16 Μαΐ 2014

Τουρκία: τα «οικονομικά θαύματα» του κεφαλαίου έχουν πάντα ημερομηνία λήξης - τη στιγμή που καταρρέει η αυταπάτη και αποκαλύπτεται ότι τα κέρδη των λίγων πληρώνονται με το αίμα στις στοές.«Δεν ήταν ατύχημα, ούτε η μοίρα, ήταν δολοφονία»

Αυτό το σύνθημα γράφουν τα πανό στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Τουρκία από τους εκατοντάδες θανάτους ανθρακωρύχων στην πόλη Σόμα της Μάνισα, στα δυτικά της χώρας. Η Εισαγγελεία στην Τουρκία άρχισε τη διερεύνηση του συμβάντος. Ήδη άρχισαν οι φήμες [;;] για το τί προκάλεσε την έκρηξη στο ορυχείο και ως αποτέλεσμα το χαμό τόσων ανθρώπων. Πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι η εταιρεία είναι υπεργολάβος του κυβερνώντος κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (http://www.sondakika.com/haber/haber-soma-daki-madenciden-itiraf-bu-sirket-akp-nin-6029926/?utm_source=Facebook&utm_campaign=facebook_sc). Μόλις ακούγεται η συγκεκριμένη φράση, ο παρουσιαστής προσπαθεί να παρέμβει σε μια προσπάθεια συγκάλυψης ουσιαστικά, αλλά η πληροφορία είχε ήδη βγει στον αέρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την έκρηξη, που προκάλεσε τόσους θανάτους, κάνουν αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι πρώτη σε κατάταξη στην Ευρώπη και έκτη στο κόσμο σε ατυχήματα στην εργασία, λόγω της απουσίας προληπτικών μέτρων για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πρόταση του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για διερεύνηση των συχνών εκρήξεων που σημειώνονταν στο ορυχείο της Σόμα, όπως και την απουσία μέτρων ασφάλειας στα ορυχεία. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε στις 29 Απριλίου πλειοψηφικά με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και παρά την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρότασης από τα μικρότερα κόμματα (Ειρήνης και Δημοκρατίας, Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα και Εθνικό Κίνημα). Εξαιτίας της τόσο πρόσφατης απόρριψης της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και παλαιότερων προτάσεων για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ορυχεία, η αντιπολίτευση θεωρεί την κυβέρνηση Ερντογάν ως την κατεξοχή υπεύθυνη για την τραγωδία. Επιπρόσθετα, στη συνεδρία της 29ης Απριλίου, κατά την οποία η εν λόγω πρόταση είχε απορριφθεί, έγινε αναφορά στους στενούς δεσμούς του κυβερνώντος κόμματος με διάφορες εταιρείες ορυχείων στην περιοχή εξαιτίας του οποίου παραβλέπονταν σοβαρά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια.  Γίνεται, επίσης, αναφορά σε συγκεκριμένο συμβάν, κατά το οποίο τα κουπόνια φαγητού αφαιρέθηκαν από τρεις χιλιάδες ανθρακωρύχους μέχρι αυτοί να χαιρετήσουν τον πρωθυπουργό σε συγκεντρώσεις [προεκλογικές], διαφορετικά θα απολύονταν (http://www.hurriyetdailynews.com/mine-workers-forced-to-salute-prime-minister-erdogan.aspx?pageID=449&nID=66477&NewsCatID=412 ), αφού «υπήρχε πολλή δουλειά να γίνει για τον πρωθυπουργό.

Οι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθημερόν. Αντέδρασαν σε 23 επαρχίες της Τουρκίας και στις περισσότερες περιπτώσεις σημειώθηκαν επεισόδια. Και πάλι «στρατολογήθηκαν» τα δακρυγόνα, οι σφαίρες καουτσούκ  και τα γνωστά από το ξεσηκωμό του Γκεζί, ΤΟΜΑ, τα κανόνια νερού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης, αλλά και στη Σόμα, όπου ο Ερντογάν λυντσαρίστηκε και κατέφυγε σε υπεραγορά. Παρόλα αυτά, βίντεο που τον έδειχνε να κτυπά διαδηλωτή στη Σόμα, αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο, μερίκες ώρες μετά την ανάρτησή του.

Βίντεο από την Κωνσταντινούπολη και την  «παρέμβαση» [μάλλον επίθεση] με κανόνια νερού, δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκΤο ίδιο δεν επιτεύχθει με φωτογραφία που δείχνει στενό συνεργάτη, το Γραμματέα συγκεκριμένα, του Ερντογάν, να κλωτσά συγγενή θύματος που κάνει το γύρω του κόσμου, όχι μόνο από μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και καθεστωτικά ΜΜΕ. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης άρχισαν να ανακοινώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και κυρίως στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που άρχισαν αρκετά πιο άμεσα από την περασμένη άνοιξη του Γκεζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου