28 Φεβ 2014

Μια βδομάδα στους δρόμους: οι δυναμικές των κινητοποιήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ως κομβικό σημείο στην εξέλιξη των κοινωνικών κινημάτωνΗ οργή των εργαζομένων στην ΑΗΚ ξέσπασε έξω από τη βουλή τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου.  Γιουχαΐζοντας τους βουλευτές και φωνάζοντάς τους «πουλημένους», εκατοντάδες εργαζόμενοι της Αρχής Ηλεκτρισμού έσπασα τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας από αγανάκτηση και οργή και περικύκλωσαν το κτίριο της βουλής όπου μέσα διεξαγώταν η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων.  Παρόλον ότι προσπάθησαν  να μπουν στο κτίριο της βουλής δεν τα κατάφεραν και άρχισαν να κτυπούν τα παράθυρα της αίθουσας του ισογείου όπου συζητείτο το νομοσχέδιο που κρατά τις τύχες του. Λεμόνια, μπουκάλια,κροτίδες και δακρυγόνα υπήρξαν τα όπλα που χρησιμοποίησαν από τη μια οι διαδηλωτές και από την άλλη η αστυνομία που τους απέκοπτε.
Η ένταση αυξήθηκε με την εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών στη βουλή, ο οποίος φαίνεται, στα βίντεο που προβλήθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, να απευθύνεται με βλοσυρό ύφος στους διαδηλωτές.
Αναλυτικά για τις κινητοποιήσεις - http://erascy.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html

Το βίντεο από την αποχώρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου λίγες ώρες μετά ήταν χαρακτηριστική της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η λαϊκή δυσφορία  που πλέον μετετράπηκε σε αγανάκτηση και οργή

Ταυτόχρονα, το προσωπικό στη ΣΥΤΑ βλέποντας τις αντιδράσεις, κατήλθαν σε αυθόρμητη τρίωρη στάση εργασίας και ως ένδειξη συμπαράστασης στους συνάδέλφους τους της ΑΗΚ.

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, το χορό άνοιξαν οι μαθητές με ολοήμερη αποχή από τα μαθήματά διαμαρτυρόμενοι στην επιβολή κομιστρο, με το θέμα να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Το απόγευμα, οι οργανώσεις που διοργάνωσαν στις 14 Δεκεμβρίου και στις 4 Φεβρουαρίου κινητοποίηση κάτω από το σύθημα η «Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» στέκονται στο πλευρό του προσωπικού των ημικρατικών οργανισμών που κινδυνεύουν πιο άμεσα από τη στρόφιγγα των ιδιωτικοποιήσεων και κατεβαίνουν μπροστά από τη βουλή.Το κοινό χαρακτηριστικό σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κινητοποιήσεων αποτελεί η έλλειψη κοινωνικού διαλόγου για τις πολιτικές που υιοθετούνται και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Αύτο φαίνεται να αποτελεί την τελευταία σταγόνα της απαξίωσης που βιώνουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία επιβλήθηκε η σωτήρια ιδιωτικών οργανισμών, των τραπεζών, με τίμημα τη δική τους θυσία.


Η διαδήλωση έξω από την Βουλή

Διαδηλωτές κυρίως εργαζόμενοι στις ΑΗΚ και ΣΥΤΑ,  άρχισαν να μαζεύονται από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της βουλής. Ταυτόχρονα άρχισε η παραφιλολογία για επεισόδια και κίνδυνο επεισοδίων. Χιλιάδες ήταν ο κόσμος που μαζεύτηκε γύρω στις 5.00 - 5.30, οπόταν άρχισαν και χαιρετισμοί από οργανισμούς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ένταση προκλήθηκε όταν παρατηρήθηκε η απουσία καναλιών (πέραν του ενός που ήταν παρόν) για την κάλυψη των δηλώσεων των διαδηλωτών και την επεξήγηση των θέσεών τους. Η ένταση εκφράστηκε με γιουχαΐσματα και ρίψεις κροτίδων προς την οδό Νεχρού. Σε γενικά πλαίσια η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και μακρυά από εντάσεις που είχα παρατηρηθεί τις προηγούμενες μέρες, αν και τα σχόλια για πιθανότητα επεισοδίων ή και προβοκάτσιας έδιναν κι έπαιρναν, παρόλον ότι ανακοινώθηκε ότι λεωφορεία με διαδηλωτές από άλλες πόλεις εμποδίστηκαν στην είσοδο της Λευκωσίας και δεν τους επετράπηκε να συνεχίσουν Λίγο πριν τις 7.00 η αστυνομία φάνηκε να κινητοποιείται με παράταξη εμπρός του κτιρίου της βουλής με αντι-διαδηλωτικό εξοπλισμό. Τότε ήταν που ρίφθηκαν και δακρυγόνα, μάλιστα προς το μέρος συνταξιούχων διαδηλωτων που ήταν συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένο σημείο με περβάζι όπου μπορούσαν εναλλασσόμενοι να κάθονται. Μόλις ο καπνός σκόρπισε, η αστυνομία προχώρησε στη μετακίνηση του κιγκλιδώματος σπρώχνοντας τον κόσμο προς τα φανάρια της διασταύρωσης. Αμέσως, οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να διαλυθεί αφού ο σκοπός είχε επιτευχθεί και η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις είχε εκφραστεί. Ο κόσμος αρχικα δίστασε αφού η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε άξαφνα. Η επεξήγηση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα: Υπήρχαν υποψίες για πιθανή προβοκάτσια. Ο κόσμος άρχισε να απομακρύνεται και ταυτόχρονα τέσσερα τεθωρακισμένα αστυνομικά οχήματα και τρεις κλούβες θεάθηκαν να κατευθύνται προς το χώρο της διαδήλωσης στον οποίο παρέμεινα μερικές δεκάδες διαδηλωτές. 


Η κινητοποίηση προφανώς έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τους εκβιασμούς και την κινδυνολογία των προηγούμενων ημερών, αλλά κυρίως της μέρας της κινητοποίησης. Η προσπάθεια τρομοκρατίας επίσης δεν πέρασε και σιγά σιγά η κοινωνια φαίνεται να ανακτά τη συνειδητοποίηση της δύναμής του για τον ορισμό της τύχης της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου