7 Μαρ 2014

Αν δεν παραιτηθεί ή αντικατασταθεί ο Ιωνάς μετά και από την απόφαση του Δικαστηρίου, τότε προφανώς ..θα υπάρχει θεσμικό και νομικό πρόβλημα[Αναδημοσίευση της ανακοίνωσης τωνCommittee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA)]
Οι κατηγορίες εναντίον μελών της CABS αποσύρθηκαν και οι ακτιβιστές αποζημιώθηκαν για σωματική βλάβη 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε πρόστιμο σε λαθροθήρα


Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων περιβαλλοντικών ακτιβιστών της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter – CABS) αποσύρθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και οι ακτιβιστές έλαβαν αποζημίωση ύψους € 7,000 από έναν παγιδευτή αμπελοπουλιών, στον οποίο μάλιστα επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους € 500 για την κατοχή και χρήση παράνομων μηχανισμών παγίδευσης (60 ξόβεργων). Η απόφαση του Δικαστηρίου νομιμοποιεί τις ενέργειες της CABS και του Ιδρύματος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (Foundation Pro Biodiversity – SPA), διακηρύσσοντας δημόσια ότι ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα. Η CABS και το SPA καλούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, να αναλάβει άμεσα την πολιτική ευθύνη για την ανοχή που επιδεικνύεται στο θέμα της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και τη στοχοποίηση των ακτιβιστών. Η υποστήριξη του λόμπι των λαθροθήρων και η παραβίαση του κράτους δικαίου θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων περιβαλλοντικών ακτιβιστών της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (Committee Against Bird Slaughter – CABS) αποσύρθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και οι ακτιβιστές έλαβαν αποζημίωση ύψους € 7,000 από έναν παγιδευτή αμπελοπουλιών, στον οποίο μάλιστα επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους €500 για την κατοχή και χρήση παράνομων μηχανισμών παγίδευσης (60 ξόβεργων)… Η CABS και το SPA καλούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, να αναλάβει άμεσα την πολιτική ευθύνη για την ανοχή που επιδεικνύεται στο θέμα της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και τη στοχοποίηση των ακτιβιστών

Η καταγγελία υποβλήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2013. Τέσσερα μέλη της CABS εντόπισαν περίπου 60 ξόβεργα σε μία μη περιφραγμένη περιοχή κοντά στο Δημοτικό Δάσος Σωτήρας. Ενώ μάζευαν τα ξόβεργα από τους θάμνους, δύο άνδρες κατέφθασαν στο σημείο, ο νεαρότερος από τους οποίους κρατούσε ένα μακρύ ξύλινο ρόπαλο. Οι τέσσερις ακτιβιστές για την προστασία των πουλιών άρχισαν να τρέχουν, αλλά σε κάποιο σημείο ο νεαρός άνδρας άρπαξε έναν από αυτούς και άρχισε να τον γρονθοκοπεί και να τον κτυπά με το ρόπαλο. Δύο από τα μέλη της CABS, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βοηθήσουν τον συνάδελφο τους, κτυπήθηκαν επίσης άσχημα. Ως αποτέλεσμα, ένα μέλος της CABS τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό μάτι και το πόδι του. Επιπλέον, ο Υπεύθυνος της Έρευνας Πεδίου της CABS, Andrea Rutigliano, ο οποίος κατέγραφε σε κάμερα το όλο περιστατικό, έφερε σοβαρά τραύματα στο αυτί του (διάτρητο τύμπανο αυτιού) και την πλάτη του. Οι δύο λαθροθήρες έκλεψαν επίσης την ψηφιακή βιντεοκάμερα και το κινητό τηλέφωνο ενός από τους ακτιβιστές, ενώ παράλληλα έσπασαν τα γυαλιά του.


Οι ακτιβιστές για την προστασία των πουλιών έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου ο Υπεύθυνος της Έρευνας Πεδίου της CABS υποβλήθηκε σε εξετάσεις για πιθανή βλάβη στην ακοή του. Στη συνέχεια, μετέβησαν όλοι μαζί στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας για να υποβάλουν επίσημη καταγγελία. Εκεί, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τα μέλη της CABS ότι οι λαθροθήρες υπέβαλαν ήδη επίσημη καταγγελία εναντίον τους για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, καταστροφή των καλλιεργειών τους και επίθεση εναντίον τους. [1] Ένας από τους δύο λαθροθήρες παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι τα μέλη της CABS κατάσχεσαν τα ξόβεργα του, αλλά παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που πήγαν στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν για να κλέψουν αγγούρια και ντομάτες από τις καλλιέργειες του. Επιπλέον, όχι μόνο παραδέχτηκε ότι έκλεψε τη βιντεοκάμερα και το κινητό τους, αλλά στην πραγματικότητα επέστρεψε τον κλεμμένο εξοπλισμό στην αστυνομία. Ωστόσο, αντί να διώξουν τους λαθροθήρες, οι αστυνομικοί κατηγόρησαν τα μέλη της CABS για παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας, καταστροφή των καλλιεργειών τους και επίθεση εναντίον των λαθροθήρων.

Ο Andrea Rutigliano, υπεύθυνος της έρευνας πεδίου της CABS, ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους οι κατηγορίες εναντίον μας αποσύρθηκαν και αποδόθηκε περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Χαιρετίζουμε επίσης τη δήλωση του Δικαστή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης τόνισε ότι η παγίδευση πουλιών είναι ένα διαδεδομένο έγκλημα στην περιοχή της Αμμοχώστου και ότι τα άγρια πουλιά και η φύση θα πρέπει να προστατευθούν σοβαρά.  Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε και να πραγματοποιούμε περιοδείες προστασίας πουλιών κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κύπρο, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι το σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα της παράνομης, μη επιλεκτικής και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας πουλιών στο νησί έχει αποτελεσματικά και οριστικά καταπολεμηθεί από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας».

 Ωστόσο, μετά από τη διακοπή της ανοιξιάτικης περιοδείας προστασίας πουλιών το 2013 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, όλες οι εκκλήσεις για συνεργασία και παροχή βοήθειας προς την CABS απορρίπτονταν ή παραγνωρίζονταν συστηματικά από το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς. [3] Ως αποτέλεσμα, υποβλήθηκαν ήδη και εξετάζονται επίσημα παράπονα και καταγγελίες στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων της Ευρώπης. [4]

Παρά το γεγονός ότι η CABS δραστηριοποιείται στην Κύπρο σε μικρή όμως κλίμακα ήδη από το 2001, οι περιοδείες προστασίας πουλιών ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται πιο συστηματικά από την άνοιξη του 2008, σε συνεργασία με το SPA. [2] Μέχρι την άνοιξη του 2013, οι περιοδείες προστασίας πουλιών πραγματοποιούνταν υπό τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών και υπηρεσιών πάταξης της λαθροθηρίας. Ωστόσο, μετά από τη διακοπή της ανοιξιάτικης περιοδείας προστασίας πουλιών το 2013 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, όλες οι εκκλήσεις για συνεργασία και παροχή βοήθειας προς την CABS απορρίπτονταν ή παραγνωρίζονταν συστηματικά από το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς. [3] Ως αποτέλεσμα, υποβλήθηκαν ήδη και εξετάζονται επίσημα παράπονα και καταγγελίες στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων της Ευρώπης. [4]

«Ελπίζουμε ότι, μετά και από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα αντιληφθεί ότι η λαθροθηρία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρατηρούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα σταματήσει να μποϋκοτάρει τις περιοδείες προστασίας πουλιών που πραγματοποιούμε. Χρειαζόμαστε αστυνομική υποστήριξη για τις επερχόμενες δραστηριότητες παρακολούθησης και καταγραφής που θα πραγματοποιήσουμε την άνοιξη και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι στο συμφέρον της κυβέρνησης να θέτει τις ζωές Ευρωπαίων πολιτών σε τόσο μεγάλο κίνδυνο ενώπιον των τοπικών παγιδευτών και της οργανωμένης μαφίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις αρμόδιες αρχές να καταπολεμήσουν τη λαθροθηρία αμπελοπουλιών», τόνισε ο Rutigliano.

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Andrea Rutigliano – Field Investigations Officer
Committee Against Bird Slaughter (CABS)

Κλείτος Παπαστυλιανού – Επιστημονικός Συνεργάτης Ενάντια στη Λαθροθηρία Πουλιών στην Κύπρο
Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA)

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Παρά το γεγονός ότι η CABS και το SPA κράτησαν ένα χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ μέχρι το τέλος των αστυνομικών ερευνών και την παρουσίαση όλων των αποδεικτικών στοιχείων στο Δικαστήριο, η υπόθεση έχει ήδη δημοσιευτεί από την Κυπριακή Αστυνομία και στη συνέχεια από τον τύπο. Βλ.:
- Γραφείο Τύπου Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου – Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Τετάρτη, 02/10/2013, «Αστυνομικό Δελτίο Αρ.2: Επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης». Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
- Ο Φιλελεύθερος, Τετάρτη, 02/10/2013, σελ.12, «Έξι στο νοσοκομείο μετά από καβγά: Αιτία η χρήση ξόβεργων για αμπελοπούλια»
[2] Οι περιοδείες προστασίας πουλιών είναι μεγάλες έρευνες πεδίου και εκστρατείες πάταξης λαθροθηρίας ταυτόχρονα, οι οποίες διοργανώνονται από την CABS και το SPA κατά τη διάρκεια των δύο αποδημητικών περιόδων κάθε χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, με δύο βασικούς στόχους:
  •     Τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου της μαζικής χρήσης μη επιλεκτικών μεθόδων παγίδευσης και θανάτωσης – όπως τα ξόβεργα, τα δίχτυα και οι ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές – στα είδη και τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών ∙
  •      Τον εντοπισμό και την αναφορά όσων το δυνατό περισσότερων σημείων παράνομης παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, έτσι ώστε να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τους λαθροθήρες, να κατασχέσουν τα μέσα παγίδευσης και να διασφαλίσουν ένα ασφαλές αποδημητικό πέρασμα για τα πουλιά.
[3] “Chapter 4.3: Political Reaction and the Forced Suspension of the CampκαιChapter 4.4: Political Support and Underpinning of the Poachers’ Lobby”, in Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA), Field Report: Spring 2013 Bird Protection Camp, 5 April – 5 May 2013. Bonn and Bielefeld, Germany: Monday, 22/07/2013, σελ. 6-9 και 10-14. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας
[4] Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA), Δελτίο Τύπου: Η CABS διοργανώνει την επόμενη ανοιξιάτικη περιοδεία προστασίας πουλιών – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η συνεργασία μεταξύ της CABS και της Κυπριακής Αστυνομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Βρυξέλλες, Βόννη και Λευκωσία: Πέμπτη, 06/02/2014. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου