12 Απρ 2014

Όταν κάνει εισηγήσεις, σε μυστικές εκθέσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα για «θαυματουργή» Δημόσια Υπηρεσία, είναι καλά να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά – ιδιαίτερα αν μέσα στους στόχους είναι να ενισχυθούν οι υψηλόμισθοι για να το παίζουν «ηγέτες»Ένα άρθρο για το Σχέδιο Δράσης για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αλήθεια[1] (στις 6 Απριλίου 2014). Το σχέδιο δράσης εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο «Πιο ειδικούς από την Παγκόσμια Τράπεζα που βρίσκεται πίσω από τις μεταρρυθμίσεις στην Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική (οι χώρες που κυρίως για ιστορικούς λόγους δεν είχαν την ικανότητα να βρουν δικές τους λύσεις ) δεν υπάρχουν.»  Στο σχέδιο δράσης γίνεται αναφορά στους τομείς που πρώτοι θα υποστούν τις αλλαγές και αφορούν στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Γεωργία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο γραφείο εφόρου εταιρειών. Το άρθρο προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να πείσει ότι το προωθούμενο σχέδιο θα πατάξει τη διαφθορά που παρατηρείται, λόγω του «ορθολογιστικού της χαρακτήρα».

Ως πρώτο στάδιο αναφέρεται το σύστημα αξιολόγησης και εκπαίδευσης, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το 2014 για την εφαρμογή του μετά από τη ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στα μέσα της χρονιάς, το 2015 ως περίοδος προσαρμογής και το 2016 ως η χρονιά με το τελικό αποτέλεσμα, που θα αποδείξει το «θαύμα» για μια γρήγορη, υπεύθυνη, αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία. Επαναλαμβάνεται το γνωστό πλέον επιχείρημα ότι αποτελεί μέρος της δανειακής σύμβασης με την τρόικα που θα συμβάλει στην οικονομική και δημοσιονομική ανάκαμψη. Οι πληροφορίες για τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι συγκεχυμένες και αποσπασματικές, αφού η ίδια η έκθεση δεν έχει δημοσιευτεί αυτούσια και ότι μαθαίνουμε προέρχεται από δημοσιεύματα, που κατά καιρούς εμφανίζονται στον ημερήσιο τύπο. Έτσι, σε ανάλογο δημοσίευμα η Χαραυγή την ίδια μέρα, κάνει αναφορά σε πάγωμα των μισθών όλων των υπαλλήλων πλην των ανώτερων διευθυντικών στελεχών που είναι και οι πιο υψηλόβαθμοι. Αυτό δικαιολογείται ως ενδυνάμωση των ηγετικών στρατηγικών ικανοτήτων των πιο ψηλά στην πυραμίδα.

Όντως, το θέμα αξιολόγησης το οποίο θίγεται, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Ένα ζήτημα, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με «τις ηγετικές στρατηγικές ικανότητες» των υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία έχουν την άμεση ευθύνη για την πραγματοποίηση αξιολογήσεων και ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες διασυνδέσεις, δίκτυα και πρόσβαση σε πολιτικές δομές και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, άρα είναι και εν δυνάμει πιο επιρρεπείς στους πειρασμούς της διαφθοράς. Συνεπώς, με το προτεινόμενο πρόγραμμα, επιβραβεύονται στελέχη, τα οποία με το παράδειγμα των αξιολογήσεων και των αποτελεσμάτων τους, δεν διαθέτουν τις ικανότητες, τη ροπή έστω για ανάληψη του ηγετικού ρόλου που προνοείται από τη θέση τους και ταυτόχρονα κοστίζουν περισσότερο στο κράτος. Αντίθετα, εργαζόμενα άτομα σε χαμηλότερες βαθμίδες, άρα με χαμηλότερους μισθούς, τίθενται και πάλι στο στόχαστρο με νέες περικοπές ή μόνιμο πάγωμα μισθών, αφού πλέον όπως φαίνεται οι συνδυασμένες κλίμακες θα καταργηθούν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν ούτε ιδιαίτερες αντιδράσεις από πλευράς δημοσίων υπαλλήλων, ίσως γιατί τα συνδικάτα τους στελεχώνονται από υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζονται; Δεν υπήρξαν, όμως, ιδιαίτερες αντιδράσεις ούτε και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επηρεάζονται αμεσότερα, τόσο λόγω του αριθμού τους που βρίσκονται σε αρχικές κλίμακες επιστημονικού προσωπικού και συνδυασμένες, όσο και προηγούμενων δημοσιευμάτων για το θέμα, που τους φέρουν ως τους πρώτους που θα επηρεαστούν πιο άμεσα από αυτές τις αλλαγές. Οι λόγοι για τους οποίους οι συγκεκριμένη έκθεση φυλάγεται σαν εφτασφράγιστο μυστικό είναι φυσικά προφανείς. Ίσως τη δούμε να δημοσιεύεται μετά τις εκλογές ή μάθουμε περισσότερα γι΄αυτή με την κατάθεση του σχετικού (ή μάλλον σχετικών) νομοσχεδίου προς άμεση και επείγουσα ψήφιση, διαφορετικά δεν θα πάρουμε κάποια δόση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου