14 Φεβ 2014

«Εσωτερική» Πολιτική

Σύντροφοι,

Δεν θεωρώ ωφέλιμο στην παρούσα φάση να παραθέσω τις θέσεις μου περί Κυπριακού, οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής και γενικά σε θέματα πολιτικής που καλείτε  το προγραμματικό Συνέδριο να αποφασίσει. Πρώτα το Συνέδριο πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι το καταστατικό του κόμματος δεν ακολουθειτε στην ολότητα του. Συγκεκριμένα παρατηρείτε ότι το απλό μέλος είναι αποσυνδεδεμένο από τις διαδικασίες λήψεις πολιτικών αποφάσεων. Μόνο με μια  επαναστατική αναθεώρηση της δομής και ερμηνείας του καταστατικού του κόμματος θα μπορέσει η εργατική τάξη να κερδίσει την θέση που της αξίζει στην κοινωνία, δηλαδή την εξουσία.

Πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία της εφαρμογής του καταστατικού το γεγονός ότι το κόμμα δεν κατάφερε να εμπλέξει την νεολαία σε κάθε κομματική δραστηριότητα. Μια νεολαία πολυ μορφωμένη και τεχνικά καταρτισμένη. Είναι λυπηρό που το κόμμα δεν χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά το διαδίκτυο και τα μοντέρνα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας για να προωθήσει τον μαρξισμό, την ταξική πάλη, την επαναστατική δράση και να συντονίσει την πολιτική δράση των μελών της.

Η λάθος εφαρμογή του καταστατικού ευθύνεται και για την μειωμένη εμπλοκή των μελών στις διαδικασίες αποφάσεων. Η Κεντρική Επιτροπή, το πολιτικό γραφείο και η Γραμματεία παίρνουν αποφάσεις που δεν εκφράζουν τα μέλη. Δεν λειτουργεί η συνεχής διαλεκτική σχέση μεταξύ ηγεσίας και μελών που πρέπει να υπάρχει σε ένα μαρξιστικό κόμμα.

Πριν προτρέξετε και πιστέψετε ότι θέλω να αλλοιώσω το κόμμα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν σκοπεύω να φύγω από τις αρχές των κομμάτων νέου τύπου και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Θα δώσω όμως μια νέα ερμηνεία μιας και φαίνετε ότι ο συγκεντρωτισμός έχει επισκιάσει το δημοκρατισμό.
Εισήγηση μου είναι να δοθεί αυξημένη προσοχή και βάρος στις ΚΟΒ και στο Συνέδριο για μελλοντικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια πιστεύω στην ενδυνάμωση αυτών των θεσμών και την αποδυνάμωση της κορυφής. Το Συνέδριο πρέπει να συνέρχεται κάθε χρόνο, ίσως ακόμη πολλές φορές τον χρόνο. Οι ΚΟΒ πρέπει να ενεργούν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο συνέδριο και να έχουν άμεση σχέση με κάθε απόφαση που καλείται να πάρει το κόμμα.

Ας αυξήσουμε την συμμέτοχή του Συνέδριο και των ΚΟΒ σε κάθε διαδικασία λήψεις πολιτικής απόφασης. Ας δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο και παραγωγικό περιβάλλον για τους άνεργους και τους κοινωνικά παθόντες. Ας σκεφτούμε τρόπους όπου τα μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς την μάστιγα του κέρδους και έξω από τα πλαίσια των πελατειακών, καπιταλιστικών σχέσεων. Πρώτο μέλημα του Συνεδρίου είναι η σύσταση επιτροπών που θα ερευνήσουν και θα μελετήσουν τα εν λόγω ενδεχόμενα και θα αξιολογήσουν και θα προτείνουν αλλαγές στις υφιστάμενες πρακτικές και μεθόδους.

Εν ολίγης ενδυναμώστε τις ΚΟΒ και στείλτε τις στις γειτονίες που εδρεύοντα να εργαστούν για το καλό του απλού κόσμου. Δώστε στον φτωχό εργάτη ένα τόπο όπου μπορεί να προσφέρει και να λάβει. Προσφέρετε έναν εναλλακτικό τρόπο οργάνωσης έξω από την κρατική μηχανή και την ελεύθερη αγορά. Αισθητή ενδυνάμωση του δημοκρατισμό μέσα στο κόμμα και πίστη ότι τα μέλη του ΑΚΕΛ θα αδράξουν την ευκαιρία και θα δώσουν μια νέα δυναμική στο εργατικό κίνημα.
Βλέπετε το πρόβλημα του συγκεντρωτισμού σήμερα είναι ότι την ανάγκη συγκεντρωτισμού την αποφασίζει η κορυφή. Έτσι ξεκινά η διαφθορά, το προσωπικό συμφέρον και η εμμονή με τις θέσεις εξουσίας. Ο συγκεντρωτισμός και η μορφή του πρέπει να αποφασίζονται από το συνέδριο, όποτε προκύπτει ανάγκη. Κάθε φορά πρέπει να παίρνει την συνταγματική μορφή που είναι καλύτερη για το ζήτημα για το οποίο χρειάζεται συγκεντρωτική απόφαση. Δεν πρέπει να υπάρχουν μόνιμες, θεσμοθετημένες θέσεις στην κορυφή.

Μόνο αν το κόμμα πάρει αυτή την επαναστατική στροφή θα μπει στο σωστό δρόμο για να γίνει το όχημα με το οποίο η εργατική τάξη θα αποτινάξει τους εργοδότες της και θα πάρει την εξουσία στα χέρια της.


Άντης Γεωργίου. Επικοινωνία στο tsandys@hotmail.com
      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου