14 Μαρ 2014

Το Κίνημα «Διεκδικούμε το δημόσιο χώρο στην Παλιά Λευκωσία»Το Κίνημα «Διεκδικούμε το δημόσιο χώρο» έκανε δυναμικά την εμφάνισή του. Αρχικά με το διαμοιρασμό φυλλαδίων στην παλιά πόλη για να εξηγήσει την έννοια του δημόσιου χώρου της σημασίας του και την καταπάτησή του από τοπικές δομές (στη συγκεκριμένη περίπτωση δήμος Λευκωσίας) και το τοπικό κεφάλαιο (βλέπε καφετέριες- μανιτάρια), αλλά και πιο δημιουργικά με το ακόλουθω βίντεο-παρωδία:

Το Κίνημα «Διεκδικούμε το δημόσιο χώρο στην Παλιά Λευκωσία», παρεβρέθηκε δυναμικά στη συνέλευση κατοίκων/ θαμώνων/ καταστηματαρχών της παλιάς Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε στο πρώην σινεμά Παλλάς, την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014. Η ενημέρωση από τη σχετική σελίδα του κινήματος:
«Επιτυχημένη η παρέμβαση της "Διεκδίκησης Δημόσιου Χώρου" στην συνέλευση κατοίκων/θαμώνων/καταστηματαρχών της παλιάς Λευκωσίας στο πρώην σινεμά Παλλάς. 

Τουλάχιστον 10 από τις 15 παρεμβάσεις που έγιναν από τον κόσμο που συμμετείχε, έκαναν λόγο για έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων για τον κόσμο, την έλειψη χώρου πρασίνου και την κατάληψη δημόσιων χώρων από ιδιωτικά καφ-εστιατόρια, όπου εξαφανίζονται και τα δημόσια παγκάκια.

Σε μια από τις παρεμβάσεις, χαρακτηριστηκε ο δήμαρχος υπηρέτης του κεφαλαίου που δεν ενδιαφέρεται για τον δημόσιο χώρο. Οι παρεμβαίνοντες, πέταξαν τρικάκια στην αίθουσα και αποχώρησαν φωνάζωντας "Ζήτω ο λαός - Κάτω το κεφάλαιο". Στη συνέχεια, υπήρξε έντονη παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από την αίθουσα (με πολιτικά και χωρίς), χωρίς ωστόσο να γίνει οτιδήποτε.

Την σειρά πήραν αρκετά άλλα άτομα, κάτοικοι και μη, που είπαν/κάλυψαν όλα όσα θα θέλαμε να πούμε σαν κίνημα.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στον δήμαρχο από τους πολίτες, στην ουσία δεν απαντήθηκαν ευθέως (όσο αφορά την Φανερωμένη και τους δημόσιους χώρους εντός των τειχών συγκεκριμένα) και απλώς περιορίζονταν στο ότι υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια να χωριστεί η πόλη σε 3 διαφορετικές ζώνες, πράγμα που επανέλαβε 4-5 φορές.

Όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν, καταγράφηκαν από τον φακό του κινήματος. Θα σας τα παρουσιάσουμε όταν και εφόσον ετοιμαστεί το βίντεο.
(Στη αρχική εικόνα βλέπετε τα τρικάκια που πετάχτηκαν σε μια από τις παρεμβάσεις)
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά!»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου