14 Φεβ 2014

Αντιμνημονιακές Κινητοποιήσεις

Οι φωνές κατά των ιδιωτικοποιήσεων (πλέον πιο σικ «αποκρατικοποιήσεων») αυξάνονται και αποκτούν ένταση: Την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου οι συντεχνίες ΑΗΚ-ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΥΒΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ κατήλθαν σε τρίωρη στάση εργασίας ως ένδειξη της αντίδρασής τους στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Οι συντεχνίες σημείωσαν ότι αυτή ήταν μια προειδοποιητική στάση εργασίας και σε περίπτωση που το σχετικό νομοσχέδιο εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι/ ες θα κατέλθουν σε 24ωρη αρχικά προειδοποιητική στάση εργασίας με προοπτική την περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων διεκδικητικά και δυναμικά. Οι διαμαρτυρόμενοι/ ες επεσήμαναν ότι επιθυμία τους είναι να διαφυλάξουν τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται και που αποτελεί εθνικό πλούτο και κοινωνικό αγαθό, ενώ σημείωσαν ότι «η ιδιωτικοποίηση θα είναι καταστροφική για τον τόπο».


Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου το προσωπικό της ΣΥΤΑ πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας έξω από το προεδρικό, όπου συνεδρίαζε το υπουργικό για το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι εκατοντάδες εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν έκλεισαν την είσοδο του προεδρικού και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στο ξεπούλημα της CYTA» και «Το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό» κάλεσαν το Υπουργικό και τον Πρόεδρο να διαβουλευθούν με το προσωπικό πριν τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης, επιδίδοντας και σχετικό υπόμνημα.

Αφού δεν εισακούστηκαν το προσωπικό της ΑΗΚ, ΣΥΤΑ και Αρχής Λιμένων κατέρχεται σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου με πιθανότα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων ενάντια στο ωράριο Σιακόλα: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως οι περιπτεριούχοι και αρτοποιεία, εμπορικός κόσμος και συντεχνίες αντιδρούν με τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου  των καταστημάτων και ζητούν την άρση και κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος αφού αποδεδειγμένα πλέον τους πλήττει σοβαρά και ευνοεί κάποιους ελάχιστους. Υπεραγορές, ο  Παγκύπριος Σύνδεσμος Περιπτεριούχων και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος αρτοποιών μαζί με άλλους επηρεαζόμενους σχετικών κλάδων καλούν την παρέμβαση του προέδρου της δημοκρατίας για την κατάργηση του διατάγματος ως έχει, δηλώνοντας ταυτόχρονα διατεθειμένη να συζητήσουν για το θέμα του τουριστικού ωραρίου όπως γινόταν παλαιότερα.

Μαθητική κινητοποίηση για κόμιστρα – αποχή από τα μαθήματα: Την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, οι μαθητές/ τριες των τεχνικών σχολών κατήλθαν σε αποχή από τα μαθήματά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή κομίστρων. Στο πλευρό των μαθητών/ τριών παραμένει η Παγκύπρια Επιτροπή Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών που επισημαίνει ότι στις τεχνικές σχολές φοιτούν πολοί άποροι με κίνδυνο μερίδα μαθητών/ τριών να κινδυνεύουν με τη διακοπή της φοίτησής τους λόγω αδυναμίας καταβολής των κομίστρων. Σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών αναφέρεται στη λήψη μέτρων που πιθανώς να προκαλέσουν αναταραχή σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και επισημαίνει ότι «αυτό το μέτρο όπως και άλλα που προωθούνται τον τελευταίο χρόνο από την Κυβέρνηση έχουν στόχο να υποσκάψουν το ρόλο και τη σημασία της Τεχνικής Εκπαίδευσης». Τελικά, μετά την Τρίτη αναβολή της συζήτησης του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών σε διάστημα μερικών βδομάδων, οι μαθητές/ τρίες ανέβαλαν την αποχή τους, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου