12 Ιουλ 2014

Κινητοποιήσεις ανέργων και συνταξιούχων κατά τη συζήτηση για το ΕΕΕΚατά τη συζήτηση για το ΕΕΕ και πριν από τη ψήφισή του σε νόμο εκατοντάδες άνεργοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, ενώ από τις πρόνοιες αποκλείεται η συντρικπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα υπέστησαν πέραν και 30% μείωση, με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται παρά την κατάργηση και άλλων παροχών όπως η δωρεάν μεταφορά, η δωρεάν υγεία και σχεδόν κατάργηση του Πασχαλινού επιδόματος. Τελικά, η νομοθεσία για το ΕΕΕ, κατέληξε να αποτελεί τροποποίηση ουσιαστικά του νόμου για δημόσια βοηθήματα.
Τόσο οι άνεργοι, όσο και οι συνταξιούχοι επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής υπομνήματα στα οποία εξέφραζαν την απογοήτευσή τους.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΕΕΕ
Πρόεδρο 
Βουλής των Αντιπροσώπων
Κύριο Γιαννάκη Ομήρου
Λευκωσία

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

Όπως είναι γνωστό οι χαμηλοσυνταξιούχοι το τελευταίο χρόνο, ύστερα από τις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης, έχουν υποστεί ζημιά στο βιοτικό τους επίπεδο η οποία ξεπερνά το 30%.

Σε συναντήσεις που είχαμε με Υπουργούς της κυβέρνησης, μας έδιδαν υπόσχεση ότι με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Ιούλιο του 2014, θα ελαμβάνετο υπόψη ο επηρεασμός που είχαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την μείωση της ειδικής χορηγίας από το τμήμα χορηγιών, την σχεδόν κατάργηση του Πασχαλινού Επιδόματος, την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς, την κατάργηση της δωρεάν υγείας και άλλων μέτρων που πάρθηκαν και επηρέασαν αρνητικά τους συνταξιούχους. 

Συγκεκριμένα με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατάθεσε η κυβέρνηση σχεδόν κανένας συνταξιούχος θα επωφεληθεί από την εισαγωγή του νέου σχεδίου.

Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθορίζεται ότι θα είναι 480 ευρώ για ένα άτομο και επιπλέον 240 ευρώ για πρόσθετο μέλος της οικογένειας. Με βάση στοιχεία που κατέθεσε η ΕΚΥΣΥ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, φαίνεται ότι ούτε και αυτοί που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη που είναι η κοινωνική σύνταξη (της οικοκυράς) ή την κατώτατη σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δε θα είναι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα, η κοινωνική σύνταξη είναι 336 ευρώ και η κατώτατη σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι 352 ευρώ τον μήνα, ωστόσο, με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα που εφαρμόζεται από το 2009, έστω και με το κουτσούρεμα που έγινε κατά αυθαίρετο τρόπο από τη νέα κυβέρνηση, δικαιούνται ακόμη 150 ευρώ τον μήνα από το Τμήμα Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, ξεπερνούν τα 480 ευρώ που καθορίστηκαν ως Ε.Ε.Ε. Κατά συνέπεια, ξεκάθαρα, σχεδόν κανένας δεν θα επωφεληθεί. Θα είναι δικαιούχοι μόνο αυτοί που λαμβάνουν και σήμερα δημόσιο βοήθημα (ή πιθανόν να έχει και μερικούς νέους) για να αντιμετωπίσουν πρόσθετες ανάγκες, όπως είναι η φροντίδα κ.λ,π.

Ως ΕΚΥΣΥ θεωρούμε ότι για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να συνεχιστεί. Παράλληλα, η Οργάνωση μας απαιτεί συζήτηση για διόρθωση της ζημιάς που έχουν υποστεί από τις αποφάσεις που έχουν παρθεί χωρίς κανένα διάλογο. Η ΕΚΥΣΥ δεν αποδέχεται να υποχρεωθούν 50,000-60,000 συνταξιούχοι 70-80-90 χρόνων να υποβάλουν ξανά νέες αιτήσεις ή ενδεχομένως δηλώσεις χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος. Είναι φανερό ότι θέλουν να εντάξουν και τους συνταξιούχους σε ένα νόμο που αφορά επιβίωση και όχι αξιοπρεπή διαβίωση. Αιτήσεις να μπορούν να υποβάλουν όσοι θα έχουν όφελος, όπως γίνεται με την αίτηση για το δημόσιο βοήθημα. 

Με εκτίμηση

Κώστας Σκαρπαρης
Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ


Υπόμνημα ανέργων προς κοινοβουλευτικά κόμματα για ΕΕΕ
Πρόεδρο Βουλή των Αντιπροσώπων
Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Οι Επιτροπές ανέργων οι οποίες λειτουργούν με πρωτοβουλία της ΠΕΟ πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014, ώρα 10.00 π.μ. κινητοποίηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 

Με λύπη και βαθιά απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι το νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση, παρά τις προσδοκίες που μας δημιούργησε, στην ουσία είναι μετονομασία του υφιστάμενου νόμου για το δημόσιο βοήθημα. Τα κριτήρια δε που καθορίστηκαν στο νομοσχέδιο, είναι τέτοια που αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων. 

Οι άνεργοι και οι οικογένειες τους, υποφέρουν και πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις συνέπειες της τραπεζικής κρίσης. Μετά που μας δημιούργησαν προσδοκίες για ουσιαστική στήριξη, με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι στήθηκε σε βάρος μας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων αφού στην πράξη ελάχιστοι μακροχρόνια άνεργοι θα επωφεληθούν. 

Καλούμε τα κόμμα να μην εγκρίνουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά να στηρίξουν τέτοιες προτάσεις και τροποποιήσεις ώστε ο νόμος που θα εγκριθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες τόσο των μακροχρόνια άνεργων οι οποίοι εδώ και μήνες ζουν χωρίς εισοδήματα, όσο και γενικότερα όλων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας. 

Ειδικότερα για τους μακροχρόνια άνεργους ζητούμε όπως για σκοπούς καθορισμού των δικαιούχων επιδότησης, να μην λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας. Ενώ από αυτό το κριτήριο αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, στις σημερινές συνθήκες είναι γενικά παραδεκτό ότι η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να προσφέρει στους άνεργους δυνατότητες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει τυχόν καταθέσεις που προέρχονται από ταμεία προνοίας ή από την αποζημίωση λόγω πλεονασμού, να μην υπολογίζονται γα σκοπούς κριτηρίων ή τουλάχιστον το ύψος του ποσού που θα λαμβάνεται υπόψη να αναθεωρηθεί. 

10 Ιουλίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου