη που νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία της πόλης.Τουλάχιστον ο Δήμαρχος Αραδίππου δε σηκώθηκε δευτερόλεπτο για να κοροιδέψει τους πολίτες και δεν έφυγε από την πίσω πόρτα. Ακόμα και οι δύο υπουργοί έφυγαν κανονικά και ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες. ΔΗΜΑΡΧΕ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΕΣΙΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.
Τη θλίψη μας θέλουμε να εκφράσουμε και για το συντονιστή του ψεσινού θεάτρου, Χρύσανθο Τσουρούλη. Ήταν παρόν στο χειρότερο φιάσκο και σκάνδαλο όλων των εποχών και εσείς, από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν, δημοσιεύετε μόνο αυτό το άρθρο. Κύριε Χρύσανθε ενημέρωσε τους συναδέλφους σου ακριβώς για ότι είδες, άκουσες και έζησες ψες το βράδυ. Πίσω από όλο αυτό κρύβονται χιλιάδες αθώα παιδιά που γι'αυτά χάσαμε τον ύπνο μας εδώ και μήνες. 
Όσο αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος ο κύριος υπουργός μας πρόσφερε 120 έμμεσες θέσεις εργασίας. Να ευχαριστήσουμε τον κύριο υπουργό για τη σημαντική μείωση που θα παρουσιάσουν τα ποσοστά ανεργείας. ΟΜΩΣ ο κύριος υπουργός δεν μας είπε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τη μη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους υπουργούς και τους τεχνοκράτες τους για την εκ βάθους ενημέρωση και τις πειστικές και λεπτομερείς απαντήσεις τους. Μα πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους Δημάρχους μας για την ευκολία με την οποία πουλούν τους δημότες τους.» - http://www.sigmalive.com/news/local/145407
Προφανώς, έπεται συνέχεια και μάλιστα ενδιαφέρουσα. Οι Λαρνακείς όχι μόνο δεν φαίνεται να πτοούνται, αλλά μετά τη συνάντηση με τους Υπουργούς μάλλον περισσότερο πείστηκαν για το εύλογο των ανησυχιών και των αντιδράσεών τους και εξοργίστηκαν. Και άντε τώρα να δικαιολογηθεί ότι τα εκρηκτικά που θα μεταφέρονται στην Παρεκκλησιά διά μέσου της λεωφόρου Φανερωμένης, της Στρατηγού Τιμάγια και της Γρίβα Διγενή, δεν θα εκραγούν επειδή θα συνοδεύονται από την αστυνομία! Δεν είναι αστείο. Ήταν επιχειρήμα που προβλήθηκε κατά την πιο πάνω συνάντηση. Έτσι για να μπορεί και ο αναγνώστης να αντιληφθεί το κλίμα της ενημέρωσης και να κρίνει, αν ο ίδιος θα επείθετο με τέτοια επιχειρήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε κράτος δικαίου. Θαυμάστε το.
  

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟΨΕ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΙ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΕΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΑΣΠΗ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΟΣ. ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΗΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΙΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΟΛΗ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ, ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΖΕΙ ή ΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗ ΠΟΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή