31 Μαΐ 2014

Οι κάτοικοι της Λάρνακας λένε ΟΧΙ στο έγκλημα που ετοιμάζεται στη πόλη τους Στις 6 Ιουνίου η δεύτερη κινητοποίηση ΚΑΤΑ του Βιομηχανικού Λιμανιού στη Λάρνακα


Της Γιώτας Δημητρίου


Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του βιομηχανικού λιμανιού στη Λάρνακα, αφού οι πληροφορίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας μοιάζουν με χολιγουντιανή ταινία κι όχι με γεγονότα που εκτυλίσσονται σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Σε δημοσίευμα του ο Φιλελεύθερος, την Παρασκευή 30 Μαΐου, αποκάλυψε αυτό που πλανιόταν ως κοινό μυστικό: Για τις ανάγκες του βιομηχανικού λιμανιού στην κατοικημένη περιοχή της Λάρνακας, θα αποθηκεύονται εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά. Να σημειώσουμε ότι το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου.
Την ίδια μέρα, Παρασκεύη 30 Μαίου, ο Δήμαρχος της Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης, στην εκπομπή του ΡΙΚ1 «Μέρα Μεσημέρι» μιλώντας -σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος- άφησε να βγει το μήνυμα πως είναι προσωρινές οι εργασίες για 2-3 χρόνια και πρέπει να το δεχθούν οι Λαρνακείς, χωρίς να αναφερθεί στις αυτονόητες ανησυχίες των κατοίκων της πόλης, για το θέμα της υγείας και ασφάλειας τους.

Ενώ, λοιπόν, οι εξελίξεις στη Λάρνακα για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπραχθεί στην καρδιά της πόλης του Ζήνωνα, τρέχουν με ταχύτητα φωτός, μια υπερκομματική ομάδα,  η «LarnacACT – Λάρνακα εν δράσει», ετοιμάζει κινητοποίηση στις 6 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα από τον Τεκκέ της πόλης μέχρι το αεροδρόμιο.
Απαίτηση των κατοίκων, να συνεχιστεί το όραμα για τουριστική ανάπτυξη και να τεθεί η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των λίγων και τις ενδεχόμενες πολιτικές σκοπιμότητες.
Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι σε επιστολή που έχει αποστείλει ο Υπουργός Συγκοινωνιών κ. Δημητριάδης προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων κ. Περδίκη (ημερομηνίας 15 Μαίου 2014) αναφέρει πως ανάμεσα στις εταιρείες που θα διεξάγουν έργα στο Βιομηχανικό Λιμάνι της Λάρνακας θα είναι και η Εταιρεία
PETROLINA. Η εν λόγω εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου δίπλα από το λιμάνι. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο διαδικτυακό περιοδικό Skala Times, ο Σόλων Κασίνης τόνισε ότι «Βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα σημαίνει θα μείνουν εκεί οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου και δεν θα μετακινηθούν ποτέ! Εγώ έλεγα τότε να μην κλείσουν τα διυλιστήρια διότι δεν θα φύγουν οι εγκαταστάσεις. Μας λέγανε θα φύγουν το 2015. Ορίστε, ήρθε το 2015 και τώρα μας λένε άλλες ημερομηνίες. Θέλουν να μετατρέψουν το λιμάνι της Λάρνακας σε βιομηχανικό για να σου πουν μετά ότι δεν χρειάζεται να φύγουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου. Αυτό θα σας πουν στο τέλος και θα με θυμηθείς»

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο  Άκης Λευκαρίτης της PETROLINA,  είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της “Ζήνων”, - κοινοπραξία που ανέλαβε την εξεύρεση επενδυτών για την τουριστική ανάπτυξη της μαρίνας της Λάρνακας, αλλά δεν τα κατάφεραν [γιατί άραγε;] - ενώ, ο  πρόεδρος της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Λάρνακας είναι ο  Ντίνος Λευκαρίτης, επίσης της εταιρείας PETROLINA!
Ποιοί αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να βρεθούν επενδυτές για την Μαρίνα της Λάρνακας; Αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι από το βιομηχανικό λιμάνι;
Γιατί η κυβέρνηση άλλαξε τα σχέδια της και από την ΜΗ κατοικημένη περιοχή του Μερρά στη Λεμεσό αποφάσισε να πάρει το βιομηχανικό λιμάνι στην κατοικημένη περιοχή της Λάρνακας;
Πώς αποφάσισε ο Δήμαρχος της Λάρνακας ότι είναι επιτρεπτό να γίνει κάτι τέτοιο, όταν βλέπει να γίνεται λόγος για εκρηκτικά, ραδιενεργά και άλλα επικινδυνα υλικά και όταν οι ειδικοί (σύμφωνα με την εφημερίδα «Φ» κι όχι μόνο) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Πώς αποφάσισε ο Άρχων της πόλης κ.Λουρουτζιάτης πως είναι επιτρεπτό κάτι τέτοιο χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη; Επειδή έτσι διέταξε το κόμμα του, δηλαδή ο Πρόεδρος της χώρας;

Η υπόθεση με το λιμάνι στη Λάρνακα έχει μπει στα πλαίσια αρχέγονων καταστάσεων, όπου οι άρχοντες αποφασίζουν με ρίσκο τις ζωές των ανθρώπων, χωρίς να νοιάζονται καθόλου γι αυτό.
Τα κέρδη των λίγων έχουν μπει πάνω από τις ζωές των κατοίκων, πάνω από μια ολόκληρη πόλη.
Η ιστορία, βέβαια, καταγράφει την αθλιότητα κάποιων και όπως ξέρετε η ιστορία είναι αμείλικτη, δεν δωροδοκείται.....σε αντίθεση με μερικούς.

Μέσω της Δέφτερης Ανάγνωσης, κι όλων των ΜΜΕ και
Social Media η ομάδα «LarnacACT –Λάρνακα εν δράσει» προσκαλεί ΟΛΟΥΣ στην κινητοποίηση της 6ης Ιουνίου.

Όπως έγραψε και μια φίλη στο facebook, το βιομηχανικό λιμάνι στη Λάρνακα δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους Λαρνακείς:  «Νομίζω ότι αν το δημοσίευμα (του "Φ") ισχύει, το θέμα πλέον λαμβάνει άλλη τροπή. Πλέον δεν είναι θέμα της Λάρνακας μόνο, αλλά ολόκληρης της χώρας. Πιο κάτω, είναι οι μονάδες αφαλάτωσης που τροφοδοτούν αρκετές άλλες περιοχές και δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστες. Κοντά στη Λάρνακα βρίσκονται ψαροταβέρνες αρκετά γνωστές με επισκέπτες από παντού κλπ, άρα το ζήτημα έπαψε πλέον να αφορά μόνο τους Λαρνακείς και υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Τί δηλαδή, ο Λευκωσιάτης θα πάψει να πίνει νερό ή να κάνει μπάνιο για παράδειγμα; Ή υπάρχει κάποιος με τη ψευδαίσθηση ότι τα ραδιενεργά υλικά δεν θα επηρεάσουν τη ζωή και την υγεία του, επειδή δεν βρίσκονται στην πόλη του/ στο χωριό του αλλά μερικά χιλιόμετρα πάρα πέρα; Νομίζω ήρθε η ώρα, όλοι ανεξαιρέτως να δούμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, γιατί πλέον έχει πάψει να μπορεί έστω να θεωρηθεί τοπικό. Ούτε οι πετρελαιοκηλίδες μπορούν να περιοριστούν στο Μακένζυ, ούτε η ό,ποια ραδιενέργεια να μην φτάσει τον Όλυμπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου