16 Μαΐ 2014

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και τιμωρίας στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια

Η ΚΙΣΑ έχει ήδη υποβάλει σχετική καταγγελία προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Με την ευκαιρία του σοβαρού αυτού περιστατικού, η  ΚΙΣΑ θεωρεί ότι:
·         Θα πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη και εις βάθος διερεύνηση των πιο πάνω καταγγελιών.
·         Η στάση της διοίκησης και του προσωπικού του ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας είναι εκδικητική, σε βαθμό που συνιστά απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και τιμωρία. Συνήθως, οι κρατούμενοι μεταφέρονται από το ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας είτε στο αεροδρόμιο για σκοπούς απέλασης είτε σε άλλα αστυνομικά κρατητήρια. Συνεπώς, η αδικαιολόγητη μεταφορά του κ. L.M.N.M. στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου πιθανότατα να έγινε για να τον ωθήσουν σε αψυχολόγητη αντίδραση, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν στη συνέχεια εναντίον του και να δικαιολογήσουν τυχόν εκδικητικά μέτρα εναντίον του ή για να του ασκήσουν ψυχολογική βία.
·         Τίθεται θέμα άμεσης και ριζικής αναθεώρησης της φιλοσοφίας και της προσέγγισης που ακολουθείται στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας, η οποία διέπεται από παρωχημένες αντιλήψεις στρατιωτικής πειθαρχίας και τιμωρίας εναντίον ατόμων που δεν διέπραξαν οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, αλλά απεναντίας κρατούνται για το διοικητικό αδίκημα της άτυπης παραμονής τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
·         Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν προστατεύονται οι κρατούμενοι από τις εκδικητικές πράξεις της διοίκησης και του προσωπικού του ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας.
·         Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας για τις ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, έτσι ώστε η διαφάνεια της λειτουργίας του ΧΩΚΑΜ μεταξύ άλλων να αποκτήσει προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου