19 Ιουλ 2014

Η Ουκρανία θυμίζει Συρία; Και εκεί οι ΗΠΑ έτρεξαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς των ισλαμιστών συμμάχων τους για χημική επίθεση, για να εκμαιεύσουν επέμβαση, -παρά το ότι τα τεκμήρια ήταν αμφίβολα, αν όχι ύποπτα για τους φίλο-αμερικανούς


Η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία μετατρέπεται σε κανονικό πόλεμο πια – με προεκτάσεις. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν άνω των 100,000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, η καταστροφή των μηχανισμών παροχής νερού κοκ, περνούν απαρατήρητα στα δυτικά ΜΜΕ. Οπότε, όταν ο Στράτος του Κίεβου δεν φαινόταν να καταφέρνει να προχωρήσει, εμφανίστηκε η πτώση του Μαλαισιανού αεροπλάνου. Το ποιός το κατέρριψε είναι φυσικά ζήτημα έρευνας – όπως και το αν ήταν τυχαίο/λάθος ή σκόπιμο. Η κυβέρνηση του Κιέβου παρουσίασε αμέσως ένα ηχητικό, με το οποίο διεκδικούσε ότι ήταν οι αυτονομιστές που το κατέρριψαν. Στο μόνο κομμάτι του ηχητικού που αναφερόταν στο συγκεκριμένο αεροπλάνο, υπήρχαν λογικές ασυνέπειες που στήριζαν τις υποψίες ότι ήταν κατασκευασμένο – πως είδαν λ.χ. οι υποτιθέμενοι ομιλητές ότι ήταν μαλαισιανό αεροπλάνο, αφού ήταν σε απρόσιτο οπτικά ύψος και μετά συνετρίβει; Από την άλλη, οι αυτονομιστές υπέδειξαν ότι οι πύραυλοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο σε τέτοιο ύψος, ανήκουν στο οπλοστάσιο του Κιέβου. Και η Μόσχα παρέπεμψε σε στοιχεία για μεταφορά ανάλογων πύραυλων στα πεδία των μαχών, ενώ είχε εντοπιστεί και λειτουργία σχετικού ραντάρ. Και παραμένουν, βέβαια, τα ευρύτερα ουσιώδη ερωτήματα, γιατί το αεροπλάνο έκανε τη συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ προηγουμένως προτιμήθηκε άλλη, τί ρόλο είχαν οι ουκρανικές αρχές στην πορεία και το ύψος της πτήσης κοκ.


Αλλά τα ύποπτα δεδομένα βρίσκονται και στο πλαίσιο. Πριν καν βρεθούν τα στοιχεία, οι ΗΠΑ άρχισαν να προβάλουν μια εκδοχή χωρίς τεκμήρια, όπως και στην Συρία – και μάλιστα ο Ομπάμα εστίασε στους ευρωπαίους.  Η πίεση κατευθύνεται και προς το Βερολίνο, με στόχο μια γενικευμένη αντιπαράθεση στην περιοχή ,μέσα στα ευρύτερα πλαίσια των διαμαχών στο παγκόσμιο σύστημα. Η ανακοίνωση λ.χ.  για την τράπεζα των BRICS είναι κίνητρο για αμερικάνικο πανικό. Το ότι την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ ντύθηκαν τη στολή του ανθρωπισμού στην Ουκρανία, σκοτώθηκαν 20 άμαχοι στο Λουχάνσκ από βομβαρδισμό του στρατού, πέρασε ασχολίαστο. Όπως άλλωστε δεν σχολιάζεται ο αριθμός των παλαιστίνιων νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου