7 Φεβ 2014

Το κυνήγι της Πριγκίπισσας από τον Χαϊρεντίν Πασά


Η εκδίωξη του ερευνητικού σκάφους  Princess από κάποιο σημείο που δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια, προκάλεσε σάλο στην Κύπρο όπως  συμβαίνει συνήθως με ότι πλήττει την κρατική υπόσταση της Δημοκρατίας  με τα κόμματα να διαμαρτύρονται έντονα και περίπου με τα ίδια επιχειρήματα και λόγια, τα ΜΜΕ κάνουν το δικό τους πανηγύρι για μια δύο μέρες , οι υπουργοί αντιμετωπίζουν  με ηρεμία και θάρρος  το γεγονός και προβαίνουν στα δέοντα διαβήματα διαμαρτυρίας προς το εξωτερικό. Οι πιο αγωνιστές στο διαδίκτυο διερωτούνται πότε επιτέλους θα αφήνουμε να μας ξεβρακώνουν χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα στράτα μας. Να προβλέψουμε ότι θα ξαναπάει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δύο «πλοία ανοικτής θαλάσσης»;

Το καινούργιο στην ιστορία είναι ότι  αυτή τη φορά έγινε απ’ ότι φαίνεται σάλος και στην Τουρκία για την δυναμική εμφάνιση του τουρκικού ναυτικού και την αποφασιστική στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να διαλαλήσει ένα γεγονός που άλλες φορές έκανε σιωπηρά ( βλέπε την εκδίωξη του ιταλικού σκάφους που έκανε έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου).  Τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το έκανε για εσωτερική κατανάλωση. Το σενάριο αυτό ταιριάζει με της ανάγκες συσπείρωσης που θέλει να δημιουργήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ταιριάζει όμως ενδεχομένως και με το γεγονός ότι θέλει να δημιουργήσει ανησυχία στις εταιρείες που δουλεύουν με την Κ.Δ. Ταιριάζει όμως και με τη δημιουργία πίεσης για λύση του Κυπριακού ή τουλάχιστον με λύση του ζητήματος της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Μοιάζει ενδεχομένως με ένα κοκτέηλ από λόγους.

Από την  εφημερίδα Καθημερινή  αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη παράγραφο που θα πρέπει να απηχεί ένα τουλάχιστον μέρος της τουρκικής ηγεσίας:
Τουρκική πηγή της «Κ», η οποία παρακολουθεί από πολύ κοντά την τουρκική εξωτερική πολιτική, αναλύοντας την τελευταία εξέλιξη έκανε λόγο για «αναμενόμενη εξέλιξη», την οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. «Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει. Οι Ελληνοκύπριοι επέλεξαν να ορθώσουν το ανάστημα τους με την ψευδαίσθηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι στο πλευρό τους. 

Έτσι εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο έντασης στην Κύπρο», τονίζει η τουρκική πηγή.

Πάντως αυτές της μέρες παρουσιάζεται μια «κίνηση» πολεμικών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού που σχετίζονται με την μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας. Την Δευτέρα ο κ Φωτίου ανέβηκε σ’ ένα δανέζικο κι’ ένα αμερικανικό πολεμικό και είπε ότι αυτό δείχνει ότι ο ρόλος της Κύπρου ως κέντρο σταθερότητας αναδεικνύεται.

Από την άλλη είναι στην Κύπρο η κα Νούλαντ η οποία εκφράζει  την απόφαση των ΗΠΑ να επέμβουν άμεσα στο Κυπριακό είτα για να το οδηγήσουν σε λύση ή τουλάχιστον για να συγκροτήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας στην περιοχή κι’ ένα βιώσιμο σχέδιο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της περιοχής. Σε αυτό  το πλαίσιο η Τουρκία αποφάσισε να παίξει ένα κάπως σκληρό χαρτί.

Δυστυχώς δεν είναι σαφές σε ποιο ακριβώς σημείο έγινε η παρενόχληση. Αν για παράδειγμα η παρενόχληση έγινε στο βυθοτεμάχιο 6 ή στο  δυτικό μισό του 7, τότε σημαίνει ότι έγινε σε μια περιοχή την οποία ουδέποτε η Τουρκία αναγνώρισε ως κυπριακή ΑΟΖ. Την περιοχή δυτικά της Πάφου την θεωρεί ύδατα δικής της ευθύνης χωρίς όμως να κηρύξει ΑΟΖ. Υπόψη ότι η Τουρκία θεωρεί  ύδατα δικής της ευθύνης το από πάνω κομμάτι της περιοχής ενώ το νότιο κομμάτι το θεωρεί ΑΟΖ Αιγύπτου. Με άλλα λόγια η βασική της θέση είναι ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ΑΟΖ δυτικά και μοιράζει τη θαλάσσια αυτή περιοχή στην μέση γραμμή  ανάμεσα της και την Αίγυπτο. Η θέση της Τουρκίας είναι ίδια με την περίπτωση του ιταλικού πλοίου πριν λίγους μήνες.

Αν τώρα η παρενόχληση έγινε στο ανατολικό μισό του 7 και το 8 ή το 9, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Μια πιο ακραία τουρκική θέση που παρουσιάστηκε διαδικτυακά , αλλά δεν γνωρίζουμε πόση βαρύτητα έχει στην τουρκική πολιτική, στηρίζεται στην απόλυτη θέση ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.  Οπότε οι υποστηριχτές της άποψης τραβούν μια ευθεία γραμμή από τη ακτή της Τουρκίας απέναντι από το Καστελλόριζο μέχρι το Ισραήλ  και μοιράζουν τη περιοχή στη Μέση, οπότε αφαιρούν από την Κυπριακή ΑΟΖ ένα καλό κομμάτι από την νοτιοανατολική πλευρά που το προτείνουν στο Ισραήλ και παίρνουν για την Τουρκία ένα άλλο κομμάτι από την νότια ΑΟΖ. Πάντως μέχρι τώρα η Τουρκία ενεργούσε στην περιοχή αυτή ως εντολοδόχος των Τουρκοκυπρίων παρά ως διεκδικητής η ίδια. Η άποψη αυτή είναι δηλαδή μια μαξιμαλιστική θέση για να στηρίζει περισσότερο την θέση της Τουρκίας για τη δυτική ΑΟΖ τα όρια της οποίας δεν έχουν υπογραφτεί από κανένα.

Αν για παράδειγμα η παρενόχληση έγινε στο βυθοτεμάχιο 6 ή στο  δυτικό μισό του 7, τότε σημαίνει ότι έγινε σε μια περιοχή την οποία ουδέποτε η Τουρκία αναγνώρισε ως κυπριακή ΑΟΖ. Την περιοχή δυτικά της Πάφου την θεωρεί ύδατα δικής της ευθύνης χωρίς όμως να κηρύξει ΑΟΖ. Υπόψη ότι η Τουρκία θεωρεί  ύδατα δικής της ευθύνης το από πάνω κομμάτι της περιοχής ενώ το νότιο κομμάτι το θεωρεί ΑΟΖ Αιγύπτου. Με άλλα λόγια η βασική της θέση είναι ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ΑΟΖ δυτικά και μοιράζει τη θαλάσσια αυτή περιοχή στην μέση γραμμή  ανάμεσα της και την Αίγυπτο. Η θέση της Τουρκίας είναι ίδια με την περίπτωση του ιταλικού πλοίου πριν λίγους μήνες.
Αν τώρα η παρενόχληση έγινε στο ανατολικό μισό του 7 και το 8 ή το 9, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου