1 Φεβ 2014

Κινήματα: καταγραφή τάσεωνΗ βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με μια ένταση που ήταν εκφραστική του νέου κλίματος στην κοινωνία. Την Τρίτη, οι κάτοχοι αξιογραφων έκαναν μια ακόμα εκδήλωση έξω από την Τράπεζα Κύπρου, αλλά, αυτή τη φορά, η ένταση ήταν σαφής. Για πρώτη φορά, το σχετικά ήπιο τελετουργικό των εκδηλώσεων διαμεσολαβηθηκε από μια οργή που έδειχνε πια τα δόντια μιας παραβίασης των κανόνων. Οι επικεφαλείς την εκδήλωσης ακούγονταν και οι ίδιοι ανήσυχοι στα ραδιόφωνα μετά – αποκάλεσαν την εκδήλωση «προειδοποίηση», αν και υπήρχε το αίσθημα ότι ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν που μπορούσε να καταλήξει ο δρόμος της οργής. Οι τίτλοι των εφημερίδων τόνιζαν πια έντονα την έννοια των «εξαγριωμένων».

Την ίδια μέρα, στο νοσοκομείο Λεμεσού ο υπουργός υγείας βρέθηκε μπροστά σε μια, επίσης, οργισμένη αντίδραση θαλασσαιμικών. Και πάλι το σύνορο της τελετουργικής εκδήλωσης παραβιαζόταν με μια βία που είχε καιρό να εμφανιστεί στην κυπριακή κοινωνία.
Η φρασεολογία και των δυο εκδηλώσεων αναμείγνυε τα μέχρι τώρα στοιχεία – στην εκδήλωση για τα αξιόγραφα μιλούσαν για «πείνα» και στην εκδήλωση των θαλασσαιμιών για «θάνατο», καθώς οι λέξεις από τις προηγούμενες τραγωδίες -στις φυλακές ή στην υπόθεση της κοπέλας από τη Ρουμανία- διαχέονταν στους κώδικες της κοινωνίας.


Μερικοί στην κυβέρνηση φάνηκαν να λαμβάνουν το μήνυμα ότι πρακτική των αυθαίρετων αποφάσεων -και το για όλα φταίνε οι άλλοι- είχε εξαντληθεί. Μέχρι το τέλος της βδομάδας, η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσουν αλλαγές στην στάση της απέναντι στα επίμαχα ζητήματα των προηγούμενων βδομάδων – τα μαθητικά κόμιστρα και τις κοινωνικές συντάξεις. Ένα αίσθημα διαπραγμάτευσης και υποχώρησης για να μην κωδικοποιηθεί η κυβέρνηση απλώς ως όργανο λιτότητας και της τρόικας άρχισε να γίνεται εμφανές. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον εντασσόταν και η απόφαση για τα επιδόματα των ανάπηρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου