25 Απρ 2014

Πρωτοβουλία πολιτών μετατρέπει την είσοδο του Δημαρχείου Παραλιμνίου σε παραλία [1]Ανεξάρτητη και αυθόρμητη ομάδα ανθρώπων, μετέτρεψε την είσοδο του Δημαρχείου Παραλιμνίου σε παραλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες ενέργειες του Δήμου Παραλιμνίου, όπως οι πρόσφατες επεμβάσεις στις παραλίες της Αγίας Τριάδας, στον Κάππαρη και στη Σειρήνα, οι οποίες γίνονται χωρίς καμία επιστημονική και περιβαλλοντική μελέτη [2-5].

 Μέχρι χθες, και αφού ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δεσμεύτηκε να τερματίσει τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις, φωτογραφήθηκε αγωγός, ο οποίος φαίνεται ότι μεταφέρει άμμο από τον βυθό της θάλασσας στην στεριά, στην περιοχή «Γλυτζιά Νερά» στον Κάππαρη.

 


Δίπλα από τον αγωγό ήταν σταθμευμένο αυτοκίνητο του Δήμου Παραλιμνίου και δύο μπουλντόζες [6-7]. Στη συνέχεια, μέλη της πρωτοβουλίας μετέβησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο αγωγός για επι τόπου διαμαρτυρία και καθαρισμό της παραλίας. Κατα την άφιξη μας, διαπιστώσαμε ότι μια μπουλτόζα βρισκόταν σε λειτουργία σε γειτονικό κολπίσκο. Μόλις ο διαχειριστής της μπουλτόζας αντιλήφθηκε ότι τον φωτογραφίζαμε, κάλεσε την αστυνομία, η οποία διερεύνησε την υπόθεση. Επιπλέον, δίπλα στον αγωγό ήταν παρκαρισμένο και πάλι αυτοκίνητο του Δήμου Παραλιμνίου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απαιτεί:
·         Την προστασία των φυσικών ακτών και των δημόσιων παραλιών,
·         Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας,
·         Την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, όπως ο «περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος» και την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής.
Συγκεκριμένα, αναφέρουμε κάποιες από τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών:
Περιβάλλον: Με το να ξεριζώνουμε την παράκτια χλωρίδα, καταστρέφουμε την φυσική φυτοπροστασία των παραλιών. Έτσι, δημιουργείται διάβρωση, την οποία για να αντικρούσουμε αρχίζουμε να κατασκευάζουμε κυμματοθραύστες και να φέρνουμε άμμο από άλλες παραλίες. Η αλυσίδα της καταστροφής γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Οι βράχοι ανήκουν στο φυσικό τοπίο μιας ακτής. Χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και αποτελούν μέρος της φυσικής ζωνοποίησης της ακτής. Οι βράχοι αποτελούν επίσης φυσική προστασία κατά της διάβρωσης της ακτής και οι ίδιοι αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα.
Κοινωνία: Η παράκτια ζώνη υπήρξε πάντοτε ένας χώρος που ανήκε σε όλους και σε κανένα. Σε μια εποχή όπου οι κοινωφελείς χώροι και τα αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα, το δικαίωμα του κάθε πολίτη να απολαμβάνει τις ακτές και τις παραλίες, οι οποίες αποτελούν τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, πρέπει να διασφαλιστεί και να τεθεί πάνω από τα κέρδη και τις επενδύσεις.
Οικονομία: Καμιά επένδυση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την φυσική παράκτια ομορφιά της περιοχής και να την αντικαταστήσει στην καρδιά και την ανάμνηση του κάθε επισκέπτη. Ας υπερασπίσουμε ότι μας κάνει μοναδικούς, παρά να προσπαθούμε συνεχώς να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε άλλο ένα τουριστικό θέρετρο χωρίς ταυτότητα.


Σαν πρωτοβουλία:
¨       Είμαστε υπέρ της αειφόρου αναβάθμισης των κοινωφελών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής, εάν και εφόσον χρειάζονται (π.χ. επέκταση πεζόδρομου, κατασκευή ποδηλατοδρόμου, συντήρηση και αναβάθμιση παραθαλάσσιων εκδρομικών χώρων, δημιουργία δημόσιων αποχωρητηρίων).
¨       Πιστεύουμε ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να προασπίζουν το δημόσιο όφελος και να διασφαλίζουν την προστασία των φυσικών πόρων που μας έχουν απομείνει.
¨       Είμαστε εναντίον σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παράκτιων περιοχών και σχετικών υπηρεσιών, και κυρίως στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και το χαρακτήρα τους (π.χ. κοπή και καρατόμηση – «κλάδεμα» – δέντρων, τσιμεντοποίηση χώρου, νέες οικοδομές).   
¨       Οι ακτές αποτελούν κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι σε οποιοδήποτε φορέα ή αρχή.
Ακτές φυσικές, όχι παραλίες τεχνητές!


Σημειώσεις:
[2] Οι καλαμίες της Αγίας Τριάδας:

Για πληροφορίες: Μαρία Χατζημιχαήλ, τηλέφωνο: 99580529 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου