21 Μαρ 2014

Όταν το φάντασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρυκολακιάζει

Της Γιώτας Δημητρίου


Έχω την εντύπωση πως οι εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα θυμίζουν τις τραγικότερες μέρες της ανθρωπότητας και στέλνουν σήματα SOS για ενδεχόμενη επανάληψη της ιστορίας.

Η οικονομική εξαθλίωση των λαών της Ευρώπης λόγω μνημονίων και άλλων αποφάσεων (μέτρων λιτότητας) της ΕΕ, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η άνοδος του φασισμού (που πάντα καραδοκεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης, βλέπε οικονομική κρίση ‘29) τα γεγονότα στην Ουκρανία, οι ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές που ετοιμάζονται να μπουν στον Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο. Όλα αυτά ετοιμάζουν το έδαφος για ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Επειδή πέρα από το ότι η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, επιβάλλεται να γνωρίζουμε καλά την ιστορία για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, να υπενθυμίσουμε ότι αιτία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν (και) η τάση των φασιστικών κρατών Γερμανίας και Ιταλίας, όπως και της συμμάχου τους Ιαπωνίας, να κυριαρχήσουν τον κόσμο. Να διεκδικήσουν, δηλαδή, την ηγεμονία από την Μ. Βρετανία, αλλά και αντιστρέψουν την πορεία που είχε ξεκινήσει με τη Γαλλική και ακολούθως με τη ρωσική επανάσταση.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την επίθεση της Γερμανίας και την κατάληψη της Πολωνίας, μετά της Δανίας και στη συνέχεια Νορβηγίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Γαλλίας. Δεν θα γράψω αναλυτικά τις μάχες, ούτε θα αναφερθώ σε εκείνες τις τραγικές εικόνες στις οποίες μπορεί να δει κανεις νεκρά ή σκελετωμένα παιδιά σε Ελλάδα και άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το αποτέλεσμα τα λέει όλα: περίπου 55,5 εκατομμύρια νεκροί από μάχιμο και άμαχο πληθυσμό των εμπόλεμων χωρών και εκατομμύρια τραυματίες.
 Οι φασίστες δημιούργησαν ένα πόλεμο, το φοβερότερο από όσους γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Βομβαρδισμοί, δολοφονίες, οι φασίστες άρπαζαν τα τρόφιμα του λαού για να ταϊζουν το στρατό, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων ήταν ότι πιο απάνθρωπο έχουν σκεφτεί ποτέ ανθρώπινα μυαλά και άλλα πολλά αποτελούν κομμάτια του αποτρόπαιου αυτού εφιάλτη.

Όταν λοιπόν σήμερα «χιτλερικά κόμματα και οργανώσεις» υψώνουν κεφάλι, οι άνθρωποι οφείλουν να τους κόψουν άμεσα τη φόρα. Και όχι να τα αποκαλούν «καλά παιδιά», Αρχιεπίσκοπε μου. Όχι να κλείνουν τα μάτια πως δεν βλέπουν τίποτα το μεμπτό σε αυτές τις οργανώσεις, κύριε Ιωνά μου.

Τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή μας (βλέπε φυσικό αέριο), οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, τα γεγονότα στην Ουκρανία, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον οικονομικό αναβρασμό αλλά και την άνοδο του φασισμού ανά το παγκόσμιο, είναι στοιχεία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Από την άλλη, η ΕΕ έχει δείξει πλέον για τα καλά το πραγματικό της πρόσωπο, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να εθελοτυφλούν ή να προπαγανδίζουν. Η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση που κάνει τα πάντα (ακόμα και στρατιοτικοπολιτικά) για να απομυζά τον πλούτο των χωρών και να ρίχνει ανελέητα τους λαούς σε μια οικονομική κόλαση με εισιτήριο τα μνημόνια και τα λεγόμενα «μέτρα λιτότητας». Και είναι γνωστός και ο ρόλος της στα λουτρά αίματος στη Γιουγκοσλαβία. Όσο για την πρόσφατη «νίκη» των ναζί στην Ουκρανία, την πέτυχαν με τις «ευλογίες» της ΕΕ.

Η ιστορία είναι εκεί και μας διδάσκει (ή τελοσπάντων πρέπει να μας διδάσκει).
Ας μην αφήσουμε να εξελιχθεί κανένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αντί αυτού, ας κάνουμε αυτό που έγραψε ένα τύπος στο
Twitter: “Μάγκες αντί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ας το πάμε για μια Παγκόσμια Επανάσταση». Οι λαοί του κόσμου είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους δυνάστες του κόσμου και τα πιόνια τους, άρα και με περισσότεροι δύναμη. Σαν οι λαοί το θελήσουν μπορούν να κυριαρχήσουν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: το θανάσιμο πλήγμα στο Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ το κατάφερε ο Κόκκινος Στρατός κι έτσι έληξε η πιο εφιαλτική περίοδος της ανθρωπότητας. Αυτή την εφιαλτική περίοδο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την ξαναζήσουμε. Δεν γίνεται ούτε δείγμα εκείνης της περιόδου να αφήσουμε να ξαναδιαδραματιστεί. Δεν γίνεται οι νεοναζιστές να ετοιμάζονται να καθισουν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.
Όλα μας επιβεβαιώνουν: πρέπει να δώσουμε και πάλι ζωή στο όραμα του σοσιαλισμού, γιατί είναι η μόνη οδός.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε γράψει «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να κάνει όλο τον κόσμο σοσιαλιστικό, αλλά ποιος θα μπορούσε να μας εγγυηθεί πως θα υπάρχει κόσμος για να γίνει σοσιαλιστικός; Αυτό που προέχει είναι η επιβίωση του κόσμου. Το βασικό καθήκον μας σήμερα είναι να σώσουμε την ειρήνη. Ακόμα και όταν δρούμε βίαια, την ειρήνη πρέπει να έχουμε στο νου μας. Η εξατομικευμένη βία δεν προκαλεί πόλεμο, προκαλεί μόνο ταραχή στους έχοντες και κατέχοντες.Που αλίμονο μας αν πάψουν να μας φοβούνται εντελώς. Θα μας ψήσουν».
«Άλλωστε, στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής ανισορροπίας και ενδοκαπιταλιστικού τρόμου, οι περιορισμένης εκτάσεως πόλεμοι, ολοένα και περισσότερο μοιάζουν να γίνονται πιο αναπόφευκτοι απ’ ό,τι ήταν την εποχή της ισορροπίας του τρόμου. Οι περιορισμένοι πόλεμοι προετοιμάζουν τον Γ’ Παγκόσμιο  Πόλεμο που έρχεται και που δεν πρέπει να μας πιάσει στον ύπνο. Ο καπιταλισμός πήδηξε επιδέξια πολλά παλούκια, αλλά το τελευταίο προορίζεται για τον ανασκολοπισμό του.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν ενδοκαπιταλιστικοί. Δεν τους προκάλεσαν οι μαρξιστές και οι κομμουνιστές. Οι μαρξιστές δεν αγαπούν τον πόλεμο. Απλώς είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση όταν ένας πόλεμος προκύπτει από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις. Και, φυσικά, πάντα εκμεταλλεύονται προς όφελος τους τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις. Αν ηρεμήσουν οι καπιταλιστές, που δεν θα ηρεμήσουν ποτέ εξαιτίας της ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας τους, θα ηρεμήσουν και οι μαρξιστές. Μ’ άλλα λόγια, όσο υπάρχει η ταξική κοινωνία πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Κι εμείς οι μαρξιστές, που δεν ξεχάσαμε τον Λένιν, να είμαστε έτοιμοι για επανάσταση στα πλαίσια ενός ενδοκαπιταλιστικού πολέμου, που δεν το επιδιώξαμε. Μέχρι να εκραγεί αυτός ο πόλεμος, ας περιοριστούμε στις δολιοφθορές και την «τρομοκρατία», στην περίπτωση, βέβαια, που εκτός από μαρξιστές είμαστε και λενινιστές».

Τα πιο πάνω ο Βασίλης Ραφαηλίδης τα έγραφε πριν από 15 χρόνια και ίσως σήμερα αυτός ο πόλεμος, ο Γ’ Παγκόσμιος,  να είναι προ των πυλών. Αυτό δείχνουν οι σημερινές καταστάσεις στον κόσμο. Το απευχόμαστε, αλλά αν είναι έτσι, τουλάχιστον ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος  ας μας βρει έτοιμους (κι όχι στον ύπνο που λέει κι ο Ραφαηλίδης), διαβασμένους και....με το μέρος «των καλών».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου