21 Ιουν 2014

Κινητοποίηση Συμπαράστασης στους πρόσφυγες απεργούς πείνας και δίψας: Δηλαδή πρέπει να πεθάνει κάποιος για να αποκτήσει ο «Άλλος/η» δικαιώματα; Νέες υποσχέσεις από τις αρχές

19 Ιουνίου 2014

Το πρωί, κοινότητες των προσφύγων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ – ΚΙΣΑ, Caritas Cyprus, Cyprus Stop Trafficking και Future Worlds Center) και ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία παρέστησαν και οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε απεργία πείνας για σχεδόν 3 εβδομάδες. Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε με τους απεργούς πείνας, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία των ΜΚΟ και των κοινοτήτων των προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ζήτησε από τους απεργούς πείνας να αρχίσουν να παίρνουν υγρά για να αποφύγουν οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι αιτήσεις τους για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας θα επανεξεταστούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την προσωπική επίβλεψη του ιδίου. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία της κοινότητας των προσφύγων από τη Συρία και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ, για να συζητηθούν διεξοδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από τη Συρία και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την επίλυση τους.
Στη συνέχεια, οι 100 περίπου συγκεντρωθέντες πορεύθηκαν μέχρι τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το ζήτημα παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας των απεργών προσφύγων, όπως και το θέμα της πρόσβασης των αναγνωρισμένων προσφύγων σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, με στόχο την ελεύθερη διακίνηση και εργασία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, οι τέσσερεις απεργοί πείνας, μαζί με αντιπροσωπεία των κοινοτήτων των προσφύγων και των ΜΚΟ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας  παρουσιάστηκαν τα προβλήματα θεσμικών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Κύπρο και υποβλήθηκαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και 500 υπογραφές πολιτών, που μαζεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα και ζητούν τη διασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων σε βασικά δικαιώματα, όπως η απόκτηση της υπηκοότητας [2].
Ακολούθως, αντιπροσωπεία των απεργών πείνας, των κοινοτήτων των προσφύγων και των ΜΚΟ συμμετείχε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης), καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, του Τμήματος Εργασίας, της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commission for Refugees – UNHCR) στην Κύπρο, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [3]. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να επανεξετάσει  μέχρι την επόμενη εβδομάδα τις αιτήσεις για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας των  τεσσάρων αναγνωρισμένων προσφύγων  που βρίσκονται σε απεργία πείνας, δίπλα από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της UNHCR στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και τη Διευθύντρια του ΤΑΠΜ να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αποφάσεις τους.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας της Επιτροπής, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Βασιλική Αναστασιάδου, ενόψει της απουσίας του Προέδρου του Σώματος, προς την οποία τέθηκαν  τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Κύπρο, ιδιαίτερα αναφορικά με την παραχώρηση υπηκοότητας και επιδόθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας και οι 500 υπογραφές. Η κα Αναστασιάδου, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της προς τους πρόσφυγες, ανέλαβε την υποβολή των πιο πάνω θέσεων και του ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής.
Η ΚΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να ικανοποιήσει άμεσα το δίκαιο αίτημα των απεργών πείνας. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ καλεί  το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος και να παρέχει  στα άτομα με διεθνή προστασία τη  δυνατότητα ουσιαστικής ένταξης και ισότιμης συμμετοχής στην κυπριακή κοινωνία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας.
[ανακοίνωση ΚΙΣΑ]
Σημειώσεις προς συντάκτες:Για κάθε ενδεχόμενο και για περισσότερη πίεση στην τήρηση των δεσμεύσεων, κυκλοφορεί διαδικτυακό ψήφισμα, με το οποίο καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να αναθεωρήσει την πολιτική πολιτογράφησης μεταναστών και προσφύγων, ώστα να τους παρέχεται δυνατότητα πλήρους ένταξης με ισοτιμία
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου