14 Φεβ 2014

Ο Αλουπός εχώννετουν τζι’ ο νούρος του εφαίνετουνΗ ρήση αυτή τη φορά δεν αφορά στις αλεπούδες, αλλά στο βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Κυπριανού πρώην πρόεδρο (για τρεις θητείες παρακαλώ) της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (τώρα πως η άγρια ζωή διατηρείται μέσω του κυνηγίου μόνο η συγκεκριμένη ομοσπονδία μπορεί να διευκρινήσει).  Ο κος. Ανδρέας Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατέθεσε στις 31 Οκτωβρίου 2013 πρόταση, νόμου ώστε να τροποποιηθεί ο Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος ώστε να περιληφθεί η αλεπού στον ορισμό του όρου «θήραμα». Ο συγκεκριμένος βουλευτής, δεν προασπίζεται για πρώτη φορά, μέσω της βουλευτικής του ιδιότητας, τα «δίκαια» των συναδέλφων του κυνηγών, αφού το 2008 κατέθεσε πρόταση ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος για την Προστασία και Διαχείριση Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, ώστε να διευθυτείται εξωδίκως η χρήση δολωμάτων με δηλητήτριο ή αναισθητικό, η χρήση δικτύων και ξόβερων και η θανάτωση προστατευόμενων πτηνών. Ο κος. Κυπριανού κλήθηκε πολλές φορές να τεκμηριώσει επιστημονικά τη συγκεκριμένη πρόταση για τροποποίηση, χωρίς να το πράξει, αγνοώντας επιδεικτικά με αυτό τον τρόπο τους πάντες πλην των «συναγωνιστών-κυνηγών».

Το ιστορικό των τροποποιήσεων συγκεκριμένων σχετικών νομοθεσιών καταδεικνύει ότι οι βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου (Κυριάκος Χατζιηγιάννης, Σωτήρης Σαμψών, Γεώργιος  Γεωργίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Βαρνάβας και Ζαχαρίας Κουλίας), περιοχή η οποία θεωρείται η σημαντικότερη παγίδευσης πουλιών, κόπτονται ιδιαίτερα για την .... άγρια ζωή και εκμεταλλευόμενοι την βουλευτική τους ιδιότητα προωθούν τέτοιου είδους τροποποιήσεις. Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει στοιχειοθετηθεί, πόσο μάλλον να στηριχθεί σε επιστημονικά τεκμήρια, πολλές φορές αντιπαρέρχοντας, τις αντιδράσεις και αντίθετες απόψεις τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για το κυνήγι της αλεπούς, ήδη το Ταμείο Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν προτίθεται να επιτρέψει το κυνήγι της αλεπούς. Εννοείται πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές αγρόν ηγόρασαν.

Μετά τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφή ώστε να εμποδιστεί η συγκεκριμένη τροποποίηση, αποφασίστηκεν όπως στο παρόν στάδιο χρησιμοποιηθούν μέθοδοι εκφοβισμού σε περιοχές με κτηνοτροφικά υποστατικού, αφού υπάρχει ισχυρισμός ότι αλεπούδες προκαλούν ζημιές εκεί. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Ταμείο Θήρας εντόπισε περιστατικά πυροβολημένων και κακοποιημένων αλεπούδων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εξίσου σημαντικό με την προστασία ειδών άγριας ζωής και των όσων ακόμα και νομοθετικά τους υποβάλλεται, είναι τα ζητήματα χρηστής διοίκησης και σύγκρουσεις συμφερόντων που αποτελού συχνό φαινόμενο στη κυπριακή βουλή και γενικότερα ανάμεσα σε δημόσιους αξιωματούχους. Φαίνεται να μην έχει γίνει ακόμα αντιληπτό, ότι όλοι αυτοί λογοδοτούν στο λαό στο σύνολό του και όχι μόνο στις ομάδες οι οποίες τους εξέλεξαν και των οποίων φαίνεται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και πάμπολλα παραδείγματα, τόσο το πιο πάνω όσο και άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες έγινε και γίνεται αναφορά σε άρθρα της 2ηΑ.

Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα της αλεπούς, αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής τόσο για αποτροπή άδικων και παράλογων νομοθετημάτων και πολιτκών πρακτικών, όσο και λογοδοσίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες απόφυγής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου