1 Φεβ 2014

Καταγραφή παγκόσμιων κινητοποιήσεων: ένας πλανήτης που αναζητά και κατασκευάζει νοήματα στους δρόμους – και οι δρόμοι δείχνουν σε διάφορες κατευθύνσειςΟι τηλεοπτικοί δέκτες μεταδίδουν συνήθως μια αποσπασματική εικόνα για τις διεθνείς εξελίξεις – εν μέρει αυτό έχει να κάνει και με τα κανάλια, από τα οποία λαμβάνουν την πληροφόρηση, και άρα, λ.χ. τα δυτικά κανάλια, θα αξιολογήσουν εντελώς διαφορετικά μια σειρά καταλήψεων στην Αθήνα από μια ανάλογη σειρά καταλήψεων στο Κίεβο, αλλά έχει να κάνει και με την τάση να εστιάζεται η προσοχή στην επίσημη πολιτική, παρά στις κινήσεις των δρόμων. Οι κινητοποιήσεις εκτός από την επιλεκτική τους προβολή, αναλόγως συμφερόντων, φιλτράρονται ευρύτερα. Προβάλλονται στο βαθμό που υπάρχει κάτι θεαματικό, αλλά ως είδος μικρό-αναφορών. Στην πραγματικότητα, οι τάσεις για κινητοποιήσεις είναι ευρύτερες, αλλά δεν είναι και μονοδιάστατες – από τους μοναρχικούς στη Θαϋλάνδη στους αναρχικούς σε διάφορες χώρες, οι διάφορες είναι τεράστιες – όπως οι διαφορές ανάμεσα στους ακροδεξιούς στην Ουκρανία και στους διαδηλωτές στην Ισπανία. Χρειάζεται και ο θεατής ένας φίλτρο τελικά.
Ακολουθεί πιο κάτω μια καταγραφή κινητοποιήσεων της περασμένης βδομάδας κυρίως, πέρα από τις δυο που μονοπώλησαν την επικαιρότητα – εκείνες της ουκρανικής αντιπολίτευσης που έχουν ως στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Δυτικής παρέμβασης, και στη Θαϋλάνδη, όπου η φιλομοναρχική αντιπολίτευση επιμένει να θέλει την εξουσία, γιατί οι αντίπαλοί της «είναι αμόρφωτοι».

Ελλάδα: αν και η ένταση των αντί-μνημονιακών κινητοποιήσεων έχει πέσει κάπως, το κλίμα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.
Στην Αθήνα, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου  πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση υπό τον τίτλο «Τα Μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία των γυναικών» [1], ως οι πιο φτωχές ανασφάλιστες και με σοβαρές αδυναμίες για να πληρώσουν νοσηλεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν και το γεγονός ότι στερούνται σημαντικών προληπτικών εξετάσεων όπως απ-τεστ, μαστογραφία και τεστ οστεοπόρωσης.
Μια μέρα μετά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στο Κερατσίνι, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, αφού την περασμένη βδομάδα χρυσαυγίτες σε πορεία τους στην περιοχή κραύγαζαν ακραία συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και κατέστρεψαν πανό που ήταν αναρτησμένο στο σημείο της δολοφονίας, ενώ επιτέθηκαν στον αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης Ρεσάλτο προκαλώντας ζημιές.
Λίγες μέρες πριν, 19 του μήνα, πραγματοποιήθηκαν  στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδες κόσμου φώναξε «Ποτέ την Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά». Εμποροϋπάλληλοι κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν «Οχι στο ωράριο των μονοπωλίων» ζητούσαν σεβασμό στην κυριακάτικη αργία.
Την Παρασκευή, 31 Ιανουρίου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε πορείες που πιθανώς να ακολουθούσαν τις προγραμματισμένες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της 1ης Φεβρουαρίου. Το αντιφασιστικό κίνημα κάτω από τον τίτλο «ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ !!!», αποπειράται να ανατρέψει την απόφαση.

Στη Βραζιλία, όπου είχαμε το καλοκαίρι ένα είδος έκρηξης με διεκδίκηση για επέκταση του κοινωνικού κράτους,  στις 27 Ιανουαρίου, υπήρξε ένα είδος συνέχειας:  χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν ότι «είναι πέρα από κάθε λογική να διοργανώνει με τα συγκεκριμένα κόστη το Παγκόσμιο Κύπελλο μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα στην υγεία, την εκπαίδευση και την στέγαση των κατοίκων της».  Εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια κυρίως στο Σάο Πάουλο που οδήγησαν στη σύλληψη 128 διαδηλωτών.


 Στη Γαλλία εμφανίστηκε δυναμικά και η Δεξιά με την ακροδεξιά, που διεκδικούν σημαντικό ρόλο στις επόμενες ευρω-εκλογές: Στο Παρίσι, 17,000 διαδηλωτές πορεύτηκαν τη «Μέρα του Θυμού» (26 Ιανουαρίου 2014) κατά των πολιτικών του Ολάντ. Οι διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν «Οι Γάλλοι έχουν θυμώσει» και «Πρόεδρες παραιτήσου», ενώ κάποιοι κάλεσαν για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδήλωση που οργανώθηκε από μικρές και κυρίως δεξιές ομάδες και φαίνεται να σημειώθηκαν επεισόδια με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. 

Από την άλλη, στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε πορεία για τα θύματα του ολοκαυτώματος, με εκατοντάδες αστυνομικούς στους δρόμους. Οι αντιφασιστικές πορείες στην Γερμανία - αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης- συσπειρώνουν αυξανόμενα κόσμο. Και η ένταση ανάμεσα σε αντιφασιστικές και νέο-ναζιστικές κινητοποιήσεις είναι, επίσης, εκεί. 20 διαδηλωτές στη Γερμανία που συμμετείχαν σε κινητοποίηση, η οποία μπλόκαρε νέο-ναζιστική πορεία πριν από δύο χρόνια, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 200 ευρώ ο κάθε ένας. Οι είκοσι διαδηλωτές, ήδη, εφεσίβαλαν το πρόστιμο και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες βδομάδες.

Στην Ιταλία, μια μικρή ομάδα αναρχικών, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, διέκοψε την κυκλοφορία σε περιφερειακή οδό ως ένδειξη αλληλεγγύης σε συντρόφους που κατηγορούνται για δρασεις ενάντια στην υπερταχεια. Την κυκλοφορία διέκοψαν με την τοποθέτηση κάδων απορριμάτων πάνω στους οποίους κρέμμασαν πανό αλληλεγγύης που ανέγραφε: «Ένα χαιρετισμό σε όλους τους αιχμάλωτους επαναστάτες! Λευτεριά σ’ όλες κι όλους!
Τρομοκράτης είναι το κράτος!»

Διαδικτυακά ενεργοποιούνται ευρωπαίοι πολίτες δημιουργώντας τον ιστότοπο TroikaWatch (http://www.troikawatch.net/el/%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/)  με στόχο την κάλυψη ειδήσεων σχετικών με την τρόικα, την κατάσταση στις χώρες υπό μνημόνιο ή επηρεάζονται από αυτή και την αντίσταση στην τρόικα. Αυτά καταγράφονται σε ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύεται, μια-δυο φορές το μήνα στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ολλανδικά,  Πορτογαλικά, Σλοβερνικά και Ισπανικά. «Αφού η τρόικα, παρακολουθεί χώρες, τώρα οι πολίτες παρακολουθούν την τρόικα» μέσω του νέου αυτού παρατηρητηρίου.

Συνεχίζονται και οι καθημερινές κινητοποιήσεις στην Τουρκία. Τα κανόνια νερού τέθηκαν και πάλι σε λειτουργία για να διασκεδάσουν το πλήθος, που διαδήλωνε ενάντια στην πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί χρειάζονται έγκριση/ άδεια της κυβέρνηση για την παροχή πρώτων βοηθειών και απαγορεύει την πρακτική της ιατρικής εκτός των κρατικών νοσοκομείων. Η ποινή στους παραβάτες ανέρχεται στα τρία χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Τα κανόνια νερού και δακρυγόνα εκτοξεύθηκαν και ενάντια σε εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται και για την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν για έλεγχο του διαδικτύου. Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκαν και μικρότερες διαδηλώσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.Το μεγάλο σκάνδαλο για τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά και μια από τις αιτίες της απομυθοποίησης των αραβικών καναλιών ήταν και είναι το Μπαχρέιν – όπου η Σαουδαραβικη επέμβαση το 2011 καλύφθηκε με μονομερή εστίαση στην επέμβαση στην Λιβύη. Οι κινητοποιήσεις της πλειοψηφίας συνεχίζονται. Η επιλεκτική αναφορά έχει να κάμει και με το γεγονός ότι εκεί είναι η βάση του αμερικανικού Στρατού-ναυτικού στην περιοχή, αλλα και το ότι πέρα από κίνημα εκδημοκρατισμού, είναι και κίνημα αντίθεσης σε σουνιτική μοναρχία από μια σιητικη πλειοψηφία. Οπότε έχει συμφέροντα πολλά η Σαουδική Αραβία. Πρόσφατα, ξέσπασε και πάλι μια έντονη σύγκρουση μετά την κηδεία ενός νεαρού, του 19χρονου Φαντχίλ, Αμπάς Μούσλιμ, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστύνομία κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Οι διαδηλωτές έκοψαν δρόμους και άρχισε ο πετροπόλεμος. Λόγω αυτού και εξαιτίας του νέου κύματος έντασης ανάμεσα στη σιητική αντιπολίτευση και τη σουννιτική κυβέρνηση, εκφράζονται φόβοι για νέα κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου