23 Μαΐ 2014

Η ψήφος στο Δρασυ-eylem ως πρωτοβουλία/κίνηση στο ριζοσπαστικό δικοινοτικό χώρο που ανοίγεται


Η Δ.Ρ.Α.Συ (Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία) αποτελεί ένα εκλογικό σχηματισμό ανθρώπων που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι συνδέονται με μια κοινή πολιτική πρόταση που περιλαμβάνει τους εξής κύριους άξονες:
  • Επειδή πρόκειται για ευρωεκλογές, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Δ.Ρ.Α.Συ εντάσσει τη δραστηριότητά της στο πλαίσιο των νέων δυναμικών κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς, που γεννιούνται ή αναγεννιούνται ως αναγκαία αντίσταση στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, ο οποίος καταστρέφει το κράτος πρόνοιας και αποδομεί τις κοινωνίες της Ευρώπης. Στόχος μας η συνεισφορά στη δημιουργία ενός δυναμικού, δικοινοτικού κινήματος στον τόπο μας που θα πρέπει να συντονίζεται με τα άλλα κινήματα της περιοχής, και καταρχήν εκείνα της Νότιας Ευρώπης.
  • Στο Κυπριακό φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια νέα δικοινοτική δυναμική με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Οι πολιτικές ελίτ των δύο κοινοτήτων του νησιού μας εδώ και δεκαετίες αποδεικνύονται ανίκανες να λύσουν το κυπριακό, ενώ αντίθετα μεγάλο μέρος τους εργάζεται για να βαθύνει τις διαχωριστικές συνειδήσεις. Η Δ.Ρ.Α.Συ προτείνει τη δημιουργία ενός δικοινοτικού κινήματος δράσης το οποίο θα επιδιώξει από κοινού την επανένωση της χώρας μας. Η ΤΚ κοινότητα μας έδειξε, από το 2000 και μετά, ότι μπορεί να απεργεί και να διεκδικεί στο δρόμο δυναμικά παρά τις αντιξοότητες. Παρόμοιο κίνημα επιθυμούμε να δημιουργήσουμε και μέσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ένα δικοινοτικό κίνημα που κρίνει τα πράγματα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον που δεν υποτάσσεται στις “εθνικές ομοφωνίες” των τοπικών πολιτικών κατεστημένων, των “εθνικών κέντρων” ή τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων.
  • Με βάση τις οικονομικές αναλύσεις της Συνεργασίας, η οικονομική και κοινωνική κρίση θα βαθαίνει τα επόμενα χρόνια, η ανεργία θα αυξάνεται και οι μισθοί και τα επιδόματα θα μειώνονται. Η προβαλλόμενη από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες εξυγίανση των τραπεζών και η αναπτυξιακή πολιτική είναι ένα στοίχημα χωρίς πιθανότητες επιτυχίας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ΤΚ κοινότητα, απλώς δεν υπάρχει μνημόνιο της τρόικας αλλά υπάρχει αντίστοιχη οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Τουρκία. Καλούμε τους Κύπριους εργαζόμενους να συνασπιστούν σε ένα μέτωπο δυναμικής κοινωνικής αντίστασης, το οποίο θα ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας και στις δύο πλευρές και θα διεκδικήσει αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας.
  • Η Δ.Ρ.Α.Συ. συμμερίζεται τις θέσεις που χαρακτηρίζουν όλα τα σύγχρονα αριστερά κινήματα σε θέματα φασισμού, ρατσισμού ή ξενοφοβίας και στηρίζει με ειλικρίνεια την ισότητα των φύλων, το σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών και όλων των μειονοτήτων, καθώς και την ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ανάλογη προσοχή δίνουμε στο θέμα της οικολογίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, προσανατολισμός αναγκαίος για την επιβίωση του πλανήτη.
Τονίζουμε με έμφαση ότι η συμμετοχή μας ως δικοινοτικό σχήμα στις ευρωεκλογές μέσα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν σημαίνει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ότι επιθυμούμε μια λύση, η οποία να αφήνει περιθώριο καθυπόταξης της ΤΚ κοινότητας στην ΕΚ. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι για μας ένα εργαλείο για να προβάλουμε την αναγκαιότητα ενός κοινού, δυναμικού μετώπου από τα κάτω για την προώθηση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα (716 και 750) του ΟΗΕ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου