1 Φεβ 2014

Κώστας Σακκάς, το χρόνικο μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας για την Ελληνική Δημοκρατία

Της Γιώτας Δημητρίου


H υπόθεση του αναρχικού Κώστα Σακκά, στην Ελλάδα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς τη «ψυχολογία της Ελληνικής Κυβέρνησης», αλλά και την (καημένη) τη Δημοκρατία.
Δεν είμαι δικαστής για να μπορώ να γνωρίζω αν ο Σακκάς είναι «τρομοκράτης δολοφόνος», (όπως γράφουν αναγνώστες κάτω από σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» στο διαδίκτυο), αλλά μπορώ να αντιληφθώ το οφθαλμοφανές παράλογο που έντυσε το χρονικό αυτής της ιστορίας.
Ποιός είναι λοιπόν ο Κώστας Σακκάς και τί αποδεικνύει η περίπτωσή του ως προς την Ελληνική κυβέρνηση;

Ο Κώστας Σακκάς ήταν προφυλακισμένος για δυόμισι χρόνια χωρίς να δικαστεί.
Κι εδώ αρχίζουν "τα ωραία" για τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Σύμφωνα με δήλωση (Ιούλιος 2013) της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα:  «Ο Κώστας Σακκάς κρατείται παρά το Σύνταγμα και παρά το Νόμο. Ακόμη και με την πλέον διασταλτική ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, ακόμη και με την πλέον αυταρχική εφαρμογή της νομοθεσίας, που μετατρέπει-παράνομα- εκείνο που ορίζεται ως «εξαιρετικό», σε τρέχον και καθημερινό, έχει εδώ και 5 βδομάδες συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, στέρησης, δηλαδή της ελευθερίας χωρίς δικαστική κρίση περί ενοχής και χωρίς επιβολή ποινής μετά από δίκη. Αυτό δεν είναι ανεκτό σε μια δημοκρατία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Δικαιοσύνη οφείλει να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και τη Δημοκρατική Λειτουργία του Πολιτεύματος σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία, που αυτά περιφρονούνται και ποδοπατούνται από την Κυβέρνηση και εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας που στηρίζουν την κυβέρνηση.Η απελευθέρωση του παρανόμως κρατουμένου Κώστα Σακκά δεν συνιστά απλώς άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά πραγμάτωση της δημοκρατίας, εκπλήρωση δηλαδή της θεμελιώδους συνταγματικής υποχρέωσης όλων των ελλήνων, κατά την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, και των ελλήνων δικαστών κατά το άρθρο 87 του Συντάγματος. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές αλλά και η ίδια η δημοκρατία, όλοι-και οι κρίνοντες- κρίνονται».
Tελικά, τον Ιούλιο του 2013 μετά από δυόμισι χρόνια προφυλάκισης, 38 μέρες απεργίας πείνας που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του Σακκά και μετά από μια πανελλήνια κινητοποίηση για το θέμα (κι αφού η χώρα είχε γίνει ρεζίλι διεθνώς), ο Κωνσταντίνος Σακκάς αποφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο όρισε ως ποσό εγγύησης τις 30,000 ευρώ! 

Βέβαια, τριάντα χιλιάδες ευρώ, διότι είναι γνωστό πως οι Αναρχικοί είναι πολύ πλούσιοι και εύκολα θα έβρισκε 30 χιλιάδες ο ταλαιπωρημένος και  για δυόμιση χρόνια προφυλακισμένος Αναρχικός Κώστας Σακκάς. Παρόλα αυτά, οι σύντροφοί του Αναρχικοί (σε Ελλάδα και Κύπρο) κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό και να δωθεί ως εγγύηση.  

Η ΚΕΔΔΕ (Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας) είχε τονίσει τότε: «Οι προκλήσεις είναι πολλές, να μη δεχτούμε καμία παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Διότι αν σήμερα ανέχεσαι να καταπατούν να βασικά δικαιώματα ενός ανθρώπου, (Αναρχικού, Κομμουνιστή, δεν έχει σημασία από ποιο χώρο προέρχεται), αύριο να είσαι έτοιμος για την καταπάτηση των δικών σου δικαιωμάτων.

'Ομως, το χρονικό της ιστορίας Κώστα Σακκά δεν θίγει μόνο το θέμα της Δημοκρατίας, αλλά και της στοιχειώδους σοβαρότητας, που φαίνεται ότι δεν διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές.
Πριν λίγες μέρες (την επομένη της απόδρασης του Ξηρού), ο Σακκάς είχε συλληφθεί εκ νέου για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του. Οδηγήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου αθωώθηκε για την παραβίαση, αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι είχε απλώς κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι φίλης του!  Έτσι, αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που ισχύαν με την αποφυλάκιση του. Σήμερα είναι ελέυθερος (μέχρι οι αρχές να σκεφτούν κάτι άλλο).

Η αντιτρομοκρατική μπορεί να μην «κάνει όλο τον πλανήτη να γελά μαζί της» (όπως έγραψε κάποιος φίλος στο
twitter) αλλά σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει στο κόσμο που παρακολουθεί την ιστορία του Σακκά πως γίνεται από μια "μεθοδική και εξονυχιστική έρευνα" (όπως οι ίδιοι της Αντιτρομοκρατικής είχαν δηλώσει) να τους είχαν διαφύγει τα αποτυπώματα του Σακκά για πάνω από 11 μήνες και να τα πρόσεξαν τώρα!

Ποιούς εξυπηρετεί η άδικη αντισυνταγματική αντιδημοκρατική και γελοία στάση των Ελληνικών αρχών;
Είναι ο Σακκάς το εξιλαστήριο θύμα ενός συστήματος που προσπαθεί με προβοκάτσιες να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού;
Πρόκειται για ένα στοχευμένο σχέδιο που θέλει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα στο χώρο των αναρχικών;

Όσο κι αν λατρεύω τις θεωρίες συνωμοσίας, θα αρκεστώ σε αυτά που τεκμηριωμένα μπορούν να στοιχειοθετηθούν: H ιστορία του Κώστα Σακκά είναι μια επιβεβαίωση πως στην Ελλάδα του 2013-2014 η Δημοκρατία περπατεί με δεκανίκι και αποκεφαλισμένη.  Επίσης,  η ιστορία του Σακκά αποδεικνύει πως η αντιτρομοκρατική και η ΕΛΑΣ εξυπηρετούν το σύστημα με τόσο φανατισμό και ενίοτε φασισμό, ώστε δεν διστάζουν να βάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών στο περιθώριο. (Αν κάποιος εξακολουθεί να το αμφιβάλλει αυτό να του στείλουμε φωτογραφικό υλικό από διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας).
Δεν χρειάζεται να είσαι αναρχικός, κομμουνιστής η απλα «ανθρωπος» για να σε πνίξει το άδικο για την ιστορία του Κώστα Σακκά. Φτάνει να είσαι συνειδητοποιημένος πως τάσσεσαι υπέρ της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Υ.Γ 1 Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η αρχική σύλληψη του Κώστα Σακκά έγινε με την κατηγορία για συμμετοχή του στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, τον Δεκέμβριο του 2010,  όταν βρέθηκε έξω από αποθήκη που φυλασσόταν οπλισμός, στη Νέα Σμύρνη.

Υ.Γ 2 Το αν ο Σακκάς είναι ένοχος ή αθώος είναι άσχετο με τα όσα προσπαθεί να θίξει το πιο πάνω κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου