1 Φεβ 2014

Μια αντιπαράθεση που κυοφορείται για καιρό: το κίνημα αναπήρων και το νέο σύστημα αξιολόγησηςΈνα από τα κονδύλια, τα οποία σταυρώθηκαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, ήταν και το κονδύλι για την ανάπτυξη του νέου προγράμματος αξιολόγησης της αναπηρίας. Αν και το θέμα πέρασε στα ήπια μέχρι στιγμής, υπήρχε από την αρχή μια διαφωνία, η οποία φαίνεται να διευρύνεται. Σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή της η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Ανάπηρων, αν και εστιάζει προς το παρόν στο ζήτημα της «μη ικανοποιητικής διαβούλευσης», είναι σαφές ότι οι θέσεις της αμφισβητούν στην ολότητά του το νέο υπό διαμόρφωση σύστημα αξιολόγησης. Αν και το σημείο της διαμάχης για την ώρα, όπως φάνηκε και σε ένα σχετικό δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο στις 28/1,[1] φαίνεται να εστιάζεται στο θέμα της προθυμίας για «διαβούλευση», αυτή η παραπομπή μοιάζει και με ένα είδος αφετηρίας για μια ευρύτερη συζήτηση. Το υπουργείο φαίνεται να επικαλείται την απώλεια κονδυλιών, αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα, ενώ αντίθετα το κίνημα ανάπηρων φαίνεται να θεωρεί ότι είναι προβληματική η όλη διαδικασία.

Για να γίνουν κατανοητές οι ευρύτερες προεκτάσεις του ζητήματος, που μάλλον θα αποτελέσει και θέμα ευρύτερης συζήτησης -ήδη η κίνηση του προεδρικού να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση για περικοπές στο επίδομα για τους ανάπηρους, δείχνει μια ευρύτερη ανησυχία και προσπάθεια προσέγγισης με το κίνημα- αξίζει να καταγραφεί  και η θέση του Α. Σκορδίλη, ο οποίος έχει σημαντική έμπειρα στο ελληνικό κίνημα και οι δικές του παρεμβάσεις στην μπλοκόσφαιρα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν από τις πιο αιχμηρές, όσο αφορά στα δικαιώματα των ανάπηρων, αλλά και τις μορφές αντίστασης στη κατασκευή της εικόνας τους. Σε ένα πρόσφατο κείμενο αναφέρει.

«Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα “γέλασε και το παρδαλό κατσίκι” με τους ερασιτεχνισμούς και τις αερολογίες μιας “ομάδας έργου” που επιχείρησε να πείσει τους αναπηρικούς φορείς και την ελληνική κοινωνία ευρύτερα ότι “προχωράει” την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας στο όνομα της αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και της εμβάθυνσης των δικαιωμάτων των αναπήρων. Διασπαθίστηκαν – τότε – κάποια εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους, πραγματοποιήθηκαν κάποια υποτυπώδη σεμινάρια, υλοποιήθηκαν δυο τρία πιλοτικά προγράμματα κενά ουσιώδους περιεχομένου, αυτό ήταν! Το “νέο σύστημα” καταχωρήθηκε στα αζήτητα, τα δε χρήματα που κατασπαταλήθηκαν απλώς προστέθηκαν στην … αβυσσαλέα νεοελληνική μαύρη τρύπα.

Εκτεταμένη ανάλυση για την ιατρικό – κεντρική φιλοσοφία του περί ου ο λόγος “νέου συστήματος” δεν χρειάζεται. Αρκεί επ’ αυτού να ειπωθεί ότι το “νέο σύστημα” δεν αποτελεί παρά μια κατασκευή/προσαρμογή εφαρμογής του ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο (ICF) την παραμικρή σχέση δεν (μπορεί να) έχει με το θεμελιακό ζητούμενο τη ισότιμης ένταξης που αποτελεί τον πυρήνα των λεγόμενων κοινωνικών πολιτικών στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Η απόπειρα μετάλλαξης του ICF σε … εργαλείο ενταξιακών πολιτικών συνιστά γελοιότητα.
Δυστυχώς, η ίδια ακριβώς γελοιότητα που προ επταετίας στην Ελλάδα κατέληξε στα αζήτητα, διεκδικεί στην Κύπρο την επανάληψή της ως κακόγουστη φάρσα. Πιθανώς φαντάζει βαρύς ο χαρακτηρισμός, το ομολογούμε. Όμως:
Πως αλλιώς από φάρσα μπορεί άραγε  να χαρακτηριστεί η ανάθεση από την κυπριακή Πολιτεία στην ίδια ομάδα έργου του ίδιου έργου λίγα μόλις χρόνια μετά το ελληνικό “φιάσκο”;»

Από την ανακοίνωση του Κινήματος Αναπήρων

ΟΧΙ στο Νέο Σύστημα Αξιολόγησης, διπλό ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις ύπουλης επιβολής του.
Ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, προς τιμή της, η κυπριακή βουλή δέσμευσε το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, που αφορούσε στην υλοποίηση νέου Συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λεγόμενης “λειτουργικότητας”. ..

Δυστυχώς, αντίστοιχα αντανακλαστικά με αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μοιάζει να επιδεικνύει το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιχειρώντας μεθοδευμένα να επιβάλει την εφαρμογή του αποκαλούμενου “νέου συστήματος” στην πράξη και εξακολουθώντας να αγνοεί την εναντίωση του αναπηρικού κινήματος. Η παντελώς αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εντέλει αντιδημοκρατική λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” του αρμόδιου Υπουργείου, επιβάλλεται άμεσα να τερματιστεί. Υπό αυτή την έννοια και σε αυτή την κατεύθυνση, η ύστατη έκκληση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να γίνει αντιληπτή από το αρμόδιο Υπουργείο ως ύστατη ευκαιρία: να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη ουσιαστικής  διαβούλευσης με τη Συνομοσπονδία με σκοπό την από κοινού κατάληξη στις καταλληλότερες και κοινά αποδεκτές από τους πολίτες με αναπηρίες και τις οικογένειες τους διαδικασίες πιστοποίησης/τεκμηρίωσης της αναπηρίας και οριοθέτησης των σκοπών τους.
…..Στην πράξη, το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία (ΤΚΕΑΑ) αντί να προσπαθεί να ενσωματώσει το κυπριακό αναπηρικό κίνημα στη διαδικασία συζήτησης ενός θέματος κρισιμότατου για το μέλλον των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία στον τόπο μας, εξαντλεί όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια να δημιουργήσει και επιβάλλει τετελεσμένα. Αδίστακτα, αγνοώντας πλήρως ακόμα και αυτό το “σταύρωμα” του κονδυλίου από τη Βουλή, προχωρεί σε αξιολογήσεις με βάση το νέο σύστημα. Το θλιβερότερο όλων είναι ότι στην σπουδή του να επιβάλλει τετελεσμένα το ΤΚΕΑΑ έχει μεταλλαχτεί από κέντρο επεξεργασίας ενταξιακών πολιτικών ως εκ της σύστασής του θα όφειλε να είναι σε … μικρό νοσοκομείο περασμένων και ξεπερασμένων καιρών που μονοδιάστατα αντιμετωπίζω την αναπηρία ως “νόσο”, ευτελίζοντας τον ίδιο τον λόγο σύστασής του! Πολλά άτομα με αναπηρία τις τελευταίες μέρες έχουν διαπιστώσει και καταμαρτυρήσει νοσοκομειακού χαρακτήρα (με χρήση ασθενοφόρου οχήματος) μεταφορές στο Τμήμα ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών για αξιολόγηση, καθώς επίσης και  την παρουσία ηλικιωμένων και άλλων ασθενών που αναμένουν τη σειρά τους για την πολύωρη και πολυδάπανη αξιολόγηση τους από τους επαγγελματίες υγείας.
…..
Για να λέμε τα πράγματα με το ακριβές όνομά τους: Είναι εμφανές ότι ανάμεσα στην κατοχυρωμένη μέσα από αγώνες δεκαετιών φιλοσοφία του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες που αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες και στις αντιλήψεις του ΤΚΕΑΑ της Κύπρου όπως μέχρι σήμερα εκφράζονται, το χάσμα που υπάρχει είναι τεράστιο. Αντί της σύνθεσης των προσπαθειών για να καλυφθεί σταδιακά το κενό δημόσιων υπηρεσιών και πολιτικών ένταξης, το ΤΚΕΑΑ επιχειρεί μεθοδευμένα να επιβάλλει “για τα άτομα με αναπηρίες χωρίς τα άτομα με αναπηρίες” την εισαγωγή στη χώρα μας ενός πανάκριβου νέου συστήματος στιγματοποίησης και αποκλεισμού που “χρεώνει” τον κυπριακό λαό με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζητώντας του να “χρηματοδοτήσει” την περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την υποταγή τους σε συνθήκες αποκλεισμού των μέσων του προηγούμενου αιώνα.
…..
Η γραμμή άμυνας είναι ήδη αποφασισμένη, μελετημένη και προετοιμασμένη. Μεταφράζεται σε λήψη όλων των νόμιμων νομικών και άλλων μέτρων, προγραμματισμό πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκδηλώσεων έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενεργοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρία που θα στηρίξουν και διεθνοποιήσουν τις διαμαρτυρίες. Επιβάλλεται, τέλος, να σημειωθεί ότι όλες οι Οργανώσεις – μέλη της ΚΥΣΟΑ έχουν κληθεί να ενημερώσουν τα άτομα με αναπηρίες που εκπροσωπούν για το πολλαπλά “επικίνδυνο” των αξιολογήσεων υπό το “νέο σύστημα” που το ΤΚΕΑΑ πεισματικά επιμένει να προσπαθεί να επιβάλλει. Τα άτομα με αναπηρία καλούνται να αμυνθούν στον επιχειρούμενο ευτελισμό της αξιοπρέπειάς τους, να αντισταθούν στην βίαιη μεθόδευση χρησιμοποίησής τους ως … πειραματόζωα από (και για) ένα “νέο σύστημα” η εφαρμογή του οποίου στο τελευταίο που αποσκοπεί είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.  


[1] Κηρύττουν πόλεμο οι ανάπηροι. Επίθεση της ΚΥΣΟΑ στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου