28 Ιουν 2014

Ο αγώνας για την διάσωση των φυσικών ακτών Ή πως εκτός από τα αμπελοπούλια στην νοτιοανατολική Κύπρο κινδυνεύουν οι παραλίες και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές - Απαντητική επιστολή στο Δήμαρχο Σωτήρας από την πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών ΑκτώνΠρος:
-          Δήμαρχο Σωτήρας Αμμοχώστου, κ. Γεώργιο Τάκκα
Κοινοποίηση:
·         Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ελίζα Σαββίδου
-          Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου
-          Προϊστάμενη της Αρχής Ίσης Μεταχείρισης, κ. Ελένη Χατζηττοφή
-          Αναπληρωτή Έπαρχο Αμμοχώστου, κ.  Ανδρέα Κτωρίδη
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014
Αγαπητέ κ. Γεώργιε Τάκκα,
Θέμα: Απάντηση της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών στον Δήμαρχο Σωτήρας.
Καταρχήν, θα θέλαμε με τη σειρά μας να σας ευχαριστήσουμε για την απάντηση στην ανοιχτή επιστολή μας, την οποία σας είχαμε αποστείλει στις 2 Ιουνίου 2014. Μας λυπεί το γεγονός ότι θεωρήσατε πως με την επιστολή επιτεθήκαμε στον Δήμο Σωτήρας, προσβάλλοντας τον Δήμο «χωρίς εκ των προτέρων να διεξάγουμε τον απαραίτητο έλεγχο». Έχουμε σοβαρούς λόγους, με βάση τις προηγούμενες ενέργειες του Δήμου, να ανησυχούμε. Η προστασία των φυσικών ακτών αποτελεί προτεραιότητα για την Πρωτοβουλία μας και θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο Δήμος Σωτήρας, αλλά και κάθε παραθαλάσσιος Δήμος, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τις σχετικές νομοθεσίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την προστασία των κοινών αγαθών, των ακτών και των θαλασσών, όλων μας. 
Όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη επιστολή μας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε και ένα μέλος της Πρωτοβουλίας μας, είχατε  παραδεχτεί ότι δεν κάνατε περιβαλλοντική μελέτη, αναφέροντας μάλιστα «γιατί να ξοδέψω τόσα λεφτά σε περιβαλλοντική μελέτη, όταν υπάρχει περίπτωση να απορρίψουν την αίτηση για έργα». Στη συγκεκριμένη συζήτηση, δεν συζητήθηκε ακριβώς το θέμα της «ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου Σωτήρας», όπως αναφέρετε στην απάντηση σας, αλλά «η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της περιοχής Natura 2000 στην παραλία της Σωτήρας Αμμοχώστου» μετά την καταστροφή του οικοτόπου για τη δημιουργία μιας οργανωμένης παραλίας στην περιοχή.
Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι δεδομένου της παραδοχής σας όσον αφορά τα προηγούμενα έργα, έχουμε δίκαιο να ανησυχούμε για πιθανές επεμβάσεις στην περιοχή, χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες. Έχουμε ήδη ελέγξει το αρχείο Μελέτών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) στην ιστιοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, όπου αναρτώνται όλες οι ΜΕΕΠ οι οποίες έχουν κατατεθεί χωρίς να βρούμε την ΜΕΕΠ για το συγκεκριμένο έργο. Θα μας ενδιέφερε να την δούμε και να την διαβάσουμε, εάν είναι έτοιμη, τόσο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, όσο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Σωτήρας.
Όσον αφορά τo σχόλιο σας για το ότι ο Δήμος Σωτήρας «προχώρησε άμεσα για εφαρμογή όλων των οδηγιών οι οποίες δόθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις πρόνοιες που απαιτούνται από τη νομοθεσία και έχει προχωρήσει στην εκπόνηση Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον», θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο σκοπός της ΜΕΕΠ είναι η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων γι’ αυτό και πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση! Προφανώς και το βραχοπλουμίδη δεν θα φωλιάζει πλέον στην περιοχή μετά τις παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις και επεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Σωτήρας.
Τέλος, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε ότι η ομορφιά του παραλιακού μετώπου της Σωτήρας και συγκεκριμένα της περιοχής της Αγίας Θέκλας, βρίσκεται στη φυσική ομορφιά του τοπίου, το οποίο θα μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης για λάτρεις της φύσης και παρατηρητές πουλιών από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο, δηλαδή πόλος έλξης εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού σε μια περιοχή που έχει κυριολεκτικά μπουχτίσει από το μοντέλο του μαζικού και χαμηλής ποιότητας τουρισμού. Θα ήταν κρίμα να συνεχίσετε την καταστροφή της ακτογραμμής, όπως έχει γίνει στην υπόλοιπη επαρχία Αμμοχώστου, λόγω της αυθαίρετης ανάπτυξης της δεκαετίας του ‘80 και ’90. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ακτογραμμή έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Φύση 2000 (Natura 2000) θα έπρεπε να σας κάνει περήφανους, τόσο εσάς, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ολόκληρο τον Δήμο Σωτήρας. Και πολύ περισσότερο, θα έπρεπε να σας ωθήσει ακόμη περισσότερο να διατηρήσετε το φυσικό χαρακτήρα της και να προστατεύσετε τη βιοποικιλότητα της, αντί να σκέφτεστε πως θα την εκμεταλλευτείτε με περισσότερα κρεβατάκια και πως θα την αξιοποιήσετε εμπορικά με γέφυρες και υποδομές για τελετές γάμων.
Με εκτίμηση, Μαρία Χατζημιχαήλ, Δρ.Θαλάσσιας και Αλιευτικής Πολιτικής
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mmh@ifm.aau.dk

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου