16 Μαΐ 2014

Ακόμα μια δικαστική απόφαση διαψεύδει τα κατασκευασμένα ψέματα της βιομηχανίας λαθροθηρίας και τεκμηριώνει πώς αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος παρέβηκαν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος λόγω εσωκομματικών ισορροπιών [«Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα: Άλλος ένας ακτιβιστής της CABS αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου!»]Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις Committee Against Bird Slaughter (CABS)[1] και Foundation Pro Biodiversity (SPA)[2] χαιρετίζουν την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην ποινική υπόθεση 3566/13, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, και αθωώνει ένα μέλος της CABS που κατηγορείτο για τα ποινικά αδικήματα της εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό την διάπραξη ποινικού αδικήματος και της πρόκλησης κακόβουλης βλάβης.

Η καταγγελία υποβλήθηκε την Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου, από έναν άντρα από το Παραλίμνι. Ο παραπονούμενος υποστήριξε ότι στις 22 Απριλίου 2013, δύο  ακτιβιστές της CABS, ένας άνδρας και μία γυναίκα, εισήλθαν παράνομα στο περιβόλι του, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Λαξιά του Δήμου Παραλιμνίου, και απελευθέρωσαν εσκεμμένα 30 κότες, αξίας €300, από ένα μεταλλικό κλουβί, το οποίο βρισκόταν εντός του περιβολιού του.

Το Σάββατο, 27 Απριλίου 2013, ο παραπονούμενος συμμετείχε σε διαμαρτυρία που διοργάνωσε μια ομάδα υποστηρικτών της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου, όπου πραγματοποιούνταν οι εκλογές για τις θέσεις των αντιπροέδρων του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια, οι διαμαρτυρόμενοι εισήλθαν στις αίθουσες ψηφοφορίας, κατέλαβαν τις κάλπες και πέταξαν τα ψηφοδέλτια έξω στο δρόμο. Τα αιτήματα της διαμαρτυρίας ήταν ο τερματισμός της συνεργασίας των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, η απομάκρυνση των ακτιβιστών από την επαρχία Αμμοχώστου και η χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη, μη επιλεκτική και μεγάλης κλίμακας παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκαν με τους μαινόμενους διαδηλωτές και τους διαβεβαίωσαν ότι «οι δραστηριότητες των ακτιβιστών θα σταματήσουν και μόνο η αστυνομία θα είναι πλέον υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου ενάντια στη λαθροθηρία».[3] Αφού δόθηκαν αυτές οι διαβεβαιώσεις προς τους διαμαρτυρόμενους, οι δύο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώθηκαν την ίδια μέρα από το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι αναστέλλεται η συνεργασία τους με το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας, κατά τη διάρκεια των περιοδειών προστασίας πουλιών που πραγματοποιούν κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κύπρο.

Το ίδιο βράδυ, μάλιστα, προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων οπτικογραφημένες δηλώσεις του παραπονούμενου, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «δύο ακτιβιστές ήρθαν στο περιβόλι μου με κάμερες και έβγαζαν φωτογραφίες τα θερμοκήπια μου, τα δέντρα μου. Άνοιξαν τα κλουβιά μου, έφυγαν τα κοτόπουλα μου, τα πεζούνια μου, με έναν τρόπο χυδαίο. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο και καλούμε την πολιτεία όπως τους διώξει. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Ιταλός, ο Αυστραλός, ο Γερμανός να έρχεται να μπαίνει στην περιουσία μας με το έτσι θέλω».[4] Δύο μέρες μετά τη διαμαρτυρία, συγκεκριμένα την Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, ο παραπονούμενος και ακόμα ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας κλήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου, όπου ισχυρίστηκαν ότι αναγνώρισαν έναν ακτιβιστή της CABS ως το άτομο που εισήλθε παράνομα στο περιβόλι του παραπονούμενου και απελευθέρωσε τις κότες και τα περιστέρια από το κοτέτσι του. Η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και μετά από ακρόαση και αφού ακούστηκαν δύο μάρτυρες από πλευράς κατηγορούσας αρχής και ο κατηγορούμενος από πλευράς υπεράσπισης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε την απόφαση του, την προηγούμενη Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 2012 ο παραπονούμενος καταγγέλθηκε από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας (έπειτα από υπόδειξη των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων) και στη συνέχεια καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σε πρόστιμο €650 για το αδίκημα της παράνομης κατοχής 30 προστατευόμενων άγριων ​​πτηνών σε δύο κλουβιά.  Ο ακτιβιστής που αθωώθηκε ήταν ένα από τα μέλη της CABS, τα οποία εντόπισαν τα δύο κλουβιά με τα 30 προστατευόμενα άγρια πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και υπέδειξαν το σημείο στις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας.[5]Ο Andrea Rutigliano, υπεύθυνος της έρευνας πεδίου της CABS, ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους αθωωθήκαμε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και αποδόθηκε περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελιών του».

Ο Κλείτος Παπαστυλιανού, επιστημονικός συνεργάτης των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στη λαθροθηρία πουλιών στην Κύπρο, ανέφερε με τη σειρά του: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τα μέλη της CABS υπέστησαν επιθέσεις, προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς από λαθροθήρες, ενώ παράλληλα κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν από πολιτικούς αξιωματούχους και το λόμπι των παγιδευτών αμπελοπουλιών. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, η CABS και το SPA ζήτησαν από τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους να λογοδοτήσουν και να καταθέσουν δημόσια οποιαδήποτε στοιχεία κατέχουν και στηρίζουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ.[6] Στη συνέχεια, ζήτησαν από την ίδια την Κυπριακή Αστυνομία να διερευνήσει όλες τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν εναντίον των μελών της CABS και του SPA σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία από την πλευρά των παραπονούμενων και δεν στοιχειοθετήθηκε η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την πλευρά της αστυνομίας.[7]


Αντιθέτως, από το 2010 μέχρι σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέτασε τρεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν μέλη των δύο διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην πρώτη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 5550/2010) καταδικάστηκε ένα άτομο και του επιβλήθηκε πρόστιμο €300 για κοινή επίθεση εναντίον τεσσάρων ακτιβιστών της CABS και του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Jonathan Franzen, ο οποίος τους συνόδευε κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιοδείας προστασίας πουλιών το 2010.[8] Στη δεύτερη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 4682/2013) αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον τεσσάρων μελών της CABS και στο πλαίσιο εξωδικαστικού διακανονισμού οι ακτιβιστές αποζημιώθηκαν με το ποσό των €7,000 για την πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης που υπέστησαν από τον κατηγορούμενο, ο οποίος παράλληλα καταδικάστηκε σε πρόστιμο €500 για την παράνομη κατοχή και χρήση 60 ξόβεργων.[9] Στην τρίτη περίπτωση (Ποινική Υπόθεση 3566/2013), ένα μέλος της CABS κατηγορήθηκε ψευδώς από  ένα πρόσωπο, το οποίο καταδικάστηκε στο παρελθόν για το αδίκημα της παράνομης κατοχής προστατευόμενων άγριων πτηνών, για τα αδικήματα της παράνομης εισόδου σε ξένη περιουσία με σκοπό την διάπραξη αδικήματος και πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς, αλλά τελικά αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου μετά από ακροαματική διαδικασία».

Ο Andrea Rutigliano κατέληξε αναφέροντας: «Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε και να πραγματοποιούμε περιοδείες προστασίας πουλιών κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κύπρο, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι το σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα της παράνομης, μη επιλεκτικής και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας προστατευόμενων άγριων πουλιών στο νησί έχει αποτελεσματικά και οριστικά καταπολεμηθεί από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».[10]


Για περισσότερες πληροφορίες:

Andrea Rutigliano – Field Investigations Officer
Committee Against Bird Slaughter (CABS)
Mobile: 0039 3469 484460 / Email: info@komitee.de or cabs.italia@komitee.de

Κλείτος Παπαστυλιανού – Επιστημονικός Συνεργάτης Ενάντια στη Λαθροθηρία Πουλιών στην Κύπρο
Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA)
Κινητό: 00357 99 520444 / Email: K.Papastylianou@yahoo.gr


[1] Η Committee Against Bird Slaughter (CABS) Komitee gegen den Vogelmord e.V στα Γερμανικά και Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών στα Ελληνικά – είναι μία διεθνής ακτιβιστική οργάνωση προστασίας των πουλιών, με κεντρικά γραφεία στη Βόννη, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1975 στο Βερολίνο και από τότε παρεμβαίνει εκεί όπου οι παγιδευτές πουλιών, οι λαθροθήρες και οι έμποροι άγριας ζωής διαπράττουν αδικήματα ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία προστασίας της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οργάνωση προσπαθεί πάντα να εναρμονίσει τις δραστηριότητες της με τη δράση των αρμόδιων αστυνομικών, δασικών – περιβαλλοντικών και τελωνειακών αρχών. Επιπρόσθετα, μέσω πρωτοβουλιών σε νομοθετικό και δικαστικό επίπεδο, η CABS προσπαθεί να συμβάλει στη βελτίωση των πολιτικών και νομικών κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των ειδών και πληθυσμών της άγριας ζωής, καθώς επίσης και των φυσικών οικοτόπων. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.komitee.de/en/homepage

[2] Το Foundation Pro Biodiversity (SPA) – Stiftung Pro Artenvielfalt στα Γερμανικά και Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στα Ελληνικά – επικεντρώνει τη δράση του στη διατήρηση των απειλούμενων ειδών άγριας ζωής και της βιολογικής ποικιλότητας. Το ίδρυμα καθορίζει το ρόλο του για την προστασία της άγριας ζωής μέσω της καταστατικής υποχρέωσης του να ενδιαφέρεται για όλες τις διαστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.stiftung-pro-artenvielfalt.org/

[3] Για μία συνολική εικόνα των δημοσιογραφικών αναφορών για τη διαμαρτυρία και τις πιέσεις του κυκλώματος προάσπισης της λαθροθηρίας, βλ.:
·  SigmaLive, Σάββατο, 27/04/2013, «Πέταξαν ψηφοδέλτια ΔΗΣΥ στο δρόμο: Πρόθεση διάλυσης εκλογών» ·
·  Cyprus Mail, Sunday, 28/04/2013, page 3, “DISY vote marred by protest over bird activists” ·
·  Η Σημερινή, Μ. Κυριακή, 28/04/2013, σελ. 4, «Ένταση λόγω ... αμπελοπουλιών» ·
·  Η Χαραυγή, Μ. Κυριακή, 28/04/2013, σελ. 15, «Ευτράπελα στις εκλογές του ΔΗΣΥ: Άρπαξαν τις κάλπες και έριξαν τα ψηφοδέλτια στο δρόμο στο Παραλίμνι» ∙
·  Ο Φιλελεύθερος, Μ. Κυριακή, 28/04/2013, σελ. 16, «Εκλογές στον ΔΗΣΥ» ·
·  Η Σημερινή, Μ. Δευτέρα, 29/04/2013, σελ. 13, «Έντονη αντίδραση Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Κινήματος Οικολόγων: Μηδενική ανοχή στη λαθροθηρία. Το επεισόδιο που σημειώθηκε προχτές στο Παραλίμνι για τα αμπελοπούλια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Κινήματος Οικολόγων, που τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της εκστρατείας για προστασία του είδους. Η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο» (σελ. 1: «Πόλεμος πάλι για τα αμπελοπούλια») ·
·  Ο Πολίτης, Μ. Δευτέρα, 29.04.2013, σελ. 10, «Αμπελοπούλια» ·
·  Ο Φιλελεύθερος, Μ. Δευτέρα, 29/04/2013, σελ. 12, «Παγίδες για αμπελοπούλια στον ΔΗΣΥ: Συναγερμικοί ζήτησαν απομάκρυνση ακτιβιστών από το Παραλίμνι. Οι Οικολόγοι καλούν το κυβερνών κόμμα να μη γονατίσει την κυβέρνηση για ικανοποίηση ομάδας ψηφοφόρων. Για κομματικούς τραμπούκους μιλούν οι Οικολόγοι. Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μηδενική ανοχή στη λαθροθηρία» ·
·  Η Χαραυγή, Μ. Τετάρτη, 01/05/2013, σελ. 5, «Παρεμβάσεις μυστικές και φανερές για τα αμπελοπούλια» ·
·  Η Σημερινή, Μ. Τετάρτη, 01/05/2013, σελ. 8, «Φίλοι των Αμπελοπουλιών!» ∙
·  Η Γνώμη, Μ. Παρασκευή, 03/05/2013, σελ. 32, «Τα αμπελοπούλια του ΔΗΣΥ» ∙
· Η Σημερινή, Μ. Παρασκευή, 03/05/2013, σελ. 19, «Σοβαρές καταγγελίες περιβαλλοντιστών: Στο σκαμνί οι φονιάδες των πουλιών. Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι κάτοικοι στο Παραλίμνι κατάφεραν, με δόλιες μεθόδους, την απομάκρυνση κλιμακίου για την πάταξη της λαθροθηρίας. Οι οργανώσεις ζητούν την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παγίδευση άγριων πτηνών. Κατηγορώ κατά της κυβέρνησης» (σελ. 1: «Κατηγορώ περιβαλλοντιστών για τα πτηνά») ∙
·   Ο Πολίτης, Μ. Παρασκευή, 03/05/2013, σελ. 12, «Η ψηφοθηρία τρέφει τη λαθροθηρία» ∙
·   Ο Φιλελεύθερος, Μ. Παρασκευή, 03/05/2013, σελ. 8, «Γιατί κ. Ιωνά;» ∙
·  Ο Φιλελεύθερος, Μ. Παρασκευή, 03/05/2013, σελ. 17, «Υποχωρούν στην πίεση λαθροθήρων: Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τα εσωκομματικά παρατράγουδα. Σύλληψη 20 παγιδευτών στην κουτσουρεμένη εκστρατεία στο Παραλίμνι» (σελ. 1: «Κλείνουν τα μάτια σε λαθροθήρες αμπελοπουλιών») ∙
·  Η Καθημερινή, Δευτέρα, 06/05/2013, «Περιβαλλοντιστές Vs Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία πουλιών: Πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών» ·
·  Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 13/05/2013, σελ. 28, «Γελοιογραφία» ∙
·  Η Χαραυγή, Τρίτη, 14/05/2013, σελ. 4, «Γελοιογραφία» ∙
·  Ο Πολίτης, Σάββατο, 01/06/2013, σελ. 12, «Σοκαρισμένος ο Πτηνολογικός».

[4] Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις εδώ:
·  ΑΝΤ1, Σάββατο, 27/04/2013, Νυκτερινό Δελτίο Ειδήσεων στις 20:15, «Νέα ηγεσία στον Δημοκρατικό Συναγερμό: Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες στο Παραλίμνι», πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://www.ant1iwo.com/kypros/2013/04/28/anadeijh-anwtaths-hgesias-ston-dhsy/
·  ΡΙΚ1, Σάββατο, 27/04/2013, Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων στις 14:00, «Τα αμπελοπούλια ... ‘σφήνα’ στις κάλπες», πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://vimeo.com/76608008
·  ΡΙΚ1, Σάββατο, 27/04/2013, Νυκτερινό Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00, «Παρατράγουδα στην ελεύθερη Αμμόχωστο με φόντο τα αμπελοπούλια: Έκρυψαν τις κάλπες σε ένδειξη διαμαρτυρίας», πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://vimeo.com/76602130.

[5]  Για μία πιο λεπτομερή ανάλυση, βλ.
·  Chapter 4.3: Political Reaction and the Forced Suspension of the CampκαιChapter 4.4: Political Support and Underpinning of the Poachers’ Lobby”, in Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA), Field Report: Spring 2013 Bird Protection Camp, 5 April – 5 May 2013. Bonn and Bielefeld, Germany: Monday, 22/07/2013, pages 6-9 & 10-14, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδαςhttp://www.stiftung-pro-artenvielfalt.org/seiten/projekte/Zypern_Vogelschutzcamp-Report_Fruehjahr_2013.pdf ·
·  Chapter 4.3: Law Enforcement Units’ ResponseκαιChapter 4.5: Contacts With the Responsible Authorities”, in Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA), Field Report: Autumn 2013 Bird Protection Camp Republic of Cyprus, 20 September – 13 October 2013. Bonn and Bielefeld, Germany: Friday, 7 March 2014, pages 7-9 and 10-16, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδαςhttp://www.komitee.de/sites/www.komitee.de/files/wiki/2011/02/Cyprus%20Field%20Report%20Autumn%202013%20(en).pdf

[6] Για παράδειγμα, βλ. τις ακόλουθες επιστολές προς πολιτικούς αξιωματούχους:
·  Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου & Φίλοι της Γης Κύπρου, Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας – Προς Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκο Αναστασιάδη – Θέμα: Αποσαφήνιση της επίσημης θέσης του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με την παράνομη και μη-επιλεκτική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών, Λευκωσία & Λεμεσός: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://foecyprus.weebly.com/uploads/4/1/1/1/411132/01-03-11_l_-_to_disy_president_nikos_anastasiades.pdf ·
· Φίλοι της Γης Κύπρου, Επιστολή διαμαρτυρίας – Προς Επίτροπο Περιβάλλοντος και Βουλευτή Επαρχίας Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη – Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκο Αναστασιάδη – Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας με αίτημα τη δημόσια τεκμηρίωση καταγγελίας περί «χρηματοδότησης από την Τουρκία με μοναδικό σκοπό την έκθεση της Κύπρου ως χώρας τουριστικού προορισμού», Λεμεσός: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://foecyprus.weebly.com/uploads/4/1/1/1/411132/20-05-11_-_l_-_to_mp_kyriakos_hadjiyiannis.pdf.

[7] Για παράδειγμα, βλ. τα ακόλουθα άρθρα εφημερίδων, στα οποία περιλαμβάνονται ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον πτηνολόγων ερευνητών και περιβαλλοντικών ακτιβιστών: 
· Ο Φιλελεύθερος, Ένθετο «Όλα για το Κυνήγι – Goal News», Πάμπος Βασιλάς, «Κακόβουλη ενέργεια σε βάρος κυνηγών: Οργή στο Παραλίμνι», Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, σελ. 2 ·
·  Ο Φιλελεύθερος, Πάμπος Βασιλάς, «Άνω – κάτω τους έκαναν και φέτος οι ακτιβιστές: Ξέσπασμα οργής και εκδήλωση στο Παραλίμνι. Κάτοικοι: Όργιο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής από ‘ξενόφερτους’. Συμπαράσταση από Βουλευτές», Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011, σελ. 22 ·
·  Ο Πολίτης, Βάσος Βάσου, «Κοκκινοχώρια vs Ακτιβιστές: Στο Παραλίμνι», Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011, σελ. 37 ·
· Ο Φιλελεύθερος, Ένθετο «Όλα για το Κυνήγι – Goal News», Πάμπος Βασιλάς, «Βασάνιζαν ... ηλικιωμένο ‘κρεμασμένο’ στο δέντρο! Επέδραμαν οι ακτιβιστές. Βουίζει το Παραλίμνι για την υπόθεση: Έπιασαν τη σκάλα που πατούσε και τον γιουχάιζαν», Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, σελ. 3 ·
· Αλήθεια, Δήμητρα Λάντου, «Κλεφτοπόλεμος με ακτιβιστές στο Παραλίμνι: Ακτιβιστές εισβάλλουν σε περιστατικά χωρίς άδεια για να εμποδίσουν το κυνήγι των αμπελοπουλιών προξενώντας ζημιές», Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, σελ. 16, Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: 
Βλ. επίσης τις σχετικές ενημερωτικές επιστολές περιβαλλοντικών οργανώσεων και την απαντητική επιστολή της Αστυνομίας Κύπρου:
·  Φίλοι της Γης Κύπρου, Ενημερωτική επιστολή – Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκά Λουκά. Κοινοποίηση: Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δρ. Πέτρο Καρεκλά. Θέμα: Ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων – Κλιμάκωση των επιχειρήσεων της Κυπριακής Αστυνομίας εναντίον των μεγάλων παγιδευτών άγριων πτηνών – Διερεύνηση καταγγελιών εναντίον περιβαλλοντικών ακτιβιστών και πτηνολόγων ερευνητών, Λεμεσός: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: 
· Φίλοι της Γης Κύπρου, Ενημερωτική επιστολή – Προς: Βοηθό Αρχηγό (Υποστήριξης) και Βοηθό Αρχηγό (Επιχειρήσεων) της Αστυνομίας Κύπρου. Κοινοποίηση: Επικεφαλή Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου. Θέμα: Ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων – Κλιμάκωση των επιχειρήσεων της Κυπριακής Αστυνομίας εναντίον των μεγάλων παγιδευτών άγριων πτηνών – Διερεύνηση καταγγελιών εναντίον περιβαλλοντικών ακτιβιστών και πτηνολόγων ερευνητών, Λεμεσός: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
·         Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου, Απαντητική επιστολή – Προς: Πρόεδρο Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου. Θέμα: Ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, Λευκωσία: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:

[8] Για μία πιο λεπτομερή ανάλυση, βλ.
· Committee Against Bird Slaughter (CABS), Press release – Bird conservationists stoned and brutally beaten by Cypriot trappers: Two Italian activists taken to hospital for treatment, Bonn, Germany: Friday, 1 May 2011, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Φίλοι της Γης Κύπρου, Δελτίο τύπου – Οι λαθροθήρες ξυλοκοπούν τους ακτιβιστές και οι ψηφοθήρες υπονομεύουν τη δημοκρατία, Λεμεσός: Τρίτη, 4 Μαΐου 2010, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Φίλοι της Γης Κύπρου, Δημόσια επιστολή – Περί της Μη-Βίαιης Άμεσης Δράσης των Πτηνολόγων-Ακτιβιστών, Λεμεσός: Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Jonathan Franzen, “Emptying the Skies: In the Mediterranean, songbirds are being decimated for fun and profit – and in open defiance of the law”, The New Yorker, 26 July 2010, pages 48-61, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Jonathan Franzen, “Appetite for Destruction: It may be criminal, cruel and unpalatable, but poached warbler is still very much on the national menu of Cyprus, where millions of songbirds are trapped each year to feed a lucrative market”, Telegraph Magazine, 6 November 2010, pages 28-35, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
·  Jonathan Franzen, “Der Verwüstete Himmel”, GEO, 3 March 2011, pages 94-108, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Jonathan Franzen, “The Ugly Mediterranean (2010)” in Farther Away: Essays, New York: Picador, 2013, pages 73-110 ·
· Ο Φιλελεύθερος, «Πρόσωπα και Προσωπεία – Από τον Χρήστο Μιχαηλίδη:
Η "απεχθής Μεσόγειος", η Κύπρος και ο "εκλεκτός μεζές της"
», Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013, σελ.28 ·
· Jonathan Franzen – Photographs by David Guttenfelder,  “Last Song for Migrating Birds: From a glue-covered stick on Cyprus hangs a life, and a question: How can we stop the slaughter of songbirds migrating across the Mediterranean?”, National Geographic, July 2013, pages 60-89, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Chris Johns, “Editor’s Note: By Chris Johns – A Flying Shame ... There is another predator: Man”, National Geographic, July 2013, page 2 ·
· Daniel Stone, “The Moment – Caged Birds: An Interview with David Guttenfelder. Behind the Lens: Taking pictures of birds isn’t your usual line of work”, National Geographic, July 2013, page 137, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
· Lifo.gr, «Αναγνώσματα στο Lifo.gr: Ο Τζόναθαν Φράνζεν για τα αμπελοπούλια. Στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα ο σπουδαίος συγγραφέας περιγράφει το βάρβαρο τρόπο που οι Κύπριοι παγιδεύουν αυτά τα πουλιά», Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://www.lifo.gr/guide/cultureblogs/bookblog/34229.

[9] Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA), Δελτίο Τύπου: Οι κατηγορίες εναντίον μελών της CABS αποσύρθηκαν και οι ακτιβιστές αποζημιώθηκαν για σωματική βλάβη – Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε ποινή σε λαθροθήρα. Βόννη και Bielefeld, Γερμανία: Τετάρτη, 06/03/2014, πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:

[10] Οι περιοδείες προστασίας πουλιών είναι μεγάλες έρευνες πεδίου και εκστρατείες πάταξης λαθροθηρίας ταυτόχρονα, οι οποίες διοργανώνονται από την CABS και το SPA κατά τη διάρκεια των δύο αποδημητικών περιόδων κάθε χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τρεις βασικούς στόχους:
- Τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου της μαζικής χρήσης μη επιλεκτικών μεθόδων παγίδευσης και θανάτωσης – όπως τα ξόβεργα, τα δίχτυα και οι ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές – στα είδη και τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών ∙
- Τη συλλογή δεδομένων αναφορικά με τις στρατηγικές και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες αρχές (συγκεκριμένα το Ταμείο Θήρας, το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας και το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων) για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών ∙
- Τον εντοπισμό και την αναφορά όσων το δυνατό περισσότερων σημείων παράνομης παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, έτσι ώστε να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τους λαθροθήρες, να κατασχέσουν τα μέσα παγίδευσης και να διασφαλίσουν ένα ασφαλές αποδημητικό πέρασμα για τα πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου