23 Μαΐ 2014

Όταν οι υποστηρικτές της βιομηχανίας των αμπελοπουλιών αντιφάσκουν δημόσια. Και τώρα πάμε δικαστήριο για να δούμε αν όντως εφαρμόζονται οι νόμοι;


[μετά την αθώωση των ακτιβιστών ίσως να είναι καιρός να περάσει το κίνημα στην αντεπίθεση με αγωγές ενάντια στη βιομηχανία λαθροθηρίας και αυτούς που τους συγκαλύπτουν]


Την προηγούμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου 2013, στην εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού Sigma TV, με παρουσιάστρια την Γωγώ Αλεξανδρινού, η οποία προβλήθηκε από τις 16:55 μέχρι τις 17:50, συζητήθηκε το θέμα της παράνομης, μη-επιλεκτικής και μαζικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας προστατευόμενων άγριων πτηνών. Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής ήταν ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου Παραδοσιακών και Αειφόρων [sic] Μεθόδων Κυνηγίου» – Πρώην «Φίλοι του Ξόβεργου», κ. Σταύρος Νεοφύτου, και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, Δρ. Άρτεμις Γιορδαμλή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής έγιναν πέντε συνολικά τηλεφωνικές παρεμβάσεις, τρεις εκ των οποίων από πολίτες και δύο από πολιτικούς αξιωματούχους, συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, και τον Βουλευτή της επαρχίας Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη.[1]

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εμπορίας προστατευόμενων άγριων πτηνών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών και "Αειφόρων" [sic] Μεθόδων Θήρευσης, κ. Σταύρος Νεοφύτου, απηύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα προς την παρουσιάστρια της εκπομπής:

«Αυτά που μου λέτε τώρα τα έχετε αποδεδειγμένα; Έχετε αποδείξεις ότι υπάρχει εμπόριο στην Κύπρο; Πέστε μου. [...] Καταγγέλθηκε ένα εστιατόριο φέτος; [...] Πόσους κατάγγειλαν όμως; Πόσους κατάγγειλαν;»

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ευρέως γνωστό ότι το εμπόριο προστατευόμενων άγριων πτηνών στην Κύπρο έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, κάτι το οποίο καταδεικνύεται και αποδεικνύεται εξάλλου πάρα πολύ εύκολα μέσα από τις έρευνες και τις καταγγελίες των ίδιων των αρχών πάταξης της λαθροθηρίας,[2] το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι ο κ. Νεοφύτου, σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, έρχεται να αμφισβητήσει τις ίδιες τις θέσεις του συνδέσμου που εκπροσωπεί και κυρίως προηγούμενες δηλώσεις του ιδίου επί του συγκεκριμένου θέματος. Ενδεικτικά, παραθέτουμε το ακόλουθο απόσπασμα συνέντευξης του ίδιου του κ. Νεοφύτου, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2011:

«Εκτεταμένη εμπορία θηράματος από ομάδες λαθροθήρων, αλλά και από επιτήδειους που αγοράζουν από τα κατεχόμενα, λαγούς, πέρδικες, αμπελοπούλια και άλλα είδη, κατήγγειλε με αποκλειστικές δηλώσεις του στον “Φιλελεύθερο”, ο Πρόεδρος του Σωματείου οι “Φίλοι του Ξόβεργου” στο Παραλίμνι. Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Νεοφύτου, το φαινόμενο πήρε το τελευταίο διάστημα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με πριν, καθώς στη λαθροθηρία καταφεύγουν “κακώς” και πολλοί άνεργοι ή χαμηλό-εισοδηματίες, προκειμένου να εξασφαλίζουν ή να συμπληρώνουν το εισόδημα τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα η εμπορία αμπελοπουλιών στην παράνομη μαύρη αγορά φθάνει τα 80 ευρώ και το σερβίρισμα τους σε κέντρο μέχρι τα 120 ευρώ, ενώ η εμπορία των λαγών μέχρι τα 100 ευρώ και για τις πέρδικες μέχρι τα 30-40 ευρώ.

Χαρακτηρίζοντας τη λαθροθηρία απαράδεκτη, πέρα από την παράνομη έννοια της, ο Πρόεδρος του Σωματείου “Φίλοι του Ξόβεργου”, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως ουδείς νομοταγής κυνηγός που εκδίδει την άδεια του και σέβεται τον εαυτό του δεν θα πωλούσε το θήραμα του. Αυτό, πρόσθεσε, το κάνουν ως επάγγελμα τα παράνομα κυκλώματα λαθροθηρίας, τα οποία και καταστρέφουν το θήραμα με την εκτεταμένη δράση τους, αλλά και ταυτόχρονα δυσφημούν τους χιλιάδες σωστούς, νομοταγείς κυνηγούς.

Οι “Φίλοι του Ξόβεργου”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, που κάποιοι εκ του πονηρού τους χλευάζουν και θεωρούν το συγκεκριμένο σωματείο ως “υπερβολή των Κοκκινοχωριτών”, καταγγέλλουν δημόσια αυτήν την κατάσταση και επαναφέρουν το αίτημα για μερική άρση των ολικών απαγορεύσεων γύρω από τη θήρευση αμπελοπουλιών. Εάν, τόνισε, επιτρεπόταν σε κάθε ενδιαφερόμενο να διατηρεί ένα μικρό αριθμό ξόβεργων και να τα στήνει στο κτήμα του, τότε θα ικανοποιούταν το μεράκι και το αίσθημα χιλιάδων ανθρώπων στα Κοκκινοχώρια, άρα δεν θα αγόραζαν από τους επιτήδειους αμπελοπούλια και έτσι, αυτόματα, όχι μόνο οι τιμές τους θα έπεφταν, αλλά δεν θα υπήρχε ούτε και η ζήτηση που υπάρχει σήμερα και η οποία ευθύνεται για αυτές τις εξωφρενικές, μη ρεαλιστικές τιμές.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε την ανάγκη για δραστική αύξηση των ποινών για όσους επιτήδειους λαθροθήρες επιδίδονται σε εκτεταμένη, καταστροφική λαθροθηρία, έτσι που να μην τολμούν πραγματικά να επιδίδονται σ’ αυτήν την παράνομη δράση. Και ταυτόχρονα, τουλάχιστον όσον αφορά τα αμπελοπούλια, παρόμοιες πολύ αυστηρές ποινές να προβλέπονται και για όσους τα σερβίρουν». [3]

Κύριε Νεοφύτου, είπαμε ότι δουλέφκεις μας, αλλά όχι και έτσι.

[η συνέχεια σε επόμενη έκδοση]


[1] Sigma TV - Ανοικτή Γραμμή με την Γωγώ Αλεξανδρινού - Παρασκευή, 15 Μαίου 2014 - 16:55-17:50 - "Παραεμπόριο αφορολόγητων εκατομμυρίων: 90 ευρώ χρεώνουν τη δωδεκάδα οι παρανομούντες". Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
http://www.sigmatv.com/shows/anixtigrammi/episodes/3714

[2] Pantelis Hadjiyerou, Head of the Game Fauna Service, and Panicos Panayides, Game and Fauna Service Officer, “Illegal Killing of Birds in Cyprus: A National Perspective”. Παρουσίαση στο πανευρωπαϊκό συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων της Ευρώπης, καθώς επίσης και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης της Άγριας Ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τίτλο “European Conference of Illegal Killing of Birds: 6-8 July 2011, Larnaca, Cyprus”. Βλ. ειδικά το μέρος “Restaurants” στις σελίδες 16-17. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/bern/documents/072011_IKB/Presentations/GameFund_BirdTrapping_Larnaca_July2011.pdf
[3] Ο Φιλελεύθερος, Ένθετο «Όλα για το Κυνήγι», «Φέρνουν από τα κατεχόμενα – Εκτεταμένη εμπορία θηράματος από ομάδες λαθροθήρων – Να μπορούν να στήνουν μερικά ξόβεργα στα κτήματα τους – 120 ευρώ τη δωδεκάδα τα αμπελοπούλια, 10 οι λαγοί και 30-40 οι πέρδικες – Καταγγελίες από τους “Φίλους του Ξόβεργου” στο Παραλίμνι – Συνέντευξη με τον Σταύρο Νεοφύτου» - Του Πάμπου Βάσιλα Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, σελ.3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου