23 Μαΐ 2014

Λιβύη: όταν επιστρέφουν οι αμαρτίες σαν ερινύες. Ο απεσταλμένος της CIA κηρύσσει πόλεμο στους ισλαμιστές σύμμαχους του ΝΑΤΟ, ενώ οι ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ετοιμάζονται να αποκαλύψουν ό,τι σκάνδαλα βρουν πίσω από τη συμμαχία με τους ισλαμιστές στη ΒεγγάζηΗ αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, ως ένα είδος συνεχόμενου χάους και αποσύνθεσης του ενιαίου της χώρας -μιας χώρας που διαδραμάτιζε ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις στην αφρικάνικη ήπειρο μόλις πριν 3 χρόνια- είναι πια επαναλαμβανόμενη επωδός. Την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο, είχαμε την διαμόρφωση ενός νέου μετώπου από τους τέως σύμμαχους – τους ισλαμιστές, οι οποίοι ήταν ο στρατός του ΝΑΤΟ στο έδαφος, όταν γινόταν ο βομβαρισμος της χώρας για να ανατραπεί ο Καντάφι. Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, αρχικά, στη Βεγγάζη με μια κίνηση ενός τέως «στρατηγού» του Hiftar.  Ο εν λόγω στρατιωτικός  ήταν συνεργάτης του Καντάφι μέχρι τη δεκαετία του 1980, αλλά από τότε είχε πάει στις ΗΠΑ και η όλη δράση του ταυτιζόταν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Όταν επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 θεωρήθηκε, ουσιαστικά, ως ο άνθρωπος των αμερικανών, αλλά δεν είχε καμιά ιδιαίτερη συμμετοχή στους ένοπλους, τους οποίους οργάνωσε και χρηματοδότησε το Κατάρ μέσω των δικτύων των ισλαμιστών.

Η αμαρτωλή συνεργασία των αμερικανών με τους ισλαμιστές στη Λιβύη
Οι σχέσεις, βέβαια, των αμερικανών με τους ισλαμιστές άρχισαν να δυσκολεύουν όταν οι τελευταίοι είδαν την Λιβύη σαν επιχειρησιακό χώρο επέκτασης σε όλη την βόρεια και ενδεχομενως κεντρική Αφρική. Οι αμερικανοί ήθελαν υπάκουους ισλαμιστές, όχι αυτόνομο παίκτη. Η αντιπαράθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη δολοφονία του αμερικανού πρέσβη στην Βεγγάζη. Οι παλιοί σύμμαχοι άρχισαν, πια, να οργανονται σε αντίπαλοι. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παίκτες και τάσεις. Έτσι, πριν λίγο καιρό οι ισλαμιστές ένοπλοι εκδιώχθηκαν από την Τρίπολη μετά από λαϊκή κινητοποίηση. Όμως, οι σχέσεις των ομάδων του συγκροτούσε με αμερικανικά λεφτά ο Hiftar και των ισλαμιστών χειροτέρευαν στη Βεγγάζη. Ο απεσταλμένος των αμερικανών ζήτησε πριν λίγους μήνες να γίνει πραξικόπημα εναντίον του κοινοβουλίου το οποίο έλεγχαν -μέσα από εξαγορές και τοπικές συναλλαγές- οι ισλαμιστές και δεν επέτρεπαν στη διάλυσή του και τη διενέργεια νέων εκλογών. Την περασμένη βδομάδα, οι ομάδες του Hiftar επιτέθηκαν στους ισλαμιστές και ακολούθησαν μάχες με δεκάδες νεκρούς στη Βεγγάζη.  Σύντομα η βία μεταφέρθηκε στην Τρίπολη, όπου ο Hiftar προσπάθησε να οργανώσει το πραξικόπημα που προανήγγειλε. Τότε οι αντίπαλοι του κάλεσαν ισλαμιστές  για αντιμετωπίσουν τους ένοπλους του. Είναι πιθανόν σύντομα, λοιπόν, οι ένοπλοι της Μισράτα, οι οποίοι παρουσιάζονταν από τα δυτικά ΜΜΕ το 2011 σαν "προπύργιο της δημοκρατίας" κλπ να παρουσιαστούν για αυτό που ήταν – όχι απλώς ελεγχόμενοι από τους ισλαμιστές, αλλά και μια ομάδα ενόπλων με ακραία ρατσιστική ιδεολογία ενάντια στους πιο μαύρους Λίβυους πολίτες.Γιατί οι ΗΠΑ άνοιξαν αυτό το μέτωπο; Διότι εν μέρει η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ανεξαρτητοποίηση της Αφρικής, αλλά και τη διείσδυση της Κίνας βασίζεται στη δημιουργία ένοπλων ομάδων και δικτύου αμερικανικών βάσεων. Από την άλλη, η επιχείρηση Λιβύη 2011 άνοιξε ουσιαστικά και ένα χάσμα αποσταθεροποίησης, το οποίο διευρύνεται. Μπορεί η γυναίκα του Ομπάμα να κρατά μια αστεία ταμπελίτσα για τα «κορίτσια μας», που απήγαγε το Μπόκο Χαράμ στην Νιγηρία, αλλά είναι πιθανό ότι τα νέα όπλα της οργάνωσης να ήρθαν από αμερικανικές πηγές, όταν αποσταθεροποιούσαν τη Λιβύη το 2011 και αντιμετώπιζαν τους ισλαμιστές σαν σύμμαχους.

Όλα εδώ πληρώνονται; Οι Ρεμπουπλικάνοι αναζητούν τα στοιχεία του σκανδάλου για το τί συνέβηκε στη Λιβύη..για τις επόμενες εκλογές
Υπάρχει όμως και ένας εσωτερικός λόγος. Η δολοφονία του αμερικανού πρέσβη είναι είναι κομβικό σημείο που αποκαλύπτει και το τέλος της συνεργασίας ΗΠΑ-ισλαμιστών αλλα και το προηγούμενο σκηνικό. Φαίνεται  ότι οι ρεπουμπλικάνοι  έχουν μυριστεί θέμα στο όλο ζήτημα και έχουν δημιουργήσει ειδική επιτροπή διερεύνησης  - η οποία απειλεί να εξελιχθεί στο σκάνδαλο, που οι αποκαλύψεις του θα επισκιάσουν και θα παγοποιησουν τα τελευταία δυο χρόνια της θητείας του Ομπάμα. Αν αποκαλυφθεί ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική εξόπλιζε και συνεργαζόταν με τους ισλαμιστές θα είναι ένα χρήσιμο ρητορικό εργαλείο. Ο Ομπάμα, όμως, ίσως να είναι ήδη lame duck πρόεδρος. Ο στόχος των ρεπουμπλικάνων είναι η αποκάλυψη του ρόλου της Χίλαρυ, που ήταν τότε υπουργός εξωτερικών και τώρα θέλει να είναι υποψήφιος των δημοκρατικών. Προφανώς, θα βρει μπροστά της τα υπόγεια deals που έκανε. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν τον κ. Hiftar να δείξει ότι πολεμά τους τέως σύμμαχούς τους – τους ισλαμιστές.

Για την ίδια τη Λιβύη, η αντιπαράθεση είναι όπως τη σύγκρουση των ένοχων. Η ανάδυση των εναλλακτικών δυναμικών που θα απαλλάξουν τη χώρα και από τους δυο είναι κάτι που αναμένεται με δεδομένη την ύπαρξη πολλαπλών και αλληδιασταυρωμένων δυναμικών. Διότι ουσιαστικά η αντιπαράθεση των ισλαμιστών με τον Hiftar είναι ένα είδος σημείου σύγκλισης για το παρόν – διάφοροι τάσσονται υπέρ και εναντίον, αλλά πρόκειται για συγκυριακές συμμαχίες. Οι τοπικές δυναμικές είναι ακόμα διάχυτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου