9 Μαΐ 2014

Σπόντες
·         Ακόμα μια [ιστορική] παραδοχή για τις ευθύνες των ΜΜΕ. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν άψογα στο ρόλο τους όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής λεηλασίας. Θα έπρεπε να είναι πολύ  πιο αυστηρά και έχουν μερίδιο ευθύνης» Α. Μιχαηλίδης, 3/5/2014.σελ. 3, Φιλελεύθερος. Ο κ. Άριστος Μιχαηλίδης καθ’ολη τη διάρκεια της υπόγειας συγκαλυμμένης διεύρυνσης του σκανδάλου των τραπεζων, την περιοδο 2009-12, ήταν σιωπηλός. Ασχολείτο με άλλα θέματα. Μπορεί να μην ήξερε. Αλλά αν δεν ήξερε ένας διευθυντής σύνταξης ενός μεγάλου κυπριακού ΜΜΕ, όπως είναι ο Φιλελεύθερος, τότε η συγκάλυψη από τους τραπεζίτες ήταν εντυπωσιακή – και «πολύ φτωχή» η κυπριακή δημοσιογραφία ως επάγγελμα αναζήτησης και δημοσιοποίησης πληροφοριών που αφορούν το κοινό. Αλλά ακόμα και μετά το Μάιο του 2012, που ομολόγησε τον κόζιν -ότι δηλαδή ήθελαν λεφτά από το Δημόσιο- πρώτα η Λαϊκή και μετά η Τράπεζα Κύπρου, ο ίδιος και πάλι δεν σχολίαζε τις τεράστιιες τραπεζιτικές ευθύνες - ή σειρά σκανδάλων- που οδήγησαν τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Επέμενε στη μετατόπιση ότι για όλα έφταιγε η κυβέρνηση. Η οποία, όπως είναι καταγραμμενο από την ίδια την εφημερίδα του, μιλούσε για το πρόβλημα – από το 2009-10. Μπορεί να κοιτάξει, αν θέλει, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2009.  Ο ίδιος, διευθυντής σύνταξης εφημερίδας με τόσες προσβάσεις στις τράπεζες, όπως είδαμε το 2013, και περίμενε ότι θα ήξεραν αυτοί που -όπως φάνηκε στη συνέχεια- ήταν στόχος του τραπεζιτικού κατεστημένου (δεν μπορεί να μην καταλάβαινε ποιοί ήταν οι «φίλοι» του κ.Ορφανίδη) - ενώ ο ίδιος δεν ήξερε, υποτίθεται; Και, από τους πολιτικους, μόνο με την κυβέρνηση Χριστόφια τα είχε ο κ. Μιχαηλίδης – ούτε κουβέντα για τη βουλή. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι σε ένα προεδρικό σύστημα, η βουλή έχει αυτόνομη εξουσία και την ασκεί με την πλειοψηφία; Και όμως.. ακόμα και όταν το οικονομικό τμήμα της δικής του εφημερίδας άρχισε να δημοσιοποιεί τα σκάνδαλα από τον Ιούλιο -για τα αξιόγραφα- και τον Αύγουστο του 2012 -τα υπόλοιπα σκάνδαλα ξεκινώντας από την Uniastrum- και πάλι εκείνος, όπως και ο σκιτσογράφος Πιν, απέφευγαν την αναφορά στο πρόβλημα των τραπεζών. Έστω και αν το έλεγαν όλοι οι ευρωπαίοι που έρχονταν. Οπότε, όταν τώρα λέει ότι «εμπεδώσαμε» το θέμα των ευθυνών των τραπεζιτών, είναι ενδιαφέρον. Του πήρε αρκετό χρόνο για να κατανοήσει το δεδομένο και ίσως να πρέπει να απορήσει και ο ίδιος ως άτομο, του οποίου η δουλειά είναι η δημοσιοποίηση των κοινών – πέρα από το σχολιασμό τους. Εκτός βέβαια και αν σκόπιμα σιωπούσε. Συγκάλυπτε. Είναι άραγε και αυτό μέρος των ευθυνών που αναφέρει στην ομολογία του; Και μπορεί, άραγε, μετά από τέτοια σιωπή να ζητά το λόγο από άλλους;

·          Και να μας αναφέρει, ο κ. Μιχαηλίδης, και απόσπασμα από την έκθεση ιδεών του κ. Πόλυ. Τί θέλει πει ο ποιητής και τα μασά; Πάλι φταίει ο ..Χριστόφιας; Τί ωραία που αγάπησε  ο Α. Μιχαηλίδης ένα βασικό εκπρόσωπο, όσων αντιπαθεί πολιτικά στο κυπριακό. Αν εκπροσωπει κάτι ο κ. Πόλυς είναι την ασύλληπτη δουλοπρέπεια απέναντι στους δυτικούς, και ιδιαίτερα τους άγγλους. «Αφού ανήκουμε στη Δυση, να τους ακολουθούμε..» Στην έκθεση ιδεών του, έχει τέτοια σοβαρά «τεκμήρια», όπως μια επιστολή σε αγγλική εφημερίδα. Όσοι μεγάλωσαν με φαντασιώσεις σερ, και παρέμειναν μίζεροι ιθαγενείς, πάντα, στο μυαλό, νομίζουν ότι μια επιστολή σε εφημερίδα είναι σοβαρό τεκμήριο - αν αυτή η εφημερίδα είναι «του Λονδίνου». Έτσι λένε οι σερ – και ό,τι πουν, ακόμα και σε επιστολές – είναι «σωστό». Ο Ιθαγενής την επισυνάπτει σαν είδος αλήθειας. Αλλά ο κ. Πόλυς είναι εμπλεκόμενος και εδώ, είναι άλλωστε ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου, – και αποκαλυπτικά. Ο κ. Πόλυς προσπάθησε να εμποδίσει την διενέργεια έρευνας και δημοσιοποίηση έρευνας της επιτροπής κεφαλαιογοράς για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, το οποίο τεκμηριώνει τη διαπλοκή της τραπεζιτικής κρίσης με την ευρύτερη οικονομική κρίση, και άρα τη διαπλοκή και τις ευθύνες των τραπεζιτών, και για την οικονομική πολιτική και το μνημόνιο – πως η Τράπεζα Κύπρου ακόμα μία φορά -όπως και με τα ελληνικά ομόλογα το 2009-10- παραπλανούσε το κοινό. Και ο κ. Πόλυς τους διαβεβαίωνε ότι θα τα συγκαλύπτει; Και μετά εμπλέκεται και στην πίεση στο εσωτερικο της τραπεζας για να προχωρήσει η συμφωνία με την Uniastrum -για την οποία αναφέρονται δεκάδες εκατομμύρια σε μίζες- και συνεχόμενες ζημιές σήμερα. Και μπορεί αυτός ο κύριος, ο οποίος λογικα θα διερευνηθεί, όπως μας είπε και ο γενικός βοηθός εισαγγελέας, για την υπόθεση της συγκάλυψης του θέματος με το πόρισμα της έρευνας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, να χρησιμοποιείται ως αναφορά για θέματα διαπλοκής, ας πούμε; Να γελάσουμε τρανταχτά ή να χαμογελάσουμε μόνο; Ξέρει να λογοκρίνει την αλήθεια ο κ. Πόλυς. Δικηγορικά, βεβαίως βεβαίως.

·         Θέλει ή δεν θέλει τις λίστες ο Φιλελεύθερος; Μάλλον θέλει να τις λογοκρίνει και να κατηγορήσει, και πάλι την επιτροπή θεσμών – γιατί έκανε την έρευνα που «δεν έπρεπε»; Κατά τα άλλα, η στρατηγική του Φιλελεύθερου εκφραζόταν στη φαινομενικά σχιζοφρενική στάση του πρωτοσέλιδου στο θέμα των λιστών – ξεκίνησε με μια επίθεση εναντίον του κ. Συλλούρη και της επιτροπής θεσμών γιατί δεν θα δημοσίευε όλα τα ονόματα [τα ΧΧΧ] και κατέληξε να μας λέει ότι «κατέρρευσε η λίστα των εκροών» -ενδιαφέρουσα γενίκευση από μια λίστα 64 σε μια λίστα 11000-..και πάλι έφταιγε ο κ. Συλλούρης. Αλλά τώρα γιατί τη δημοσιοποίησε. Άρα ο κ. Συλλούρης έπρεπε να κατηγορηθεί και αν δεν δημοσιοποιούσε ονόματα και αν δημοσιοποιούσε. Γιατί, άαγε, κάποιοι ενοχλούνται από τον κ.Συλλούρη; Μήπως γιατί τόλμησε να μιλήσει για τις «ευθύνες» των ΜΜΕ; Έτσι τώρα ο Φιλελεύθερος που ήθελε λίστες πριν, δεν θέλει δημοσιοποίηση ονομάτων. Χμ..:)..Και μόλις λίγες μέρες πριν έδινε και συγχαρητήρια στην κ. Γιωρκάτζη γιατί έδωσε τη λίστα. Η αντίφαση είναι σαφής και κραυγαλέα. Η υποψία ότι το όλο σκηνικό στήθηκε για να φτάσουμε στο σημείο να λέει ο Φιλελεύθερος ότι είναι κακή η δημοσιοποίηση, είναι αναπόφευκτη. Όπως τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, έτσι και τα πρωτοσέλιδα. Το κακό φίλτατοι είναι ότι οι οπαδοί αρχίζουν να υποψιάζονται και να χαμογελούν με το θέαμα που είναι πιο τόσο στημένο..

·         Και η κ. Ταραμουντά κολλημένη ακόμα στο ανέκδοτο Πική. Κυρία μου – ο άνθρωπος πιάστηκε είτε αχαπαρος για τον νόμο που καθόριζε την επιτροπή στην οποία διορίστηκε -και ήταν, λέει, δικαστής…- είτε συμμετείχε συνειδητά σε απάτη, όταν δήμοσια άκουσε τον πρόεδρο που το διόρισε να του λέει να τον διερευνήσει – ενώ το απαγόρευε η νομοθεσία. Στημένο ήταν κυρία μου. Και το κατάλαβαν όλοι.

·         Πάντως κ. Ταραμουντά και η δική σας συνέπεια, όπως πρέπει να αντιλαμβάνεστε, είναι επίσης διάτρητη. Αφού υμνήσατε την κ. Γιωρκάτζη που έδωσε τις λίστες [ίσως για να της πείτε μπράβο;] μετά κάνατε ότι δεν καταλαβαίνετε τις συνέπειες; Αφού όπως έλεγε το πρωτοσέλιδό σας ήταν μόνο 64 ονόματα και δεν υπήρχε πρόβλημα, τότε γιατί τόσος πανικός και να αποκαλείται η δημοσιοποίηση της λίστας σαν κάτι «εγκληματικών διαστάσεων»; Αν ήταν ο κ. Δημητριάδης δεν θα φωνάζατε εναντίον του; Τώρα; Είναι δική σας η κ. Γιωρκάτζη; Βλέπετε τις αντιφάσεις, δεν είναι;

·         Η Καθημερινή, τουλάχιστον, από την Κυριακή, έγραφε ότι το θέμα των «λιστών» που έδωσε η κ. Γιωρκάτζη προκάλεσε δυσφορία στη Γενική Εισαγγελία. Κάποιοι, όμως, εκείνες τις μέρες έλεγαν ότι έβαλε ψηλά τον πήχη η κ. Χρυστάλλα. Και μετά..κατηγόρησαν το Συλλούρη. Βολικό. Κάτι μου θυμίζει….:)

·          Υπάρχει βέβαια, στις λίστες, και αυτό που φοβούνται – ότι ίσως ο Λούτσιος να είναι σύμπτωμα ευρύτερο. Διότι οι μετακινήσεις που δημοσιεύτηκαν, θα πρέπει να εξηγηθούν. Το πρακτορείο Κρόνος, ας πούμε, – τί το έκτακτο είχε και μετέφερε λεφτά από ένα λογαριασμό σε άλλο. όπως αναφέρει το πρώτο απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο στο κείμενο με τις διαμαρτυρίες των εταιρειών; Αν είναι λάθος πως και μεταβιβασε τις πληροφορίες η κ. Γιωρκατζη; Μήπως μεταφέρθηκαν χρήματα και σε άλλη τράπεζα; Ο τρόπος που φωνάζουν και  ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν μερικοί για να κλείσει το θέμα, είναι ύποπτος πάντως.

·         Κάτι θέλουν να κρύψουν με τόσες φωνές – και η μόνη λογική ερμηνεία προσφέρθηκε από την Καθημερινή, όταν ανέφερε ότι έγιναν μετακινήσεις μέσω λογαριασμών. Να δούμε αν θα διερευνηθεί.

·         Επειδή εμάθαμεν ότι η Δέφτερη Ανάγνωση συζηδκιέται στες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής, κάτι που επιβεβαιώνεται τζαι  που τα πρακτικά (!), here is a word of advice to dear Μάγδα:
Το Whistleblowing (WB) όι μόνο έννε παράνομο, ενθαρρύνεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς & της παρανομίας. Οποτε τα ρυάλλια του σχολείου δεν χρειάζεται να ξοδκιαστούν για ΜΙΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ δικαστική περιπέτεια (remember Junior School?) - Σταματηστe τα corrupt practices instead!
And do keep reading Defteri Anagnosi.... it will do you no harm :)

·         Αnd some bedtime reading for Defteri Anagnosi fan (λέμε τώρα), English School Board Chair Magda Nicholson from Τransparency Cyprus"whistleblowing (WB) is a powerful anti corruption tool aiming to promote accountability by allowing for the disclosure of information about misconduct by any person related to fraud and corruption while at the same time protecting the person against sanctions and retaliation of all forms" http://www.transparencycyprus.org/el/wordpress/archives/1300

·         Τώρα έχουμε και ομόλογο-ρουσφέτι. Έτσι θα ονομάζουμε πλέον αυτά τα 100 εκατομμύρια που πήρε εκ μέρους μας, υποτίθεται, ο κ. Χάρης για να κάνει προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ. Η ρουσφετολογία της δεξιάς είναι και φαιδρή. Και το έξτρα επιτόκιο θα το πληρώσει ο μπαμπάς του Χάρη από το ξενοδοχείο που δεν τηρούσε καν την εργατική νομοθεσία, ενώ ο Χάρης ήταν βουλευτής; Αλλά γιατί περιμένετε κάτι διαφορετικό από τον Χάσικο και τον Ιωνά. Τα ίδια και με ανάλογη εγωπάθεια και από τον Χάρη.

·         Του ξέφυγε του Αβέρωφ πάλι. Όσο τον συγκαλύπτουν τον Αβέρωφ, τη βγάζει. Αν, όμως, τα ΜΜΕ εστιάσουν πάνω του, ο Αβέρωφ θα αποκαλυφθεί το ίδιο γκαφατζής και αθυρόστομος, όπως ο άλλος του Πολίτη. Είπε ότι άμα θέλουμε να έχουμε τραπεζιτικό σύστημα, πρέπει να έχουν δημόσιο απόθεμα για να τις στηρίζουμε, άμα κουτσουφλήσουν. Άρα, αν έχουμε ένα τραπεζιτικό τομέα, ο οποίος διαχειρίζεται 73 δις και έχουμε ένα εθνικό εισόδημα 17 δις, τότε θα πρέπει να έχουμε το μισό εθνικό εισόδημα, 10 δις ας πούμε, για την -αναμενόμενη συστημικά- περίπτωση που θα θέλουν δημόσιο χρήμα. Άρα για να έχουμε τις τράπεζες, πρέπει να έχουμε τόση λιτότητα που να έχουμε και πλεόνασμα 10 δις, για την περίπτωση που οι «καλύτεροι τραπεζίτες» του κ. Αβέρωφ, θα κουτσουφλήσουν. Τί να πει κανείς; Ότι έχει δίκαιο ο Βγενόπουλος τουλάχιστον σε αυτό – για τη συνάντηση με τον Αβέρωφ κα τον Λεπτό; Το λιγότερο. 

·         Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και τα  συμφέροντα του εικονικού χρήματος των τραπεζών. Πάντως, όταν έρθει η ώρα της συζήτησης, όπου η πρόσβαση στα ΜΜΕ θα είναι κάπως ισομερής, τότε θα πρέπει να δούμε και το τί σημαίνουν οι "αντοχές" της οικονομίας – οι οποίες έφεραν μικρότερη ύφεση. Διότι κάποιοι που κατασκεύαζαν θεάματα καταστροφής προηγουμένως, επέμεναν να μην ακούουν ότι οι βάσεις της οικονομίας, όπως και τα δημόσια οικονομικά ήταν καλά, αλλά η ζημιά ερχόταν από τις τράπεζες που μετέφεραν την κρίση στην Κύπρο και τη φόρτωσαν στο Δημόσιο την άνοιξη του 2012 – και οδήγησαν έτσι στο μηχανισμό στήριξης. Κάποιοι κατασκεύαζαν θεάματα κρίσης – ο νυν υπουργός οικονομικών λ.χ. αγωνιζόταν να προκαλέσει στάση πληρωμών, λες και πολεμούσε την οικονομία άλλης χώρας. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να συζητηθεί δημόσια – η προσπάθεια μερικών να υπονομεύσουν τη χώρα οικονομικά για να την υποχρεώσουν να ενταχθεί στο μνημόνιο – και μετά για να αποδεχθεί τους χειρότερους όρους χωρίς διαπραγμάτευση. Τώρα, ο κ. Χάρης, βρίσκει και χρήματα να κάνει ρουσφέτι. Και έτσι «ξαφνικά», η αύξηση του εταιρικού φόρου δεν προκάλεσε κατάρρευση. Και τόσοι φόροι πάλι δεν προκαλεσαν κατάρρευση. Αλλά μερικοί έχουν ήδη βγάλει τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό και απλώς περιμένουν από το Δημόσιο να καλύψει τις ζημιές τους.

·         Προχωρά και σε αλλαγή ρητορικής απέναντι στο μνημόνιο ο Ν. Παπαδόπουλος; Η πρόσφατη ρητορική του κ. Παπαδόπουλου για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μπορεί να εκληφθεί και ως προεκλογική. Αλλά αν το παρελθόν δείχνει κάτι, τότε ίσως να είναι προετοιμασία για μια αλλαγή έμφασης από το ΔΗΚΟ. Μια αποστασιοποίηση από την ταύτιση με την τρόικα, θα ήταν ενδιαφέρουσα. Έτσι και αλλιώς και το ΔΗΚΟ για το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα πάει. Σε αυτό το πλαίσιο, να καταγράψουμε μερικές ρητορικές θέσεις και μετατοπίσεις του κ. Παπαδόπουλου που έχουν ενδιαφέρον: παρατήρησε ότι στις ΗΠΑ η κρίση αντιμετωπίστηκε με κυβερνητικό παρεμβατισμό, άφησε σαφείς αιχμές για το πώς η Ε.Ε. αντιμετώπισε την Κύπρο και το τραπεζιτικό της σύστημα [η έμφαση του ήταν σαφής – ήταν σκόπιμη επίθεση για να ευνοηθούν άλλες χώρες από τα ρωσικά κεφάλαια], ενώ φαίνεται να αφήνει σαφείς αιχμές και για τη στάση των ελληνικών αρχών – ότι ουσιαστικά χρησιμοποίησαν την τραπεζιτική κρίση στην Κύπρο για να σώσουν τις δικές του τράπεζες. Ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

·         Να μας πει ο Φιλελεύθερος για το πρωτοσέλιδο με τον «Εφιάλτη»; Ή μήπως ήταν και αυτό μέρος της «μη-άψογης» συμπεριφοράς και του «μεριδίου ευθύνης» των ΜΜΕ; Ο Φιλελεύθερος ρωτά τί έγινε με την υπόθεση Έλληνα στην ΚΡΕΤΥΚ. Καλά, γιατί δεν ρωτά τον καθρέφτη να του πει τί σήμαινε -και που είναι τα τεκμήρια- για την επίθεση που εξαπέλυσε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με τίτλο «Εφιάλτης». Τότε φαινόταν να φωτογραφίζει τον κ. Έλληνα - ή κάποιον σαν αυτόν- και να καλλιεργεί ένα κλίμα απειλών ότι θα του έκαναν δημόσια επίθεση . Για να τον υποχρεώσουν να παραιτηθεί. Την Παρασκευή 9/5/2014 ο Φιλελεύθερος είχε πρωτοσέλιδα κείμενο με τίτλο: «Είναι μυστικό πόσα πληρώναμε τον Έλληνα». Αν ο Φιλελεύθερος έχει την καλοσύνη, ας μας πει πρώτα ποιός ήταν ο «εφιάλτης» του περσινού του δημοσιεύματος, ποιά ήταν τα τεκμήρια, και γιατί το θέμα εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα. Διότι αυτά, και τα ανάλογα για τον κ.Δημητριαδη, δείχνουν ότι μερικοί χρησιμοποιούν τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας για να εκβιάζουν με δημόσιες επιθέσεις ή να προωθούν ρουσφέτια για φίλους, γνωστούς, συγγενείς και κουμπάρους -είχαμε από όλα στα τραπεζιτικά σκάνδαλα. Αυτό που κάνουν μερικοί, έστω, της αρχισυνταξίας, είναι και εν μέρει ανήθικο, αφού χρησιμοποιούν μια εφημερίδα με άλλη ιστορία για να πουλήσουν τα συμφέροντα άλλων. Διότι ο Φιλελεύθερος έχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό λόγω παρελθόντος [που πάει πίσω σε μέρες κάπως «ένδοξες» τη δεκαετία του 1970] – και φυσικά οι αναγνώστες δεν ξέρουν ότι μπορεί, διαβάζοντας τον Φιλελεύθερο να αγοράζουν πρωτοσέλιδα θεάματα που κατασκευάζει ο κ. Χάσικος, ας πούμε. Διότι αν ήθελαν να αγοράσουν την εφημερίδα του Χάσικου, θα αγόραζαν την «Αλήθεια».

·         Και ο Πολίτης την Παρασκευή είχε κάτι για σκάνδαλα με φάρμακα κλπ. Οτιδήποτε για να φύγει η έμφαση από τις τράπεζες και τις εκροές.


·         «Να επιστρέψουν όλους τούς πληρωθέντες τόκους δανείων σε ολες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καί να διαγραφούν οι χρεώσεις σε όλες οσες δέν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους αναδρομικά απο την 01/01/12 μέχρι να συλληφθεί ο Θ.Αριστοδήμου & Co.
Να διαμοιραστούν αναλογικά σε ολες τις μικρές επιχειρήσεις ποσά που λέει πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση με- βάση- την 01/01/12 δυναμικότητα-φερεγγυότητα τους και ΟΧΙ βάση την τωρινή που προφανώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ΔΕΝ θα δικαιούνται.
Αυτή θα είναι η ελαχιστη ενίσχυση πού κανονικά επρεπε να λάβουν ΤΟΤΕ και που ποτε δέν δώθηκε κι ετσι αφέθηκαν 'γυμνοί' να αντιμετωπίσουν την κορύφωση της κρίσης διότι κάποιοι ελάχιστοι τα μοιράστηκαν μεταξύ τους για τήν δική τους 'αμυνα' ή επέκταση.
Διαφορετικά, ΔΕΝ θα υπάρξει ΠΟΤΕ σοβαρή αποκατάσταση της επιχειρηματικής ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και
της τραπεζικής πίστης σε αυτο τόν τόπο απο κανέναν, ντόπιο ή ξένο.» Χρήστος Λαζαρίδης.


  • Anastasiades success story?  Για όσους αναρωτιούνται γιατί το βιομηχανικό λιμάνι δεν έγινε στη Λεμεσό όπως προοριζόταν και όπως αναμενόταν, το Skala Times έχει την απάντηση από έγκυρη πηγή, από το Λονδίνο:

Mετά την συμφωνία Αναστασιάδη - Cameron για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία εκτάσεων των Βρετανικών Βάσεων, η συγκεκριμένη περιοχή στη Λεμεσό (όπου θα γινόταν το βιομηχανικό λιμάνι και που είχε κριθεί μετά από μελέτες κατάλληλη) προορίζεται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες για τουριστική ανάπτυξη.
Η Λεμεσός θέλει τουριστική ανάπτυξη και η Λάρνακα γίνεται ο σκουπιδότος της βιομηχανίας.
Καλο θα ηταν οι Αρχές της πόλης να βάλουν το καλό της Λάρνακας πάνω από τις συμφωνίες Αναστασιάδη - Cameron και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τοποθετηθεί επί του θέματος.
http://www.skalatimes.com/2014/05/06/%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-cameron-%CE%B7-%CF%85%CF%80/

·         Τελικά, ο μόνος τρόπος να μπει γυναίκα 'ανθρωπούι' στα Headings των κυπριακών εφημερίδων είναι να κάνει η εφημερίδα γκάλοπ για το κατά πόσο ήταν λάθος ο διορισμός της Χρ. Γιωρκάτζιη σε θέση Δ/ντριας της Κ. Τράπεζας (???) ή να πρόκειται για περίπτωση σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης και να ..."καταζητείται" το θύμα. Ναι, ναι, να "καταζητείται". Adonis Florides πιστεύω δίνεις μεγάλο ελαφρυντικό στο καθεστώς των μίντια καταλογίζοντάς τους γλωσσική ανεπάρκεια. Δεν είναι το "αναζητείται" που τους λείπει, είναι το κεντρικό stem στη βάση του εγκεφάλου και, όπως σημειώνει μια φίλη, η τσίπα. Εφημερίδα "Πολίτης", η [συγ]κάλυψη που κάνετε βρωμά που εκατό μέτρα.
·         Την Κυριακή, 4 Μαΐου, ο Φιλελεύθερος διαφήμιζε πρωτοσέλιδα συνεντεύξεις για ευρωεκλογές – με υποψηφιους των ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ- «Οικολόγοι», ΔΗΚΟ. Και προηγούμενως υπηρχαν ανάλογες προτιμήσεις. Η προκατάληψη κ. Ταραμουντά φαίνεται…
·         Την Κυριακή, 4 Μαΐου, η Καθημερινή έγραφε ότι στην Εισαγγελία υπήρχε δυσφορία από την παράδοση της λίστας με όσους έβγαλαν χρήματα όταν ήταν κλειστές οι τράπεζες. Τελικά, η λίστα διέρρευσε επίσης. Και η Γενική Εισαγγελία ήταν λέει ενοχλημένη. Είναι μια ενδιαφέρουσα, επίσης, αντίφαση από την κυρία Γιωρκάτζη – όταν έδωσε τη λίστα δεν φάνηκε να την ενδιαφέρει το θέμα του απόρρητου. Αλλά παραδόξως, όταν ήταν Γενική Ελέγκτρια, ήταν πολύ αυστηρή στο θέμα του απόρρητου για τους φοροφυγάδες. Τους ήξερε, αλλά δεν μπορούσε να τους πει, έλεγε. Και εκεί χάθηκαν δις. Αλλά εκεί βράχος η κ. Χρυστάλλα. Δεν έδωσε καμία λίστα στη βουλή. Τώρα το ξεχάσατε ε; Τί κρίμα. Μοιάζει πάντως κυρία μου να υπάρχει κάτι κοινό – ένα είδος αναζήτησης προβολής από τα ΜΜΕ.
·         Α ναι, ο Φιλελεύθερος προσπαθεί να προωθήσει την κ. Χρυστάλλα. Θα βάλει λέει ψηλά τον πήχη….σιγά ..Εδώ η γυναίκα ανέχεται υποτακτικά τις αστείες ακροβασίες του κ. Ζένιου που παγοποίησε μόνος του το διορισμό [μπας και χάσει τις 30,000] στην Κεντρική για να είναι και υποψήφιος, και έχει και πήχη για να μετρά η διοικητής της Κεντρικής; Ήταν και ένα τεστ ο Ζένιος ..
·     Τελικά όντως έρχεται νέο κούρεμα ή θα το δούμε και μετά θα επιβεβαιωθεί ... με το πιστόλι στον κρόταφο, για να μην ξεχνιόμαστε; Πάντως τις διαψεύσεις του Βίκτωρα, δεν μπορώ να τις λάβω και πολύ υπόψη. Εδώ, την προηγούμενη φορά, ολόκληρη προεδρική δέσμευση είχαμε, και όχι μόνο δεν ..., αλλά ήταν και προεδρική πρόταση.
·         Ο Ιωνάς λέει ότι η αστυνομία έχει ευθύνη αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Κ. Ιωνά, κούκου. Μάλλον όσον δεν παραιτήσε το αίσθημα ασφάλειας, δεν αποκαθίσταται.
·   Ιωνά, ξανά κούκου. Έναν αμπελοπούλλι μου είπε ότι και η τέταρτη δίκη σχετική με τ’αμπελοπούλια "εχάθηκεν" και οι ακτιβιστες δικαιώθηκαν και πάλι. Δεν άκουσα; τί είπατε; Συγνώμη, κύριε, ποιός είστε;
·         Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος, χασοδίκης δίκης σχετικής με τους ακτιβιστές και τα αμπελοπούλια, ενοχλήθηκε σφόδρα με τις αντιδράσεις πολιτών για τις παρεμβάσεις των παραλιών Κάπαρη, Αγ. Τριάδας και εκτόξευσε το ταξικό του μίσος, αποκαλώντας τους μεταξύ άλλων ως «ρακένδυτους» και «ανυπόλυπτους». Οι ρακένδυτοι είναι ανυπόληπτοι; Πού πουλούν υπόληψη να τον πέψουμεν να γοράσει;
·         Το πόρισμα Πική ήταν ανεπαρκές, έτσι προχώρησε η επιτροπή θεσμών με τον τρόπο που προχώρησε. Το πόρισμα για την έκρηξη χειροβομβίδας στο πεδίο βολής Ασγάτας, πάλι ανεπαρκές. Άρα διορίζονται που την άκρα ανακριτές για να καταλήγουν σε ανεπαρκή πορίσματα; Και τί συμβάινει στους συγκεκριμένους ανακριτές των οποίων η δουλειά αποδεικνύεται ανεπαρκής; Επαναδιορίζονται για άλλες δουλειές, και άλλες ανεπάρκειες;
·  Οι καταστηματάρχες ντύνουν τα καταστήματά τους στα μαύρα στις 22 Μαΐου. Ανακοινώνοντας τη δράση αυτή σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύφθηκε ότι κι άλλοι μαζικοί συνδέσμοι αποχώρησαν από την ΟΕΒ, αφού δεν τους αντιπροσωπεύουν «οι αποφάσεις των 5-6». Δηαλδή τελικά ποιοί έμειναν στην ΟΕΒ; Μόνο όσοι χρωστούν μερικά δις με τον ένα ή άλλο τρόπο;
·         Προωθείται νομοσχέδιο για την ομοφοβία, ε; Η βουλή θα ξεκινήσει από τα μέλη της; Π.χ. το Θεμιστοκλέους που έχει ήδη ένα πόρισμα και μερικές επιστολές ευρωβουλευτών στο ενεργητικό του για ομοφοβικά σχόλια και λόγο μίσους;
·  Προτείνω στο Φεστιβάλ Υπερηφάνιας να κληθεί ο Θεμιστοκλέους ως επίτιμος προσκεκλημένος. Και η πορεία να περάσει από τη διαδρομή που πραγματοποιεί για να πάει στη βουλή. Αν υπάρξει και άρμα αφιερωμένο σ’ αυτόν ακόμα καλύτερα. J
·    Το Χασικοκουλερμέϊκο χτυπά ξανά. Αυτή τη φορά με «αίτημα» για την αύξηση της παραγωγής του ιχθυογεννητικού σταθμού από 7.5 σε 40 τόνους και κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού απόρριψης υγρών αποβλήτων (η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον εδώ - http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/All/58443E0AD1624051C2257B5D0027353F/$file/MP2013_046_01_01.pdf ). «Έτυχε» και αυτή η ανάγκη να προκύψει με την υπουργοποίηση Χάσικου. Να μαντέψουμε αν θα δοθεί η άδεια;
·         Ή μήπως να μαντέψουμε την τύχη του ΡΙΚ, τώρα που η PriceWaterhouseCoopers ανέλαβε τη μελέτη αναδιάρθρωσής του;
·         Νίκος Αναστασιάδης: "Το ίδιο με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το όραμά μου". Και’ γω θα τα παρατήσω όλα και θα γίνω πριγκίπισσα.


  • Για να σοβαρευτούμε, επιτέλους, σε τούτον τον τρόπο, να τί είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Βρείτε τις διαφορές, γιατί για ομοιότητες δεν το βλέπω. Οτιδήποτε άλλο…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου