4 Απρ 2014

Ο δρόμος του Ιωνά περνά μέσα από τα βερκά για αμπελοπούλιαΟ κ. Ιωνάς Νικολάου έχει γίνει ένα είδος βάρους για το προεδρικό – αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να αποστασιοποιηθεί ο κ. Αναστασιάδης. Το τελευταίο σκηνικό με το ΕΛΑΜ ήταν ένα ακόμα σε μια σειρά γεγονότων που δείχνουν και τις αντιφάσεις, αλλά και το ότι ο υπουργός έχει προ πολλού ξεπεράσει οποιαδήποτε όρια σε μια σειρά από τομείς. Η αντίφαση ανάμεσα στο τί έλεγε ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και μάλιστα στην επιτροπή νομικών και του τί κάνει -και πως αποφεύγει τις ευθύνες που άλλοτε απαιτούσε από υπουργούσε δικαιοσύνης- είναι πέρα από κραυγαλέα. Αλλά μετά από τις καταγγελίες του κ. Παπαγεωργίου οι ήδη υπάρχουσες υποψίες ότι ο υπουργός δικαιοσύνης ασκεί τα καθήκοντα του με πλημμελή τρόπο, είναι πλέον και τεκμηριωμένα καταγραμμένες – και αυτό αφορά και το θέμα των απαιτήσεων για «μυριάδες» ρουσφέτια, αλλά και τη μη εφαρμογή των νόμων για να εξυπηρετηθούν κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα των αμπελοπουλιών ήταν ένα από τα πρώτα που έδειξε την τάση διαπλοκής του υπουργού και είναι ίσως το θέμα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα έρθει να το βρει και ως νομικό ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία, κατά τα άλλα προσβλέπει το κόμμα του και θεωρητικά και ο ίδιος. Αλλά φαίνεται ότι και η Ευρώπη είναι «κατ’ επιλογήν». Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2012, ενώ διεξάγονταν εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ,  50 περίπου λαθροθήρες μαζεύτηκαν έξω από το εκλογικό κέντρο Παραλιμνίου, εισέβαλαν στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν οι εκλογές, έκλεψαν τις κάλπες, πέταξαν τα ψηφοδέλτια στο δρόμο και απείλησαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας, εάν η κυπριακή αστυνομία δεν σταματήσει τη συνεργασία της με τις δύο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και δεν διώξει από την περιοχή τους, τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές).


Εμφανώς, ο υπουργός υπάκουσε και παραβίασε τον νόμο, αλλά και την αρχή της ισονομίας. Το θέμα, τώρα, καταγγέλθηκε επίσημα και από το τέως αρχηγό ο οποίος μετά από ερώτηση σε ραδιοφωνική εκπομπή επιβεβαίωσε τα γεγονότα.


Η δημόσια καταγγελία-τεκμηρίωση ότι ο υπουργός παραβίασε τον νόμο για να προσφέρει εξυπηρέτηση σε κομματικά στελέχη
Στην εκπομπή του Άστρα «Ο Γέγονε, γέγονε» (https://www.youtube.com/watch?v=gVb4osfdvi8&list=UUXBIJ3ikV2ggIFtTD76vkmg ) ο πρώην αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από τα πολλά ζητήματα για τα οποία κατήγγειλε δημόσια τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ο πρώην αρχηγός ανέφερε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο δέχθηκε τηλεφώνημα στο γραφείο του από ανώτατο πολιτικό αξιωματούχο, ο οποίος του είπε ότι η αστυνομία θα πρέπει να δείξει περισσότερη επιείκεια σε όσους παραβιάζουν την νομοθεσία σε σχέση με τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών και να σταματήσει τις επιδρομές της, ειδικά στην επαρχία Αμμοχώστου (σ.σ. βασική δεξαμενή ψήφων και εκλογικό προπύργιο του ΔΗΣΥ). Ο πρώην αρχηγός ανέφερε στο συγκεκριμένο πολιτικό αξιωματούχο ότι θεωρεί αυτή την παρέμβαση απαράδεκτη και ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιδεικνύει μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο δημοσιογράφος Νεόφυτος Νεοφύτου ρώτησε τον πρώην αρχηγό, εάν ο συγκεκριμένος πολιτικός αξιωματούχος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ και ο πρώην αρχηγός απάντησε "ναι, πρόκειται για στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ". Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι λαθροθήρες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, και τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Λευτέρη Χριστοφόρου) για να το διατάξει να σταματήσει την έρευνα του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας και οποιαδήποτε επιδρομή ενάντια στους παγιδευτές αμπελοπουλιών στην επαρχία Αμμοχώστου.

Το πρόβλημα των αμπελοπουλιών στο θεσμικό του πλαίσιο: ένα σημείο διασταύρωσης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων με την ισονομία στην τοπική εφαρμογή του νόμου
Το θέμα της πάταξης της λαθροθηρία των αμπελοπουλιών έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί αποκλειστικά έγκλημα κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο. Αποτελεί ζωτικό ζήτημα της εφαρμογής του νόμου, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης. Προηγούμενη εκστρατεία του CABS σε συνεργασία με το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας διακόπηκε επεισοδιακά λόγω αντιδράσεων που προκλήθηκαν κατά της εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι, ενώ ακτιβιστές έτυχαν επιθέσεων με πρόκληση σωματικής βλάβης και υλικών ζημιών από λαθροθήρες και δικαιώθηκαν δικαστικά.   Οι φωνές, οι οποίες ακούγονται περισσότερο, προέρχονται από τους λαθροθήρες και τους προστάτες τους, όπως οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις του κ. Μαππουρίδη, βουλευτή ΔΗΣΥ, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μια χαρά τα απολαμβάνει, του κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, υποψήφιου ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ που επιχειρηματολογεί για την παραδοσιακότητα του παράνομου κυνηγιού αμπελοπουλιών και τη δικαιολογία της μικρής διάρκειας ζωής επειδή «θα επέλθει ο φυσικός θάνατος» και την επιτομή της στήριξης της παρανομίας με οδηγίες του αρμόδιου υπουργού με την ανάκληση του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας και διακοπή εκστρατείας των ακτιβιστών.

Για να μπορεί να γίνει ξεκάθαρο, το κυνήγι αμπελοπουλιών, ό,ποια μορφή και να παίρνει, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα, και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβατική υποχρέωση προστασίας τους που απορρέει μέσα από διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει και υιοθετήσει. Πέραν αυτού, η Κύπρος ως μια χώρα «με υψηλής σημασίας βιοποικιλότητα» αποτελεί και μια χώρα υψηλού κινδύνου, αφού αποδεδειγμένα πλέον και με την προστασία, και όχι μόνο ανοχή, αξιωματούχων υποστηρίζει έμπρακτα σοβαρές εγκληματικές δράσεις (όπως η θανάτωση απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όσο και οι επιθέσεις προς ακτιβιστές με πρόκληση σωματικής βλάβης). Πέραν των επιδερμικών, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική και εφαρμόσιμη περιβαλλοντική στρατηγική όσον αφορά στην προστασία προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών στην Κύπρο, δεν παρατηρείται καμιά εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των εμπλεκομένων υπηρεσιακών και του κοινού ώστε να αλλάξουν νοοτροπίες, αλλά αντίθετα εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να νομιμοποιηθούν παρανομίες, αφού ανάγονται στη σφαίρα του παραδοσιακού.

Το μέγεθος της παρανομίας καταγράφεται στις εκθέσεις των ακτιβιστών και σε άρθρα μέχρι και ντοκιμαντέρ που κάνουν το γύρο του κόσμου, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να πτοούνται. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση για το φθινόπωρο του 2013, με  την ανάκληση του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας σύμφωνα με τις απευθείας οδηγίες του αρμόδιου υπουργού, η στάση και των τοπικών αστυνομικών στις περιοχές όπου διεξαγόταν η έρευνα πεδίου, άλλαξε δραστικά, με τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Παραλιμνίου να μποϋκοτάρουν την εκστρατεία απροκάλυπτα με το επίχειρημα ότι «έλαβαν οδηγίες να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις των ακτιβιστών αναφορικά με την παγίδευση»[1] Στην ίδια έκθεση, αναφέρεται επακριβώς, «η νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να μποϋκοτάρει αυτή τη διαδικασία [εφαρμογής της νομοθεσίας και συνεργατικής συμβολής ακτιβιστών και αστυνομίας]  και εργάστηκε ώστε να περιθωριοποιήσει ακόμα και να ποινικοποιήσει το πιο δραστήριο, επίμονο, εκτεθειμένο και ευάλωτο μέρος της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιστρέφοντας έτσι τη θετική τάση»[2] χαρακτηρίζοντας τη δράση των λαθροθήρων ως μαφιόζικη και μετά τις σχετικές επιθέσεις εναντίον τους τις οποίες ακολούθησαν δικαστικές υποθέσεις. Τόσο η στάση αυτή των αρχών, όσο και οι επιθέσεις καταγγέλθηκαν στο γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεων, στις πρεσβείες της Γερμανίας, Ιταλίας και Ελβετίας και την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας (χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ακτιβιστές) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία, μάλιστα, απηύθυνε «σαφές μήνυμα προς τις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν τη συνεργασία μεταξύ ακτιβιστών και Αστυνομίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας για πάταξη της λαθροθηρίας»[3]. Ταυτόχρονα, για τα όσα εκτυλίχθηκαν, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν, η Επίτροπός Περιβάλλοντος απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και οι οργανισμοί που συμμετέχουν με ακτιβιστές στις εκστρατείες ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Β για το φυσικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος και τη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης.

Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι κάποιος λέει ψέματα, τότε το σενάριο "άλλα λέμε έξω και άλλα μέσα" μάλλον έχει γίνει διάτρητο
Όταν ο αρμόδιος υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, προέβαλε ως ισχυρισμό την αποφασιστικότητα της ΚΔ για πάταξη της λαθροθηρίας και συνέχιση της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθείτο, επικαλούμενος και συνάντηση με εκπροσώπους των ακτιβιστών και συμφωνία του τρόπου συνεργασίας. Στην προαναφερόμενη έκθεση πεδίου ο ισχυρισμός του υπουργού χαρακτηρίζεται ως μη αληθής[4]. Εξάλλου, η συνέχιση της πολιτικής μηδενικής ανοχής είχε ήδη υπονομευθεί από την ενέργεια του υπουργού για ανάκληση του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας, με αποτέλεσμα να μείνουν οι ακτιβιστές εκτεθειμένοι και να τύχουν επιθέσεων. Και η κατάληξη ήταν καταπέλτης για τον υπουργό, αλλά και για τη γενικότερη πολιτική μερικών :
«Δυστυχώς η πολιτική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου, έχει ανατρέψει τη διαδικασία, δημιουργώντας και πάλι αβεβαιότητα για τις συνέπειες του νόμου, δημιουργώντας ένα καθεστώς αμηχανίας για τα άτομα που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, βίας από την πλευρά των ατόμων που εμπλέκονται στην παγίδευση, και μια κατάσταση όπου αυτοί που προσπαθούν να προστατεύσουν τα πουλιά είναι ευάλωτοι, αν όχι σε πραγματικό κίνδυνο. Η πολιτική της μη συνεργασίας από τον υπουργό δικαιοσύνης είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Οι δηλώσεις μερικών πολιτικών από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου..ειναι ενδεικτικές του προβλήματος…»

Τα σχόλια που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση χωρίς μετάφραση:

Unfortunately, the political choice of the present Government of the Republic of Cyprus has reversed this process, giving rise again to uncertainty of the predicaments of the law, uneasiness for law enforcement agents, violence from the trappers’ side and great vulnerability–not to say real danger –for bird conservationists. The policy of non-cooperation with civil society organisations that is adopted and implemented by the Minister of Justice and Public Order is just the tip of the iceberg. The abusive statements by certain politicians coming from the districts of Larnaca and Famagusta, as well as
the systematic efforts to change the national legislation in violation of EU directives and  international conventions, are also indicative of the lack of political will to combat the problem. [50]  The same goes for the continuous efforts to marginalize environmental groups and criminalize bird conservationists who are taking legal, peaceful and non-violent direct action to help the competent law enforcement agencies combat this wildlife crime.[51]»[5]

Η νέα εκστρατεία προγραμματίζεται εντός των προσεχών μηνών. Ήδη, τόσο ο τέως αρχηγός αστυνομίας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός ενημερώθηκαν από πλευράς των ακτιβιστών με επιστολές για την επερχόμενη εκστρατεία και το προτεινόμενο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομίας και ενίσχυσης της συνεργασίας, ώστε να αποφευχθούν τα προηγούμενα δυσάρεστα γεγονότα και να επανέλθει η προηγούμενη επιτυχής κατάληξη των εκστρατειών από το Φθινόπωρο του 2011 μέχρι την άνοιξη του 2013. Με δεδομένη τη στάση του αρμόδιου υπουργού και τις καταγγελίες για το θέμα από τον τέως αρχηγό αστυνομίας που επιβεβαίωσαν τις πρότερες ενέργειες του υπουργού παρά τη γραπτή διαβεβαίωσή του για πολιτική μηδενικής ανοχής, διερωτόμαστε πώς θα χειριστεί πλέον το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι, να καταγράψουμε και να σχολιάσουμε το θέμα, μέχρι ο υπουργός να αποφασίσει να φερθεί νομότυπα και στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος, αντί του συμφέροντος ψηφοφόρων δικών του και του κόμματός του που παρανομούν ασύστολα και όπως ο ίδιος εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα διεθνώς, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνία με το να επωμιστεί οικονομικό κόστος από πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν, επειδή ο ίδιος αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που διέπει το αξίωμα που κατέχει.

[2]  Οππ, σελ 9 [Nevertheless, the new Government of the Republic of Cyprus has decided to boycott this process and has worked to marginalize and even criminalize the most active, insistent, persistent, exposed and vulnerable part of the civil society, represented by environmental NGOs, thus reversing a positive trend.
[4] «On the 28th of February 2014, CABS and SPA wrote once again to the Member of the European Parliament and stated that the statement of the MJPO,according to which “in September he had a meeting with representatives of CABS, during which we agreed on the form of our cooperation” is totally untrue.» ibid, p. 15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου