21 Φεβ 2014

Δημιουργικός Οραματισμός ή όταν οι πολιτικοί ακολουθούν τους μπλόκερ

A.


Τον Οκτώβρη του 2012 δημοσιεύματα έφεραν τον Μπαν Κι Mουν να θεωρεί ότι έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορούν να επωφελήσουν και χρηματοδοτήσουν την επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δηλώσει, τότε, ότι «όλοι οι κύπριοι πολίτες» μπορούν να ευεργετηθούν και να αποτελέσουν κίνητρο για τους «τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας». Υπενθυμίζεται ότι, όταν αυτή  η επιλογή τέθηκε από τον κ. Χριστόφια, είχε δεχθεί αντιδράσεις. 

Την ίδια περίοδο, η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου είχε κυκλοφορήσει στην μπλοκόσφαιρα εξελικτικά, περιγράφοντας την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου. Ένα σενάριο, το οποίο δεν τύγχανε και εξακολουθεί να μην τυγχάνει ιδιαίτερης ανάλυσης, ακόμα και τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότεροι να το συμμερίζονται και να το θεωρούν ως δυνατή πιθανότητα. Το σενάριο σχετίζεται με τη λύση του Κυπριακού, πριν από την εξόρυξη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου.  Σύμφωνα με αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, ένας αγωγός προς την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας ως ο πιο εφικτός και όμορος προορισμός, χρειάζεται  2000 χιλιόμετρα μήκος σε συνδυασμό με ρίσκα τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Σε αυτά τα ρίσκα περιλαμβάνεται μονάδα υγροποίησης του φυσικού αερίου με επιπρόσθετο 20 με 30% του κόστους, αντί εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο. Εάν ληφθεί υπόψη η συσχέτιση κόστους-ωφέλους πιο συνολικά, η δημιουργία εργοστασίου/ μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νέες θέσεις εργασίας με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, το κράτος και η εκκλησία, με αποτέλεσμα η  κοινωνία να ελέγχει πάνω από 50% την παραγωγή.  Κάτι τέτοιο σημαίνει την κατακόρυφη μείωση του κινδύνου για μεταφορά εκτός της χώρας των όσων μπορούν να προκύψουν από την πώληση του παρηγμένου από μεταποιημένο φυσικό αέριο ηλεκτρισμού. Στο αυτό το σενάριο, η Τουρκία είναι ενταγμένη ως μέλος στην Ε.Ε – αφού δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε πρόθεση για διακοπή της διαδικασίας - και αναγκάζεται να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα με 20%  περιεκτικότητα ανανεώσιμων πηγών ενεργειας στην πραγματική του τιμή. Η Κύπρος θα έχει διανθιστεί με ανεμογεννήτριες που ανάγονται και ως αξιοσημείωτο θέαμα όπως οι μύλοι του Παραλιμιού, ενώ όλοι οι ξερόλοφοι του νότου από τους Τρούλλους ως τα Λύμπια κοσμούνται με ηλιακά πάρκα. Η Κύπρος, με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης, ενώ τα τριτοβάθμια και ανώτερα εκπαίδευτήρια αναγάγονται σε κέντρα εκπαίδευσης των ενεργειακών μηχανικών της Μεσογείου.

Το σενάριο υποστηρίζει ότι μέσω Τουρκίας και με μόνο 60 χιλιόμετρα αγωγό, ο ηλεκτρισμός μπορεί να φθάνει στην Ευρώπη και το σχετικό κύκλωμα να ενοποιήται με την ελευθεροποίηση της διακίνησης του ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ένωση.  Η πώληση του ηλεκτρισμού μπορεί να καταλήγει στο Ευρωπαϊκό κύκλωμα και ειδικότερα τις οικονομικές διασυνδέσεις με την Τουρκία,  και η Κύπρος μπορεί να αγοράζει νερό μέσω του βορείου αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ώστε να κλείσουν και τα ρυπογόνα εργαστάσια αφαλάτωσης.  Το κέρδος μπορεί να μοιράζεται μεταξύ του Τ/Κ και Ε/Κ συνιστώντος κρατιδίου, αφού θα είναι θετικό λόγω του μειωμένου κατά 30% κόστους με προσθήκη του κέρδους από τη μεταποίηση. Η δε Τουρκία απαλλάσσεται από το οικονομικό βάρος συντήρησης των Τ/Κ, που πλέον αυτοσυντηρούνται μέσω των εμπορικών και άλλων οικονομικών συνδιαλλαγών, που μπορούν πλέον να ανταπτύξουν. Ενώ κάτι τέτοιο συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για το 2023 και το να αναχθεί σε μια από της παγκόσμιες οικονομίες, η Κύπρος στο σύνολο της επωφελείται ταυτόχρονα από την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, αφού λόγω χαμηλότερου κόσους μεταφορών μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα στην τουρκική παρά στην ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και αν είναι ποιοτικά υποδιέστερα.

Από το πιο πάνω σενάριο, επωφελούνται και οι Ισραηλίτες με μια πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την μεταποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο εξορύσσεται στην  ΑΟΖ τους, μπορεί να μεταποείται στην Κύπρο και να εξάγεται ως ηλεκτρισμός στην Ευρώπη, μέσω του ήδη εγκατεστημένου αγωγού. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν τη πώληση χωρίς το κόστος υγροποίησης και μεταφοράς, ακόμα και στη Συρία, μέσω Κύπρου/ Τουρκίας. Με βάσξ και τις τελευταίες εξελίξεις για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, τόσο ως προς την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, όσο και των χωρών οι οποίες εμπλέκονται, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να θεωρεί εκ των προτέρων blockbuster και ο εμπνευστής του να χαρακτηριστεί επιεικώς διορατικός.

Ενώ, η άποψη αυτή μπορεί να μην τύγχανε ιδιαίτερης υποστήριξης μέχρι πρότινος, οι τελευταίες εξελίξεις και γενικότερες αντιδράσεις καταδεικνύουν την εφικτότητα, αλλά και την πιθανότητά προώθησής τους μέσω διεθνών οργανισμών – άρα και σχετικών πιέσεων – μετά και δηλώσεις του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα ως μέσω αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και ως μέσο σταθεροποίησης της ταραχώδους ανατολικής Μεσογείου.3 σχόλια:

 1. Θα ήταν καλύτερο αν το αρθρο αυτό ηταν επώνυμο.

  Καποιες παρατηρησεις:

  1. Στο άρθρο αφήνεται να νοηθεί πως όλη η ανάλυση που επιχειρείτε εδώ αφορά στον ίδιο βαθμό την δήλωση του Χριστόφια ότι "από το ΦΑ θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" η οποία ξεσήκωσε απλώς καποιες αντιδράσεις, ενώ σήμερα αυτοί που αντέδρασαν προτεινουν ακριβώς τα ίδια.

  Νομίζω δεν κατάλαβα λαθος. Αν δεν κατάλαβα λαθος το άρθρο ειναι παραπλανητικό ως προς αυτο το σημείο. Το ακελ ουδέποτε ανέπτυξε τετοια σενάρια όσο αφορά στην διαχείριση του ΦΑ. Τουλάχιστον όχι επίσημα.

  2. Προκαλεί εντύπωση η απλοποίηση "Εάν ληφθεί υπόψη η συσχέτιση κόστους-ωφέλους πιο συνολικά, η δημιουργία εργοστασίου/ μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νέες θέσεις εργασίας με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, το κράτος και η εκκλησία, με αποτέλεσμα η κοινωνία να ελέγχει πάνω από 50% την παραγωγή"

  Αυτή η απλοποίηση ειναι επίσης παραπλανητική, νεες θέσεις εργασίας δεν σημαίνει απαραίτητα καλές προυποθέσεις εργασίας - ο αρθρογραφος μπορει να παει στο σημερινο τευχος και να διαβασει απο τις σποντες τα σχετικά με τις εξαγγελιες της Ζετας για παραδειγμα - το Κρατος μας Ιδιωτικοποιείται μερα με την μέρα, ως το 2019 ουτε τα χάιγουει δεν θα ειναι κρατικά α λα Ελλάδα και επίσης η Εκκλησία δεν εκατάλαβα ακριβως απο που έππεσεν ως "κοινωνικος εταίρος"..!!!

  3. Δεν ξερω αν ο αρθρογραφος ενημερώθηκε πως κατά πασα πιθανότητα ο επόμενος Υπουργος Αμυνας της Κυπρου θα ειναι ο κυριος Χάσικος. Μηπως θα έπρεπε στα σενάρια να προστεθεί και το κόστος Ασφάλειας και Άμυνας όλων αυτών των παραδεισένιων καταστάσεων που βλέπει ο αρθρογραφος και το πάρτυ των δισεκατομμυρίων που πληρώσει ο λαός;; Όλοι ξερουμε πως ο καπιταλισμος σε καιρό κρίσης ενισχύει την πολεμική βιομηχανία με τον αλφα ή τον βήτα τρόπο.

  4. Ο αρθρογράφος είναι μέλος ή μέτοχος καποιας εταιρίας συμφερόντων; Αλλιώς δεν γίνεται κατανοητή η θολούρα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ε.Ε, στην γειτονια μας και όπου επεμβαίνουν οι Αμερικανοί, ενώ κάλλιστα ο αρθρογραφος θα μπορουσε να ριξει μια ματια στα διεθνή ΜΜΕ για την επικείμενη διχοτόμηση της Ουκρανίας για την επικρατηση των Ναζι με Αμερικανικα και Γερμανικα λεφτά αλλά και εδω στην ΔΑ. Μονο στην Κυπρο το θέμα Ενέργεια οδηγεί σε Οάσεις; Ειπαμε μεν πως ειμαστεν υπερ της αποποινικοποίησης της κάνναβης αλλά να μεν το παρακαμνουμε τζιόλας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατι δεν εχω καμιαν απαντηση; Εν στα πλαισια του "Δημιουργικου Οραματισμου" των Μπλοκκερς η σιωπή;

  Αν το κειμενο ηταν υπογραμμενο ως Β.Π ή Μ.Δ δεν θα ενοχλουσα. Θα ηξερα πως εν που το επιτελειο του Προεδρικου που εφκηκεν. Αν εν ετσι, να μεν καρτερω απάντηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητη Dis
  εν μερει εχεις δικαιο οτι καποιος/α θα επρεπε να σου απαντησει..
  προκυψε το εξης:
  ενας μπλογκερ [συμπαθων αλλα οχι μελος της συντακτικης ομαδας] εγραψε κατι..
  μετα απο και το το επεξεργαστηκε για εκδοση..
  ομως εν ηταν σιουρος..
  ενα μελος της ομαδας εκδοσης, ομως, εγοητευτηκε απο το κειμενο, σαν ενοραση, και το διατηρησε στην επικαιροτητα της ομαδας..σαν θεμα που παρα το οτι ειχαν ηδη ειπωθει διαφορα στην δημοσια σφαιρα θα επρεπε να δημοσιοποιηθει σαν καταγραφη..
  οποτε κριθηκε οτι στα 100 τευχη αρμοζε..
  το να σου πως εγω την γνωμη μου θα ηταν ενα ενδεχομενο αλλα οχι αρμοζων αφου δεν ειμαι ουτε ο συγγραφεας ουτε ο το ατομο που το θεωρησε ιστορικη αναφορα..

  υποθετω μπορεις να θεωρησεις οτι η καθυστερηση απαντησης [διοτι καποια απαντηση θα ερθει τελικα] ειναι μαλλον αποτελεσμα του φορτου εργασιας οπως μπορεις να δεις και εσυ απο τα δεδομενα που τρεχουν λες και επαθαν ηλιαση στην μεση του φερβαρη...:)

  ενα μελος της συντακτικης ομαδας της Δ.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή