14 Ιουν 2014

• Όταν οι κανονισμοί δεν βολεύουν, ο κ. Τσαλακός κάνει δικούς του; Η αλλαγή του πλαισίου ανάληψης διευθυντικών καθηκόντων στο ΡΙΚ και οι πιθανές ουρές των αποφάσεωνΗ αποχώρηση του κ Καρεκλά από το ΡΙΚ ήταν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία έδειξε από την αρχή ότι βασικός στόχος είναι ο έλεγχος και η, όσο γίνεται, συρρίκνωση του. Το χειρότερο ήταν ότι διάδοχος του κ. Καρεκλά, με βάση τις υπάρχουσες διαδικασίες ήταν η Σούλα Χατζηκυριάκου. Αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει φίλο-κυβερνητική προπαγάνδα στο ΡΙΚ, και του υπουργού να το περιορίσει για να ανοίξει χώρο για τα δικά του ιδιωτικά συμφέροντα, η παρουσία της κ. Χατζηκυριάκου ήταν άβολη. Οπότε, εμφανίστηκε ένα νέο νούμερο – σχεδόν για το διάστημα της περιόδου μέχρι την αφυπηρέτησή της, η διεύθυνση θα γίνεται εκ περιτροπής. Αν δεν ήταν ένα νέο θλιβερό δείγμα παραβίασης των θεσμικών διαδικασιών για να επιβληθεί το ιδιωτικό συμφέρον, το όλο επεισόδιο θα μπορούσε να καταγραφεί ως ένα από τα πιο γραφικά ανέκδοτα αυτής της κυβέρνησης – τί σκέφτεται ο άνθρωπος για να μην σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

Η προσπάθεια ελέγχου του ΡΙΚ – καπετανάτα των control freaks
Την άνοιξη του 2013 όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, το ΡΙΚ είχε μια από τις σπάνιες περιόδους του τις τελευταίες δεκαετίες – ήταν πρώτο σε τηλεθέαση. Αυτό, βέβαια, θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση – ήδη έλεγχε μια ολόκληρη σειρά στελεχών. Ο κ. Καρεκλάς, η κ. Κενεβέζου κλπ είχαν δώσει διαπιστευτήρια εξυπηρέτησης της νέας κυβέρνησης και πριν τις εκλογές και στο κλίμα της έντονης λαϊκής αντίδρασης στην απόπειρα κουρέματος όλων των καταθέσεων.  Όμως, το ΡΙΚ δεν ειναι μόνο μερικά στελέχη. Ως δημόσιος θεσμός μπορεί να συμπυκνώνει και ένα καθεστώς ετεροκλήτων διορισμών, αλλά, όπως και η δημόσια υπηρεσία γενικά, εκφράζει και μια ισορροπία η οποία είναι κωδικοποιημένη στους κανονισμούς.

Άρα οι κανονισμοί ήταν και το πρώτο πρόβλημα για την νέα κυβέρνηση. Η παρουσία ενός Δ.Σ., το οποίο διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση, σήμαινε ότι η χρήση του ΡΙΚ για καθαρά προπαγανδιστικούς στόχους δεν θα ήταν εύκολη. Έτσι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακολούθησε την πεπατημένη της δεξιάς να μην αντέχει να περιμένει τις διαδικασίες – ήθελε να παραιτηθεί το συμβούλιο, έτσι ώστε να διορίσει δικό της. Όπως έκανε και ο Κληριδης, τη δεκαετία του 90. Μπορεί σαν άτομο ο κ. Κληρίδης να μην ασχολείτο με ρουσφέτια, αλλά απλώς έκανε τα στραβά μάτια, κοίταζε αλλού, για να γίνεται το ρουσφετολόϊ επί της προεδρίας του. Στην νυν κυβέρνηση, το άγχος του ελέγχου είναι έντονο – και φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με control freaks που έχουν σαν στόχο να εμπεδωθεί ένα δικό τους κατετανάτο κάπου. Ο κ. Χάσικος, λοιπόν, της οικογένειας Κουλέρμου, ανέλαβε το ΡΙΚ. Εδώ, υπήρχε κραυγαλέα σύγκριση συμφερόντων, αφού ο κ. Χάσικος είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης ιδιωτικών Μέσων. Το θέμα λογοκρίθηκε βασικά, και μέσα από την εξάρτηση που δημιουργήθηκε, συγκαλύφθηκε. Το ότι αυτό το σκάνδαλο, αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και θα καταγραφεί ως ένα μέτρο αρνητικής σύγκρισης, αλλά ίσως και  για να αμφισβητηθούν νομικά αποφάσεις του υπουργού είναι ένα. Το ότι γυρίζει την πολιτική ζωή δεκαετίες πίσω, είναι το άλλο. Αλλά προφανώς μέχρι εδώ φτάνει η προοπτική για το καπετανάτο της οικογένειας Κουλέρμου.

Από τον Χάσικο στο Τσαλακό – όταν ο καναλάρχης διορίζει τον υπάλληλο του επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η αίσθηση της δημόσιας αιδούς, έχει χαθεί κάπου στον αυτοκινητόδρομο των φαντασιώσεων όσων δεν κατάφεραν να κάνουν δικό τους σταθμό..

Το πιο πιθανό είναι ότι ο κ. Χάσικος θέλει να συρρικνώσει το ΡΙΚ, με στόχο να αφήσει χώρο για τα μελλοντικά του επιχειρηματικά σχέδια. Με δεδομένο ότι προσπαθεί να παίζει εμπορικά στον χώρο των αθλητικών -σε αυτό ειδικεύεται και η οικονομική επένδυση της οικογένειας στα ραδιόφωνα- είναι πιθανό να προσπαθήσει να περιορίσει την έμφαση του ΡΙΚ στο συγκεκριμένο τομέα. Η επίθεση εναντίον της CYTAvision, που καθοδηγείται επίσης από τον υπουργό, μέσω φιλικά προσκείμενων ή εξαρτωμενων δημοσιογράφων, έχει ενδεχομένως ανάλογα κίνητρα.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο διορισμός του κ. Τσαλακού ήταν πρόκληση, αλλά για να κατανοηθεί η πρόκληση χρειάζεται και ένα είδος πλαισίου – όταν ο καναλάρχης διορίζεται υπουργός εσωτερικών, επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τότε η αίσθηση ότι υπάρχει ένα είδος σεβασμού των ορίων ιδιωτικού-δημόσιου έχει πια εγκαταλειφθεί. Δεν μπορείς να περιμένεις, πια, αξιοκρατία ούτε διάκριση εξουσιών. Οπότε, το ότι ο καναλάρχης θα διορίσει και τον ανώτερο υπάλληλό του επικεφαλής του ΡΙΚ, είναι απλώς συνεχεία μιας διαδικασίας διαπλοκής, που δεν έχει αντίληψη πια του αισθήματος της δημόσιας ντροπής. Η υπεράσπιση του κ. Τσαλακού ως επαγγελματία είναι αστεία – όπως κατάντησε η όλη διαδικασία. Πέρα από τις ικανότητες ή μη του ατόμου, το ότι ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του στο ιδιωτικό συγκρότημα, ενώ αναλάμβανε επικεφαλής του δημόσιου, μιλούσε από μόνο του για την ό,ποια ευθιξία και την κατανόηση των δεδομένων. Πέρα από το πόσο καλό, ικανό ή μη, άτομο είναι ο κ. Τσαλακός. Στη δημόσια πορεία του θα συνοδεύεται πια από την εικόνα αυτής της διαπλοκής και επειδή οι υπόλοιποι δεν πιστεύουν όσα κατασκευάζουν τα δελτία ειδήσεων που διατάζονται, δεν μπορεί να αποφύγει πια την εικόνα του διορισμένου επί παραγγελία.

Η επιβεβαίωση: «Κόψε τον, κόψε τον..»… Το κύκλωμα θέλει υπάκουους και όχι δημοσιογράφους που θέλουν να παρουσιάσουν όλες τις οπτικές
Η πρώτη επιβεβαίωση για όσους αμφέβαλλαν, ήρθε όταν το κύκλωμα πίεσης για παραιτήσεις έφτασε και στον αρχηγό αστυνομίας – και εκείνος αντέδρασε βγάζοντας στη φόρα τα σκάνδαλα του υπουργού δικαιοσύνης. Τότε, ο κ. Τσαλακός αναγκάστηκε να βγάλει περίπατο την αντίληψή του για την πληροφόρηση. «Κόψε τον» ήταν η διαταγή. Ούτε στα χρόνια εκείνα τα σκληρά, δεν τόσο απροκαλυπτη η εξουσια, που θα έλεγε και ο ποιητής. Αλλά ο κ. Τσαλακός κουβαλά ένα αυταρχισμό από την πορεία του στον ιδιωτικό τομέα. Και απλώς τον αναπαράγει. Έτσι, όταν έφυγε ο υπάκουος, βολικός κλπ κ. Καρεκλάς, το πρόβλημα εμφανίστηκε με το όνομα Σ. Χατζηκυριάκου. Έμπειρη δημοσιογράφος, άτομο με σεβασμό στο ίδρυμα, και ευρύτερα, που θα μπορούσε να δώσει στο ΡΙΚ την αξιοπιστία που έχει αρχισει να χάνει. Ή έστω να κάνει μια προσπάθεια να διατηρήσει όσα θετικά μπορεί να οικοδόμησε μετά από τόσα χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για αυτούς τους λόγους, όμως, ήταν εμφανώς ανεπιθύμητη και στο διορισμένο και στο υπουργό του ευρύτερου καπετανάτου. Η εισήγηση για εκ περιτροπής διεύθυνση 5 ατόμων για 3 κάθε μήνες είναι εμφανής – προσπάθεια να αποφύγει την κ. Χατζηκυριάκου, η οποία θα αφυπηρετήσει σε ενάμισι χρόνο. Αλλά επιπλέον κάνει και κάτι ενδιαφέρον – με το να αναλαμβάνει κάποιος κάθε 3 μήνες αυτό σημαίνει ότι κανένας από τους 5 δεν θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Άρα, ο ντε φάκτο διευθυντής θα είναι ο Τσαλακός που θα είναι στα προσκήνια – και θα φροντίζει να υπάρχουν άτομα που θα λογοκρίνουν προκαταβολικά και να μην είναι ανάγκη να φωνάζει ο ίδιος "κόψε τον" τη στιγμή της εκπομπής. Όπως κάνει ο Παπαφιλίππου και άλλοι αξιότιμοι έκδοτες κλπ κλπ.

Υπάρχει, βέβαια, μια αντίφαση στο όλο σκηνικό – το πολιτικό συμφέρον του καπετανάτου, αλλά και της δεξιάς κυβέρνησης είναι ίσως η διατήρηση του ΡΙΚ σαν μηχανισμού προπαγάνδας. Το ιδιωτικό-οικονομικό συμφέρον είναι η συρρίκνωση του. Στο ενδιάμεσο υπάρχει το κοινό. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι τώρα καταγράφουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη δημόσια, παρά στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Ιδεολογικά είναι, επίσης, δεδομένο ότι οι αριστεροί προτιμούν σε μεγαλύτερο βαθμό το δημόσιο, παρά το ιδιωτικό. Με το να σμικρυνθεί το ΡΙΚ, ή με το να μετατραπεί, όπως γίνεται τώρα, σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης [μπορεί λ.χ. η κ. Κενεβέζου να πείσει ότι είναι αμερόληπτη πλέον;] απωθεί ένα βασικό μέρος του κοινού, τους αριστερίζοντες. Άρα, αυτό το κοινό θα είναι ανοικτό σε ένα άλλο τηλεοπτικό σταθμό, που θα προσπαθήσει να είναι αμερόληπτος ή και να αριστερίζει ελαφρά. Η ειρωνεία μπορεί να είναι ότι ο Τσαλακός καταστρέφει το μηχανισμό προπαγάνδας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καπετανάτο. Και σπρώχνει τα ιδιωτικά οφέλη σε αντίθετα συμφέροντα.

Για το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα, η πορεία του ΡΙΚ είναι εκφραστική. Η υπεράσπιση των θεσμών, είναι ίσως το πιο σημαντικό σε αυτήν τη φάση, όπου αυτοί που προωθούν το πιο πρωτόγονο είδος ρουσφετιού, προσπαθούν να εκκαθαρίσουν όσους έχουν θέση ή άποψη που απλώς δεν βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου