7 Μαρ 2014

Και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης - στη χώρα των Βάσκων - διαδηλώνουν ενάντια στην τρόικα -η τανάλια ίσως να κλείνει από διάφορες πλευρέςΤη Δευτέρα 3 Μαρτίου στο Μπιλμπάο της αυτόνομης «χώρας των βάσκων» στην Ισπανία, χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «Troika Go Home» για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας της ΕΕ, των μνημονίων, της Τρόικας. Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η συνδιάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πόλη τους. Στη συνάντηση του ΔΝΤ παρούσα ήταν και η Διευθύντρια του, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρόλο που στα
social media (και ιδιαίτερα στοTwitter) υπήρχε μεγάλη ροή ειδήσεων, με δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από τις διαδηλώσεις στο Μπιλμπάο με τις χιλιάδες κόσμου, εντούτοις τα mainsteam MME (διαδικτυακά και έντυπα) τηρούσαν τη σιγή των αμνών, όπως συνηθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν κλονίζεται η «πίστη» στα «ιδεώδη» της ΕΕ. Ετσι και αλλιώς, η Ευρώπη έχει ήδη «κακό όνομα» στον ευρωπαϊκό νότο. Και τώρα, προσπαθεί να πουλήσει τον εαυτό της στους Ουκρανούς ως «εναλλακτική λύση». Οπότε, τέτοιες εικόνες θα χαλούσαν την εικόνα της δυτικής αφήγησης στο ουκρανικό ζήτημα.

Σε ρεπορτάζ του πριν 2 χρόνια Ελληνικό πολιτικό περιοδικό έγραφε: "Όχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν! Άλλωστε είναι πάγια πρακτική του ΔΝΤ να εξαγοράζει δημοσιογράφους για να παπαγαλίζουν υπερ της αναγκαιότητας των μέτρων, όπου κι αν έχει βρεθεί ανά τον κόσμο!
Και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση."

Aν εξαγοράζονται τα ΜΜΕ για να εργάζονται ως πιόνια της Ε.Ε. δεν κρίνεται μόνο από τη σιωπή τους στις διαδηλώσεις κατά της Τρόικας στο εξωτερικό, αλλά μπορεί να το αντιληφθεί κανείς ρίχνοντας μια ματιά και στην κυπριακή πραγματικότητα.  Πρόσφατο παράδειγμα ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου τα εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλα τα κακά της ανθρωπότητας θα χτυπούσαν το νησί της Αφροδίτης, αν λέγαμε «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις.
Αν μη τι άλλο, το διαδίκτυο με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του αποτελεί μια πηγή όασης για εξεύρεση της αλήθειας.  


Της Γιώτας Δημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου