25 Απρ 2014

Σπόντες


 • Ώστε θα διαχωριστεί, τελικά, η Τράπεζα Κύπρου; Κοίτα να δεις. Και τότε που το έλεγε ο Δημητριάδης ήταν κακός, και τώρα, ένα χρόνο καθυστερημένα και με αύξηση των επισφαλειών, είναι οκ; Καλά, εδώ, δεν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση; Φυσικά, η απόφαση είναι απλώς μια αρχή – το θέμα είναι πώς θα προσπαθήσουν πάλι να βολέψουν τους μεγαλο-οφειλέτες. Διότι για αυτούς έγινε η καθυστέρηση, για αυτούς βολοδέρνει η κοινωνία με μια υπόγεια φούσκα ακινήτων από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Απλώς, τώρα φαίνεται. Από την άλλη, υπάρχει και η υπόγεια προσπάθεια να φορτώσουν στην κοινωνία τον ΕΛΑ. Οπότε πίσω από τα λόγια είναι καλά να προσέχει κάποιος τις προεκτάσεις. Διότι έχουμε και την πρόβλεψη του Μ. Ολύμπιου ότι μέχρι τον επόμενο Φερβαρη η Τράπεζα Κύπρου θα θέλει νέα κεφάλαια. Και πρέπει να τους το ξεκαθαρίσουμε ότι από το δημόσιο, δεν…

 • Κατά τα άλλα μειώθηκε το έλλειμμα και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος – δηλαδή κλείνουμε την προσωρινή τρύπα του ελλείμματος και ανοίγουμε ακόμα πιο πολύ την τρύπα που θα μας μείνει, εκείνη του δημόσιου χρέους. Για να έχουμε και συγκριτικό μέτρο – το δημόσιο έλλειμμα από 6.4% πήγε στο 5.4%. Δηλαδή πήγε στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2011. Και αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το 6.4% που ήταν το έλλειμμα, τα δύσκολα χρόνια [2011-12], που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε την τρόικα, ήταν όσο περίπου και το έλλειμμα την τελευταία χρόνια της προεδρίας του ΔΗΣΥ με Κληρίδη. Αλλά τότε έκανε ρουσφέτι ο ΔΗΣΥ και δεν είμασταν στην Ευρώπη. Έτσι, όταν με παγκόσμια κρίση και πίεση από τις τράπεζες, φτάσαμε στο ίδιο σημείο -και μείναμε εκεί και το 2011 και το 2012- οι «αγορές» και η εξάρτηση από την ευρωζώνη μας έριξαν σε μνημόνιο. Και την αποφασιστική τελική κίνηση -όπως και τις προηγούμενες- την έκαναν οι τράπεζές μας, την άνοιξη του 2012, όταν ήρθαν και ήθελαν το ένα έκτο σχεδόν του εθνικού εισοδήματος για να γεμίσουν τις τρύπες που συγκάλυπταν. Και έτσι, από 71% το δημόσιο χρέος πριν μας ζητήσει η Λαϊκή τα αρχικά 1.8 δις, φτάσαμε φέτος στα 111 δις δημόσιο χρέος.  Και αν θέλετε να δείτε πόσο πάει τελικά το δημόσιο χρέος από όσους βγήκαν ή βγαίνουν από το μνημόνιο – από την άμεση, δηλαδή, επιτήρηση της τρόικας, ιδού: Ιρλανδία, 123.7%, Ελλάδα 175.1%, Πορτογαλία 129%. Δηλαδή, μένει το δημόσιο χρέος ως μορφή εκβιασμού, άμα φύγει η τρόικα. Η τρόικα και το ΔΝΤ, που είναι τόσο συνεπείς – δεν μπορεί, λέει, το club της Ντέλια να δεχθεί δημόσιο χρέος πάνω από 120%, αλλά επιτηρεί διαδικασίες που το ανεβάζουν πολύ πέρα από εκεί. Απλώς συγκαλύπτεται το θέμα με πυροτεχνήματα για το εποχιακό δημόσιο έλλειμμα. Που και εκείνο λειτουργεί ως πίεση για λιτότητα. Η κυκλική λογική του κεφαλαίου.
 •  
 • Οπότε, να καταγράψουμε στα θετικά ότι στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, η αρνητική εικόνα για το ευρώ, είναι και πάλι πλειοψηφική και πάνω από το 50%.
 •  
 • Και ένα ακόμα θετικό – 60% «μάλλον δεν εμπιστεύεται» τα ΜΜΕ.
 •  
 • Όταν το ρίχνει και ο Βγενόπουλος έχει το ενδιαφέρον του. Ώστε ζήτησε και από τη Λαϊκή δάνεια ο Λεπτός και δεν πήρε. Ποιόν να υποθέσουμε ότι αφορά η αναφορά του Βγενόπουλου σε νυν αρχηγό κόμματος που επικοινώνησε μαζί του για να βοηθήσει προφανώς το Λεπτό; Συνειρμική υπενθύμιση: σε μια φάση που ο Αβέρωφ το έπαιζε -μετά το 2012 εννοείται- κριτική των τραπεζών, ο Βγενόπουλος είχε πει ότι ο Αβέρωφ του ζήτησε να βρεθούν για να μεσολαβήσει με τον τότε διοικητή, τον κ. Ορφανίδη. Ο Αβέρωφ τα χρειάστηκε και παρέπεμψε στο ότι στη συνάντηση ήταν και ο κ.Αναστασιάδης – ο οποίος, μάλλον, απρόθυμα πρόσφερε κάλυψη. Κάτι τρέχει ανάμεσα σε αυτούς του δυο. Πάντως, ο Βγενόπουλος φαίνεται να έχει δίκαιο, από ότι είδαμε, για τις εξασφαλίσεις στα δάνεια του Λεπτού – και όχι μόνο. Γιατί δεν γίνεται ανάλογος θόρυβος; Οι διαρροές των τραπεζιτών έχουν βέβαια και τη δική τους σκοπιμότητα  - αλλά έχουν και συγκριτικό ενδιαφέρον κάποτε.. (τα βίντεο με τις δηλώσεις Βγενόπουλου στις οποίες γίνεται αναφορά πιο πάνω: http://www.youtube.com/watch?v=9PLZnh5lXI0 , http://www.youtube.com/watch?v=0reQCYIa0gs , http://www.youtube.com/watch?v=iyhAnm-iFK4 )
 • .
 • Πάντως, κυκλοφορούν και πάλι φήμες για τις σχέσεις Αναστασιάδη-Αβέρωφ. Χμ.. αν δεν είναι επικοινωνιακό, θα είναι ενδιαφερον..Και υποσχόμενο.
 •  
 • Καλά αυτός ο Ονουφρίου, ποιός είναι; Δεν θα μας πει καμιά εφημερίδα τί και πώς; Έκανε απόπειρα εναντίον δικαστή. Γιατί; Έκανε και κάτι άλλο; Απλώς πληροφοριακά αναγκαία για δέφτερη ανάγνωση. Αλλά, άμα τα στοιχεία στην πρώτη ανάγνωση είναι εντυπωσιακά ελλιπή, απορείς κιόλας. Τώρα να δούμε. Ανήγγειλε συνέντευξη ο Πολίτης.
 •  
 • Ποιός λέει ψέματα για το Γιούρογκρουπ; «Ειδικότερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα παρέμεινε το αίτημα της επιτροπής όπως της κατατεθούν τα πρακτικά των επίμαχων συνόδων του Eurogroup του Μαρτίου 2013, το οποίο υποβλήθηκε κατ’ επανάληψη στις συνεδρίες της προς του λειτουργούς και το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με επιστολές αρχικά της γενικής διεύθυνσης της Βουλής προς τον εν λόγω γενικό διευθυντή με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2013 και έπειτα του προέδρου της επιτροπής προς τον αρμόδιο υπουργό με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2014. Η απάντηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη επιστολή περιορίστηκε στη διαβίβαση των δηλώσεων του Eurogroup που αφορούσαν τις ζητηθείσες συναντήσεις, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση σε σχέση με τις εργασίες της ομάδας του Eurogroup, όπως πρακτικά ή άλλα σχετικά έγγραφα, είναι άκρως απόρρητα και δε δημοσιοποιούνται, ενώ η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2014 επισήμανε στη Βουλή ότι «[...] το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατέχει πρακτικά των συνόδων του Eurogroup, αλλά ούτε και τηρούνται πρακτικά σε αυτές τις συνόδους» σημειώνοντας περαιτέρω ότι «[...] οι σύνοδοι του Eurogroup πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και είναι εμπιστευτικές. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισσαβόνας το Eurogroup είναι ανεπίσημος θεσμός στον οποίο καθορίζεται η πολιτική κατεύθυνση χωρίς όμως να λαμβάνονται σε αυτό νομοθετικές ή άλλες επίσημες αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Συνόδους του Συμβουλίου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECOFIN). Μέρος των Συνόδων του ECOFIN είναι προσβάσιμες στο κοινό και στα ΜΜΕ μέσω ηλεκτρονικής αναμετάδοσης και ηλεκτρονικού αρχείου.» Ακολούθως, η επιτροπή με επιστολή του προέδρου της προς τον Υπουργό Οικονομικών ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2014 κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών όπως καταθέσει σε αυτή το σύνολο της αλληλογραφίας του υπουργείου με το Eurogroup για την περίοδο μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2012 και της 15ης Μαρτίου 2013, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν της έχει διαβιβαστεί» [από την έκθεση της επιτροπής θεσμών]
 •  
 • Η Δύση και η φτηνός ρατσισμός των καλών υποτακτικών και των άβολων μη-ανθρώπων. Αξίζει να απορήσει κανείς, αν η Δύση εγκατέλειψε ποτέ τον ιστορικό της ρατσισμό. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, αυτός ο ρατσισμός -αφού έπρεπε να πωληθεί και στους μη δυτικούς πληθυσμούς που υποχρεώθηκαν να ανεχτούν για μερικούς αιώνες τη δυτική ηγεμονία- υποστήριζε ότι οι αυτοκρατορίες της Δύσης είχαν στόχο τον εκπολιτισμό. Έφταιγαν οι άλλοι λαοί που ήταν υποανάπτυκτοι. Έστω και αν ήταν η δυτική εκμετάλλευση, που κατασκεύαζε την υπανάπτυξη. Τελικά, μετά το 1945, η ηττημένη Δύση υιοθέτησε, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1970, το μανδύα του παθιασμένου αντί-ρατσιστή. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια κραυγαλέα υποκριτική στάση: αν λ.χ. οι διαδηλωτές ή οι μειονότητες σε μια χώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη Δύση, τότε βαφτίζονται καταπιεσμένοι, λαός, εξεγερμένοι – όλο το ρεπερτόριο της ταύτισης με το δημοκρατικά θετικό. Αν, όμως, στην ίδια χώρα, ή παραδίπλα, εμφανιστούν κάποιοι άλλοι, ανάλογοι σε αριθμό ή και περισσότεροι, που είναι ενάντια στη Δύση, τότε παύουν να είναι άνθρωποι – γίνονται κάτι λιγότερο. Δεν είναι λαός, είναι ύποπτοι. Δεν είναι άνθρωποι, όπως οι άλλοι. Έτσι, μερικοί Λίβυοι στη Βεγγάζη, που ήταν ενάντια στον Καντάφι, ήταν κανονικοί άνθρωποι με βάση τη ρητορική της Δύσης – αλλά λίγο πιο πέρα οι άνθρωποι στη Σύρτη, ήταν κάπως λιγότερο άνθρωποι για αυτό η Δύση που εξασφάλισε άδεια από τον ΟΗΕ να προστατεύσει του Λίβυους στη Βεγγάζη, βομβάρδισε μέχρι θανάτου τους επίσης Λίβυους κάτοικους της Σύρτης. Δεν ήταν άνθρωποι γιατί υποστήριζαν τον Καντάφι – όπως δεν ήταν άνθρωποι πριν οι Ιθαγενείς, οι Ινδοί, οι Αφρικανοί. Το ίδιο και στην Ουκρανία. Όταν διαδήλωναν «οι δικοί τους» στη δυτική Ουκρανία, ήταν λαός, άνθρωποι κλπ. Έστω και με νεοναζί σύμβολα, που απαγορεύονται στις καθώς πρέπει πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο. Τώρα, στην ανατολική Ουκρανία, αυτοί που διαδηλώνουν, κατά το δυτικό λόγο, δεν είναι ακριβώς άνθρωποι , είναι όργανα του Πούτιν, είναι ύποπτοι κλπ. Και αν μπορούσε η Δύση θα τους βομβάρδιζε, θα τους στερούσε το δικαίωμα στη γλώσσα τους, και ίσως να τους αφαιρούσε και τα πολιτικά δικαιώματα. Άλλωστε στη Βαλτική, η Δύση ανέχεται σιωπηλά ένα αντιρωσικό απαρτχάιντ. «Δυτικός πολιτισμός» - θα ήταν μια καλή ιδέα, είπε κάποτε ο Γκάντι.
 •  
 • Και τώρα Ιωνά, ποιός θα παραιτηθεί; Όταν το 2012, πάλι την άνοιξη, έγιναν επεισόδια στα οποία εμπλέκονταν οπαδοί της ομάδας του, του ΑΠΟΕΛ, ο κ. Ιωνάς τα έβαλε με την Αστυνομία. Και επειδή υπήρχε ο προαποφασισμένος στόχος να βάλει ένα δικό του στη θέση του αρχηγού αστυνομίας, τα φόρτωνε στον τότε αρχηγό. Έτσι έγινε και με τα μέτρα για την ομιλία Ταλάτ. Κάνουν επεισόδια σε εκδήλωση άτομα οργάνωσης που ενέγραψε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και που χρηματοδοτούσε ο αρχιεπίσκοπος, αλλά ο Ιωνάς έβαλε μέσο και αντικαταστάθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας. Τώρα; Δεν ήταν γνωστό ότι θα γίνονταν επεισόδια; Η Αλήθεια μας είπε την Πέμπτη ότι θα «πέσουν κεφάλια». Αλλά όχι των «δικών τους» ρουσφετιών εννοείται. Όπως με την ομιλία του Ταλάτ στην Λεμεσό που ο άμεσα υπεύθυνος, ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής, την έβγαλε καθαρή για να φορτώσει την ευθύνη αλλού ο Ιωνάς; Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο υπουργός, αν μια μερίδα οπαδών νιώθει προστατευόμενη από αυτόν και κάνει επεισόδια; Καλά για την ευθιξία του Ιωνά θα λένε ανέκδοτα για δεκαετίες.
 •  
·         Καλά, όταν μερικοί κάνουν επίθεση, έχουν ή δεν έχουν ευθύνη; Επειδή οι άνθρωποι δεν είναι ούτε βλάκες ούτε ανόητοι, ακόμα και στις αντιπαραθέσεις υπάρχουν δεδομένα. Και στην περίπτωση της αντιπαράθεσης στο ΓΣΠ, υπάρχει το δεδομένο ότι μια μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ επιτέθηκε στους οπαδούς της ΑΕΛ. Ο Τσουρούλης αγωνιζόταν να το κρύψει, σαν από παραγγελία. Το ίδιο και τα περισσότερα ΜΜΕ. Γιατί; Εκεί είναι το πρόβλημα. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Όταν ο εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ λέει, «μια ομάδα, όπως πάντα..», τί ακριβώς εννοεί; Ότι οι συμφωνίες των σωματείων θα θεωρούν ότι το ΑΠΟΕΛ θα έχει μια προνομιακή ομάδα οπαδών, που θα κάνει εκφοβιστικές επιθέσεις και θα πρέπει να δικαιολογείται; Ιδού τα δεδομένα μιας επίθεσης όπως καταγράφηκαν στην Καθημερινή: «Έχουμε και λέμε, Οι Λεμεσιανοί ταξιδεύοντας προς Λευκωσία φτάνουν στο σημείο του κυκλικού κόμβου ΓΣΠ και κάνουν επαναστροφή με προορισμό την έξοδο των mini football απέναντι από το γήπεδο. Την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών έστριβε για να κατευθυνθεί στα γήπεδα του Nuevo Campo, ακολουθώντας τις οδηγίες έτσι όπως πάρθηκαν στις αστυνομικές συσκέψεις, ομάδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, με μοτοσυκλέτες, μαυροφορεμένοι και βαριά οπλισμένοι κατεβαίνουν τη Λεωφόρο Λεμεσού (ειρωνεία) έτοιμοι να προκαλέσουν ζημιές σωματικές και όχι μόνο στους αντιπάλους.

Ο κόσμος ο απλός, γυναικόπαιδα, μόνος του χρησιμοποιώντας το ένστικτο της επιβίωσης κατεβαίνει από τα αυτοκίνητα για να προστατεύσει τη ζωή του. Κείνη την ώρα και αφού δημιουργήθηκαν συνθήκες σύγχρονης Ουκρανίας, εμφανίζονται ως δια μαγείας, οι αστυνομικοί . Και κάνουν το εξής. Αντί να επιτεθούν προς την οργανωμένη πορεία στρέφουν τα ρόπαλα τους προς τον κόσμο που στο κάτω, κάτω απαντούσε στη επίθεση. Οι μαυροφορεμένοι αποχώρησαν και αφού δυστυχώς για όλους μας, κάποιος αφήνει το μάτι του στο πεδίο μάχης.
» Χρίστου Ζαβού
http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=169222#.U1eaiorkpuc.twitter
 • Πώς το έλεγες ακριβώς κύριε Ιωνά όταν έδιωχνες το Μιχάλη; «Νέα εποχή»; Κάτι έλεγες για έγκαιρους και επαρκείς σχεδιασμούς, κάτι για πάταξη της βίας στα γήπεδα; Ναι, αυτή τη φορά η βία ήταν έξω από τα γήπεδα. Παρά να σου φκει τ’ όνομα, καλλύττερα να σου φκει το μμάτι. Αλλά το μάτι δεν ήταν το δικό σου, ήταν 27χρονου. Όσο για τ’ονομα, εφκήκε σου προ πολλού. Και όχι άδικα, αν με ρωτάς. Πάντως, η Αλήθεια έγραφε ότι θα πέσουν κεφάλια. Ποιόν θα φάς αυτή τη φορά; Μην μου πεις το νέο Αρχηγό, της νέας εποχής;

 • Υπερέχει η ασφάλεια των πολιτών λέει στην ανακοίνωσή του ο Ιωνάς. Εκτός, φυσικά, κι’ αν βρίσκονται φυλακή, εκτός κι’ αν πάνε στο γήπεδο για αγώνα ομάδας που δεν υποστηρίζεις, εκτός κι’ αν είναι υπέρ της πάταξης της λαθροθηρίας γενικά και των αμπελοπουλιών ειδικά και εκτός κι’ αν δεν είναι ψηφοφόροι σου.

 • Δεν έμαθε να κρύβεται ο Ιωνάς, λέει, ούτε να αποποιείται ευθύνες. Ντόινγκ! (γράφουν στα κινούμενα σχέδια). Do you want the long list or the short list? ‘Cause you can have both.

 • Δεν θα γίνω αποδοπομπιαίος τράγος, λέει και πάλι ο Ιωνάς. Σωστά, έχεις πολλούς άλλους να φας ακόμα.

 • Η ατάκα της βδομάδας (για τον Ιωνά, φυσικά, ως το πρόσωπο των ημερών): Από εξολοθρευτής του κακού, έγινε εξολοθρευτής όσων δεν θέλει». Άρα, Ιωνάς the Terminator

 • Μετά την πιο πάνω ατάκα καταλήγουμε στο ότι το στάρ σύστεμ (διαχρονικό και επίκαιρο) μεταφέρθηκε πανηγυρικά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο:
Ζέτα – The Warrior Princess
Χάσικος – Faceoff
Ιωνάς – The Terminator
και Χάρης στο ρόλο του .... -άντε από ευπρέπεια για τα αστικά θέσμια να μην ολοκληρώσουμε το όνομα σε όλο του το size..:)-..:)
Κανένα Beautiful Mind δεν βλέπω πουθενά..

 • Πάντως ο Ιωνάς ένα δίκαιο το έχει για κάτι που ανακάλυψε, όμως, καθυστερημένα – και βολικά. Ότι δηλαδή και στη δημόσια υπηρεσία, όπως και οπουδήποτε αλλού, υπάρχει καταμερισμός εργασίας και ευθύνες αναλόγως αρμοδιοτήτων. Ο ίδιος =και το κόμμα που τον ανάγιωσε, το διόρισε και το στηρίζει- που ήταν το 2011, όταν στήθηκε εκείνο το τσίρκο για το Μαρί; Διότι σε ένα μεγάλο βαθμό το ένα πρόβλημα του Ιωνά είναι, ακριβώς, η ασυνέπεια και οι αντιφάσεις ανάμεσα στο ότι έλεγε -και τί οργάνωνε παρασκηνιακά για τα θεάματα έξω από το προεδρικό, ή τί ρητορικές ανάπτυσσε τον καιρό του Χρυσοστομίδη - και τί κάνει σήμερα που έχει την καρέκλα. Το άλλο είναι ότι πέρα από τις αρμοδιότητες, είναι βαθιά εμπλεκόμενος σε διαδικασίες που δημιουργούν τα προβλήματα – από την προνομιακή μεταχείριση των λαθροθηρών -γιατί ψηφίζουν στις κομματικές εκλογές- μέχρι την κάλυψη των φανατικών της κερκίδας του ΑΠΟΕΛ πέρσι, μέχρι τη γενικότερη τάση του να θέλει να κάνει ρουσφέτι παντού και για όλα. Εδώ μέχρι και τέως βουλευτής του κόμματος του, ο τέως δικηγόρος του Λίλλη, κυκλοφορούσε και έλεγε ότι ο υπουργός ήξερε ότι παρακολουθούνται τηλέφωνα. Τί να πεις.. Αυτά δεν είναι θέματα αρμοδιότητας. Φυσικά, φανταζόμαστε ότι έχει ένα ύστατο επιχείρημα ο Ιωνάς στο εσωκομματικό ακροατήριο – «καλά ο Χάσικος είναι καλύτερος και δεν εστιάζει και πάνω του η προσοχή;» Εκείνος έχει εφημερίδα και υπάλληλο επικεφαλής του ΡΙΚ…L)…Αρκετές αντιφάσεις είναι βέβαια ανάλογες…Αλλά, βέβαια, όσον αφορά στις πλάτες, δεν πρέπει να έχει παράπονο ο Ιωνάς – και μια τηλεόραση -άρα καναλάρχης- και άλλοι παράγοντες τρέχουν να το στηρίζουν, ενώ αυξάνεται η πίεση για έξοδο…Η εφημερίδα του Χάσικου τον στήριξε, αλλά ο Αβέρωφ το έπαιξε «προσωπική ευθύνη»…
 • Leontios Philotheou: Πρώην βαρυποινίτης, ύποπτος για σχεδιασμό δολοφονίας του πρώην Γ.Ε., αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος και βγήκε μια βόλτα στη Λεμεσό με το G3! Ιωνά μου σε λίγο που θα κάνεις δηλώσεις για τα επεισόδια (!!!) θύμισε μου και λίγο ποιος ζητούσε την παραίτηση Χρυσοστομίδη για τον Κίτα!
 •  
 • Μήπως το δισπίρκασμα του αρχιεπίσκοπου για τον εσπερινό, πηγάζει και από ενόχληση γιατί δεν ήταν πρώτο αστέρι; Μήπως έχει και η ιερά σύνοδος της μικρές ταπεινές της αντιζηλίες; Εδώ τράπεζα έχει, δεν θα έχει αντιζηλίες;
 •  
 • Θυμάστε το ... φιλέτο του Ττόμυ στη Γεροσκήπου; Εκείνο που απέκτησε διά μαγείας εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις ώρες μετά τη στροφή του στο Κυπριακό (λέμε τώρα); Τελικά, λέγεται ότι περιλαμβάνει σοβαρές επεμβάσεις στην παραλία μέχρι και μετακίνηση της μαρίνας. Λέγεται επίσης ότι ο δήμαρχος αντέδρασε άμεσα, αφού η πρόσβαση της παραλίας θα απαγορεύεται ουσιαστικά στο κοινό. Εμμ, Τόμμυς είν’ αυτός. Θα επένδυε 7 δις έτσι για την πλάκα του, χωρίς καμιά καταστροφή, χωρίς κάποια επιβάρρυνση στους κοινούς θνητούς, χωρίς κάποια ανταλλάγματα, χωρίς κάτι .... ιδιωτικό, τελοσπάντων; Οι αρχιτέκτονες, πάντως, έρχονται για επίσκεψη στο χώρο ανέγερσης του έργου την ερχόμενη βδομάδα. Αν σας λέει κάτι αυτό

 • Μετά τις αντιδράσεις για την έκθεση (τις εκθέσεις για την ακρίβεια) της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παιδεία, ο κ. Καδής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό «τόνισε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται προτάσεις και πρακτικές που έγιναν από ειδικούς και εμπειρογνώμονες πριν εξεταστούν». Καλά, οι αντιδράσεις για τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων και πάλι της Παγκόσμιας Τράπεζας για την τοπική αυτοδιοίκηση που παρατηρήθηκαν μετά την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης λήφθηκαν υπόψη ας πούμε; Ή απλώς κατευνάστηκαν τα πνεύματα λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών; Ή ακόμα χειρότερα, το κόστος για εκείνη την έκθεση θα πάει στο βρόντο (επειδή έχουμε πολλά τζιαι πετάσσουμεν), επειδή σχετίζεται άμεσα με μουχτάρηες και ... ψηφουλάκια;

 • Τωρά που είπα τοπική αυτοδιοίκηση, τελικά ξεκίνησε να εμφανίζεται δειλά-δειλά και η έκθεση Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Στους τελευταίους είχε αναθέσει την εκπόνηση έκθεσης η Ένωση Δήμων. Μπορεί να μαντέψετε τί περιλαμβάνει; Μα φυσικά συμπλεγματοποιήσεις και καταργήσεις δήμων και κοινοτικών συμβουλίων. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με τον αριθμό των συμπλεγμάτων που ανέρχεται στα 18-22. Δεν μπορούμε να πούμε ένα στοιχειώδες μοτίβο παρατηρείται. Τώρα τί θα πουν οι μουχταρέοι; «Δικός τους» είναι που προτείνει αυτή τη φορά την επιλογή των συγχωνεύσεων.

 •  Τελικά, όντως ο Ρίκκος κρύβεται πίσω από την παραίτηση του επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας για την καταστροφή της οικονομίας, κ. Αρναούτη; Όντως, περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησης, οι λόγοι που έχουν να κάνουν με τη .... «στοχοπροσήλωση» του Ρίκκου; Εντάξει, ο Ρίκκος αποκάλεσε του ισχυρισμούς παρανοϊκούς – μα είναι δυνατό, κ. Ρίκκο, να είναι επικεφαλής μιας τόσο σοβαρής έρευνας (μετά το φάκελο Κύπρου, της σοβαρότερης για την ακρίβεια), άτομο το οποίο παρουσιάζει τέτοια δείγματα; Κ. Αρναούτη, μήπως, λέω, μήπως να δώσετε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής σας; Τόσο οι ισχυρισμοί για το τί περιλαμβάνεται σε αυτή, όσο και η δήλωση Ρίκκου για παρανοϊκότητά τους είναι αρκετά σοβαροί. Όσο για το θέμα, πολύ σοβαρότερο. Οπότε γιατί δεν κάνετε ένα βήμα να ξεκαθαρίσετε το τοπίο; Η καταστροφή της οικονομίας και η σχετική έρευνα, δεν αφορούν μόνο υπηρεσιακούς, διοικητικούς και λοιπούς εμπλεκόμενους, αλλά όλο το λαό που  πληρώνει τη νύφη

 • Κ. Γενικέ Εισαγγελέα, η δική σας θέση για το πιο πάνω ποιά είναι; Γιατί με ανησυχεί πολύ όταν λέτε στο Τσουρούλη ότι έχετε «διαφορετικές νοοτροπίες» με το Ρίκκο, αλλά ταυτόχρονα ότι έχετε «καλή συνεργασία στα θέματα των οικονομικών εγκλημάτων»

 • Μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί 98.000 έγγραφα, κάπου 200 χιλιάδες σε hard copy, 22 εκατομ. Megabytes τα διαγραφέντα αρχεία από τη Λαϊκή Τράπεζα – αυτά δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στην εκπομπή 60 λεπτά του Τσουρούλη (το βίντεο της εκπομπής εδώ - http://www.sigmatv.com/shows/60-lepta/episodes/3619) Κατά τ΄άλλα, ο Πικής τα εξέτασε όλα στο τσακ-μπαμ και κατάφερε να εξάγει και «ασφαλή» συμπεράσματα.

 • Άκουγα πριν λίγες μέρες τον Υπουργό Υγείας να μιλά για το ΓΕΣΥ. Δεν προλαβαίνουμε, λέει, παρόλο που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, γι’ αυτό θα διαπραγματευτούμε τα χρονοδιαγράμματα με την τρόικα. Μα κύριε Υπουργέ, κότζαμ Χάρης – ώρε την π..λλού μας -  δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί επιτυχώς την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς (όπως φαίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών), δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί επιτυχώς τις ιδιωτικοποιήσεις έστω και αν υπήρχε η γραπτή δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη που οι υπάλληλοι ανάρτησαν στα κτίρια με ένα πανό ννά – με το συμπάθιο – και κατέληξε να είναι πρόταση/ εισήγηση της κυπριακής κυβέρνησης όπως ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σχετική ερώτηση του Χατζηγεωργίου, δεν κατάφερε πότε μέχρι τώρα να διαπραγματευτεί τα του Συνεργατισμού, δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί τα χρονοδιαγράμματα για καταβολή των δόσεων και κάθε λίγο και λιγάκι κινδυνεύουμε με άτακτη χρεωκοπία (λες και δεν επιτεύχθει αυτή), και θα καταφέρεις εσύ κ. Υπουργέ Υγείας να διαπραγματευτείς χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο τα πίσκαλα της τρόικας και την επόμενη δόση; Εκτός και αν εννοείς ότι θα υπάρξουν ανταλλάγματα π.χ. μεικτό σύστημα υγείας με την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών για να τις σώσουμε κι’ αυτές όπως τις τράπεζες

 • Παρεπιπτόντως, οι Κουβετιανοί φέρνουν μαζί τους μακέτες; Για να ξέρουμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Πάντως, η συμβουλή της στήλης είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το κομμάτι απέναντι από το Χίλτον. Έχει κάποια προϊστορία, αλλά και από την άλλη να μην θιγούν συμφέροντα των γνωστών και φίλων.

 • Ιδιαίτερα μειωμένος ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το Πάσχα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης. Και συμπληρώνει  «... αυτός ο μειωμένος τζίρος που υπάρχει, δυστυχώς ελέω ωραρίου διοχετεύεται προς μια πεντάδα αλυσίδων υπεραγορών και μεγάλων καταστημάτων. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο υπάρχει βιασμός του υγιούς ανταγωνισμού». Μα θα σας ακούσει η Ζέτα, κ. Κουρσάρη; Σχεδόν εμμονική έχει καταντήσει με το θέμα, έστω κι αν δεν πείθει ούτε τον εαυτό της. Πάντως, η ανάρτηση μαύρων πανιών στα καταστήματά σας και λήψη άλλων μέτρων, δεν νομίζω να της κάνουν αίσθηση, δυστυχώς. Τώρα αν κλιμακωθούν τα μέτρα σας, εξαρτάται, μπορεί να ιδρώσει τ΄αυτί της.

 • Erato Kozakou Marcoullis: ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ? ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΣΠ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ! ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥΣ?


-          Για το 2014 (δύο πρώτοι μήνες) 80.000 ευρώ στην εταιρεία Constantinou Bros Hotels γιατί «ενήργησε με γνώμονα το συμφέρον του κύριου μετόχου της, αντί για την ίση μεταχείριση όλων των μετόχων της». Για το 2013, τα μεγαλύτερα ποσά αφορούσαν στην Τράπεζα Κύπρου και μέλη του διοικητικού της συμβουλίου «για τη μη δημοσιοποίηση της αγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και για τη μη έγκαιρη ενημέρωση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας ανέρχοντας στα 500 εκατ.» («460.000 στην Τράπεζα και έξι διοικητικούς συμβούλους για τα ΟΕΔ και τον πρόεδρο για τις κεφαλαιακές ανάγκες», «100.000 στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Μαρφίν, Ευθύμιο Μπουλούτα για παραπλανητική δήλωση»). Για το 2012, το μεγαλύτερο μέρος από τις 103.000 που επιβλήθηκαν αφορά στον κ. Ανδρέα Αργυρού «ο οποίος παρουσιαζόταν ότι παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες σε επαγγελματική βάση, χωρίς να κατέχει άδεια λειτουργίας ΚΕΠΕΥ. Την ίδια χρονιά επίπληξης έτυχε και η Glenic Investments για τον ίδιο λόγο. Για το 2011, 6.4 εκατ. ευρώ στο βασικό μέτοχο της εταιρείας Sea Star, Ι. Βαρδονογιάννη, «για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών».
·  Προς Κωνσταντίνο Πετρίδη

Αν ακούσατε μιαν τσιριλιά να φτάνει ως το προεδρικό πριν λλίο ήταν η δική μου που έμαθα ότι παίζει το όνομα της Κούλλας Ζαμπέλλα πρώην προέδρου του συνδέσμου γονέων, για αντικατάσταση της Μάγδας Νίκολσον στην προεδρία του Δ.Σ. της Αγγλικής Σχολής. Έλα ένα κομμάτι επιστολής της προς την πρώην διευθύντριά του σχολείου την Deborah Duncan για να καταλάβεις. Η κ. Κουρσουμπά επήρεν ξεκάθαρη καταδικαστική θέση στο θέμα (βλ. πιο κάτω) - ευτυχώς που υπάρχουν οι Επίτροποι αλλά νομίζω το σχολείο όπως τζαι η χώρα δεν έχουν ελπίδα με τα χάλια των διορισμών των κυβερνήσεων διαχρονικά....Κούλα Ζαμπέλα - πρόεδρος του Συνδέσμου γονέων της Αγγλικής Σχολής:
"
I am sending the newsletter that students from the Active Citizenship Club have produced. I don’t know if you have received a copy but I urge you to read pages 7 & 8.
Articles are titled ‘Are you a Patriot’ and ‘25th March Commemorations’
I honestly got Goosebumps reading the article on patriotism.
It’s a shame for the English School to promote such ideas. Everybody is free to have their own beliefs but if our students don’t believe in the heroes of a country or don’t have any respect for people who have fought for their country then as an Institution that educates young people we have totally failed.
In the history of every country there have been people who gave their lives for what they believed and this is what the subject of history is all about.
To learn about all these facts."

Παρέμβαση Κουρσουμπά για άρθρο μαθητή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ μαθητή της Αγγλικής Σχολής με τίτλο “Patriotism” (Πατριωτισμός) το οποίο δημοσιεύτηκε σε έντυπο που εκδίδεται από το σχολείο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Γονέων. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή, ο σύνδεσμος επικαλέστηκε το συγκεκριμένο άρθρο για να θέσει θέμα κομματικών παρεμβάσεων και μη ορθής καθοδήγησης των παιδιών από μερίδα καθηγητών.
Ωστόσο, διαφορετική θέση εκφράζει η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Σε παρέμβασή της επικαλείται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, εξηγώντας ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περιορισμών παρά μόνο αυτών που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι: α) για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της υπόληψης των άλλων ή β) για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών.
Στην προκειμένη περίπτωση και σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του άρθρου του μαθητή, η επίτροπος επισημαίνει τα εξής: «Ο/η συγγραφέας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις υιοθετώντας μια ιδιαίτερα κριτική θέση σε σχέση με μια στάση ζωής /κοινωνικό φαινόμενο, τον πατριωτισμό. Έχω την άποψη ότι η συγκεκριμένη κριτική, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος μαζί της, παραμένει επικεντρωμένη στο φαινόμενο του πατριωτισμού χωρίς να προσβάλλει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόσωπο».
Με βάση τα παραπάνω η κ. Κουρσουμπά καταλήγει στη θέση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλλει ή με οποιοδήποτε τρόπο καταπατεί τα δικαιώματα άλλων ατόμων, ενηλίκων ή ανηλίκων». Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζει, θα ήταν αποδεχτή οποιαδήποτε άλλη αρθρογραφία η οποία θα υποστήριζε την αντίθετη άποψη.
«Η ανοχή στη διαφορετική άποψη είναι βασικό συστατικό ενός δημοκρατικού πολιτεύματος» τονίζει η επίτροπος, υπενθυμίζοντας τα όσα ανέφερε σε ομιλία της με την ευκαιρία της ημέρας του ιδρυτή της Αγγλικής Σχολής στις 17 Οκτωβρίου: «Δημοκρατικό είναι ένα σχολείο το οποίο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ένα σχολείο το οποίο βοηθά στη δημιουργία μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία όλες οι απόψεις μπορεί να ακουστούν και να υπάρχει βέβαια αντίλογος».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Φιλελεύθερος 7 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου