12 Απρ 2014

Η απεργία πείνας της κ. Α. Χριστοφίδου, η αγκρισμένη αντίδραση του κ. Χάσικου και ανακοίνωση της ΚΙΣΑ -όταν ο υπουργός που «αγαπά» τη Δύση ανακαλύπτει συνωμοσίες από ΜΚΟ, κάπου οι αντιφάσεις γίνονται και αστείες..Αυτήν τη βδομάδα, η κ. Αντρούλα Χριστοφίδου αποφάσισε να προχωρήσει στην απεργία πείνας. Η Χ. Χατζηδημητρίου στον Φιλελεύθερο είχε μια ενδιαφέρουσα περιγραφή των δεδομένων: «..μια γυναίκα 75-80 χρόνων, σχεδόν τυφλή,  στρατοπέδευσε έξω από το υπουργείο εσωτερικών και άρχισε απεργία πεινάς ζητώντας την απελευθέρωση, απ' τα αστυνομικά κρατητήρια Σριλανκεζας μητέρας νεογέννητου βρέφους και Βιενταμεζας εγκύου.» [Μια γυναίκα απέναντι στον παραλογισμό, 9/4/2014]. Το κείμενο, μάλιστα, βασιζόταν σε ρεπορτάζ το Μ. Δημήτριου στη Σημερινή, δείχνοντας ότι το θέμα έχει μια ευρύτητα πια στην κάλυψη του.

Ο κ. Χάσικος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνάντησε την κ. Χριστοφίδου, και «υποσχέθηκε πως θα φροντίσει και για τις δυο περιπτώσεις». Και την ίδια περίοδο εξαπέλυσε και πάλι, σαν από κάποια εσωτερική ανασφαλεια, επίθεση ενάντια σε όσους στηρίζουν τους αλλοδαπούς. Την επομένη, η εφημερίδα είχε τίτλο από «καταγγελίες» του κ. Χάσικου: «Δικηγόροι πίσω από παράνομους μετανάστες και εικονικούς γάμους». Δηλαδή παραδέχθηκε τα προβλήματα - «δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές», «ανύπαρκτες υπηρεσίες» είχε πει την προηγούμενη σύμφωνα με το κείμενο της κ. Χατζηδημητρίου- και μετά εξαπέλυσε επίθεση σε όσους τα υποδεικνύον με την μετατόπιση του ανρθωπιστικού προβλήματος στους λαθρομετανάστες; Η επίθεση τώρα εστιαζόταν σε κύπριους.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ για τις δηλώσεις του υπουργού:
Εδώ και αρκετό καιρό, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών [1], καθώς επίσης και ανεξάρτητες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας [2], καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να πείσουν τις αρμόδιες αρχές της χώρας για την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται  θετικά αλλά αντιδρούν  με απαξίωση και εχθρότητα έναντι αυτών των προσπαθειών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στις φωνές αυτές για ανάγκη λήψης μέτρων έχουν προστεθεί και οι έντονα επικριτικές  τοποθετήσεις διεθνών  οργανώσεων και διακρατικών οργανισμών (Amnesty International, Human Rights Watch, United Nations High Commission for Refugees, κ.α.) [3], θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α.) [4] και πιο πρόσφατα, του Επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Νιλς Μουϊζνιέκς. [5]
Δυστυχώς, ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να καλωσορίσει την κριτική που ασκείται  τόσο προς  τον ίδιο, όσο και   τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, έχει καταφύγει σε μιαν άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική, αυταρχική και αναχρονιστική πολεμική ενάντια στους πάντες: τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητες αρχές, διεθνείς  οργανώσεις , διακρατικούς οργανισμούς, ακόμη και τον Επίτροπο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης [6].
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών εδώ και δύο μέρες με το μονόλογο του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθεί μέσα από τη δημαγωγία και το λαϊκισμό και με ακροδεξιό και ρατσιστικό λόγο να πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη ότι η πολιτική του είναι όχι μόνο ορθή αλλά και νομικά σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως το «πρόβλημα» που έχει προκύψει οφείλεται στο ότι όλοι οι άλλοι έχουν συνωμοτήσει εναντίον του ιδίου και της κας Σιακαλλή, αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του:
  • οι ΜΚΟ έχουν μετατραπεί «από οργανώσεις προστασίας σε μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων», οι οποίες είναι «διεφθαρμένες», αφού αποτελούν μέρος της «βιομηχανίας εκμετάλλευσης των αλλοδαπών» και επομένως «θα πρέπει να ελεγχθούν», γιατί μεταξύ άλλων «εξευτελίζουν και κάνουν κακό στην  Κύπρο στο εξωτερικό» [7].
  • η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ως ανεξάρτητες αρχές,  «ετοιμάζουν συνεχώς εκθέσεις» οι οποίες όχι μόνο δεν είναι άρτιες από πλευράς περιεχομένου, σύμφωνα με τον Υπουργό,  αλλά δεν είναι ούτε καν αντικειμενικές αφού «ερμηνεύουν κατά το δοκούν το κράτος δικαίου» και «πολυβολούν συνεχώς» τον ίδιο και το Υπουργείο του [8].
  • η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη στάση, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει άμεσα από  δικαστικές διαδικασίες ενώπιων  του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη έγκαιρη και ορθή εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο [9].
  • οι εκθέσεις δε των διεθνών Οργανώσεων και των ξένων αξιωματούχων είναι αναιτιολόγητες, γενικόλογες  και μη αντικειμενικές γιατί  «βασίζονται στη μονόπλευρη παραπληροφόρηση» από τις ΜΚΟ και τις ανεξάρτητες αρχές της Κύπρου [10]. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς οι ίδιοι καταγγέλλουμε τη χώρα μας και να βγαίνει ο άλλος [sic] από το Twitter, ο Επίτροπος, και να μιλά για την Κύπρο και να λέει ότι έτσι με τις μητέρες και τα λοιπά» …  «Ο άνθρωπος του είπαν, αμέσως τα μετέφερε, τα έγραψε στο Twitter του» [11].
Ο Υπουργός Εσωτερικών στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη δεινή θέση που έχει περιέλθει με την πολιτική παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολουθεί στα θέματα άτυπων μεταναστών και ειδικότερα τις απαράδεκτες κρατήσεις μητέρων / γονέων με μικρά παιδιά, προσφεύγει συνεχώς  στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, συνδέοντας τους άτυπους μετανάστες με την κατοχή, την οικονομική κρίση και την ανεργία, καθώς επίσης και την επιλεκτική επίκληση και στρέβλωση συγκεκριμένων δεδομένων ατομικών υποθέσεων.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι πλέον τίθεται θέμα τάξης για τον Υπουργό Εσωτερικών επί του οποίου θα πρέπει να τοποθετηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατό ο Υπουργός Εσωτερικών να διασύρει χωρίς καμιά τεκμηρίωση τις ΜΚΟ «ως μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων», οι οποίες είναι «διεφθαρμένες» και συμμέτοχες στην εκμετάλλευση των μεταναστών, καθώς επίσης και στον εξευτελισμό της Κύπρου στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί τη συμβολή των ΜΚΟ τόσο σημαντική, εισακούει τις απόψεις τους και τις συγχαίρει για το έργο τους [12].
Είναι αδιανόητο την ίδια ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας το έργο  των συγκεκριμένων ανεξάρτητων αρχών της χώρας, να τις θωρακίζει με περαιτέρω  εξουσίες και δεσμευτικότητα ως προς την υλοποίηση των διαπιστώσεων και συστάσεων τους [13] και ενώ την ίδια μέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διοργάνωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για να εξαίρει το έργο και την προσφορά των ανεξάρτητων αρχών στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο [14], ο Υπουργός Εσωτερικών να τις θεωρεί «πολυβολεία» κατά του ίδιου και του υπουργείου του, οι οποίες «ερμηνεύουν κατά το δοκούν το κράτος δικαίου» και παραπληροφορούν τα σώματα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- http://kisa.org.cy/10-04-2014-%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc/#sthash.gfifdNsa.R1MO0dwE.dpufΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου