12 Απρ 2014

Μια προνομιακή αγοραπωλησία και μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα δημοσιοποίηση: ο αρχιεπίσκοπος πωλεί χαριστικά οικόπεδο στην οικογένεια του προέδρου, και ο Φιλελεύθερος το προβάλει πρωτοσέλιδαΤο πρωτοσέλιδο του Φιλελευθέρου την Τετάρτη 9/4 ενδέχεται να σηματοδοτεί μια καμπή. Υπάρχουν αρκετά θέματα για τα οποία ο κ. Αναστασιάδης δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις προεκλογικά -λ.χ. για την δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά και για υποθέσεις του δικηγορικού του γραφείου- όσο και μετεκλογικά -λ.χ. από πότε ήξερε για το κούρεμα και για την «υπόθεση Λούτσιου»-  αλλά η πλειοψηφία των ΜΜΕ του φέρθηκε προστατευτικά, μέχρι τώρα. Για αυτό το λόγο, η πρώτη είδηση σε σχέση με το δημοσίευμα, ίσως να ήταν η απόφαση του Φιλελευθέρου να προβάλει πρωτοσέλιδα την παράδοξη, και αναπόφευκτα ευνοιοκρατική αγοραπωλησία. Διότι ο Φιλελεύθερος η μια πτέρυγα της αρχισυνταξίας, τουλάχιστον, ακολουθούσε πιστά τη γραμμή του προεδρικού μέχρι τώρα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η άλλη πτέρυγα έχει, επίσης, αποκτήσει πρόσβαση στα πρωτοσέλιδα και το προεδρικό δεν μπορεί να είναι ήσυχο, πια, ότι θα παίζει μονότερμα. Αντίθετα, μάλιστα – μπορεί το δημοσίευμα να είναι και μια προειδοποίηση για όσα θα ακολουθήσουν. Σε ένα σχόλιο στο ίντερνετ, ο Χ. Λαζαρίδης το έθεσε ως ακολούθως:
«Εντάξει τώρα ο Φιλελεύθερος  χτυπά τον Αναστάσιαδη βασικά για το κυπριακό….Όταν μερικοί τυχάρπαστοι προεκλογικά 'φωνάζαμε' πώς ο Αναστάσιαδης πέραν των γνωστών 'κατηγοριών' για αυτόν…. ήταν κυρίως φοβερά 'ευαλωτος' καί για τις αποφάσεις στην οικονομία (δικηγόρος οφ-σορ-παίχτης) αλλά ΚΥΡΙΩΣ ευάλωτος όταν θα χρειαζόταν να πείσει για το κυπριακό. Δυστυχώς μπορούν να τον ρίξουν σε μιά μερα αν το θελήσουν κάποιοι. Και αυτό ειναι το κακό για το κυπριακό. Διότι κάποιοι το έχουν τούμπανο κι αυτός κρυφό (σχετικά) καμάρι.»

Για να κάνει τέτοια παραχώρηση ο αρχιεπίσκοπος, με βάση τα δικά του δεδομένα, κάτι πρέπει να πήρε ή να θέλει
Το θέμα, το ίδιο, είχε τις εξόφθαλμες διαστάσεις της ευνοιοκρατικής συμφωνίας. Ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ένας αδίστακτος -και το περηφανεύεται– businessman,  ξαφνικά, πούλησε ένα «φιλέτο» για σχεδόν τα 2/3 της τιμής του, και μάλιστα στον πρόεδρο – ή έστω στην πρώτη κυρία. Αυτή η ξαφνική ευαισθησία του Χρυσοστόμου, είναι σαφές ότι γίνεται με αντίτιμο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε. Το ότι μάλιστα η εξόφληση θα γίνει με άτοκες δόσεις, δείχνει ξεκάθαρα ότι η το ποσό που πληρώθηκε ήταν απλλως για το θεαθήναι. Είναι κατά πάσα πιθανότητα, μέρος ενός ευρύτερου ντηλ. Σε αυτό, η οικογένεια Αναστασιάδη έκανε ένα σοβαρότατο λάθος, το οποίο δείχνει δυσκολία κατανόησης της δεδομένων – αλλά ίσως και της πίεσης των στιγμών πίσω από το θέαμα. Διότι σε μια περίοδο, που συζητείται και θα συζητείται η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, το να εμφανίζεται ο πρόεδρος να κάνει οικιστική επέκταση με ευνιοκραστική αγορά ακίνητου, είναι το χειρότερο public relations story. Μέχρι και η Ξ. Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ αναγκάστηκε να δίνει συμβουλές:

«Πρόεδρε πρόσεχε! Πολλοί είναι οι επαγγελματίες λαϊκιστές που καραδοκούν αλλά αυτούς δεν τους υπολογίζω, η υποκρισία τους φαίνεται. Υπολογίζω όμως όσους συμπολίτες μας με δυσκολία τα βγάζουν πέρα -αν τα βγάζουν- και για αυτούς εσύ είσαι ο Πρόεδρός τους και άσχετο από τις νομιμότητες οφείλεις εσύ και η οικογένειά σου να δείχνετε με τις πράξεις σας, αλλά και με όσα επιλέγετε να μην κάνετε, ότι τους καταλαβαίνετε και συμπάσχετε. Αυτό!»

Επικοινωνιακά το όλο θέμα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Διότι ο Φιλελεύθερος έκανε μια κίνηση που πρόβαλε και μια αγοραπωλησία του αρχιεπίσκοπου. Η Καθημερινή έθεσε θέμα μήπως έτσι φαίνεται να διαταράσσεται η συμμαχία Αρχιεπίσκοπου Φιλελευθέρου. Αλλά υπάρχει και το σενάριο να το διέρρευσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, αν αναγκάστηκε να κάνει το ντηλ – και δεν ήθελε.

Όσον αφορά στα κόμματα, το ΑΚΕΛ, έθεσε το θέμα, αλλά δεν έκανε μετωπική επίθεση. Αντίθετα, την αιχμή του δόρατος την ανέλαβε ο Ν. Παπαδόπουλος με την ατάκα «ότι είναι νομικό, δεν είνα ηθικό» - απέναντι στην οποία η απάντηση του προεδρικού ήταν αμήχανη και μη πειστική- και η ΕΔΕΚ που έθεσε μια σειρά από διαστάσεις ερωτημάτων που προκύπτουν.

Μετατόπιση του Φιλελεύθερου;
Πάντως, αν ο Φιλελεύθερος θα γίνει ο χώρος, όπου θα παιχθεί και μια διαμάχη ανάμεσα στο προεδρικό και την ηγεσία του ΔΗΚΟ, τότε θα είναι ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η βδομάδα έκανε να ανοίξει κάπως μια χαραμάδα στο ελεγχόμενο δίκτυο πληροφόρησης. Έστω και αν το θέμα έχει να κάνει με διαμάχες της ελίτ, δεν παύει να είναι ένα άνοιγμα που δημοσιοποιεί θέματα. Όταν λ.χ. προέκυψε το θέμα Λούτσιου πέρσι, σχεδόν θα το λογόκριναν τα κυπριακά ΜΜΕ – ήρθε στην Κύπρο - μετά από το δημοσίευμα της Χαραυγής-  μέσα από τις αναδημοσιεύσεις σε ελληνικά ΜΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου