14 Ιουν 2014

Γιατί το Φασισμό μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να τον τσακίσουμε!Στις 4 Ιουνίου, η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Πως αντιμετωπίζεται η φασιστική απειλή» με ομιλητές τον Άρη Χατζηστεφάνου, το δημιουργό του πρόσφατου ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στη Ρατσιστική και Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου της οργάνωσης Accept ΛΟΑΤ Κύπρου, Κ. Γαβριηλίδη, γεγονός που καταχειροκροτήθηκε, μιας και μόλις λίγες μέρες πριν η οργάνωση πραγματοποίησε την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στην Κύπρο με τη συμμετοχή 4 χιλιάδων διαδηλωτών! Ο χαιρετισμός έκλεισε με την αναφορά στην ανάγκη «να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε μαζί να σταθούμε εμπόδιο σε ακροδεξιά στοιχεία στην Κύπρο του σήμερα».
Η ομιλία του Πέτρου Κωνσταντίνου με τίτλο «η εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα» αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του αντιφασιστικού κινήματος και το πώς έφτασε, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε μια έκρηξη που εξανάγκασε την κυβέρνηση Σαμαρά να φυλακίσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αλλά και στο να καταδικαστούν σε ισόβια οι φασίστες  δολοφόνοι του πακιστανού Λουκμάν. Επίσης, αναφέρθηκε στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής ως αποτέλεσμα της στήριξη και ενίσχυσής της μέσα από τη ρατσιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα, τη χρηματοδότησή της από μέρος του ελληνικού κεφαλαίου και την προβολή της από τα συστημικά ΜΜΕ.

Επίσης, ανάφερε τη μεγάλη δουλειά που έγινε ανάμεσα στους μετανάστες, με ειδική αναφορά στην πακιστανική κοινότητα, μετατρέποντάς τους από τους αδύνατους στόχους των φασιστών στη σιδερένια γροθιά του κινήματος ενάντια στα τάγματα εφόδου της ΧΑ. 

Ο Άρης Χατζηστεφάνου στην ομιλία του, με τίτλο «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη», με αναφορά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι τα μνημόνια και η πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται σήμερα από τις κυβερνήσεις, μαζί με τη ρατσιστική πολιτική, αποτελούν το υπόστρωμα για το δυνάμωμα των φασιστών. Επίσης, αναφέρθηκε στη στενή σχέση του φασιστικού κινήματος με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προβάλλουν τους ναζί σαν μια πολιτική επιλογή απέναντι στους αστικοδημοκρατικούς θεσμούς που καταρρέουν σε περιόδους κρίσης του συστήματος. Καταληκτικά, έθεσε τη διαφωνία του να αναμένεται από το κράτος να θέσει εκτός νόμου τις ναζιστικές οργανώσεις και τόνισε ότι, οι φασίστες μόνο στο δρόμο μπορούν να τσακιστούν από ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα.

Η συζήτηση ήταν ζωντανή με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων έκφραζε είτε κριτική, είτε θυμό ή απαισιοδοξία για την έλλειψη αντιφασιστικού κινήματος στην Κύπρο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι υπήρξε από όλους η αναγνώριση της φασιστικής απειλής στην Κύπρο και ότι εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει μια ενωτική και μαζική απάντηση στο νεοναζιστικό ΕΛΑΜ.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα, από σχεδόν όλο το φάσμα της αριστεράς στην Κύπρο, από το ΑΚΕΛ, το συνδικάτο της ΠΕΟ, τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μέχρι το χώρο της αναρχίας/αυτονομίας. Συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, της Νεολαίας του ΔΗΚΟ, αλλά και πολλοί ανέντακτοι.

Το επόμενο ραντεβού, στις 9 Ιουλίου, έχει στόχο να συμβάλει στην οργανωτική συγκρότηση του αντιφασιστικού μετώπου στην Κύπρο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης θα δημοσιοποιηθούν σύντομα. 

"Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή" - fb

email: stopfascists@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου