3 Μαΐ 2014

Με φόντο την ελπίδαΗ γενική εικόνα στο Κυπριακό παραμένει σταθερή. Οι ξένοι διπλωμάτες επιμένουν ότι υπάρχει συγκυρία λύσης, απαραίτητη μάλιστα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ η κάθε  πλευρά  παίζει  ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην άλλη. Ίσως, μάλιστα, για την Ελληνοκυπριακή πλευρά να πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες -  βλέπε υποβολή των Τουρκικών σχεδιασμών στον ΟΗΕ-βλέπε όμως και τις διχοτομικές δυναμικές που διατρέχουν τις Αραβικές χώρες της περιοχής μας, τις Βαλκανικές και τώρα την Ουκρανία.


Μέσα σε αυτή τη γνώριμη για το Κυπριακό πολιτική του σπεύδειν βραδέως και των διπλωματικών πονηρών ελιγμών, ήρθε η φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, η οποία έδειξε ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχουν και δυνατότητες. Ένα πλήθος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων  μαζεύτηκε στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια  σε μια από τις πιο δυναμικές κοινές κινητοποιήσεις  των τελευταίων χρόνων. Από την ΤΚ πλευρά συμμετείχαν σχεδόν όλα τα συνδικάτα και όλα τα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε ότι δεν ήταν μόνο μία δικοινοτική συγκέντρωση,  αλλά επιπλέον ήταν μία ενιαιο-μετωπική  δράση που δείχνει την ωριμότητα του εργατικού κινήματος στην ΤΚ κοινότητα,  αλλά και στην ΕΚ όπου, παράλληλα με τη μεγάλη παρουσία του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, συμμετείχαν και άλλες μικρές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και διάφορες άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Το θλιβερό θα λέγαμε ήταν ότι η συγκέντρωση αυτή φυλακίστηκε μέσα στη νεκρή ζώνη,  όπως φυλακισμένες ήταν και οι περισσότερες δικοινοτικές πρωτοβουλίες που προϋπήρξαν. Φέτος, οι μαζικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της Πρωτομαγιάς και ο Εσπερινός στην Αμμόχωστο, καθώς και άλλα που προγραμματίζονται, δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο μας επιτρέπει να ελπίζουμε στην ανάπτυξη ενός δυναμικού, διεκδικητικού,  δικοινοτικού κινήματος δράσης.
 Η μαζική δικοινοτική δράση, είναι αναγκαία τόσο, για να δημιουργήσει μια κουλτούρα δικοινοτικής ομοσπονδίας, όσο και για να στηρίξει μία βιώσιμη λύση  στην οποία μπορεί να καταλήξουν οι επίσημες συνομιλίες, όσο και στο να επιβάλουν κάποια στιγμή μία πρόταση που θα εκφράζει το συνενωτικό κίνημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου