5 Ιουλ 2014

Για τη βελτίωση των συνθηκών στα Κρατητήρια Μενόγειας και την κατάσταση στον Αστυνομικό Σταθμό ΠάφουΑνοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Ιωνά Νικολάου
Λευκωσία, 2/07/2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά τα Κρατητήρια της Μενόγειας τον Μάρτη του 2013. Ήταν φυλακή, που δεν ήθελε να ονομάζεται έτσι. Κι οι κρατούμενοι, ως επί το πλείστον αιτητές ασύλου που είχε απορριφθεί το αίτημά τους, κυκλοφορούσαν ακόμα και στο εσωτερικό των κτηρίων με… χειροπέδες, σαν να ήταν επικίνδυνοι εγκληματίες!

Καταγράψαμε μια σειρά από παράπονα. Απευθυνθήκαμε καταρχάς στην Επίτροπο Διοικήσεως και αμέσως μετά ζητήσαμε να δούμε εσάς, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που, παρόλο το φόρτο εργασίας – μόλις είχατε αναλάβει καθήκοντα - , μας δεχτήκατε, μας ακούσατε και υποσχεθήκατε να επιληφθείτε του προβλήματος.

Οι επισκέψεις των λειτουργών του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως επιβεβαίωσαν τα παράπονα των κρατουμένων και η έκθεση της κ. Ελίζας Σαββίδου ήταν καταπέλτης.

Σιγά-σιγά άρχισαν να βελτιώνονται τα πράγματα. Και επιτέλους άλλαξε κι η Διεύθυνση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσωπικότητα του Διευθυντή κάθε Υπηρεσίας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία του συστήματος. Έτσι, η αλλαγή στη Διεύθυνση των Κρατητηρίων της Μενόγειας έγινε αμέσως αισθητή. Την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, όταν μέλος της Οργάνωσής μας πήγε για την εβδομαδιαία επίσκεψη, η ατμόσφαιρα ήταν τόσο διαφορετική, που ρώτησε τι συνέβη. Έτσι, έμαθε από τους κρατούμενους ότι είχε αλλάξει η Διεύθυνση.
Θα ήθελα, μαζί με πολλούς φίλους από άλλες Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ευχαριστήσω εσάς και όσους άλλους προσπαθούν να φέρουν στους χώρους κράτησης έναν αέρα ανθρωπιάς και σεβασμού.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμα Κρατητήρια, όπως εκείνα του Αστυνομικού Σταθμού της Πάφου, που είναι μεσαιωνικά και όπου η μεταχείριση των κρατουμένων είναι απάνθρωπη. Υπενθυμίζω ότι ένας ανήλικος Σομαλός κρατήθηκε εκεί επί 3 μήνες σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες, που τις περιγράψαμε στην εφημερίδα Σημερινή (14-04-2014).

Πότε, κύριε Υπουργέ, θα κάνετε και στην Πάφο ό,τι κάνατε και στη Μενόγεια; Στην Πάφο, φυσικά, όχι μόνο πρέπει να αλλάξει η Διεύθυνση, αλλά να κατεδαφιστεί και το κτήριο. Στείλτε κάποιον να δει τα κελιά, που δεν έχουν παράθυρα, κι είμαι σίγουρη ότι θα στείλετε αμέσως μπουλντόζες!

Με πολλή εκτίμηση,
Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques
Πρόεδρος ΜΚΟ Cyprus STOP TraffickingΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου