5 Ιουλ 2014

Μέτρα κατεδάφισης και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνηςΑντιλαμβάνεστε ότι θα θέλαμε να γράψουμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το αρτύματο των δικοινοτικών συνομιλιών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο είναι αδύνατο να μην σημειωθεί αμέσως ότι τα μέτρα κατεδάφισης της εμπιστοσύνης που συνέβησαν και συμβαίνουν στην πραγματική ζωή είναι ασυγκρίτως περισσότερα από ότι δήποτε το θετικό. Αν συγκρίνουμε τα δυό βγάζουμε αμέσως το συμπέρασμα ότι οι κοινότητες ή τουλάχιστον οι ηγεσίες τους δεν βρίσκουν εύκολα κάποιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης να προωθήσουν ενώ αντίθετα προωθούν, συντηρούν και αναπτύσσουν την δυσπιστία και την προκατατάληψη. Η συνεχής αναφορά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης καλύπτει περισσότερο την αδυναμία των πλευρών να προωθήσουν τις συνομιλίες ή καλύτερα την προσκόλληση τους στα συμφέροντα που οικοδομήθηκαν πάνω στο στάτους κβο. Το πιο σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ήταν το αρχικό άνοιγμα των οδοφραγμάτων που προέκυψε κατ αρχήν με αποκλειστικά τουρκοκυπριακή πρωτοβουλία. Στη συνέχεια άνοιξαν μερικά ακόμα οδοφράγματα και στη συνέχεια έγινε δεκτός ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή, μετά από ευρωπαϊκή πίεση που ρυθμίζει κάποιου είδους εμπόριο για φυτοφάγους. Προσπερνούμε τους λόγους οι οποίοι επέτρεψαν τις πιο πάνω εξελίξεις γιατί γι αυτό χρειάζεται ξεχωριστό κείμενο. Στη συνέχεια εγκρίθηκαν κάποια άλλα ΜΟΕ όπως η συντήρηση κάποιων χώρων λατρείας και άλλα ανάλογα.

Στην τελευταία συνάντηση Έρογλου - Αναστασιάδη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν σε ΜΟΕ και την δραστηριοποίση των τεχνικών επιτροπών που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε λήθαργο. Μαζί με αυτά τα συνήθη οι εφημερίδες έγραψαν ότι ο κ Έρογλου δέχτηκε να καταθέσει τις θέσεις της πλευράς του πάνω σε όλα τα θέματα, μια προϋπόθεση δηλαδή που έθεσε ο κ Αναστασιάδης για να δεχτεί όπως είπε να περάσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Αυτό το τελευταίο στοιχείο δείχνει ή μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες παρά τις συνήθως αρνητικές δηλώσεις πολιτικών των δύο πλευρών που εμπλέκονται στις συνομιλίες. Η συζήτηση για τα ΜΟΕ όμως δείχνει ακριβώς το αντίθετο διότι αν πρόκειται να προωθηθεί κάποια λύση θα πρέπει να προηγηθούν γρήγορα κάποια ΜΟΕ που θα ετοιμάσουν το πολιτικό κλίμα ανάμεσα στους πολίτες. Αυτή η τακτική των αντιφατικών ενδείξεων είναι μόνιμο χαρακτηριστικό των συνομιλιών.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, όμως, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Ελλληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να γνωριστούν και να οργανώσουν τα δικά τους ΜΟΕ στον κοινωνικό, πολιτιστικό τομέα και πολιτικό τομέα. Αυτά τα ΜΟΕ φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και δημιουργούν πραγματικές προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας συμβιωτικής συνείδησης.

Είναι αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλοί νέοι και νέες περνούν προς τις δύο πλευρές του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και επισκέπτονται τα καφενεία της περιοχής. Επίσης το σπίτι της Συνεργασίας στην περιοχή του Λήδρα Πάλας είναι κέντρο δικοινοτικών συναντήσεων. Έτσι παρά το γεγονός ότι με μεθοδική δουλειά μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας μείωσε την δυναμική που απέκτησε η επαναπροσέγγιση όταν ανοιξαν τα οδοφράγματα, σιγά σιγά γεννιέται μια νέα γενιά συνύπαρξης που εμπειρικά απορρίπτει τον εθνικό λόγο των πλευρών, δεν έχει τον ρομαντισμό των παλιών που συνυπήρχαν, όσοι συνυπήρχαν ειρηνικά, αλλά απλώς έχουν άλλες αξίες που σχετίζονται με τον αλληλοσεβασμό και την ανοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου