12 Απρ 2014

Η Κινητοποίηση για τη Λάρνακα: όταν μια εκστρατεία που ξεκινά ένα διαδικτυακο περιοδικό φτάνει στα πρωτοσέλιδα της καθεστωτικής Δημόσιας Σφαίρας, τότε κάτι κινείται και όχι μόνο υπόγεια πια..Πρωτοσέλιδο Φιλελευθέρου, Παρασκευή 11/4/2014

Η διάχυση του θέματος της κινητοποίησης της Λάρνακας ήταν ενδιαφέρουσα. Συνήθως, ο καθεστωτικός τύπος περιορίζει τέτοιες πρωτοβουλίες στις εσωτερικές σελίδες ή στο κάτω μέρος των πρωτοσέλιδων τίτλων. Η κινητοποίηση στην Λάρνακα, ωστόσο, φαίνεται ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στην πόλη. Ήδη σε κείμενο της Τετάρτης 9 Απριλίου, ο Φιλελεύθερος περιέγραφε πως η πρωτοβουλία που ξεκίνησε «διαδικτυακο περιοδικό της πόλης» επεκτάθηκε, μέσω του ίντερνετ, και έγινε κύριο θέμα στην πόλη με εμπλοκή επωνύμων.

Μια εξίσου σημαντική διάσταση, πάντως, είναι και η δυναμική που αποκτούν πια οι εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης μέσω του ίντερνετ.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο στις 3 το απόγευμα από το Κάστρο και θα ακολουθήσει πορεία προς το Λιμάνι της πόλης.

Η πιο κάτω είναι ανακοίνωση του Περιβαντολλοντικού Κινήματος Λάρνακας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Skalatimes, το διαδικυακο περιοδικό της πόλης.Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού Λάρνακας. Όλες οι ενδείξεις, φανερώνουν πως εδώ και καιρό έχει μεθοδευτεί η μετατροπή του λιμανιού και του συνδεδεμένου χερσαίου του χώρου, σε βιομηχανία στήριξης και διαχείρισης των εργασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνουμε πως, ενώ είναι γενικά συμφωνημένο πως η εν λόγω περιοχή θα αναπτυχθεί μέσω της ήπιας ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας και ενώ αυτό αποτελεί μέχρι αυτή τη στιγμή το όνειρο ΟΛΩΝ των Λαρνακέων, άλλες αποφάσεις έχουν ληφθεί και προωθήθηκαν ήδη, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών. Η Λάρνακα, πρέπει αυτό να σταλεί ως μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ανήκει πρώτα και κύρια στους πολίτες της και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό.
Όσο αφορά στην ουσία όμως των έργων που προωθούνται, μας προκαλεί έκπληξη αλλά και αγανάκτηση το γεγονός πως δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες έστω μελέτες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στην ίδια την μορφή ανάπτυξης και τον μελλοντικό χαρακτήρα της πόλης. Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας δεν αποδέχεται τους εκβιασμούς που εστιάζονται κυρίως σε οικονομικά οφέλη που πιθανό να προκύψουν από την μετατροπή του λιμανιού και της πόλης ευρύτερα σε βιομηχανία υποστήριξης της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τέτοια οφέλη, δεν αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην υγεία, τις επιπτώσεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης. Τέτοια οφέλη αφορούν πρώτα και κύρια τις μεγάλες πολυεθνικές και τους συνεργάτες τους και δεν καταλήγουν στον απλό πολίτη, όπως έντεχνα κάποιοι προσπαθούν να υποβάλουν. Οι Τοπικές αρχές και το κράτος, οφείλουν, έστω και τώρα να σεβαστούν πρώτα και κύρια τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που διέπουν τον σχεδιασμό, και  την αδειοδότηση τέτοιων έργων. Οφείλουν να καταθέσουν δημόσια τον γενικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αφορά στην μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε βιομηχανικό, τις σχετικές εγκαταστάσεις που θα απαιτηθούν, τις μελέτες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και τον χαρακτήρα της πόλης. Μόνο με διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων της πόλης μπορεί η ανάπτυξη της Λάρνακας, να πάρει χαρακτήρα αειφορίας.
Ανεξάρτητα όμως από τις διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν , οι Λαρνακείς έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις για το μέλλον και την ποιότητα ζωής που επιθυμούν. Δεν πρόκειται να ανεχτούν την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, δεν πρόκειται να αποδεκτούν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης τους.
Το ΠΚΛ καλεί τα μέλη του και ευρύτερα τους πολίτες της Λάρνακας να συμμετάσχουν μαζικά στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνεται με ευρεία συμμετοχή των πολιτών το ερχόμενο Σάββατο, στις 3 μμ, με συγκέντρωση στον χώρο του Κάστρου και πορεία μέχρι το λιμάνι της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου