12 Ιουλ 2014

Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών Δελτίο Τύπου – Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου παραπληροφορεί την κοινή γνώμη

για τις αυθαίρετες επεμβάσεις και τα παράνομα έργα σε δημόσιες παραλίες


Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών χαιρετίζει τη διερεύνηση των αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων έργων από δήμους και κοινότητες που έχουν προβεί σε “ανάπλαση παραλιών” χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Παράλληλα, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος να δημοσιοποιήσει τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις της, καθώς οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Σωτήρας συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια προς όφελος τους και να υποσκάπτουν την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας μας, αποκαλώντας ψεύτες και συμφεροντολόγους όσους απαιτούν την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των ακτών.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καταδικάζει τη δήλωση του Δημάρχου Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρου Πυρίλλη, ο οποίος με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης επιτόπιας επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με σκοπό την εξέταση των καταγγελιών πολιτών για παράνομες επεμβάσεις στις ακτές, «οι βουλευτές επικρότησαν τις ενέργειες του Δήμου». Συγκεκριμένα, γράφει ο κ. Πυρίλλης:
«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες κατηγορείτο ο Δήμος και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου για παρεμβάσεις στις παραλίες και υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από διάφορους φορείς (μη Παραλιμνίτες) σχετικά με τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Δήμου. Το θέμα εξετάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε δύο συνεδρίες της και αποφασίστηκε να γίνει επί τόπου επίσκεψη για εξέταση των καταγγελιών. Η επίσκεψη έγινε στις 25/06/2014 και συμμετείχαν 10 βουλευτές από όλα τα κόμματα καθώς και αρκετοί υποστηρικτικοί παράγοντες από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Όλοι οι βουλευτές επικρότησαν τις ενέργειες του Δήμου και μάλιστα στην παραλία ‘’Κουμούλη’’ (Σειρήνα) ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αδάμος Αδάμου έκανε αυστηρή παρατήρηση προς το Δήμαρχο για το λόγο ότι δεν προχώρησε σε περαιτέρω καθαριότητα και εξωραϊσμό της συγκεκριμένης παραλίας

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών διερεύνησε τη δήλωση του κ. Πυρίλλη, ανακαλύπτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όχι μόνο καταδίκασε τις ενέργειες του Δήμου Παραλιμνίου, αλλά επιπλέον ζήτησε την άρση των παρανομιών, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Τμημάτων. Σε επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Αδάμος Αδάμου, στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικο, αναφέρει ότι:
«στα πλαίσια της επίσκεψης, η επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Τμήματος Περιβάλλοντος, καθώς και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ότι αρκετά από τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγουμένως να υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες όπως προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία

H Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών καταδικάζει τη ψευδή δήλωση του Δήμαρχου Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρου Πυρίλλη, η οποία δεν αποσκοπεί μόνο στη συκοφάντηση της Πρωτοβουλίας και των μελών της, αλλά και στον διχασμό των τοπικών κοινοτήτων, καθώς ο κ. Πυρίλλης επιμένει να διαχωρίζει τους πολίτες σε ‘Παραλιμνίτες’ και ‘μη-Παραλιμνίτες’. Θα θέλαμε να τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι σκοπός μας είναι η προστασία του φυσικού μας πλούτου και της μοναδικής ακτογραμμής μας, και καλούμε όλους, Παραλιμνίτες και μη, να ενωθούν μαζί μας. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι η ακτογραμμή ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία και άρα σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της, χωρίς να αποτελεί “περιουσία” κανενός δήμου, όπως πολύ λανθασμένα υπαινίσσεται ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.
Ακτές Φυσικές, όχι Παραλίες Τεχνητές!

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ανθρώπων, η οποία απαιτεί:
·         Την προστασία των φυσικών ακτών και των δημόσιων παραλιών,
·         Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας,
·         Την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, όπως ο «περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος» και την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου